PDA

Zobacz pełną wersję : Jak odzwyczaić dziecko od smoczka

cass
02-07-2024, 11:29
1. Jakie macie sprawdzone sposoby na odzwyczajenie dziecka od smoczka? Syn ma roczek, smoczek dajemy tylko do spania bo bez smoczka nie zaśnie i ogólnie jest dramat. Jak już zaśnie to zabieramy mu go i śpi.
2. Jak nauczyć dziecko zasypiać samemu w łóżeczku? Najczęściej jest tak że jak kładę synka spać to muszę go polulać, wtedy zasypia i odkładam go do łóżeczka. Jak widzę że jest zmęczony i chce spać i odkładam go do łóżeczka to on nie idzie spać tylko zaczyna łazić w tym łóżeczku, bawić się poduszką, kołdrą, płakać...ogólnie robi wszystko oprócz spania.
Proszę o wasze opinie i rady na te tematy. Jak uważacie, wszystko jest ok czy muszę coś zmieniać? Z góry dziękuję

ell
02-07-2024, 13:16
Córka starsza miała 2 latka i 4 miesiące jak sama odrzuciła smoczek bo go tak pogryzła że nie dało się używać i powiedziała że jest be i go nie chce. Z dnia na dzień poprostu go odrzuciła, młodsza ma półtora roku i używa do snu a później sama wypluwa i śpi bez. Nie zabieram na siłę bo szkoda moich nerw i jej płaczu, przyjdzie moment że sama odda bo i tak sporadycznie go używa. Zasypianie jest w naszym przypadku takie samo cały czas, dzieci zasypiają ze mną w łóżku, przytulone a później je przenoszę i śpią w swoich łóżeczkach. Tylko po prostu ja jestem zdania że dopóki zasypiają ze mną i się przytulają to korzystam z tej bliskości z nimi bo przyjdzie moment że pójdą do swoich łóżek i juz mnie nie będą potrzebowały.
Zerknij sobie na stronę https://zdrowa-ona.pl/ - jest tutaj wiele porad tego rodzaju.