PDA

Zobacz pełną wersję : Płatności w salonie fryzjerskim

ell
30-03-2026, 15:02
Mam salon fryzjerski i do tej pory brałem tylko gotówkę bo bałem się prowizji od terminala. Klienci coraz częściej pytają o kartę i tracę przez to klientów. Czy przy małych obrotach rzędu 10 tysięcy miesięcznie terminal w ogóle ma sens ekonomiczny czy prowizje zjedzą zysk?

jagnam
31-03-2026, 09:51
Rozumiem tę wątpliwość ale policzmy to konkretnie bo liczby są bardziej optymistyczne niż się wydaje. Przy 10 tysiącach miesięcznego obrotu i prowizji 1 procent od transakcji kartą płacisz 100 złotych miesięcznie jeśli wszyscy płacą kartą. Do tego abonament za terminal powiedzmy 30 złotych to razem 130 złotych miesięcznie. Tyle kosztuje cię terminal w najgorszym scenariuszu pełnego obrotu kartą. Realistycznie część klientów nadal płaci gotówką więc koszt jest niższy. A po drugiej stronie masz klientów których teraz tracisz bo nie masz terminala, jeden klient który odpuszcza wizytę bo nie ma gotówki to więcej niż miesięczny koszt terminala. Przy programie Polska Bezgotówkowa przez pierwsze miesiące masz zwracane opłaty interchange co oznacza że faktyczny koszt jest jeszcze niższy na starcie. Przy fryzjerze dodatkowa zaleta to brak gotówki w kasie i mniejsze ryzyko kradzieży. Warto sprawdzić aktualne warunki na https://polskabezgotowkowa.pl/ i zobaczyć czy kwalifikujesz się do programu.

chanah
07-04-2026, 05:58
Nie wiem czy prowizje są teraz tak wysokie