PDA

Zobacz pełną wersję : W jaki sposób rozpoznać trądzik różowaty?

jagnam
14-10-2025, 12:34
Mam zaczerwienienia, łojotok i podejrzenie trądziku różowatego, ale dermatolog nie jest pewny. Raz mówi o TR, raz o ŁZS. Czy ktoś miał podobnie? Czy przy takich objawach może chodzić też o hormony?

ell
15-10-2025, 11:37
U mnie bardzo podobnie – okazało się, że to przez PCOS i nadmiar androgenów. Dermatolog zasugerował wizytę u endokrynologa i ginekologa, bo łojotok i trądzik były ewidentnie hormonalne. Pytałam też o ŁZS, ale lekarz powiedział, że wszystko wskazuje na tło androgenowe. Oczywiście żadne kremy wtedy nie pomagały, dopiero po uregulowaniu hormonów mogłam wrócić do delikatnej pielęgnacji. U mnie sprawdził się zestaw Acnerose, szczególnie ich lekki krem na dzień, bo nie zapycha i nie nasila łojotoku.
https://acnerose.pl/produkt/krem-na-dzien/

jagnam
15-10-2025, 13:56
dzięki za porade

cass
15-10-2025, 14:15
To może być też połączenie ŁZS z trądzikiem różowatym – niestety takie miksy się zdarzają i leczenie wtedy musi być bardzo indywidualne. U mnie podziałało podejście etapowe – najpierw wyciszenie stanu zapalnego, potem delikatna pielęgnacja i unikanie typowych wyzwalaczy. Korzystam z kosmetyków Acnerose, bo jako jedyne mnie nie podrażniają i nie zaostrzają rumienia, szczególnie jak mam fazę łojotoku.