Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [Przepisy / porady] Pomysł na obiad



Strony : 1 2 3 [4]

Gość
16-06-2010, 15:45
u mnie dziś resztki z wczorajszego rodzinnego 12osobowego obiadku :)Zdjęcia Paznokci, Wzorki, Video tutoriale widoczne tuż po zarejestrowaniu
ZIEMNIACZKI, "CZIKEN CYC" FASZEROWANY CZISEM W SOSIE SMIETANOWO-KOPERKOWYM I SAŁATA (mix sałat kupiony w biedronce (sałata weekendwa) czerwona cebula, pomidorki koktajlowe, pomidory zwykłe, ogórek, sos a'la vinegete (z torebki biedronkowy))Zdjęcia Paznokci, Wzorki, Video tutoriale widoczne tuż po zarejestrowaniu
DESEREK (banany, bita śmietana, lody advokatowe, rurki waflowe nadziewane musem waniliowym i własnoręcznie robiona polewa czekoladowa :slina: ) Zdjęcia Paznokci, Wzorki, Video tutoriale widoczne tuż po zarejestrowaniu[/ukryj]
gosia prosiła o przepis na pierś faszerowaną serem zółtym więc jak juz sie produkuje tooo...:

1 pierś z kurczaka
2 palsterki sera zółtego morski lub gouda-twardego
jarzynka
pieprz
śmietana z biedronki 30% w pomaranczowym opakowaniu, rzadka "do ubijania" sładka ona jest
koperek



pozbywamy sie małej częsci z piersi (mozna wykorzystać do słozenia z drugą małą piersią i małą porcje dac dziecku )




dużą pierś nacinamy tam gdzie grubiej mieska i robimy "kieszonkę" do kieszonki wkładamy ser



vegetą/jarzynką/kucharkiem czy co tam mamy i pieprzem przyprawiamy i zawijamy w rulon od stony cienkiej do grubej, spinamy wykałaczką



kładziemy na patelnie z odrobiną ilością oleju/oliwy, przykrywamy i czekamy az mięsko dojdzie



mięso "puści "sok" wiec nie trzeba za dużo podlewać wodą...




gdy piers jest gotowa (ok pół godziny) robimy sos:
do śmietany dodajemy ciut mąki przennej i wlewamy na patelnie, mieszamy zeby zgęstniało, dosypujemy koperek,

wkłdamy piers do patelni pod przykryekę, aby naciągnęła sosem... (na ok 10 minut)



przy podawaniu na talerz na gorącą piers kładziemy 2gi plaster sera zeby sam sie rozpuścił, sos do sosjerki...

można to samo przygotować w naczyniu zaroodporym ale ja niestey nie mam piekarnika wiec zostaje mi patelnia
http://images43.fotosik.pl/291/d6b8b2e48cf059a0med.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d6b8b2e48cf059a0.html)

total
30-06-2010, 15:04
ja dziś robię piersi z kurczaka w sosie grzybowym ,ziemniaczki ,fasolka szparagowa ,ogórki małosolne :p

farbstift
01-07-2010, 19:48
Ja dziś botwinkę robiła:glodny: Na talerzu dodałam dla smaku octu jabłkowego...Pychotka, w sam raz na takie upały:)

kobietazpazurem
04-07-2010, 12:06
Dziewczyny a jak robicie zupę pieczarkową bo chciałam zrobić :) Jakiś fajny prosty przepis poproszę :)

Gość
04-07-2010, 14:21
ja robie na rsole allbo ma wywarze mięsnym

pieczarki kroje w talarki (tak zeby "pasek" bym razem z nóżką) i lekko podmażam na tłusczzu z niewielką ilością cebuli, do wywaru wrzucam marchewkę pokrojąoną w talarki, pdsmazone pieczarki z cebulką wrzucam do rosołu, i to sie gotuje, jak juz pieczarki będą miękkie wrzucam makaron świderki lub inne (z lubelli najlepsze) i jak makaron jest dobry to zabielam gęstą śmietaną, popyrka kilka minut ii gototwe.
czasem makarn gotuję osobno.

zyza
14-07-2010, 15:22
zdecydowalam sie wrzucic co ja wymyslam w kuchni http://e.pinger.pl/silly.gif
do konca sama nie wymyslam bo inspiracje biore z netu http://e.pinger.pl/silly.gif

tak wiec kurczak w zlotym ciescie


• filet kurczaka (w paski lub calosc jak kto woli)
• 1 szklanka startego zoltego sera
• 2 jajka
• 1 starta cebula
• ½ szklanki mleka
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• sól, pieprz, ulubione zioła
• oliwa z oliwek (1 lyzeczka)

• czosnek
• 1 papryka
• 1 cukinia
• kilka pieczarek
• fasolka szparagowa
• ziola prowansalskie, majeranek
• rosolek rozpuszczony w 250ml wody

Umyte i osuszone kawalki kurczaka pokroic. Na patelni rozgrzać oliwe z oliwek wycisnąc 3 zabki czosnku i troche podsmazyc, obrumienić na nim porcje mięsa (ja jeszcze posypalam przyprawa knorra do kurczaka) doprawić, odłożyć. Ser, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko i cebulkę zmiksować. W tak przygotowanym cieście moczyć obrumienione porcje mięsa, obtoczyć w tartej bułce. Tak przygotowane mieso smażyć na złoty kolor. Ja wrzucilam kawalki do ciasta odsaczylam i bez bulki tartej smazylam na zloto

w garnuszku naszykowalam pokrojona paprykę, pieczarki, cukinie, zalalam bulionem z kostki (1 kostka na 250ml wody) i podgotowalam az zrobily sie miekkie, dodalam ziola prowansalskie i majeranek, osobno ugotowalam faolke pokrojona na 3 i dorzucilam, odsaczylam warzywka z rosolku i dorzucilam do podsmazonego kurczaka http://e.pinger.pl/silly.gif

mezczyzna moj docenil jedzonko i zjadl takze na kolacje http://e.pinger.pl/silly.gif co rzadko sie zdarza aby jadl w dzień dwa razy to samo http://e.pinger.pl/silly.gif

BasiaPazderska
14-07-2010, 17:51
Ja właśnie skończyłam robić sałatkę gyros (wyszły dwie pełne michy) :D i zaraz będę robić ciasto bananowe :slina:

total
15-07-2010, 14:11
kobietazpazurem ja robię na dwa sposoby ( zależy od nastroju i nie wiem od czego jeszcze :] )
1) Zupa pieczarkowa - video przepis kulinarny (http://www.video-kuchnia.pl/video/15ec4c17dd5df46/Zupa-pieczarkowa)
2)Zupa pieczarkowa - Zupa, pieczarkowa (http://www.gotujmy.pl/zupa-pieczarkowa-1-,przepisy,31318.html)
zawsze trochę coś robię lub doprawiam po swojemu ,ale ogólne zasady tu znajdziesz :) smacznego
p/s jak nie chce mi się myć ,obierać warzyw ,to kupuję mrożoną włoszczyznę krojoną w paski i obieram tylko ziemniaczki :]

farbstift
16-07-2010, 11:24
Szukając pomysłu na jakąś fajną zupkę na te upały znalazłam to:
ZUPA KOPERKOWA
2 litry bulionu z kostki lub rosołu
pęczek świeżego koperku
2 jajka
żółtko
mąka
2-3 marchewki
ew. jogurt typu greckiego

Bazą do zupy koperkowej będzie rosół Waldzia (Rosół Waldzia - Rosół, Waldzia (http://www.gotujmy.pl/rosol-waldzia,przepisy,61399.html)) odlewamy potrzebną ilość go garnka. Oczywiście możemy zrobić zupę z bulionu w kostkach. Jeśli mamy marchew z rosołu kroimy ją w kostkę, jeśli nie to dodajemy świeżą i gotujemy do miękkości w rosole. W osobnym garnuszku (filiżance) mieszamy 2 łyżki mąki z odrobiną wody i żółtkiem. Wyrabiamy mieszając na gładką masę, dolewamy do niej po łyżce rosołu i ponownie mieszamy. Rosół w garnku powinien wrzeć wtedy wlewamy zagęszczającą masę ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze parę minut. Możemy też zabielić zupę samym jogurtem ale trzeba uważać żeby się nie porobiły grudki. W tym czasie drobno siekamy koperek. Wyłączamy zupę i wsypujemy koperek. Zupę podajemy z wcześniej ugotowanymi jajkami lub groszkiem ptysiowym do zup. Smacznego.

Mój dzisiejszy obiadek:
ziemniaczki z maselkiem i świeżym koperkiem
sałatka kolorowa typu sprzątanie lodówki (resztka sałaty, ogórek zielony, pomidor, papryka marynowana żółta, kukurydza z puszki, całość polana dressingiem własnej roboty)
kotlety sojowe ala schabowe
omlet

zyza
20-07-2010, 12:40
tak wiec cos dietetycznego

kurczak w sloneczniku

• filet kurczaka (w paski)
• 2 łyzki przyprawy do kurczaka
• 4 łyzki oleju (ja uzylam 1 lyzka oliwy z oliwek)
• 1 szkl. sloneczniku
• 1 maly por
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz, ulubione zioła

filet zrumienic na jednej łyzce, dorzucic por i czosnek, dorzucic slonecznik i troche podpiec. Slonecznik mozna podpiec osobno ale z jedna lyzka przyprawy do kurczaka :D pycha i szybko :D mozna podac w jakims sosie i z ryzem ale ja nie bardzo moge sosu :D

kotleciki z kaszy gryczanej

• 1 woreczek kaszy
• 1 jajko
• 1 cebula
• 2 łyzki kaszy manny
• pieczarki
• 3 zabki czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz

pieczarki osobno podgotowac, kasze ugotowac wg przepisu z opakowania ( nawet mozna troche rozgotowac, najlepiej nie solic) cebule drobno posiekac albo zetrzec na tarce, czosnek wycisnać, wymieszac wszystkie skladniki: kasze + cebule + czosnek + jajko + kasze manne + pieczarki (jak jest za suche mozna dorzucic jedno jajko) wszystko wymieszać, ja zmiksowalam blenderem ale trzeba uważac bo troche balaganu kasza robi. Formowac kotleciki i smazyc jak mielone, ja lubie na maśle. Mozna zrobic soso pieczarkowy ale z oczywistych wzgledow ja nie moge :D na zdjeciu jest sos ale to dla mojego męza porcja :D

podalam te dwa dania razem ale szczerze nie smakowaly dobrze razem bo kazda z nich ma swoj dominujacy smak, dlatego lepiej robic osobno z jakas surowką bądz mizeria w dodatku

pinusia6
20-07-2010, 14:26
Ostatnio ciocia mojego chłopaka powiedziała mi ze jej znajomej córka nie je mięsa i zrobiła takie kotleciki. Postanowiłam również i ja spróbować :) Powiem wam rewelacja dla miłośników kalafiora :ok:

Składniki:
1 kalafior (ok.. 50 dkg)
1 szklanka bułki tartej
2 jajka
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
1 łyżeczka soli
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kalafiora gotujemy na parze przez 10 minut (ma być twardawy). Wyjmujemy, pozostawiamy do przestygnięcia, następnie mielimy maszynką o najgrubszym sicie. Dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego! :]

farbstift
22-07-2010, 14:30
u mnie dziś:
karkówka smazona na patelni (marynowana whttp://www.winiary.pl/produkt.aspx/348/przyprawa-na-grilla-staropolska)
sos tzaziki
:glodny:

Emilia B.
22-07-2010, 19:43
a ja dziś zrobiłam zapiekany makaron ze szpinakiem :)
27277

Kamis
22-07-2010, 22:21
hmmm jaki... zielony :D mniam :P

tusia
22-07-2010, 22:37
wow Emilia:D jutro wyciagam szpinak :slina: alez mi smaka narobiłaś przed snem:D:haha:

Emilia B.
22-07-2010, 23:09
nawet mężusiowi bardzo smakowało :) Jak mnie jutro natchnie to Wam przepis napisze ;)

korcia225
24-07-2010, 09:17
Emilka to niech cie natchnie bo ja tez chce zrobić taka zapiekankę na pewno pyszna czekam na przepis

Emilia B.
24-07-2010, 12:04
Zapiekany makaron ze szpinakiem

składniki:


50 dag mrożonego szpinaku
4 łyżki masła
10 dag gotowanej szynki (można więcej)
5 łyżek masła
1/2 szklanki śmietany
2 jajka
2 serki topione (5 dag)
2 dag rodzynek
przyprawa jarzynowa (vegeta, kucharek otp)
szczypta ostrej papryki
sól
tarta bułka do posypania formy ( w szklanym naczyniu nie trzeba)
makaron (np rurki)


Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy szpinak (mrożony). Jak się rozmrozi wyłączamy gaz (nie dusimy go). Szynkę kroimy w kostkę, dokładamy rodzynki, vegety wg uznania i podduszamy w 2 łyżkach masła (rodzynki powinny nam spulchnieć). Odstawiamy do przestudzenia.
W tym czasie robimy sos: miksujemy mleko z połową śmietany (1/4 szklanki), papryką, serkami toponymi i żółtkami.Gotujemy w tym czasie makaron.
Nast. szpinak łączymy z szynką i resztą śmietany. Dodajemy sos, ewentualnie sól i mieszamy. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy ze szpinakiem.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Do szklanego naczynia wrzucamy ugotowany świeżo makaron i pokrywamy przygotowaną masą (szpinak). Zapiekamy przez 15 min.

Smacznego :)

total
28-07-2010, 18:12
"szynka z piekarnika"
- ok 1kg szynki
-3 łyż. musztardy rosyjskiej
-3 łyż. musztardy sarepskiej
-1 łyż. keczupu
-1 łyż.oleju
-przyprawy : sól ,pieprz ,bazylia ,czosnek i co tam kto lubi
Mięso umyć ,pokroić w plastry ok 1,5 cm ,posypać przyprawami ( ja przesadziłam z pieprzem :p )
Resztę składników wymieszać i obsmarować mięso , po czy włożyć do lodówki na ok 1 godz.Przełożyć do naczynia żaroodpornego ,dodać 3-4 łyż. wody.
Piec ok 1,5 godz. w 180 stopni C.Podałam ,to z makaronem polanym sosem i korniszonami .Niestety zapomniałam zrobić końcowej foty :(

Etna
28-07-2010, 23:14
wygląda smacznie :)

pinusia6
08-08-2010, 10:46
Ja w piątek robiłam PALUSZKI KRABOWE Z SOSEM PIECZARKOWYM PODAWANE Z FRYTKAMI

Boże dosłownie paluszki lizać :D Tylko że zapomniałam foto zrobić ale przy następnym razie na pewno zrobię :)

Oto przepis:

Składniki
1. Opakowanie paluszków krabowych
2. Panierka (bulka tarta + rozbełtane jajko)
3. Pieczarki (ok 10 pieczarek, w zależności jak gęsty lubimy sosik)
4. Duża cebula
5. 400 ml mleka
6. Łyżka masła
7. 3 łyżki mąki
8. Olej do smażenia
9. Warzywna kostka rosołowa (może być inna, np. mięsna)
10. Pieprz, vegeta lub inne ulubione przyprawy


1. Sos:
Cebulę
(javascript:void(0)) i pieczarki kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni.
Mleko podgrzewamy (np. w mikrofali) i rozpuszczamy w nim kostkę rosołową.
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę do uzyskania piany.
Dodajemy mleko
(javascript:void(0)) i mieszamy do zgęstnienia.
Dodajemy zarumienione pieczarki z cebulą.
Przyprawiamy do smaku
(javascript:void(0)).

2. Paluszki:
Paluszki wyciągamy z folii i zalewamy wrzątkiem (ok 5 min).
Obtaczamy w jajku i bułce.

SMACZNEGO :)

zyza
09-08-2010, 10:15
cos dla meskiego podniebienia :D

obiadek: kurczak w cebuli (przepis z netu) + mizeria

-2 piersi z kurczaka
-zupa cebulowa w proszku
-majonez
-sol, pieprz
-1 szkl. piwa

piersi przekroic, natrzec solą i pieprzem, cienko nasmarowac majonezem, obtoczyc w zupce cebulowej (ja kupilam francuska bo byla z prazona cebulka stad wniosek ze sama prazona cebulka nadaje sie rownie dobrze) w naczyniu zaroodpornym nasmarowanym tluszczem, wylozyć, piec 45min w 200* obficie kropiąc piwem co jakis czas
Zdjęcia Paznokci, Wzorki, Video tutoriale widoczne tuż po zarejestrowaniu

paznokietek1000
09-08-2010, 15:16
wygląda smakowicie

farbstift
09-08-2010, 21:31
ja dziś robiłam kanie(takie grzyby):love:
kaniom trzeba uciąć czubki a potem sparzyć je wrzątkiem, no i reszta jak przy kotlecie schabowym (obtoczyć w jajku, przyprawach i bułce), grzybki dajemy na patelnie na rozgrzany ogień... i gotowe:)

korcia225
10-08-2010, 11:48
a mi to sie dzisiaj nie chce gotować a po 2 nie mam pomysłu więc zrobie frytki z żółtym serem hihihi
wczoraj robiłam leczo było pyszne a na kolacje zrobię plasterki cukinii w jajku i bułce smażone jak kotleciki

farbstift
10-08-2010, 11:54
dobry pomysł korcia z tą cukinią:* akurat mam w domu to może jutro na obiadek zrobię:)

asia
10-08-2010, 16:08
o kurcze u nas jeszcze kani nie ma ;(;( a też je kocham, inny przepis na nie to posiekać w paski i zrobić zupe z marchewkę i cebulą też w paski pokrojoną. takie a'la flaczki grzybowe wychodzą, ma zupelnie inny smak niż klasyczna grzybowa

RedSunset
11-08-2010, 08:03
oj, kania pychaa.... również bardzo lubię...
j dziś serwuję brokułową...

ana_zaba
11-08-2010, 09:25
ja dzis bede mussake robic
potem przepis wrzuce i komentarz czy mi sie udala

_kasiunia_4
11-08-2010, 09:38
jeszcze zdjęcie wrzuć :P strasznie ciekawa jestem co to i jak wygląda ;D

kachna831
11-08-2010, 11:37
ja dzis bede mussake robic
potem przepis wrzuce i komentarz czy mi sie udala

Anka, przepis koniecznie i jak kasia napisała zdjęcie jak wygląda...
Ja trzeci dzień z rzędu będę opychać się grzybami heheh... Mąż mi nazbierał, a ja na przemian raz z jajkiem raz ze śmietaną... Jeszcze trochę i mi bokiem wyjdą :D

asia
11-08-2010, 12:22
nie no czy tylko u nas jeszcze nie ma grzybów??:D same kurki a je tylko marynowane lubie:D



Asia,chodź do mnie ;] wysyp kozaki,prawdziwki,podgrzybki,maślaki co dusza zapragnie :] //Emist :D

farbstift
12-08-2010, 13:58
u mnie dziś:
fasolka w bułce tartej z masłem (fasolka z działki ze wsi):love:
ziemniaczki
sos z prawdziwków

Emilia B.
12-08-2010, 14:16
dziś kurczak z carry i pieczarkami :) szybko i smacznie

Skład:


pierś z kurczaka
pieczarki (5-7 większych sztuk - można i więcej)
przyprawy: sól, pieprz, curry, ostra papryka czerwona, czosnek (granulowany może być)

Obrabiamy pierś i wysmarowujemy ją przyprawami, pieczarki obieramy i kroimy na średniej grubości plastry (możemy wszystko ze sobą przemieszać i dać im godzinkę żeby się przyprawy trochę wchłonęły i wszystko przegryzło-ale nie trzeba). W parowarze układamy kilka plastrów pieczarek, na to pierś i znowu pieczarki :) Ustawiamy na 25-30 min i gotowe :)
Smacznego :)

28361

farbstift
13-08-2010, 18:54
mój kochany barszczyk czerwony na żurku z pysznych wiejskich buraczków i z dużą ilością ziemniaczków:buja:
http://images37.fotosik.pl/320/02e8787bb51e5d2b.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/02e8787bb51e5d2b.html)
____________________________________

a wczoraj robiłam leczo:glodny:
cukinia, papryka, pomidor, kiełbasa/parówki, cebula, odrobina koncentratu/ketchupu, przyprawy
no i ja dla samku dodałam troszkę ogórków w zalewie chili(oczywiście bez zalewy:D)

KaMiLaC.
17-08-2010, 17:22
Laseczki w boxie prosily o sprawdzone przepisy :D wiele mozna znalezc w necie ale ja mam w swoim folderze "żarełko" te naprawde sprawdzone wiec wrzucam :D

Kociołek cygański:

Zdjęcia Paznokci, Wzorki, Video tutoriale widoczne tuż po zarejestrowaniu

Bogacz
Zdjęcia Paznokci, Wzorki, Video tutoriale widoczne tuż po zarejestrowaniu

Strogonow



Zdjęcia Paznokci, Wzorki, Video tutoriale widoczne tuż po zarejestrowaniu

total
28-08-2010, 15:26
u mnie dzisiaj dorsz w ziołach prowansalskich z białym sosem i (z braku koperku) ze szczypiorem

Zgredo
02-09-2010, 18:16
U mnie dzisiaj kurczak w porach z ziemniakami.

Zdjęcia Paznokci, Wzorki, Video tutoriale widoczne tuż po zarejestrowaniu

betisska
08-09-2010, 11:35
Znacie jakiś fajny przepis na placka po węgiersku?

asia
09-09-2010, 13:43
hihi dodajesz duzo papryki i jest po węgiersku :D:D oczywiscie zartuję, nie moge pomoc ja takiego placka robie tak, ze osobno duuzy placek a osobno gulasz z warzywami i na talerzu dopiero to łączę :)

dudejla
09-09-2010, 13:54
ja tak samo + śmietanką polewam

skarbenia7
09-09-2010, 22:48
Co do Cukinii ...
Przepis na pyszną zupkę krem z cukinii :
-cebula 2 szt
-cukinia
-przyprawy

Cebulkę kroimy, podsmażamy na patelni.
Cukinię obieramy, wydrążamy, kroimy na cząstki.
Podsmażoną cebulkę przekładamy do garnka, wrzucamy pokrojoną cukinię, zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem.
Dodajemy kostki rosołowe, Ziarenka Smaku, pieprz, można dodac paprykę sproszkowaną szczyptę (jesli ktoś lubi).
Wszystko zmiksowac na krem blenderem.
Można na talerzu dodac kleks ze smietany.
Smacznego :)
P.S. Zupka prosta, ale jaka smaczna :) Mmmm :)

asia
10-09-2010, 20:49
o wlasnie cukinia, kroję na plastry grubosci pol cm lub ciensze, osalam i na grilla na dwie strony do zrumienienia. dobre i na przekąskę i na sałatkę do obiadu

Emist
07-10-2010, 15:23
dzisiaj z racji chorowania zrobiłam krokiety z kapustką i pieczarkami...i kupiłam najlepszy gotowy barszcz czerwony pod słońcem
http://www.24supermarket.pl/dania_gotowe_9/zupy_gotowe_99/images/krakus_barszcz_czerwony_th.jpg
wyżerka na 102

klanat
07-10-2010, 15:40
Total kocham ryby a to twoje danie wyglada zaj..... i na pewno tak smakuje
Musze to po niedzieli zrobic bo dzisiaj juzmam obiad a w weekend moj maz gotuje wiec musi byc rosół jak co tydzien od 4 lat hi hi hi :)
A z czego ten biały sos ?

czarnyaniol121
23-10-2010, 12:33
Z dedykacją dla Emist :D

Zupa dyniowa z ziemniaczanymi kluskami (przepis z głowy :D)
składniki:
zupa:
Dynia
słodka śmietanka 30 %
cukier
woda
cynamon
kluski ziemniaczane:
surowe ziemniaki
jajko
sól

Dynie obieramy ze skórki i wykrawamy miękką część z pestkami (pestki można wybrac i ususzyc). Obrana dynie kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka zalewamy woda tak zeby dynia była zakryta i solimy. Gotujemy na małym ogniu az dynia zmięknie i zacznie sie rozpadac. Przecieramy to wszystko przez sitko (tak jak zupki dla dziecka). Dodajemy słodka śmietanke 30%, cukier i troche cynamonu. Zupa powinna miec jasno mleczno-żólty kolor i słodki smak (ale bez przesady).

kluchy:D
obieramy ziemniaki, trzemy na tarce albo wrzucamy w sokowirówkę. Nastepnie wkładamy w czysta ściereczkę (albo jak ktos ma czysta nie smigana pieluche tetrowa) i odciskamy z soku, ziemniaki musza zrobic sie takie suche i zwarte. Wkładamy ziemniaki do miski , solimy i dodajemy jajko.Z powstałego ciasta formujemy kulki wielkosci pulpetów. W dużym garku gotujemy wode i wrzucamy kluchy gotujemy ok 20-25 minut na srednim ogniu. (kiedy wrzucimy kluski do wody na poczatku odrywaja sie pojedyncze "włoski" ale jezeli kluski sie rozpadaja trzeba dodac jeszcze jedno jajko)

Na talerz wrzucamy kluski i wlewamy zupę:D

Smacznego:D

bestilka007
23-10-2010, 13:02
Sałatka do mięs i ziemnaczków:)

utarta marchew utarty seler majonez i pieprz łyzeczka cukru
pychaaaaaaaaa :):):)

Emilia B.
30-04-2011, 19:13
a ja dziś zrobiłam pyszną pomidorówke ze świeżych pomidorków :) zupełnie inny smak niż z koncentratu :) i bez śmietany przepyszna (tej z koncentratu nie tkne bez zabielacza w formie śmietany lub jogurtu) :)
4052340524

skarbenia7
01-05-2011, 22:37
bestilka007, ciekawa może byc ta suróweczka ;) Muszę spróbowac :)

---------- Dodano o godzinie 22:37 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 22:36 ----------

Emilia, ja też muszę w końcu zrobic pomidorową z prawdziwych pomidorów. Jeszcze nigdy takiej nie robiłam, aż wstyd :wstydek:
Twoja wygląda apetycznie :)

Emilia B.
01-05-2011, 22:44
Jak chcesz to na moim blogasku masz przepis http://kuchniapomojemu.blogspot.com/ :) jest łatwa w zrobieniu ale za to 100 razy smaczniejsza :)

farbstift
02-05-2011, 09:46
kocham pomidorówkę na pomidorkach a nie koncentracie, sama nabiera super konsystencji i aromatu :) a jak nie ma w sklepie ładnych świeżych pomidorków to daję te z puszki.

aga774
02-05-2011, 10:32
My nastawiliśmy się na wekeend majowy na wypoczynek w terenie no i ognisko lub grilla ale że pogoda nie wypaliła to muszę kombinować i przeglądam swoje ulubione przepisy dzisiaj będzie
Kurczak z frytkami
1/2 paczki mrożonych frytek
1 podwójna pierś z kurczaka
100g startego sera
4 łyżki śmietany
4 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól,pieprz,papryka,zioła prowansalskie(moje ulubione)

Frytki robimy wg.przepisu na opakowaniu.Piersi kroimy na nie duże kawałki,przyprawiamy solą i pieprzem,smażymy na patelni.Gotowe frytki kładę na dno żaroodpornego naczynia posypuję warstwą startego sera.Mieszam śmietanę i majonez,doprawiam przyprawami i czosnkiem,takim sosem polewam frytki i ser i na to kładę podsmażonego kurczaka oraz jeszcze raz ser.Wszystko wkładam do nagrzanego piekarnika i zapiekam ok.10 min. aż ser się roztopi.

skarbenia7
02-05-2011, 18:18
Oooo proszę, to nawet bloga masz, fiu fiu :) Super :)
Zajrzę na pewno!! Dzięki Kochana :*

---------- Dodano o godzinie 18:18 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 18:16 ----------

To do Emilki, hi hi ;)

Emilia B.
02-05-2011, 19:37
a założyłam bo mam potrzebę przelania tego gdzieś i uwiecznienia przepisów bo czasami zrobię coś raz...i zapominam o tym albo gubię przepis :D

skarbenia7
03-05-2011, 13:43
Widziałam już :) Bardzo fajny :D I fajne przepisy :D Wszystkie Twojej twórczości zdolniacho? ;)
No właśnie, z tymi przepisami - ja mam częśc zbiorów mojej Ś.P. Mamy :placz: , częśc spisanych, a większą częśc mam wynalezionych z internetu np. na jakieś fajne ciacha i dodane do ulubionych jako zakładki, więc jak (tfu tfu!) coś mi się stanie z laptopem, to kiszka. Muszę coś z nimi jak najszybciej zrobic.

Emilia B.
03-05-2011, 17:10
głownie korzystam z gotowych przepisów (wynajduje je zewsząd) i co najwyżej je modyfikuje :) ale musli to mój "przepis" :haha:

KarolciaK
03-05-2011, 17:27
Aga zgłodniałam czytając Twój przepis ;D

skarbenia7
03-05-2011, 17:40
To czekamy na kolejne Twoje smakowite modyfikacje ;)

aga774
04-05-2011, 18:50
Na jutro będzie barszcz ukraiński :glodny::glodny:

bestilka007
05-05-2011, 10:19
a jak dla mnie to na wiosne :) mlode ziemniaczki z koperkiem , mielony (lub sadzone jajo) i mizeria na slodko lub salata :):):) mniamu mnieamu :)

skarbenia7
05-05-2011, 21:56
Aga774, kopę lat nie jadłam barszczu ukraińskiego!! Smaka mi narobiłaś ;)

---------- Dodano o godzinie 21:56 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 21:55 ----------

Bestilka, faktycznie dla mnie też taki obiadek jest iście wiosenny :)

Wena
25-05-2011, 20:08
Dziewczyny, potrzebuję dobrej i sprawdzonej strony z przepisami :) wiem, że duzo tego w necie, ale nie wiem której stronie warto ufać ;p

tusia
26-05-2011, 09:42
ja uwielbiam stronkę Kwestia Smaku - Przepisy kulinarne (http://www.kwestiasmaku.com/) poleciła mi ją znajoma, która cały czas korzysta z tych przepisów....ja ostatnio robilam tortille z maki razowej i wyszły super, wszystko jest jasno i zrozumiale opisane:) nie ma bata musi wyjść:D

skarbenia7
27-05-2011, 14:22
A ja nie mam jednej ulubionej strony z przepisami. Jeśli czegoś szukam, googluję i korzystam z tego przepisu, który ma najwięcej pozytywnych opinii :) Ale tak ze stron lubię np. wielkie żarcie :)

farbstift
29-05-2011, 16:03
ostatnio robiłam placki ziemniaczane te z proszku i przyznam, że są dobre, smakują tak jak utarte z ziemniaków:) z tym, że nie musimy trzeć, bo proszek mieszamy z jajkiem i wodą i gotowe. Dobry patent na obiadek na szybko. Do tego zrobiłam sosik meksykański i było pycha;]

Emilia B.
30-05-2011, 07:02
teraz kiedy są młode ziemniaczki i koperek az trudno im sie oprzeć :D ostatnie obiadki :) proste i smaczne - mięsko zapiekałam jednoczesnie z ziemniaczkami (z wyjątkiem dania nr 1):)
1. Kurczak w sosie grzybowym + mł ziemniaczki + sałata ze śmietaną
41979
2. zapiekane w plasterkach mł ziemniaczki + kurczak w carry (również zapiekany + sałatka z zielonego ogórka,cebulki i koperku
419774197841980
3. koperkowe mięsne kuleczki + zapiekane połówki mł ziemniaczków + sałatka jak wyżej :D
4197541976

farbstift
30-05-2011, 09:45
Emilka te koperkowe kuleczki to po prostu coś w rodzaju pulpecików z dużą ilością koperku? Smaka narobiłaś :)

natalia268
30-05-2011, 09:55
popieram :slina: smaka narobilas i to ogromnego.. i po mimo ze nie prepadam za koperkiem to zjadłabym wszystko ze zdjec :slina: ... jeszcze młode ziemniaczki :love: najlepsze !!

skarbenia7
30-05-2011, 10:36
No Kochana! Ależ smakowicie to wygląda! :) Super! :) Brawo :) Bo najpierw się je oczami, więc podstawa to estetyczne i ładne podanie, dopiero potem jemy kubkami smakowymi :P :D

Emilia B.
30-05-2011, 10:50
Farb tak :) robisz jak mielone tylko z kopereczkiem no i zapiekałam nie smażyłam :) tu po krótce napisałam co i jak Kuchnia po mojemu....: Koperkowe kuleczki (http://kuchniapomojemu.blogspot.com/2011/05/koperkowe-kuleczki.html) ;)
Dzięki dziewczyny :kwiatek: mąż sie zajadał (klasyczny mięsożerca co lubi schaboszczaki) więc danie dobre dla każdego :)

katarynka89
30-05-2011, 11:04
A ja jak zawsze jem obiad z synem i zazwyczaj i tak zostawiam to jak tatuś wczoraj obiadek wyczarował to zjadłam sama cały talerz. młode ziemniaczki z koperkiem, schabowy i młoda kapustka z koprem mmmmmmm... kocham jak to tata gotuje:;)

aga774
31-05-2011, 13:50
Mój pomysł na dzisiaj szaszłyczki z kombiwaru

rudzielec
31-05-2011, 13:58
Emilia, pisałam wczoraj ale mi sie komp rozładował, a mianowicie pisałam, ze ślina mi cieknie litrami jak na to patrze, a bylo rano i czas do pracy, caly dzien m i w brzuchu burczało:d

aga-wow ile mięcha w tych szaszłyczkach;) uwielbiam takie;]

Elizabeth76
31-05-2011, 16:14
emilka :slina::slina: długo patrzyłam na te fotki z jedzonkiem twoim :haha: hehe :D ale mnie np. interesuje czym doprawiasz sałateczke czy jakaś specjalana przyprawa czy podstawowe sol ,pieprz ?? i tak samo ziemniaczki te pieczone jakich przypraw używasz??:D My to też lubimy dużo mięcha i też ciagle coś wymyslam z niego :cwaniak2:

oczywiście twój blogasek z jedzonkiem dodałam do ulubionych :D

Wena
31-05-2011, 16:18
Możecie się śmiać, ale nie cierpię koperku i pietruszki :D A szkoda, bo tak nawet ładnie to wszystko z nim wygląda, ale może jeszcze kiedyś smak mi się zmieni, bo po pomidorze mi kiedyś wykrzywiało buzię, ale co jak co nie przekonam sie do oliwek:skacze: A szaszłyki bym wrąbała, mniam, mniam!

skarbenia7
03-06-2011, 00:49
No jasny gwint!! Po co ja wchodziłam w ten wątek!! Głodna się robiłam jak wilk!! :slina:

aga774
03-06-2011, 14:09
Dzisiejsze placuszki z młodych ziemniaków mniam :love:

plushak
04-06-2011, 01:00
Też dziś placuszki robiłam :) mniam uwielbiam

lukasiatko
12-08-2011, 22:18
Dobrze ze tutaj zagladnelam bo juz mi brakuje pomyslow na obiady :/

kasiulka81
26-08-2011, 22:20
Świetne przepisy:ok:, wczytuję się ostatnio w ten temat, bo od kiedy wyprowadziłam się od rodziców jestem zdana na gotowanie dla naszej dwójki, a nigdy wcześniej nie miałam takiej potrzeby^_^
Ostatnio podpatrzyłam w telewizji takie zdrowe a'la frytki i zrobiłam,a wyglądało to tak:
1. obrać ziemniaki i pokroić w plastry takie średniej grubości
2. cebula w plasterki
3. wycisnąć 2 ząbki czosnku
4. do smaku sól, pieprz i oregano + trochę oleju
5. wysmarować blachę i wymieszane ziemniaki wyłożyć na blachę i do piekarnika na 30 min na 190 st.
SMACZNEGO :D

monibeni
28-08-2011, 00:05
to ja podam przepis na pierogi z tuńczykiem, w sumie to curry tam gra główną rolę :)

Składniki na ciasto:


2 ¼ szkl mąki
2 jajka
łyżka oleju
¼ szkl wody

Składniki na nadzienie:


4 średnie ziemniaki
puszka tuńczyka w sosie własnym
½ czerwonej papryki
cebula
curry, pieprz, sól
masło i świeża natka pietruszki


Wykonanie:
- ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę
- paprykę i cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oleju; połącz z ziemniakami, tuńczykiem odsączonym z oleju; dopraw curry, pierzem i solą
- jajka wymieszaj z ciepłą wodą, solą i olejem, dodaj mąkę i zagnieć ciasto; rozwałkuj, wykrój szklanką koła i nadziej farszem, a następnie zlep brzegi
- pierogi gotuj w osolonej wodzie,gotowe polej masłem z natką

najlepsze w nich jest to, że nigdy wcześniej nie jadłam pierogów polanych masełkiem i posypanych świeżą natką pietruszki, mniaaaaam :)

SMACZNEGO

milenka_olsztyn
05-10-2011, 14:46
No to ja powstawiam moje obiadki z kilku dni:)
Zupa-krem z dyni:)
http://images46.fotosik.pl/1092/72eb8e1659fb7264med.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/72eb8e1659fb7264.html)
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, bakłażanem i mozzarellą
http://images40.fotosik.pl/1126/3e90e825c9d576b5med.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3e90e825c9d576b5.html)
Sałatka z kurczakiem:)
http://images41.fotosik.pl/1102/8fdbcf9d01b6c1afmed.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8fdbcf9d01b6c1af.html)
Zupa-krem z marchwi z imbirem:)
http://images45.fotosik.pl/1135/7b9d0efe7f964832med.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7b9d0efe7f964832.html)

germana
05-10-2011, 22:30
Om Om Om...

ja chciałabym zrobić jakąś dyniową zupkę... ale nigdy jeszcze nei gotowałam takiej :P

Milenko masz jakiś specjalny przepis na nią?

milenka_olsztyn
06-10-2011, 08:08
proszę bardzo:)
SKŁADNIKI:


1kg surowej dyni
0.5 kg ziemniaków
2 mniejsze cebule pokrojone w kostkę
3 ząbki czosnku
1,5-2 litra bulionu drobiowo-warzywnego
mała śmietana 30%
Grzanki
1 łyżeczka curry
pieprz
sól
oliwa
chilli

PRZYGOTOWANIE: No więc zaczynamy od obrania i pokrojenia w grubą kostkę dyni. Następnie obieramy i kroimy na większe kawałki cebulę i czosnek. Wszystko razem wkładamy do garnka z rozgrzaną oliwą i przesmażamy jakieś 10 min. Do dyni wlewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy dynia zaczyna robić się miękkawa dodajemy obrane ziemniaki pokrojone na ćwiartki lub połówki. Kiedy wszystko jest już miękkie miksujemy całość blenderem. Zaprawiamy smietaną i doprawiamy do smaku pieprzem solą curry i chilli. Zupę podajemy z grzankami.

rudzielec
06-10-2011, 08:13
milenka, ales mi narobila chętki na zapiekanke makaronową, uwielbiam makaron pod kazda postacią;)

zosia_29
06-10-2011, 11:36
Ale wszystko pysznie wygląda mniam ...

samaron
06-10-2011, 13:10
Ja robię podobnie jak Milenka zupkę cukiniową, z tym, że najpierw podsmażam ziemniaki na złocisto, potem cukinię do miękkości, z przyprawami (lubie lubczyk, pietruszkę, bazylię) i czosnkiem, dorzucam marchewkę, zalewam bulionem, gotuję i miksuję. Potem doprawiam.
Z grzankami albo zwykłą podsuszoną bułką jest pyszna.

germana
06-10-2011, 13:24
Milenko dziękuje :przytul:

Kocham curry :love:
może upichce w weekend albo jakoś w przyszłym tygodniu ;)

rudzielec
06-10-2011, 14:13
ja z kolei nie cierpie curry jak nie wiem co. z przypraw to raczej czosnek u mnie króluje.
dzis robie na obiad w naczyniu zaroodpornym zapiekanke z mielonym miesem i puree z ziemniaków i białej pietruszki. mmm, na wierzch starty ser i zapiec. pycha;)

rudzielec
24-11-2011, 15:21
puk puk:) cos temat zamilkł, a szkoda bo go lubie:d zawsze jakis pomysł podpatrze:)
ja dzis robiłam kurczaka a`la kfc:D:D

dudejla
24-11-2011, 16:11
Rudzielec bardzo proszę o przepis:):ok:

rudzielec
24-11-2011, 16:19
kochana przepis jest taki, ze robisz z jajek mąki i mleka bardzo geste ciasto jak na nalesniki i oddzielnie gdzies z boku rozdrabniasz płatki kukurydziane i dodajesz troche bulki tartej do tych platków, no i najpierw moczysz kurczaka w tym ciescie i obtaczasz w tych platkach z bułką i na gleboki ogien na okolo 15 minut :)
oczywiscie mieso dzien wczesniej zapeklowane w przyprawach najlepiej przyprawa do kurczaka i czosnek:) do ciasta tez warto dodac.

trendy77
24-11-2011, 16:41
rudzielec apetycznie wyglada:)
ja tez robiłam takiego kurczaczka tylko z tego przepisu jest rewelacyjny:skacze: polecam ^_^towarzystwo zaproszone myślało ze tego kurczaka naprawdę kupiłam w kfc
Zdjęcia Paznokci, Wzorki, Video tutoriale widoczne tuż po zarejestrowaniu

milenka_olsztyn
25-11-2011, 10:08
A ja ostatnio miałam tarte z porem, boczkiem i bakłażanem i żeberka w coli :)
http://images38.fotosik.pl/1220/5989475447046c64med.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5989475447046c64.html) http://images47.fotosik.pl/1230/f73bff6569d6d98bmed.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f73bff6569d6d98b.html)

lukasiatko
25-11-2011, 10:41
Milenka masz niesamowite zdolnosci kulinarne :)wszystko wyglada rewelacyjnie :)

milenka_olsztyn
25-11-2011, 13:51
dziękuje:)
Wstawię jeszcze moje jajko śniadaniowe:) choć średnio mi wyszło...
http://images37.fotosik.pl/1193/d16c83ec8dcab73dmed.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d16c83ec8dcab73d.html)

centerbeauty
14-12-2011, 20:44
ale apetyczny ten dział :DDD

a ja ostatnio robiłam przepyszne placuszki ziemniaczano-warzywne :D mniammmmmmmmmmm:skacze:

Evelina.J
07-01-2012, 11:06
Dziewczynki ja dzis taką zupkę robię:

Zupa Gulaszowa.

Fajnie wygląda, sycąco bo z kawalkami mięcha więc mój mąz łapki już zaciera heheh

http://4.bp.blogspot.com/_yYjsXIkrFKI/TVAQtrsKzdI/AAAAAAAAAH0/TWY2Bqi4-fg/s400/zupa+gulaszowa.jpg

Przepis Kulinarne szaleństwa Margarytki: Zupa gulaszowa (http://margarytka.blogspot.com/2011/02/zupa-gulaszowa.html)

Herbaba
07-01-2012, 12:42
Może któraś zna jakieś fajne przepisy (lub stronę z przepisami) takimi, które nie wymagają dużo czasu? Niestety ostatnio na uczelni mam ładny sajgon, a żadne z moich współlokatorów niczego nie ugotuje...

I nie chodzi mi o takie "szybkie przepisy", gdzie gotować rzeczywiście trzeba tylko 3 minuty i gotowe, lecz wcześniej ponad godzinę się wszystko przygotowuje, bo takich to mam mnóstwo w książkach kucharskich. :P

germana
07-01-2012, 18:40
ja jak mam mało czasu na gotowanie to robię kus kus/ryż z upitolonym kurczaczkiem ( pokrojony na kawałeczki szybko obsmażony i chwile w sosiku np. curry albo z miodem i sezamem)
ewentualnie nalesniki z mąki połączonej z otrębami ( bardziej pożywne) i wsadzam kurczaka i jakieś warzywka ;p

ugotowany ryż z twarożkiem ;p

Herbaba
07-01-2012, 22:17
Tylko pytanie, ile można jeść ryż/makaron i kurczaka? :D

Ale kus kus to bym zrobiła... Dzięki za podsunięcie pomysłu!

Evelina.J
08-01-2012, 22:53
Na szybko polecam

-wtawic makaron i zanim sie ugotuje zrobic sosik mleko + serek fromage. Makaron ugotowanz zalac, przyszykowac talerze do obiad a w tym czasie nadmiar sosu wchlonie w makaronik i pzcha :skacze:

Majac wiecej czasu polecam dodac brokul i podsmazone kawaleczki piersi z kurczaka i jak ktos lubi czosnek i palce lizac :skacze:

dudejla
09-01-2012, 13:16
Evelina a jakiego serka konkretnie do tego używasz?

Evelina.J
09-01-2012, 22:14
Takie male kostki np w polo markecie smietankowy czy jaki kto woli.... :) Muisz sobie proporcje ustalic. Zalezy czy chce gesty czy nie. Makaron go wchlonie jesli chwile odczekasz. A jesli gesty od razu do polania to troszke wiecej serka :)

kobietazpazurem
09-02-2012, 10:40
ja dziś chcę zrobić parówki w cieście znalazłam taki przepis Wielkie Żarcie - Przepis - Parówki w cieście drożdżowym (http://www.wielkiezarcie.com/recipe30062.html) opinie są świetne a może wy macie dobry przepis na to ciasto do parówek?

MartaOSz
09-02-2012, 10:48
A ja dzisiaj robie naleśniki ze szpinakiem i serem białym....Jak sie przepis sprawdzi to podam oczywiscie ;)

milenka_olsztyn
09-02-2012, 13:20
Ja niedawno robiłam kurczaka po seczuańsku z kuskusem :) Wielkie Żarcie - Przepis - Kurczak po seczuańsku (http://www.wielkiezarcie.com/recipe19552.html)
http://images49.fotosik.pl/1311/9b6de7a88ab2ec36med.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b6de7a88ab2ec36.html)

Herbaba
09-02-2012, 13:25
Wczoraj był krem pomidorowy z grzankami (mój wielki sukces, wreszcie był gęsty i smakował pomidorowo - nie pytajcie, co wychodziło wcześniej...), a dziś będą racuchy z jabłkami. :)
Trzeba troszkę odpocząć od kurczaka...

ana_zaba
09-02-2012, 13:47
ja ostanio robilam swietne nalesniki, sama takie jadlam w Manekinie

-nalesniki (ja mieszam za pomoca miksera mleko, jaja i make - taka najprostsza wersja)

- maslo orzechowe (nie nutella tylko slone maslo orzechowe)

- ogorek konserwowy

-swieza paryka

-piers kurczaka

1.kurczaka kroimy na male kawalki, obsypujemy obficie curry, zostawiamy na noc w lodowce

2. pieczemy piers na oliwie
3. papryke i ogorki kroimy w plasterki ( lub jak kto woli)

4.nalesnikismazymy na patelni z obu stron, po przewroceniu smarujemy maslem orzechowym i ukladamy pozostale skladniki na jednej polowie

5. skladamy i zostawiemy jeszcze chwile aby wszystko sie podgrzalo

6.podajemy polane wczesniej przyrzadzonym sosem czosnkowym (czasnek wycisniety lub posiekany, majonez, smietana lub jogurt naturalny)

zycze wam kochane smacznego, bo takie polaczenie jest swietne :D

nanami7
09-02-2012, 13:59
Sandra, ja ostatnio poszłam na łatwiznę i zawinęłam parówki w to ciasto do pizzerinek ;) super wyszło. Wszystkim smakowało:)

Evelina.J
09-02-2012, 17:25
Ja dość szybki przepis mam na parówki&naleśniki

Naleśniki lekko na słono

przygotować sos do spaghetti paczkę lub dwie nawet (ja daje Napoli, Bolognese. Zależy jaki mam na stanie w szufladzie)

Przesmażyć pieczarki z cebulką lub osobno (jak kto woli)

Zetrzeć ser żółty jak do pizzy

Naleśnik posmarować sosem, wyłożyć pieczarkami, cebulą, żółty ser no i paróweczka i zawojanko. I tak każdy naleśnik... Układamy w naczynie żar. i zapiekamy.... zapiekamy na oko, aż ser będzie płynny. Ja przykrywam naczynko aby naleśniki nie wyschły na wiórki hehe

Moja mama zmodyfikowała sobie mój przepis i jakąś zalewajkę od zapiekanki robi i zalewa i wtedy zostawia naczynko otwarte....

Czyli Kombinować wedle uznania ;)

---------- Dodano o godzinie 17:25 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 17:18 ----------

Paróweczki u mnie na każdej imprezie pojawiają się w formie zapiekanej i zazwyczaj na szybko przekrojone na pól wzdłuż (ale nie do końca, poprostu dziurka potrzebna na wypełnienie). W wycięty rowek wkładam paseczek sera, paprykę świerzą lub ewentualnie jak nie mam to lece do spiżarki i konserwową daję, dobrą wędlinke też paseczek i cebulka i do piekarnika w naczyniu i jakieś 15 min i gotowe :) Ketchup i pycha.... Ja uwielbiam takie parówki a nie te wymoczone w wodzie

Parówki oczywiście długie....

madzia1989
06-11-2012, 13:27
ja dzis chyba zjem spaghetti ale z sosem brokulowym. :D

Aldymenda
07-11-2012, 13:33
Ja ostatnio odkryłam " dyniowy świat " :) . Muszę wam powiedzieć że dynie które sprzedają w sklepach są nie tylko do straszenia na helloween . Możemy z nich przygotować mnóstwo interesujących i przepysznych potraw. Przepisów jest mase więc każdy znajdzie coś dla siebie. Ja ostatnio przygotowałam dla swojej rodzinki placki dyniowe z fetą. Cud marzenie ;) a później była Tarta :] Przepisy znajdziecie w sieci, polecam wykorzystać ten zapomniany potencjał kryjący się w dyniastych bulwach.

asia
07-11-2012, 23:43
tez lubie dynie, do tego zawsze pestki wyjmuje i susze :D:D

weronika
08-11-2012, 13:27
na jesienne słoty polecam gorącą zupę cebulową- pyszności i banalne w przygotowaniu :)

asia
08-11-2012, 22:50
a dzis wlasnie robilam :)

dzidzia1987
09-11-2012, 10:37
a ja dzis robie kulki z miesa mielonego i warzywa, wszystko razem pieczone w piekarniku, pychota:)

ell
10-09-2019, 12:40
Czy lubicie gotować? I gdzie kupujecie jedzenie?

cass
10-09-2019, 13:21
Ogólnie lubię gotować a piec uwielbiam, ale niezbyt często to robię ostatnio. A. też gotuje, więc w sumie wychodzi z gotowaniem po równo u nas. Ale jak on wraca z pracy przed 23 to obiadu już raczej jeść nie będzie, a dla siebie samej mi się nie chce gotować, więc wsunę jakąś kanapkę i po problemie.
Ale jak już gotujemy, to dużo nowych rzeczy próbujemy, czasem sama coś wymyślę z tego co mam w domu akurat i wychodzi świetne, czasem po necie szukam jakichś przepisów.

Jedzenie kupuje głównie stacjonarnie, wyjątkiem są produkty bezglutenowe. Te zamawiam przez internet: https://bezgluten.pl/sklep/111-maki-koncentraty-bezglutenowe - z uwagi na to, ze bywa problem z dostaniem ich w sklepach stacjonarnych.

agus123
20-05-2020, 12:37
Jak nie macie pomysłu na obiad to tutaj https://mowisalmon.pl/przepisy/zupa-regenerujaca-z-lososiem/ macie fajny na zupę regenerującą z łososiem, smaczne danie które przygotujecie szybko i z łatwością. Ja znam je od mojej kuzynki, pamiętajcie że ryby powinny być w każdej diecie bo są zdrowe.

eryka98
29-06-2020, 16:56
A jakich garnków używacie do gotowania? Bo ja potrzebuję teraz nowych do siebie, i szukam dobrych ofert. Tutaj https://gerlach.pl/zestaw-garnkow widziałam że na wyprzedaży mają komplety, wiem że to znany i ceniony producent więc może od nich bym zamówiła? Macie od nich garnki?

magadalena
17-05-2021, 19:01
Nie ma chyba nic lepszego jak nauczenie się gotowania we własnym zakresie. W dzisiejszych czasach jest dość trudno wybrać sie nawet do restauracji ze względu na restrykcje. Dlatego tak dużą popularnością cieszą się blogi poruszające podstawy gotowania. To właśnie na nich szkola się domowi kucharze. Oczywiście w jeden dzień wszystkiego się nie nauczymy, natomiast z praktyką będzie czuć się na siłach w przygotowywaniu co raz to bardziej skomplikowanych dań. Na początek warto zrobić coś w stylu - https://uwielbiam.pl/przepis/makaron-z-pulpetami Danie jest na tyle proste w przygotowaniu i uniwersalne, że przypadnie każemu do gustu.

minizo
31-03-2022, 21:34
Na pewno w kuchni niezbędny będzie zdrowy olej (https://olejrzepakowy.com/bank-wiedzy/) do gotowania. Świetnej jakości oleje rzepakowy i słonecznikowy dostaniecie w sklepach ekologicznych. Cenowo jest bardzo dobrze, a olej taki ma super sklad, także warto sobie pamietac o takim zakupie na przyszlosc.