Odpowiedz
stare 01-10-2017, 11:16   #1 (postlink)
ell
No to..wpadłam
 
Zarejestrowany: Apr 2017
Postów: 126
Podziękowania wysłane: 4
Podziękowania otrzymane: 0
ell jest początkujący
Pieczenie gęsi 

Na uroczysty obiad będę piekła gęś. Nie robiłam tego nigdy, stąd trochę się boję jak to wyjdzie. Wiem że trzeba piec długo (typu 45 minut na kilogram gęsi z nadzieniem). Ale pytanie mam takie: czy gęś można "przepiec" czyli piec za długo i np. wysuszyć zakładając, że dopiero ostatnie powiedzmy pół godziny będzie pieczona odkryta? Bo jeśli nie da się przykrytej gęsi przesuszyć, to mogę założyć trochę dłuższy czas pieczenia, żeby na pewno nie była surowa przy kościach. Kaczka wiem, że twardnieje za długo pieczona, ale o gęsi nie mam wiedzy.
ell jest nieaktywny  
Odpowiedź z Cytatem
stare 03-10-2017, 08:27   #2 (postlink)
No to..wpadłam
 
Zarejestrowany: Dec 2015
Postów: 124
Podziękowania wysłane: 1
Podziękowania otrzymane: 0
jagnam jest początkujący
Odp: Pieczenie gęsi 

Nie jest to wbrew pozorom takie trudne. Tylko na takie moze się wydawać. Powinnas przestrzegać kilku zasad:

1. Trzeba podlewać gęś sokiem, który z niej wypływa podczas pieczenia. Dzięki temu będzie o wiele bardziej soczysta.

2. Jeśli zacznie się za bardzo przypiekac to powinnaś ją przykryć folią ( sama musisz wyczuć kiedy będzie ten moment). Sama jak pieke to raz na jakiś czas do gęsi zaglądam, czy wszystko jest w porządku

3. Piecze sie połowę czasu na jednej stronie, do góry nogami. Potem po połowie czasu pieczenia przewraca się gęś na drugą stronę.Dzięki temu bedziesz miała pewnośc, że wszystko upiekło sie równomiernie.
https://www.przepisy.pl/blog/jak-upiec-ges

Ostatnio edytowane przez jagnam ; 18-10-2017 o 14:21
jagnam jest nieaktywny  
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
gęsi, pieczenie


Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Wyłączony
Pingbacks are Wyłączony
Refbacks are Wyłączony


Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
Uczulenia a stylizacja paznokci barbara_kawka Ogólnie o paznokciach 55 20-02-2010 10:05


  • FacebookFacebook
  • ŚledzikŚledzik
  • Facebook
  • Google Plus