PDA

Zobacz pełną wersję : Terminal płatniczy do gabinetu kosmetycznego

cass
20-11-2025, 10:08
Prowadzę gabinet kosmetyczny i chcę w końcu dać klientkom możliwość płacenia kartą. Problem w tym, że jestem na uproszczonej księgowości i nie wiem czy to ma znaczenie przy załatwianiu terminala? Czy może być jakiś problem z tym?

ell
20-11-2025, 11:57
Absolutnie nie powinno być z tym żadnego problemu. Forma księgowości nie ma wpływu na możliwość posiadania terminala płatniczego. Operatorzy patrzą głównie na to czy prowadzisz legalną działalność i czy masz odpowiednie dokumenty. Sama forma rozliczeń z urzędem skarbowym to już Twoja wewnętrzna sprawa. Ja jestem też na uproszczonej i terminal mam od lat, zero problemów. Jedyne co musisz pamiętać to właściwe księgowanie transakcji bezgotówkowych w swojej ewidencji przychodów, ale to już temat do księgowej. Przy wyborze terminala zwróć uwagę czy ma łączność przez internet czy kartę SIM, bo w gabinecie WiFi będzie pewnie wygodniejsze. Ja mam model z własną kartą SIM i czasem mam problemy z zasięgiem w piwnicy gdzie mam magazyn. Poza tym zwróć uwagę na wysokość prowizji od małych transakcji, bo w branży beauty często są płatności poniżej stu złotych. Powodzenia w szukaniu!
Zerknji sobie jeszcze na stronę programu fundacji:
https://polskabezgotowkowa.pl/
Bo dają możliwość uzyskania takiego terminala płatniczego zupełnie za darmo :) A moim zdaniem warto jest z tej opcji skorzystać :)