Zobacz pełną wersję : Dotacje unijne na działalność.
ajda***pazurki
31-08-2012, 23:11
madziullka a może i mi mogłabyś pomóc. pracuje na pełen etat na produkcji mam normalnie opłacany zus i resztę a chciałabym dorabiać sobie na pazurkach w związku z tym chciałabym dać ogłoszenia do gazety reklame na aucie itp. ale niechciałabym żeby mi się skarbówka do tyłka dobrała czy mogłabym to zrobić na prawo a nie na lewo dodatkowo pracując nadal tam gdzie pracuje??
Madziullka
03-09-2012, 23:48
Na prawo mozesz:D tak jak juz Ci pisałam w innym temacie. Za reklame zaplacisz firmie zajmujacej sie tym:ok: a sprawy papierkowe i takie prawne najlepiej pojść po urzedach pochodzic i się popytać. A najlepszym wyjsciem, wrecz idealnym byłoby porozmawiać z jakąś znajomą cioci, wujka, babci- księgową. Ona by na chlopski rozum wytłumaczyla. Ja na początku bylam zielona w takich sprawach, ale chodziłam, zalatwiałam wszystko i trzeba bylo się nauczyc:yess:
Dziewczyny jestem zarejestrowana w PUP już ponad dwa lata. Znalazłam pracodawcę, który mnie zatrudni po odbyciu kursów Pedicure i przedłużanie rzęs. Czy któraś z was korzystała z takich szkoleń z PUP? Tzn ja wybieram kurs, oni go finansują, a ktoś mnie za to zatrudnia.
Madziullka
11-11-2012, 12:36
Urząd Pracy chyba musi zatwierdzić kurs wybrany przez Ciebie, tak mi się wydaje.
natalianikola
01-12-2012, 17:46
ja też jestem zainteresowana tymi kursami bo też jestem zarejestrowana w pup i też chciałabym skorzystać z jakiegoś kursu^_^
UP wysle Cie na taki kurs jaki chcesz i gdzie chcesz pod warunkiem ,że dasz im pismo ,że dostaniesz zatrudnienie w danym zakładzie.Jeżeli chciałabyś kurs jakiś tam ,a oni nie widzą szans na zatrudnienie potem to moga nie chciec finansowac.Albo jak jest duzo chetnych to sami taki kurs organizuja.
olao znalazłam pracodawcę, który mnie zatrudni i dał mi to już na piśmie. Papiery złożone, jednak urząd uparcie twierdzi, ze nie ma pieniędzy i tak w kółko cały rok. W poniedziałek mam decyzję otrzymać o godz 13.30 trzymajcie kciuki :skacze:
EDIT: DOSTAŁAM DOFINANSOWANIE! W PONIEDZIAŁEK WYJEŻDŻAM DO WROCKA :-)
Dla sprostowana, dostałam dotację na indywidualny kurs podologiczny z klamrami w Clarenie i przedłużanie rzęs 1:1 :-)
Evelina.J
06-12-2012, 12:06
Idziesz do PUP, bierzesz wniosek na indywidualne szkolenie i z wypelnionym wracasz do PUP i oni to rozpatrują i potem werdykt: zgoda bądź odmowa. Wszystko zalezy czy maja w danej chwili fundusze czy nie aby pokryc koszt Twojego kursu... Na grupowy kurs z PUp nie polecam bo nie jest to do konca profesjonalne podejscie do sprawy. Wiem od dziewczyn po takim kursie. Ogromna niewiedza i tyle po tym szkoleniu...
Inkaaa991
09-07-2013, 13:59
Aby dostać dotacje trzeba być zarejestrowanym jako bezrobotny przez określony czas? czy wystarczy jak np. 2tyg przed złożeniem wniosku się zarejestruję?
reniusia1002
09-07-2013, 20:44
wystarczy nawetjeden dzien ale o do dotacji to po pierwsze UP musi miecw tym okresie jeszcze srodki bo jak nie ma to pozamiatane na dodatek szybciej dostac dotacje na zalozenie wlasnej DG jezezli juz masz kurs ao jaka dotacje Ci chodzi dokladnie na co?powiem Ci na biezaco co chcesz wiedziec bo sama bylam sie dowiadywac wiec jestem dokladnie zorientowana.
Zależy od Twojego Urzędu Pracy bo wszędzie jest inaczej, musisz pytać.
Inkaaa991
09-07-2013, 21:31
Otwieram własny mini gabinet w salonie fryzjerskim i jesli bedzie dobrze sie krecilo przez jakis czas to chcemy go rozkrecic i wtedy dopiero zaloze DG i chcialabym sie starac o dotacje. A na razie bede na zlecenie
reniusia1002
10-07-2013, 10:40
fajny pomysl i superjest to rozwiazane.w taki sposob latwiej bedzie Ci dostac bo bedziesz miala staz.z Dotacjami jest tak ze dopoki ne masz zalozonej wlasnej DG to nie bedzie problemu z jej dostaniem.ale tak jak powiedziala Ladyss tez zalezy to od wojewodztwa i Twojego Up do ktorego nalezysz.
problem się pojawi w momencie starania się o dotacje bo musisz być bezrobotna i nie mozesz byc na umowie = robisz na czarno = jak wpadnie skarbówka/Pip pozamiatane.
W moim urzędzie kiedyś trzeba było być co najmniej 6mcy na bezrobociu aby składać dokumenty, nie wiem jak jest teraz ale podejrzewam, że bez zmian. No ale wszędzie inaczej:)
mania818
10-07-2013, 23:19
u mnie też trzeba być co najmniej 6 mies zarejestrowanym , ja dostałam dofinansowanie na otwarcie działalności , duże znaczenie ma to jak jest napisany wniosek
agnieszka-nails
23-08-2013, 18:06
Nie orientujecie sie jak jest teraz z tymi dofinansowaniami z urzedu jak i z UE? Czy mozna ubiegac sie o to posiadajac juz firme od 9 miesiecy?
W dofinansowaniu z pup nie można mieć firmy przez ostatnie 24m-ce (przynajmniej w moim mieście).
Ale raczej mając zawieszoną działalność nie dostaniesz dofinansowania :(
Agnieszko, te popularne dofinansowania z UP są dla ludzi bezrobotnych na rozpoczęcie działalności. Ale są dofinansowania na otworzenie nowego stanowiska pracy jakbyś kogoś chciała zatrudnić, trzeba tylko pytać co i jak bo nie potrzebowałam i nie wnikałam w szczegóły :)
reniusia1002
23-08-2013, 21:04
posiadajac firme od 9 mies.mozesz starac sie o srodki na wyposazenie nowego miejsca pracy mozesz uzyskac okolo 12-14 tysiecy, ale az na rok musisz zatrudnic pracownika,tyle wiem. konkrety to w danym UP bo kazdy ma swoje jakies zalozenia tylko podstawy wszystkie UP maja takie same.
Te nowe stanowisko pracy musi być dla osoby zarejestrowanej jako bezrobotna w PUP. Tak jak pisze reniusia dostaje się zwrot kosztów za zakup nowego sprzętu niezbędnego do utworzenia nowego stanowiska lub zwrot części składek ZUS za chyba 12 kolejnych miesięcy. Można sobie wybrać opcje.
agnieszka-nails
23-08-2013, 21:46
Eh no to lipa:(
reniusia1002
25-08-2013, 15:46
jest jeszczejedno rozwiazanie ale troche ryzykowne sa w niektorych bankach kredyty na firme powiazane z Unia np.Idea Bank ma taki w swojej ofercie wiec mozesz zasiegnac tam informacji a zapytanie nic nie kosztuje czy nawet umowienie sie z pracownikiem banku na rozmowe.Dodatkowo majac juz wlasna firme mozna tez starac sie o dofinanowanie z UE ktore nie jest zwiazane z UP i tam mozesz miec wlasna firme takie dofinansowanie jest na 40 tys. tylko procedura troche skomplikowana ale tak naprawde warto.trwa to okolo 6 miesiecy ale jest to super sprawa.tam tez mozesz zasiegnac info i Ci wszystko powiedza a tak naprawde nic za info nie placisz.pozdrawiam.
agnieszka-nails
25-08-2013, 19:15
Wiem ze to jic nie kosztuje dlatego chcialam najpierw zasiegnac informacji tutaj ahy nie chodzic na darmo. A szukam jakiejs pomocy -dofinansowania juz po otwarciu DG (jak zwykle obudze sie z pomyslem po czasie) napewno skorzystam z rad. Dzieki :) :ok:
reniusia1002
25-08-2013, 23:30
dlatego po otwarciu to jedynie te dwie opcjepowyzej:czyli dofinansowanie z Unii zalatwia sie przez Urzad Marszalkowski w kazdym miescie jest gdzies ich siedziba i tam 40 tys nie zwrotne czyli dotacja lub druga opcja kredyt na firme ale warto najpierw o te pieniadze z Unii powalczyc .moja kolezanka dostala trwalo pol roku i dostaal na 40 tysiecy.pozdr.
agnieszka-nails
25-08-2013, 23:40
Kredytow sie boje wiec poszukam u siebie tej siedziby, dzieki wielkie :ok:
Szybkie pytanie, potrzebuje wiadomośći czy mogę we wniosku na dotacje działalności gospodarczej mobilnej wpisać samochód? proszę o szybką odp
kiwaczek2
09-12-2013, 17:22
wszystko zależy skąd dotacja. różnie gadają. raz że tak, raz że nie. mimo mobilnych działalności. słyszałam różne wersje.
asiek obawiam się że środki transportu nie mogą być dofinansowane.
aha, dzięki za odpowiedź :)
U mnie w mieście można było część pieniędz przeznaczyc na samochód ale było podane ile % dotacji moze na to pojsc
asiad1990
10-12-2013, 01:21
U mnie w mieście również bylo iles procent na samochod w kryteriach ale tylko i wylacznie na dzialalnosc kuriera lub taksówki. Chyba każde miasto ma swoje kryteria do przyznawania dotacji, trzeba poczytać dokladnie lub zapytać tam gdzie wnioski się zanosi.
Wysłane z mojego ALCATEL_ONE_TOUCH_6030X_Orange przy użyciu Tapatalka
ajda***pazurki
10-12-2013, 16:27
u nas do 40%. a ja potrzebowałabym biznesplan... może któraś ma bo dla mnie to jakaś masakra ate dokumenty to druga masakra a chciałabym się starać na nowy rok....pomóżcie:/: będę robić tylko pazurki
aida mam jakimś cudem na kompie piznes plan jakiegoś salonu kosmetycznego, jest bez szału i krótki ale może coś sobie z niego posklejasz. Tylko musisz mi podać maila do siebie, najlepiej na priv.
Dziewczyny są osoby które piszą biznesplany, nie lepiej oddać się w ich ręce skoro same nie czujecie się na siłach?
Moja znajoma też chciała sama to napisać i nie dostała dotacji, przy następnym podejściu skorzystała z kogoś pomocy i było bez problemów :)
reniusia1002
10-12-2013, 23:48
Ladyss
to prawda ze zle napisany biznes plan moze zaprzepascic szanse na dofinansowanie i lepiej zlecic firmie ktora sie tym zajmuje ale takie firmy chca za to kase i to nie malą.natomiast jest tez kupa firm ktore dopiero po otrzymaniu dfofinansowanie biore za to pieniadze nie wczesniej na internecie jest wiele takich firm.a w miejscu skad sie starasz o dofinansowanie trzeba sie zapytac o to czy kogos moga polecic.taki precyzyjny biznesplan to juz pol sukcesu.
Złożyłam wczoraj wniosek na działalność gospodarczą z PUPu. 13 godzin pisałam bo był ostateczny termin, pisałam sama, ale najgorsza była rozmowa z Panią z UP, która mnie na chwilę odwiodła od pomysłu :) nie wiem czy o to jej chodziło...zrobiła jakieś testy...po wyjściu od niej czułam się jak rozdeptany żuczek ;] ale zobaczymy :)
reniusia1002 (http://forum.wzorki.info/members/19631-reniusia1002.html) moja koleżanka zapłaciła za to 300 zł. Po prostu szukała na internecie i znalazła tanio. Myślę że suma warta celu tym bardziej że dotacje nie są przyznawane co chwile a my w tym czasie tracimy czas, znaleziony lokal itp.
najgorsza była rozmowa z Panią z UP, która mnie na chwilę odwiodła od pomysłu :) nie wiem czy o to jej chodziło...
Sprawdzała Twoją motywację i przekonanie do zajęcia, które wybrałaś. To taki test psychologiczy.
kiwaczek2
11-12-2013, 09:46
asiek - no muszą przecież cię przemaglować . a ty chcesz bezpośrednio z PUP czy z PUP mają przez inny projekt POKL? bo tak też jest możliwość i wnioski są o wiele łatwiejsze
Dotacja na działalność z UP dla bezrobotnych. wiem, że sprawdzała moją wiedzę na ten temat i w ogóle motywację, do tego byłam padnięta po nieprzespanej nocy i całym dniu latania załatwiania, a ona mi daje testy z durnymi pytaniami..no masakrycznie wyszłam, mam nadzieję, że za bardzo mi nie zaszkodzi.
kiwaczek2
11-12-2013, 12:06
dla bezrobotnych też są różne :D
jak nie teraz to kolejnym razem, nie poddawaj się.
agnieszka-nails
16-12-2013, 09:28
gratulacje!:D
kiwaczek2
16-12-2013, 10:36
ale szybciutko - ile to w sumie trwało? 40 dostałaś?
reniusia1002
16-12-2013, 11:21
gratuluje!
to teraz duzo klientek zycze i powodzenia!!!
ale szybciutko - ile to w sumie trwało? 40 dostałaś?
Niecały tydzień to trwało :) 21 700 zł :)
gratulację Asiek!
ja też się staram - ale ze jestem zatrudniona, to staram się innych instytucjach niż UP i na razie jest z tym kiepsko :(
Po nowym roku na pewno będą mieli więcej pieniążków i wtedy będzie łatwiej :) na pewno Ci się uda :)
asiad1990
17-12-2013, 08:45
Ja w tym roku zrezygnowalam ze starania się z dotacji. Glupie kryteria byly i nikt nie chcial mi poręczyć. U nas podobno ostanie dofinansowania to byly i po nowym roku juz nie będzie :(
No właśnie po nowym roku może być kiepsko. Dotacje na otwarcie działalności były udzielane w ramach POKL na lata 2007 - 2013. Od nowego roku w kolejnej transzy pomocy na lata 2014-2020 nie ma już POKL. Jak byłam na spotkaniu w urzędzie marszałkowskim, to mówili że jeszcze sami nie wiedzą jak to będzie wyglądało do końca ale że najprawdopodobniej będą tylko preferencyjne pożyczki.
Madziullka
17-12-2013, 21:51
Kryteria do poręczenia są straszne, ale urząd musi wiedzieć, że w najgorszym wypadku, jakoś musi odzyskać od Ciebie tą kase. Ja w 2011r. miałam ok. 2880zł jako kwota, ktora ktoś musi poręczyć. Raczej przeciętny czlowieczek tyle nie zarabia:/:
U mnie wystarczyło 2200 zł, i to był nawet problem...
asiad1990
18-12-2013, 08:41
U mnie wymagali dwóch lub trzech osób do poręczenia z bardzo dziwnymi kryteriami dot. zarobków. Nie znalazlabym tylu osób. No może jedna ale tata nie chcial się zgodzić bo juz jedne dlugi splacal.
kiwaczek2
18-12-2013, 16:43
ja potrzebowałam 2 osoby, dostałam dotacje na 40tys, nie pamietam juz ile było trzeba mieć tych zarobków bo to kilka lat temu. ale fakt jest to masakra czasem, graniczy z cudem lub jest wręcz niemozliwe znaleźć takie osoby
asiad1990
18-12-2013, 17:16
U mnie w UP chcieli osoby z zarobkami powyżej 2.5 tys mniejsze zarobki dot. osób poreczajacych na rencie lub emeryturze. Wysokość dotacji okolo 22 tys. Plus wysylali na szkolenia z prowadzenia dzialalnosci i zdobywania kwalifikacji jeśli jakiś brakowalo.
A ja mam pytanie. Jestem po spotkaniu w biurze rachunkowym, chciałabym zacząć od działalności typowo domowej, by w przyszłości - jeśli firma się rozwinie - otworzyć salon w mojej miejscowości. Miły pan z biura rachunkowego powiadomił mnie, że gdybym chciała starać się w przyszłości o dotację na rozwój działalności, to trzeba o tym myśleć od samego początku, bo wymagania wobec takiej osoby są bardzo wygórowane, żądają np. dokumentacji do 3 lat wstecz za różne rzeczy i tak, gdybym chciała np. dotację na dajmy na to stosowanie w salonie jakichś bardziej ekologicznych rozwiązań (można dostać dofinansowanie np. na zastosowanie odnawialnych źródeł energii, a co i w jaki sposób uda się pod to podciągnąć to już inna sprawa :cwaniak2:), to potrzebowałabym dokumenty poświadczające spełnione obowiązki ekologiczne. Pytam więc tego pana, co to takiego, a On mi na to, że każda firma - w zależności od rodzaju prowadzonej działalności - ma obowiązek uiszczać odpowiednie opłaty za korzystanie ze środowiska naturalnego, a oprócz tego nie można wyrzucać np. opakowań z kosmetyków normalnie do śmieci, tylko trzeba odpowiednio utylizować odpady chemiczne :wow: No to ja Go pytam co i jak, a On mi mówi, że od tego roku są dwie opcje, albo płacę jakiemuś inspektorowi kilkaset zł miesięcznie za obsługę ekologiczną (że ile?!), albo kilkaset zł za rok w programie internetowym ENVINET, ale to nowe narzędzie, więc nie był mi w stanie powiedzieć, na ile to się sprawdzi. Czy ktoś ubiegał się o dotację unijną, ale właśnie nie na rozpoczęcie działalności, tylko na rozwój? Czy rzeczywiście jest to papierologia i czy wymogi są takie "ostre"? W ogóle On mi mówił, że każdy przedsiębiorca powinien spełniać te obowiązki ekologiczne i jak tego nie robi to można dostać karę wynoszącą wiele tysięcy, a ja myślałam, że człowiek musi walczyć tylko z sanepidem. Czy ktoś z Was spotkał się z tego typu karami? Bo jak tak policzyłam, ile kasy trzeba już na samym początku w to wszystko ładować (ZUS, podatek, biuro rachunkowe, narzędzia pracy, strona internetowa, wizytówki, ulotki), to nie wiem, czy w ogóle zakładanie działalności ma sens :( Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.
Madziullka
26-01-2014, 23:07
nie sluchaj pana z biura, bo widać, że małe pojęcie ma kosmetyczne. Zadzwoń do sanepidu a wszystko Ci powiedzą. Odpady fakt musisz utylizować w inny sposob, ale te ktore są toksyczne czyli , ktore naruszają ciąglość tkanki, czyli z krwią itp.
Minotaura
02-07-2017, 16:30
Też chcę kupić laptop na firmę, tylko nie bardzo wiem jaki. Zastanawiam się nad tym - https://www.morele.net/wiadomosc/laptop-hp-elitebook-x360-1030-specyfikacja-techniczna-opis-serii-recenzja/4681/ - co sądzicie o tym modelu? Wart jest swojej ceny?
AnnaMarie711
05-07-2017, 10:20
Zawsze jak się nie uda mozecie zglosic sie do Urzedu Pracy. Tam jest chyba duzo latwiej dostac dotacje, moze nie tak duze ale do 20 tys, a to na start jest bardzo duzo. Mi sie udalo i teraz prowadze mała cukiernie w moim miescie :) Dotacje poszly na sprzed od http://savpol.pl/
Wiolka42
04-07-2018, 08:46
Jeśli macie problem z uzyskaniem dotacji to proponuję skorzystać z usług odpowiedniej firmy, która się tym zajmuje. Ja tak od jakiegoś czasu robię i jestem bardzo zadowolona, korzystam z usług firmy Signum Sp. z o.o. Szczerze mówiąc, to nie wiem czy sama bym dała radę z tym wszystkim, a oni bez problemu i za niewielką opłatą. Aktualnie robią dla mnie rozliczenie dotacji unijnych. Myślę, że warto się wspomagać takimi firmami, ponieważ oszczędzamy czas i swoją energię, a poza tym tego typu przedsiębiorstwa mają bardzo dużą skuteczność. Gdyby ktoś szukał, to polecam zerknąć na ich stronę internetową: http://www.signum.org.pl/oferta/zarzadzanie-projektami-unijnymi/
Wydaje mi się, że coraz trudniej o dotacje tego typu.