PDA

Zobacz pełn± wersję : Czy olejek żywokostowy pomoże na łuskę przy łuszczycy skóry głowy?

jagnam
14-10-2025, 12:34
Mam łuszczycę skóry głowy i coraz trudniej mi zapanować nad łusk±. Kto¶ polecił mi olejek żywokostowy z gojnikiem z zielarskiego, podobno daje szybkie efekty. Czy kto¶ z Was próbował? Jak go stosować i czy warto?

ell
15-10-2025, 14:14
Kup w zielarskim za jakie¶ 15 zł olejek żywokostowy z gojnikiem. U mnie już po pierwszym użyciu była duża poprawa – skóra zrobiła się miękka, łuska zaczęła sama odchodzić. Ale po takich olejach warto póĽniej użyć łagodnego szamponu, żeby skóra się wyciszyła. Ja myję wtedy głowę szamponem Psorisel, bo nie podrażnia i nie zostawia tłustej warstwy.

cass
15-10-2025, 14:17
A jak dokładnie stosowała Pani ten olejek? Bo ja próbowałam różnych mieszanek, ale nie wiem, czy nakładać na cał± głowę czy tylko na ogniska. Zastanawiam się też, czy po spłukaniu użyć jakiego¶ dermokosmetyku, np. emulsji Psorisel na noc, żeby nie dopu¶cić do nawrotu łuski. Tu mam tę emulsję na oku:
https://gemini.pl/psorisel-emulsja-na-luszczyce-skory-glowy-na-noc-200-ml-0098898

ell
16-10-2025, 15:55
Posmaruj, załóż czepek, potrzymaj 1–2 godziny. Potem zmyj dwa razy ziołowym szamponem, nałóż odżywkę i wyczesz włosy drobnym grzebieniem. U mnie po tym był spokój na dwa tygodnie. Tylko pamiętaj – olejek zadziała na łuskę, ale żeby utrzymać efekt, trzeba dodać co¶ stałego do pielęgnacji. Ja robię olejek raz na jaki¶ czas, a na co dzień trzymam się Psorisel albo innych dermokosmetyków.