Zobacz pełną wersję : Coś na deser :)
pinusia6
24-05-2011, 17:00
Foto musi być obowiązkowo :):D
A ja jutro robie toff bo w czwartek mam imieniny i od razu dzień matki więc tak za jednym zamachem :D :cwaniak2:
rudzielec
24-05-2011, 18:28
mowiac szczerze nawet nie zdazylam zrobic mu zdjecia... juz pusta blaszka, siostry wrocily ze szkół, wiec dopadły sie:D :(
skarbenia7
24-05-2011, 21:58
Sernik Papieski? :) Jaki masz przepis? :D
rudzielec
25-05-2011, 08:58
sernik papieski z książki o papieżu, jakieś tam siostry piekły go specjalnie dla papieża, jak znajde dzis chwilke to napisze.:)
pinusia6
27-05-2011, 10:10
mowiac szczerze nawet nie zdazylam zrobic mu zdjecia... juz pusta blaszka, siostry wrocily ze szkół, wiec dopadły sie:D :(
hehe no to nieźle :haha:
Właśnie przeglądam pomysły na truskawki i dzisiaj zrobię taki deserek aż mi slinka cieknie :glodny:
Deser z Bezami – Fabryka Przepisów (http://fabrykaprzepisow.pl/deser-z-bezami/)
rudzielec
27-05-2011, 13:11
Sernik Papieski - Forum Kulinarne Smaczny.pl (http://www.smaczny.pl/forum/topic/5718-sernik-papieski/)
przepis na sernik:D
jesli chodzi o truskawki to ja dzis w robota wsypałam troche ze smietana, wstrzasnełam nieco i z makaronem, mniam:) mamy u nas takie pole, na ktore mozna isc samemu, uzbierac sobie kobiałeczki, idzie sie do babki i ona waży i płaci sie, fajna frajda dla dzieci, ze same zbierają, a co zjem za plecami to juz moje:D
skarbenia7
27-05-2011, 14:19
Dzięki Kochana, wypróbuję :) A ja mam ochotę na sernik - snickers :D
agaciorka93
02-06-2011, 13:36
Dziewczyny mam ogromną prosbe
Otóz mam zrobic na za tydzien w czwartek do szkoly jakis deser
z kuchni rosyjskiej, a ja totalnie sie na tym nie znam, szukałam juz na internecie i znalazlam jakies pluszki, bliny, warienniki macie moze jakies przepisy na tradycyjne rosyjskie ciasta?
(moze znacie tez jakas historie jak powstalo to danie itd )
Bardzo bym byla wdzieczna :*
skarbenia7
03-06-2011, 00:40
Tu masz kilka przepisów ;)
Konkurs "Desery kuchni rosyjskiej" - Wyniki - Konkursy - Bobyy.pl (http://kuchnia.bobyy.pl/konkursy/konkurs-desery-kuchni-rosyjskiej)
rudzielec
05-07-2011, 11:29
ja wczoraj zrobilam ciasto Adam i Ewa. I nawet nie zapomniałam o zdjęciu...:D Powiem wam, ze jest przepyszne, ja uwielbiam ciasta z bita smietana:D Nie przepadam za suchymi. Tak więc oto moj wypiek:D:D:
Emilia B.
05-07-2011, 11:32
mmmm zaśliniłam się :D:glodny::glodny::glodny:
kasandra262
05-07-2011, 11:32
ja wczoraj zrobilam ciasto Adam i Ewa. I nawet nie zapomniałam o zdjęciu...:D Powiem wam, ze jest przepyszne, ja uwielbiam ciasta z bita smietana:D Nie przepadam za suchymi. Tak więc oto moj wypiek:D:D:
Pysznie wygląda rzucisz przepisem?
o ja też bym chciała przepis, aż mi naszła ochota na słodkie:slina:
rudzielec
05-07-2011, 11:37
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Następnie:
- 2 puszki mandarynek
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe
- 2 opakowania herbatników zwykłych (”Petitki”)
- 2 opakowania herbatników czekoladowych (”Petitki”)
-dwie snieżki na połtora szklanki mleka.
Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie 20 min 180stopni., wystudzić, nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. (ja nic nie nasaczalam, bo wyszedl swietny miekki i puszysty) Na biszkopcie ułożyć odcedzone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie,wlać na gotujący się pozostały sok, mieszać aż zgęstnieje) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.Śniezke ubic z mlekiem i wylozyc na wystygniety budyn. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.
Uwagi: Łącznie soku użytego do gotowania budyniu nie powinno być więcej niż 3/4 litra.
coralick
05-07-2011, 11:41
Ja Wam podsune moj ulubiony deser.... w zwiazku z tym ze rosnie mi doopka nie jem go czesto ale... jak juz zrobie to znika w zastraszajacym tempie:glodny::glodny:
Składniki na 4 blaty bezowe*:
6 białek
szczypta soli
1 szklanka drobnego cukru
3/4 szklanki zmielonych, podpieczonych orzechów laskowych (bez skórki)
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
130 g gorzkiej czekolady
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo, powoli, dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać łyżeczkę skrobi, następnie orzechy laskowe i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Płaskie 2 duże formy (o wymiarach piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z form narysować 2 okręgi o wymiarach 20 cm (w sumie powinniśmy otrzymać 4 blaty bezowe). Masę bezową podzielić na 4 części, wyłożyć równo do narysowanych okręgów.
Piec około 50 minut w temperaturze 140ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Płynną posmarować równo blaty bezowe, odłożyć do zastygnięcia (można na chwilę włożyć blaty do lodówki - czekolada na nich zastygnie natychmiast).
Krem z wiórkami czekolady:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki
nasionka z 1 laski wanilii
3 - 4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
50 g startej na dużych oczkach gorzkiej czekolady
Śmietanę kremówkę ubić z ziarenkami wanilii. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać.** Dodawać partiami serek mascarpone i wymieszać dokładnie łyżką. Dodać ekstrakt, startą czekoladę i wymieszać. Podzielić na 4 części. Każdą z nich posmarować grubą warstwą na 4 blatach bezowych.
Złożyć tort, układając blaty na sobie. Udekorować posiekanymi orzechami laskowymi i startą gorzką czekoladą. Na kilka godzin tort włożyć do lodówki. Kroić nożem z piłką.
Do dekoracji:
1/4 szklanki posiekanych podpieczonych orzechów laskowych (bez skórki)
2 - 4 kostki startej gorzkiej czekolady
Smacznego :)
* jesli posiadacie 2 duże blachy piekarnikowe możecie piec 4 blaty bezowe na raz, po 2 na każdej blaszce; jeśli nie - lepiej podzielić przepis na pół i przygotować oddzielnie - beza nie może czekać, aż poprzednia się upiecze
** nie ubijać kremówki zbyt długo, może się z niej oddzielić masło
zdjecia nie wklejam bo nie wolno, autorka sie nie zgadza... ale dodam ze ja na sama gore dodaje swieze truskawy i platki migdalow a na to polewe z czekolady....:D:D
I tutaj ostatnio wynaleziony... Nutty Chocolate Clusters
175 gr bialej czekolady polamanej na kostki
100 gr herbatnikow digestive (albo kazdych innych)
100 gr orzechow macadamia (albo jakichkolwiek innych, ja dodalam pistacje)
25 gr imbiru kandyzowanego (nie trzeba dodawac ale jest pyyyszny)
175 gr czekolady mlecznej lub baardzo gorzkiej
Na duzej bleszce lub talerzu rozkladamy papier do pieczenia. Biala czekolade roztapiamy w kapieli wodnej, mieszajac. Kidy sie rozpusci dodajemy pokruszone herbatniki, orzechy i imbir. Dokladnie laczymy i wykladamy lyzeczka male ciasteczka na blaszke. Chlodzimy tak dlugo az zastygna, wtedy rozpuszczamy mleczna czekolade i maczamy w niej ciasteczka... do lodowy i jak zastygna do zszamania :D
A masz zdjęcie? Bo przepis wygląda zastraszająco, może jakies motywujące zdjęcie...? :)
Rudzielec.... yhhhhhhhhhhhhhhh.......:D:D:D
Juz wiem co upieke sobie w nagrode jak się obronie..:D:D:D
coralick
29-07-2011, 19:37
zdjec nie mam ale tutaj sa.... :) Zdjęcia Paznokci, Wzorki, Video tutoriale widoczne tuż po zarejestrowaniu
co prawda moj jest zmodyfikowany i nie wyglada dokladnie tak ale smak.......:skacze::skacze: nieziemski :)
kurcze tyle ze narobic sie chyba niezle trzeba nad takim cudeńkiem..?:P
coralick
29-07-2011, 19:43
A cos ty.... chwilka roboty... najdluzej to sie chyba spody pieka :)
rudzielec
21-08-2011, 16:37
koraliku - a ja chyba jutro zrobie te ciasteczka z roztopionych czekolad i orzeszkow, ktore wstawilas wyzej, tylko bede musiala chyba czterokrotnie zwiekszyc proporcje, bo u mnie duzo łakomczuchów;)
milenka_olsztyn
05-10-2011, 14:35
A ja ostatnio gustuję w muffinkach :) nawet galaretkowych :)
rudzielec
05-10-2011, 14:45
milenka ale sliczne uwielbiam muffiny;]
Emilia B.
08-10-2011, 07:58
:slina: i po co ja tu z rana wchodziłam.... :D mniamniusne muffineczki :)
DiamondShine
08-10-2011, 14:57
mniaaaam ;)
trendy77
08-10-2011, 15:35
ale mnie natchnęłyście idę robić marchewkowe z serkiem mascarpone zobaczymy co mi wyjdzie^_^
Arabeska: Ciasto marchewkowe (http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2008/05/ciasto-marchewkowe.html)
Uwielbiam marchewkowe...
Tylko musi być mało czuć jaja i olej...
Ja stworzyłam swój własny przepis w sensie proporcje itd i jeszcze sie na nim nie przejechałam :yess:
a oto efekty... a raczej resztki
47117
pulchniutka mięciutki i marchwkowo wilgotne :love:
rudzielec
08-10-2011, 16:27
o niee germana musi być pycha:] ja tam dzis robilam torta siostrze na urodziny, desery z lodami i owocami no i szaszlyki owocowe z nalesnikami z nutellą. mmm.
looody... to moja ulubiona słodkość :love:
trendy77
08-10-2011, 19:38
ale apetyczne te mufiny:wow: :wow: :wow: :wow: :wow:
a lody tez bym zjadła................:love:
kochanaa
08-10-2011, 22:00
A ja dziś zrobiłam ciacho "Adam i Ewa" przepisu Rudzielca :D
Ciacho pychotka ! ;) Dzięki kochaniutka za przepisik :* :kwiatek:
rudzielec
09-10-2011, 16:44
o prosze jednak sie przydal przepis;] chyba tez zrobie...;] :kwiatek:
Banoffe pie - czyli slodkie ciasto dla tych ktorzy piec nie potrafia :)
Potrzeba:
- dużą paczkę herbatników,
- puszkę masy krówkowej
- 2 dojrzałe banany,
- 10 dkg masła,
- śmietanę kremówkę 30 %
- serek mascarpone
- cukier wanilinowy
- czekoladę do dekoracji lub czekoladowa posypke http://e.pinger.pl/smile.gif
Herbatniki ukryszylam w misce potem dodalam 100g masla oselkowego (troche maslo postalo to bylo mięciutkie) wylozylam spod blachy. Na to krówkę troche podgrzana, na to banany w plastrach tak zeby na siebie lekko zachodzily. ubilam śmietanke z fixem i cukrem wanilinowym i dodalam mascarpone. Wylozylam na banany posypalam posypka i na godzinke do lodowki http://e.pinger.pl/smile.gif
pyyyyycha http://e.pinger.pl/smile.gif
sylwia36
14-10-2011, 06:54
To prawie jak 3 bit:cwaniak2: mniam:glodny:
milenka_olsztyn
14-10-2011, 07:36
Mój wczorajszy deser:) Mały serniczek z lodami i kawusią :)
http://images46.fotosik.pl/1108/20652317e8708de2med.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/20652317e8708de2.html)
zosia_29
14-10-2011, 12:38
O rajciu ale same pyszności ślinka cieknie....
milenka_olsztyn
26-11-2011, 10:06
To ja wstawie przed chwilą zrobione ciasteczka z wróżbą z ciasta francuskiego :)
http://images38.fotosik.pl/1222/9e0df74df606187amed.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9e0df74df606187a.html)
centerbeauty
12-12-2011, 21:20
Ale narobiliście ochoty ... a tu już wieczór i jeść nie wolno !!!
Przepisy przydadzą się na niedzielne popołudnia z deserem :skacze:
milenka_olsztyn
12-12-2011, 21:25
ja zrobiłam dziś pierniczki:)
http://images40.fotosik.pl/1256/ff77b3d253746223med.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff77b3d253746223.html)
Milenko a masz sprawdzony przepis na te pierniczki? Ja od kilku lat robiłam z tego samego ale gdzieś zawieruszyłam. Potrzebuje czegoś sprawdzonego, bardzo was proszę o podzielenie się, jeśli macie;)
milenka_olsztyn
13-12-2011, 10:44
Świąteczne pierniczki z białym lukrem - Świąteczne, pierniczki, białym, lukrem (http://www.gotujmy.pl/swiateczne-pierniczki-z-bialym-lukrem,przepisy,126781.html)
zyza, dzięki wielkie za przepis! Niestety nie mam piekarnika, także jeśli już coś chcę zrobić, to musi być bez pieczenia. A to zapowiada się smakowicie! Może zrobię na święta... ^.^
A osobiście polecam: Szyszki z preparowanego ryżu z masą krówkową. Nie wiem, czy wcześniej się tu one pojawiły, być może tak, lecz przepis jest prosty, a efekt genialny. ;) Jeśli ktoś byłby zainteresowany, mogę podać przepis... nie podam od razu, bo jestem leń i nygus. :D A jak ktoś będzie zaciekawiony, to mnie może motywacja najdzie...
milenka_olsztyn
13-12-2011, 10:50
Dawaj przepis:)
ja to kiedyś próbowałam robić ale przylepiało się strasznie do talerza...;/
Może za dużo masy - albo zbyt mało gęsta. ;)
Ale skoro ktoś wykazał zainteresowanie, poszukałam - i znalazłam!
Czego potrzebujemy:
--> torebka ryżu preparowanego (najlepiej bezsmakowego)
--> 20 dag masła (choć ja radzę wziąć nieco mniej, 10-15 dag, żeby nie były za tłuste)
--> 6-7 łyżek masy kajmakowej
--> 5 dag czekolady (tu według uznania, ale najlepiej smakują ze zwykłą mleczną)
--> coś, czym posmarujemy blachę (może być masło, olej...)
A skoro już wszystko mamy, to co robimy:
1. Masło stopić w garnuszku.
2. Dodać masę kajmakową i czekoladę.
3. Mieszać aż do dokładnego połączenia składników, grzejąc na małym ogniu.
4. Wsypać do tego ryż.
5. Wymieszać dokładnie i wylać na blachę (na blasze najwygodniej).
6. Odstawić, by stężało.
7. Formować - kulki, jajka, piramidki - wedle uznania.
8. To już! Wcinajcie, bo inni Wam podkradną, gwarantuję. ^.^ Albo same zjecie, zanim będą do końca gotowe...
Prosić. :) Niestety nie mam zdjęcia, bo nie myślałam, by to fotografować.
agnieszka-x
13-12-2011, 13:41
Dziewczyny słyszeliście o takich ciasteczkach:
http://www.fpięć.pl/uploads/media_items/makaroniki.557.372.s.jpg
Są to francuskie ciasteczka zwane makaronikami.
Już dwa razy je robiłam i w ogólne nie przypominają tych ze zdjęcia. są pyszne ale nie urosły. za kilka dni znowu będę próbować. :D
Kolory zachwycają i smaki też są najróżniejsze. Od lukrecjowych,malinowych, czekoladowych po ketchupowe.
Czy któraś z was kiedyś je piekła?
zosia_29
13-12-2011, 14:08
Wyglądaja bardzo apetycznie :D
milenka_olsztyn
13-12-2011, 14:11
Słyszałam o nich ale nigdy nie próbowałam ich zrobić... nawet nie jadłam takich bo u mnie w sklepach nigdzie dostać nie można..;/
agnieszka-x
13-12-2011, 16:38
W sklepach niestety też nie udało mi się ich spotkać. niby przepis nie jest bardzo skomplikowany a mimo wszystko nie wychodzi mi. to powinna być taka a`la beza z nadzieniem. Miałam nadzieje że ktoś robili może mnie nakierować na błędy jakie popełniam.
milenka_olsztyn
13-12-2011, 17:06
ja spróbuję zrobić takie jakoś niedługo:)
choć przepis bardzo podobny jak na lukier który wczoraj robiłam (tylko bez tych mielonych migdałów)
Znalazłam taki przepis jak coś
http://kotlet.tv/macarons-czekoladowe-makaroniki
agnieszka-x
13-12-2011, 19:43
Milenko ja właśnie z tego przepisu robiłam. ogólnie ciastko pyszne ale jak włożyłam do piekarnika urosło pięknie ale po kilku minutach opadło. coś muszę źle robić . Spróbuj i powiedz czy wyszło.
milenka_olsztyn
13-12-2011, 20:40
Już postanowiłam że jutro spróbuję je zrobić :D nawet już kupiłam tą mączkę migdałową:)
Pomieszam chyba dwa przepisy. Ten który wstawiałam i ten:
Bezglutenowa babeczka: Październikowe wyzwanie Daring Bakers - Makaroniki (http://www.glutenfreemuffin.com/2009/10/pazdziernikowe-wyzwanie-daring-bakers.html)
zrobię kolorowe chyba:D
No i do nich krem karmelowy z solą :)
agaciorka93
13-12-2011, 21:14
makaroniki sa przepyszne :D
co prawda nigdy ich nie robilam ale u mnie w piekarni je sprzedaja :)
agnieszka-x
13-12-2011, 21:28
Milenko kupiłaś gotową mączkę migdałową? ja zmieliłam w młynku do kawy płatki migdałowe i tak ją otrzymała może może tu tkwił moj błąd.
Tego drugiego przepisu nie widziałam może tym razem się mi też uda :)
kochanaa
13-12-2011, 21:42
Agnieszka a ty dodałaś cukru pudru do migdałów ? Bo piszą:
"Może to być konieczne, jeśli nie uda się kupić gotowej mąki. Mieląc migdały trzeba pamiętać o dodaniu do nich co najmniej szklanki cukru pudru. Dzięki temu podczas mielenia nie zmienią się w masło migdałowe. Trzeba je zmielić jak najdrobniej, muszą być niczym mąka."
agnieszka-x
13-12-2011, 22:03
Tak dodałam cukru pudru a z mielonych platków migdałowych otrzymałam ala mąkę.
milenka_olsztyn
14-12-2011, 08:02
Ja kupiłam gotową mączkę bo kurde nie mam w czym zmielić tych migdałów... ale też nie sądzę że u ciebie problem jest w tych migdałach.
dizzzy_girl
14-12-2011, 13:07
O makaroniki! One są bardzo popularne w Paryżu i ogółem we Francji, tylko tam są strasznie drogie. A co do pieczenia słyszałam, że dość ciężko się je piecze i potrzeba do nich wprawy.
dzidzia1987
14-12-2011, 17:12
Ja jutro wezmę się za pieczenie makaroników:D Już się cieszę na samą myśl. Mam tylko jedno pytanie.Gdzie mogę kupić taki barwnik do ciastek?W każdym sklepie spożywczym?
agnieszka-x
14-12-2011, 18:37
ja szukałam barwników w sklepach spożywczych i nie znalazłam ale ja mieszka w małym miasteczku i zamówiłam sobie piękne kolory na allegro 2,5 zł za sztukę i proszku starczy na bardzo długo. słyszałam że w Lidlu można czasami znaleźć takie barwniki.
milenka_olsztyn
14-12-2011, 20:45
Ja też zamawiałam na allegro bo też nie mogłam nigdzie ich dostać...;/
i powiem ci Aga że z tymi makaronikami wyszła mi dupa straszna.
Niby urosły itd ale jakieś takie dziwne się zrobiły... i popękały mi przy odklejaniu ich. No i oczywiście taki rancik się nie zrobił..;/
dzidzia1987
14-12-2011, 20:52
ooo to teraz troszke mnie zniechęciaś:) ale to nic hehehe, jak tylko znajdę gdzieś te barwniki,może w kauflandzie je dostanę to i tak chyba sprobuję, no w ostateczności zrobie czekoladowe bez barwników:)
milenka_olsztyn
14-12-2011, 20:57
zrób na próbę czekoladowe albo takie zwykłe białawe
agnieszka-x
14-12-2011, 22:09
One nie są takie proste jak wyglądają. gdzieś musimy robić błąd. dojdę do tego prędzej czy później. a robiłaś z tego drugiego przepisu?
mysle ze przyda sie to kazdej pani domu, ktora nie ma wagi;)
sylwia36
16-12-2011, 10:29
Baaaardzo Ci dziękuję-oświeciłaś mnie:skacze::skacze::ok:
Evelina.J
16-12-2011, 15:20
Dziewczynki piszcie jakie wypieki robicie na Święta. Chetnie podpatrze bo mój mąż od roku jeden placek ten sam na każda impreze woła a tym razem bedzie niespodzianka i cos innego. Ja potem wam napisze ten ulubiony mojego męza. Dobry jest naprawde ale mi juz sie znudzil
Pozwole sie wtracic do tych makaronikow.Jeszcze ich nie robilam ale czytalam kilka tych przepisow i np.w tym co milenka podala babeczka pisze ze bialka musza byc w temp.pokojowej i ze ona odstawila swoje az na 2-3 dni co spowodowalo odparowanie i zgestnienie bialek.ze przed wstawieniem do piekarnika trzeba je wysuszyc przez 30 minut do godziny itd.I ze np.jak sie robi na pergaminie to jest najlepiej spryskac pergamin od spodu bo makaroniki sa bardzo delikatne( ja tak robie przy bezach) No ale jak zrobie te makaroniki...to wtedy zobacze co mi wyjdzie :)
a tu znalazlam taki przepis tych makaronikow
http://mojewypieki.blox.pl/2011/01/Waniliowe-makaroniki-z-kremem-z-nutelli.html
kochanaa
16-12-2011, 19:00
Evelina ja nie wyobrażam sobie świąt bez orzechowca ;) Szukałam na internecie przepisu takiego jakiego ja robie, ale nie znalazłam, więc jak będziesz chciała to mogę znaleźć w swoim zeszycie i napisać ;)
ja zawsze snikersa pieke bo mąż uwielbia
Evelina.J
16-12-2011, 23:03
Evelina ja nie wyobrażam sobie świąt bez orzechowca ;) Szukałam na internecie przepisu takiego jakiego ja robie, ale nie znalazłam, więc jak będziesz chciała to mogę znaleźć w swoim zeszycie i napisać ;)
To ja poprosze o przepis. Może i mój mąż się uraduje :):):)
milenka_olsztyn
17-12-2011, 08:12
Jade moje jajka stały dosyć długo bez lodówki.. kupiłam w sklepie w którym w lodówce nie stały i jeszcze 24 godziny odstały u mnie w domu. Suszyłam je też. Ale jak je wyjęłam z piekarnika i odczepiłam od tego pergaminu to od spodu były takie przeźroczyste jakby się wcale nie zrobiły...;/
rudzielec
17-12-2011, 08:43
ewelinko to ja ci podam linka do ciasta(chyba juz ktos kiedys wstawial) orzechowego, u mnie w domu zrobil mega furore, kolezanki przynosza mi skladniki i musze (z naciskiem na musze) im je robic:)
Ciasta.net - ciasto z orzechami - przepis na ciasto z orzechami (http://www.ciasta.net/ciasto-z-orzechami.php)
kochanaa
17-12-2011, 09:07
A jednak znalazłam ufff ! ;) Ja robie taki
Orzechowiec z powidłami - Orzechowiec, powidłami (http://www.gotujmy.pl/orzechowiec-z-powidlami,przepisy,72230.html)
Zawsze u mnie w orzechowcu jest dżem! Przez to go uwielbiam :D A i dodaje do kremu bakalie, ale to już jak kto lubi :)
agaciorka93
17-12-2011, 20:07
Ja dzisiaj robilam pierwszy raz pierniczki z marmoladą i powiem wam ze wyszly wspaniale :) tylko niestety nie mam w domu zadnych foremek do wycinania wiec robilam rozne ksztalty nozem :D
Ja zawsze na święta robię "taką inną karpatkę". Po prostu uwielbiam - pyszne ciasto, dość proste w przygotowaniu i nie trzeba piekarnika - ale bardzo sycące. I chciałoby się jeść nawet wtedy, gdy żołądek mówi "dość". :D
agaciorka93, a to takie pierniczki bez konieczności czekania? Normalnie pierniczki można jeść po kilku tygodniach od zrobienia, bo wcześniej są za twarde... Ale jeśli te są gotowe od razu, to bardzo bym prosiła o przepis. Chętnie wykorzystam w te święta!
moje babki kororoweee :skacze:
jednak barwnika w płynie nie polecam,bo kolory nie są intensywne :/:
a lukier już kupiłam gotowy w tesco ;) jeszcze mam różowy.
agaciorka93
19-12-2011, 10:40
Herbaba pierniczki zrobilam w sobote w niedziele zostaly wszystkie zjdedzone przez rodzinke :P nie byly do konca mieciutkie ale twarde tez nie byly mysle ze jakby poczekaly jeszcze z dzien dwa to by byly mieciutkie :) a przepis juz podaje :
Składniki
2,5 szklanka mąki
1 jajko
1/2 szklanka miodu
1/2 szklanka cukru pudru
1 łyżka masła
1 łyżka przypraw do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 6 łyżek wody
1 łyżka kakao (opcjonalnie)
nadzienie : konfitury marmolada co tylko chcecie
lukier : 1-2 szklanki cuku pudru ok 2 lyzki wody lukier ma byc gesty
Wszystkie skladniki mieszamy i ugniatamy ciasto wode dodajemy stopniowo ja np dalam tylko 4 łyżki wody i bylo ok.
Ciasto po wyrobieniu powinno byc mieciutkie i lepkie.
Ciasto dziele na 2 w miare rowne czesci i walkuje przez papier pergaminowy zeby sie nie lepil do walka.
Łyzeczka na 1 czesc ciasta nakladam w odstepach nadzienie i przykladam 2 czescia ciasta.
Ciasto dociskam aby sie zlepilo ze soba.
Wycinam ksztalty
Pieke ok. 15-20 min w rozgrzanym piekarniku na 180stopni
Gdy sie pierniczki upieką i lekko wystygną nakladam lukier i wkladam ponowinie na 1-2 min (temp 180-150) do piekarnika i to wszystko :)
Przepis znalazlam na kotlet.tv
milenka_olsztyn
19-12-2011, 15:12
Nanami fajne babeczki:)
ale tak jak mówisz barwniki w płynie mało intensywne są. Ja miałam taki lukier różowy ale nie smakował mi jakoś... wolę sobie sama zrobić:)
agaciorka93, dzięki wielkie. Zobaczymy, jak mi wyjdą. :)
natalia268
21-12-2011, 17:54
ja ostatnio mam faze na ciasteczka z pestkami dyni i słonecznika :slina:
49964
a dzis pobawilam sie trochę lukrem w pisaku i piernikami, ale jakos mi odpada ten lukier :/: nie wiem czy za cienko czy musi kupe czasu to leżeć
49965
marshall
21-12-2011, 19:44
ja na deser uwielbiam lody bananowe z polewą czekoladową , a wieczorkami paka czipsów i orzeszki
kochanaa
21-12-2011, 21:00
natalia też mam te pisaki i szczerze to moim zdaniem są do dupy ... żeby to zaschło to musiałam włożyć na noc do lodówki ... :/ już wiem, że na pewno nie polubię się z nimi :P
A ja jutro robie wafle na święta, ale masą będzie czekolada ! Bo znalazłam jakiś przepis na czekolade i ktoś napisał, że ją przetopił i przełożył wafle i wszyscy się zachwycali :D I będę tez robiła "metrowca" już się nie mogę doczekać ! :D
Evelina.J
27-12-2011, 13:49
kochanaa (http://forum.wzorki.info/members/9912-kochanaa.html) orzechowiec pycha :ok:Dzieki
kochanaa
27-12-2011, 13:57
nie ma za co ;) Ciesze się że smakowało :)
A ja robiłam 3 ciasta na święta i żadne mi nie wyszło :( No masakra jakaś. :(
dobra,kolejne babeczki kolorowe, ale tym razem barwnik z proszku
a i nie patrzcie na drugi plan bo babki były robione podczas świątecznego bałaganu :P
dizzzy_girl
27-12-2011, 15:43
Jakie kolorowe babeczki :D super!
Miałam fazę na jakiś wilgotny babeczkowy wytwór...
I wyszło mi coś takiego.
Trochę bomba kaloryczna... ale na prawdę pyszniutkie i przede wszystkim potwornie mięciutkie i wilgotne...:love:
50328
A ja mam genialny przepis na bananowca xD Normalnie palce lizać:) Jak piekę, to piekę 2 blachy od razu bo w mig idzie ;)
Jest łatwy i szybki (a to ważne dla mnie:D) do zrobienia :)
Robimy biszkopt z 5-6 jajek, jak kto woli;)
(jak ktoś nie wie jak zrobić biszkopt to piszcie, napiszę jak ja robię;) )
Będziemy potrzebować:
* 3-5 bananów (zależy ile kto woli)
* 0,6l śmietany 30%
* 4 opakowania śmietan fix (w Polo markecie za 0.99zł takie małe niebieskie opakowanie)
* 1 cukier waniliowy (32g w opakowaniu ;) )
Polewa:
* 1 czekolada gorzka (musi być Wedel, inne nie pasują do tego!)
* 1 czekolada mleczna (Wedel)
* 250g margaryny
* 4 jajka
Wykonanie:
Ubijamy chwilkę śmietanę, dodajemy śmietan-fixy. Ubijamy do dość sztywnej konsystencji.
Smarujemy (ale nie musimy) wystudzony biszkopt cienką warstwą ubitej smietany. Układamy banany pokrojone w plasterki. Wykładamy resztę śmietany.
Przygotowanie polewy, a raczej masy czekoladowej [tutaj jest troche paprania, ale próbowałam 3 rodzai polew różnych i żadna nie pasuje tak jak ta, ona dodaje taki zajefajny smak]
Rozpuszczamy czekolady na parze.
Później ucieramy margarynę z żółtkami (ale dodajemy pojedynczo żółtka).
Dodajemy do tego wystudzoną czekoladę i dalej ucieramy.
Ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy z czekoladą i mieszamy łyżką (na początku mieszania wygląda to nieciekawie, ale później zaczyna wyglądać normalnie ;) )
Wykładamy to na bitą śmietanę:)
Odstawiamy do lodówki na około 1 godz.
Masa czekoladowa musi być twarda po tej godzinie, żeby fajnie kroić :)
SMACZNEGO!
Zdjęcia Paznokci, Wzorki, Video tutoriale widoczne tuż po zarejestrowaniu
Tylko tyle z niego zostało :D
A, ja jeszcze potem na bitą śmietanę (przed masą czekoladową) też "powbijałam" banany;) Żeby więcej ich było;)
Mówie wam, ciacho pycha ;) U mnie najeść się nie umią;) Jutro zrobie zdjęcie jakieś, jak jeszcze zdąże, jak coś zostanie ;)
Jakby któraś chciała robić a miała jakieś wątpliwości, jak coś niejasno napisałam, to piszcie;)
milenka_olsztyn
29-01-2012, 08:09
To ja wstawiam moje różowe babeczki :)
Cukierek
29-01-2012, 10:50
słotkie te rózowe babeczki aż chce sie schrupac :D
Milenka, a co to za magiczny lukier/polewa łotewer :P ?
milenka_olsztyn
29-01-2012, 15:31
To jest serek mascarpone zmieszany z karmelem i dodane do tego jest trochę syropu malinowego :)
A nie macie może czegoś pysznego, ale bez pieczenia? Bo piekarnika nie mam, a też bym sobie słodkości pojadła. :>
kochanaa
30-01-2012, 20:24
Wypróbuj ciasto "snikers" nie trzeba piec, a ciasto -> rewelacja :skacze:
Przepis powinien być na wcześniejszych stronach, bo widziałam, że któraś dawała, a jak nie to w google wpiszesz i szybko wyskoczy :D
Ciasto snikers - ciasto snikers z krówką, ciasto snikers z herbatnikami (http://ciastosnikers.com.pl/)
Nawet tu znalazłam różne przepisy na to ciasto i jest snikers z krakersami :D
kasiulka81
11-03-2012, 22:44
Mmmmm ile tu pyszności :skacze:
A ja ostatnio zrobiłam 3 kolorową galaretkę z owocami i bitą śmietaną:D tak to wyglądało, a smakowało jeszcze lepiej :P
katarynka89
11-03-2012, 23:05
a ja odkryłam pomysł na pana cotte :D szybkie łatwe i pyszne :D polecam :) wygląda też super. Jutro planuje zrobic to wstawie fotkę :D
a no i ZAWSZE wychodzi :D a smakuje każdemu :)
milenka_olsztyn
12-03-2012, 07:53
Katarynka ja miałam ten pomysł na pana cotte tylko że karmelową i powiem ci że obrzydlistwo...;/
Patii powiem Ci , że przepis na bananowca bardzo apetycznie "wygląda"!
Na pewno przetestuję w niedługim czasie:skacze:
A wczoraj robiłam jabłka w cieście - Pychotki!
Przepis może niepozorny ale wychodzą z niego pyszności
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżka oleju
2 jajka
2 łyżki wina
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 szklanki zimnej wody
szczypta soli
4 - 5 jabłek
Wykonanie:
Jabłka obrać i wydrążyć delikatnie środki. Pokroić w plastry około 0,5 cm.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski dodać wodę , żółtka , cukier waniliowy, olej, wino , i sól.
Lekko ale dokładnie wymieszać na gładką masę.
Ubić białka na sztywną pianę i dokładnie wymieszać z ciastem. Ma być puszyste. Plastry jabłek maczać w cieście i smażyć na oleju na wolnym ogniu. Iość tłuszczu do smażenia musi odpowiednia gdyż zapewnia to swobodnemu rośnięciu ciasta podczas smażenia.
Po usmażeniu placuszki należy ułożyć na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Placuszki są pyszne na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
kochanaa
12-03-2012, 19:52
Katarynka ja miałam ten pomysł na pana cotte tylko że karmelową i powiem ci że obrzydlistwo...;/
Dokładnie ! Myślałam, że będzie super i w ogóle a po zrobieniu musiałam wyrzucić bo nie dało się zjeść :(
katarynka89
12-03-2012, 20:56
Mówicie o tym pomyśle ??? u mnie w domu robi furorę :D mój facet nie lubi deserów i zawsze zostawia :) tego spróbował żeby mi nie było przykro i zjadł dwie porcje :D pyszny śmietankowy smak i idealna konsystencja :) dla mnie bomba .
http://winiary.netpr.pl/file/attachment/382821/99/winiary-pomyslna-produkt-pannacotta-20120308.jpg Winiary - przepisy kulinarne na każdą okazję (http://www.winiary.pl)
kochanaa
12-03-2012, 21:40
Tak, tylko że kupiłam ten karmelowy smak. Truskawkowego nie próbowałam.
No i po zrobieniu tego "karmelu" i po nałożeniu na tą Panna Cottę dawało smak gorzki. Wręcz powiem, że strasznie gorzki.
Kiedyś może spróbuję truskawki :D Zobaczymy co z tego wyjdzie :D
kasiulka81
12-03-2012, 22:08
Ja też mam ten truskawkowy i tiramisu w szafce :skacze: póki co, ale jak zrobię to powiem o swoich wrażeniach :D
milenka_olsztyn
13-03-2012, 07:17
Może truskawka lepsza ale fakt faktem ten karmelowy jest obrzydliwie gorzki...;/
katarynka89
13-03-2012, 11:51
tamto to nie pana cotta tylko
Creme Caramel z sosem karmelowym
pewnie dlatego :) za pana cotte daje sobie rękę uciąć że będzie smakować :)
miło wiedzieć że tamto nie dobre :) pewnie bym też chciała wypróbować i nie miłe zaskoczenie :)
A ja robiłam ten deser karmelowy. No cóż. Muszę przyznać , ze do deser dla wybranych . Trzeba po prostu trafić w gust. Mi osobiście smakowało . Robiłam też truskawkowy deser. Pyszny był .... Mam jeszcze tiramisu ale jeszcze ni robiłam....
kochanaa
13-03-2012, 15:05
tamto to nie pana cotta tylko
Creme Caramel z sosem karmelowym
Nawet nie zauważyłam tego, że to nie Pana Cotta ... :skacze:
Może to dlatego ... :D
zosia_29
16-03-2012, 15:05
Jedna moja klientka mówiła że tiramisu jest bardzo smaczna
sylllaa muszę wypróbować twój przepis, bo smacznie wygląda :)
InfinityNails
19-03-2012, 17:25
Ja dziś robie ptasie mleczko jak tylko wyjdzie napisze pełna relacje :]
---------- Dodano o godzinie 17:25 ---------- Poprzedni post był napisany Wczoraj o godzinie 14:35 ----------
To ja wam teraz podam przepis na to moje szybkie ptasie mleczko z galaretką.
Na dno kieliszka czy pucharka wkładamy pokrojone w kostke brzoskwinie.
http://images47.fotosik.pl/1440/65e9950b2b7ee435m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/65e9950b2b7ee435.html)
Zalewamy zielona galaretką
http://images47.fotosik.pl/1440/53155cb074722a2am.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/53155cb074722a2a.html)
Wkładamy do lodówki do stężenia a między czasie ubijamy na painę mleko skondensowane niesłodzone, dodajemy po ubiciu galaretkę rozpuszczoną w szklance wody np. czerwoną. Jeśli wolicie bardziej zbite ptasie mleczko na jedną puszkę mleka dodajecie 2 galaretki rozpuszczone po 1szklance wody.
Zalewamy masą wcześniej przygotowanegalaretki.
http://images35.fotosik.pl/1252/a63688db62dff400m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a63688db62dff400.html)
http://images50.fotosik.pl/1449/07c8dfa0dd54b40am.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/07c8dfa0dd54b40a.html)
Na koniec dowolnie dekorujemy, ja dodałam bita smietanę i wszytsko posypałam kakao, pyszne, łatwe i mało kaloryczne :)
http://images40.fotosik.pl/1432/f711645ddcc3fcb6m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f711645ddcc3fcb6.html)
agnieszka-x
14-04-2012, 18:38
Ciasto czekoladowe z płynnym środkiem.
http://design-nails.pl/naforum/przepis/12.jpg
Składniki na 4 ciastka:
-40 g mąki
-50 g cukru pudru
-2 tabliczki czekolady gorzka i mleczna
-100 g masła
-3 jajka
W misce mieszamy 3 jajka z mąka i cukrem pudrem.
http://design-nails.pl/naforum/przepis/1.jpg
Na parze rozpuszczamy czekoladę z masłem. odstawiamy do wystudzenia.
http://design-nails.pl/naforum/przepis/2.jpg
W czasie studzenia przygotowujemy kokilki, w których będziemy piec ciasto.
http://design-nails.pl/naforum/przepis/3.jpg
Kokilki smarujmy masłem.
http://design-nails.pl/naforum/przepis/4.jpg
Z papieru do pieczenia wycinamy kółka wielkości denka naczynia. Wykładamy dno.
Ścianki osypujemy cukrem.
http://design-nails.pl/naforum/przepis/5.jpg
Po wystudzeniu czekolady łączymy ją z mieszanką z jajek. Najpierw dodajemy jedna łyżkę delikatnie mieszając.
http://design-nails.pl/naforum/przepis/6.jpg
Potem wlewamy całą czekoladę, mieszamy energicznie, aby składniki połączyły się w jednolitą masę.
http://design-nails.pl/naforum/przepis/7.jpg
Tak przygotowaną masę wlewamy do kokilek.
http://design-nails.pl/naforum/przepis/8.jpg
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 11 minut. (ani mniej, ani więcej minut)
Po minionych 11 minutach wyjmujemy gotowe kokilki z piekarnika.
http://design-nails.pl/naforum/przepis/9.jpg
Ostrym nożem odkrawamy brzegi ciasta od kokilek.
http://design-nails.pl/naforum/przepis/10.jpg
Gotowe, ciepłe jeszcze ciastka wyjmujemy na talerz. Dodajemy łyżkę lodów.
http://design-nails.pl/naforum/przepis/11.jpg
Smacznego. Niebo w buzi. :]
kasiulka81
25-09-2012, 22:26
Muffinki z musem jabłkowym
Składnik
mąka, 2 szklanki
olej, 1/2 szklanki
cukier, mniej niż 1/2 szklanki
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
soda, 1/2 łyżeczki
jajka, 2 sztuki
szczypta soli,
sok owocowy (kubuś, pysio), 1 szklanka użyłam jasnego brzoskwiniowo - gruszkowego
Mus jabłkowy, ok 1 szklanki
Opis przygotowania
1. W jednej misce połączyć suche składniki (mąka, cukier, sól, proszek)
2. w drugiej wszystkie mokre (olej, jajka, sok)
3. połączyć składniki z obydwu misek, wymieszać łyżką (nie mikserem) Ciasto powinno być grudkowate.
4. nałożyć jedną łyżkę ciasta na dno foremki, na to łyżkę musu (u mnie był kupny) i zakryć wszystko resztą ciasta, dobrze jest użyć papilotek. wierzch posypać wiórkami kokosowymi, cukrem lub migdałami. piec 20 min w piekarniku 200 st C
marcia34
06-11-2012, 16:41
mmm... dziewczyny, ale tu pyszności... a ja się odchudzać miałam xD
To i ja się podziele czymś według mnie pysznym;)) przepis ten przywiozła moja koleżanka jak była na wymianie w Izraelu-ponoć jest to tam bardzo lubiane:
1.szklanka mleka
2.czubata łyżka mai kukurydzianej
3.rodzynki, wiórki kokosowe.orzechy włoskie itp.. co kto lubi
Mleko stawiamy na gaz i gdy jest zimne dodajemy od razu mąkę kukurydzianą i od tej pory ciągle mieszamy aż się zagotuje i zgęstnieje.Wrzucamy resztę składników:) kto lubi może jeszcze posłodzić ale rodzynki robią tutaj za cukier;)
Bardzo prosty przepis ale smaczny:ok:
natalia268
06-11-2012, 18:46
Czy robiła któraś ciasto Bounty ? Które naprawdę smakowało by jak ten baton ? ;)
sernik z pierniczkami w środku :love:
62764627656276662767
rudzielec
02-12-2012, 13:42
germana :0 on jest gruby na pol metra:0 slina cieknie mi litrami:D:P
kocham serniczki:love:, a ten wygląda prze smacznie o przepisik poproszę:D
kocham wszystkie ciasta :)
Ja też poproszę przepis na ten sernik, bo szukam jakiegos sprawdzonego :) wyglada wspaniale
jutro najpóźniej w środę napisze :przytul:
joystynka
03-12-2012, 23:53
o matko jak wyrósł :) świetny, tez nie moge sie doczekac przepisu. Ja ostatnio z lenistwa ciacham tylko krakersiaka z budyniem i czekoladą, bo w pół godz gotowy i mniamusny:)
62834
przepis na sernik z pierniczkami dość słodki więc można dać ciut mneij cukru bo pierwszy mi wyszedł dla mnei ciut za słodki chociaż dla wszystkich był akurat.
co potrzeba:
- 2 szklanki mąki
- opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- aromat np. rumowy
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 3 łyżki kaszy mannej
- 400 g cukru pudru
- 35 dag margaryny
- 9 jajek //3 żółtka, 6 żółtek, 9 białek ;)
- twaróg sernikowy //zmielony, kilogramowy kubełek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany
- 1-2 opakowań pierniczków w czekoladzie, mogą być pierniczki z nadzieniem //zależnie od ilości pierniczków w opakowaniu i osobistych upodobań ;)
ciasto:
mąkę mieszamy z kakao, dodajemy 3 łyżki cukru pudru (z odważonych 400 g), proszek do pieczenia - mieszamy
dodajemy 20 dag margaryny - siekamy nożem
dodajemy 3 żółtka i 2 łyżki śmietany - zagniatamy ciasto
wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki
masa sernikowa:
do 6 żółtek dodajemy pozostały cukier puder i pozostałe 15 dag margaryny - ucieramy masę
dodajemy ser, aromat, kaszę manną i budyń - mieszamy
w drugim naczyniu pozostałe 9 białek ubijamy ze szczyptą soli
ubitą pianę mieszamy z masą serową
wykładamy spód przygotowanej tortownicy ciastem
wlewamy delikatne połowę masy serowej i wykładamy pierniczki, zalewamy cisto resztą masy
z pozostałej reszty ciasta wycinamy ulubione ozdóbki
sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika
piekarnik - 180 st.C, pieczemy około 50-60 minut
Ja robiłam baunty, ale jak dla mnie za tłuste, tzn uciera się kostkę masła z cukre i do tego kokos podmoczony w mleku. Na ciasto składały się herbatniki zmiksowane na proszek, do tego kakao i znowu dużo masła, dla uzyskamia konsystencji dającej się rozwałkować, na to masa, zwinąć w rulon i do lodówki na dobe. Chyba jeszce do masy był jakiś aromat.
Tiramisu
5 żółtek
8 kostek gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru
opakowanie mascarpone
3 kubeczki bitej śmietany
śmietan fix
cukier puder
biszkopty podłużne z cukrem(około 3 paczki pojedyńcze, ja kupuje w Lidlu) lub droższa wersja biszkopty amaretto tych nie wiem ile
likier amaretto
mocna kawa
Na parze wodnej ucieramy żółtka z cukrem około 8-10 minut non stop, żeby się nie zważyło, musi się zmienić kolor na tak jakby białawy. Ja to robię w szklanej misce, którą stawiam na garnku z wodą. W trakcie mieszania odstawiam co jakiś czas na blat, żeby nie przedobrzyć. Pod koniec ucierania wsypujemy utartą czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy biszkopty, ja wyciągam wszystkie z folijek i wysypuje na tacę. Dwie łyżeczki kawy i łyżeczka cukru) zalewam wrzątkiem(troszkę, do rozpuszczenia kawy) dolewamy zimnej przegotowanej wody i do tego 2-3 kieliszki amaretto.
Płynu powinno być tak około półtorej szklanki.
Ubijamy bitą śmietanę z łyżeczką cukru pudru i śmietan fixem. Śmietanę mieszamy ze serkiem mascarpone i ostudzonym jajkiem.
Maczamy biszkoty i układamy pierwszą warstwę na tradycyjnej wielkości blasze do ciast. Na to masa znowu biszkopty i masa. Wierzch posypuje gorzkim kakaem i do lodówki na dobę.Blachę wykładam i przykrywam folią spożywczą.
Chciałam się z Wami podzielić moim przepisem na pyszny i szybki deser. Ze względu że we wrzesniu mam dużo jabłek u siebie nigdy nie wiedzialam co nimi robic. więc znalazlam super przepis na zapiekane jabkla z sosem waniliowy, gwarantuje ze smak jest nieziemski :)
Wybieram dorodne jablka. Nastepnie drążę w nich nożem dziurki do samego dna jablka - ale nie przebijam jakblka na wylot. Rowek musi być w miarę wąski , tak aby zostało troche miąższu w jablku. Lekko nacinam tez dokola jablka jego skorke aby jablko nie peklo podczas pieczenia. Następnie do domowej roboty dzemu sliwkowego (powideł) dodaje posiekane orzechy. Mieszam. Nastepnie dodaje powidła do środka jablka. Piekę w piekarniku na 180 stopniach ok 20-25min. W tym czasie robie sos waniliowy , jak ktoś chce może zastąpić to budyniem waniliowym z torebki. Ja akurat robilam sos sama od podstaw z laską wanilii.
Po upieczeniu jablka polewamy sosem waniliowym lub kladziemy jablko na polany sos uprzednio na talerz.
smacznego!
W miare mozliwosci wkleje kiedys zdjedzie dania :)
ewakowal8
21-12-2012, 16:08
Moim ulubionym deserem jest czekoladowy suflet:) Nie będę wam wysyłać przepisu bo w internecie jest ich kilka i nie wiem, który lepszy. Same musicie popróbować:)
Wszystkim łasuchom polecam ciasto "Ukrainka"
64511
Składniki
Ciasto
3 jaja
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu
1 łyżka sody
3 szklanki mąki
Krem
Litr mleka
1 szklanka cukru (205 g)
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 jaja
2 cukry waniliowe
kostka margaryny bądź masła
Sposób wykonania:
Do większego garnka wlać wodę, zagotować .Do mniejszego garnka wbijamy jaja,kakao,cukier,miód i sodę. Mniejszy garnek wstawiamy do większego z gotującą się wodą, wszystkie składniki dokładnie wymieszać ogrzewając na parze przez 15 minut.
Następnie zestawić z pary dodać 2 szklanki mąki,wymieszać.Na stolnicy rozsypać szklankę mąki na nią wyłożyć masę.Ciasto podzielić na 6 części,każdą cienko rozwałkować, wyłożyć na blachę,piec 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ciasto rozwałkowane będzie miało grubość 2 mm. I takie ma być...
Sposób przygotowania masy:
Z litra mleka odlać pół szklanki i wymieszać mąkę i jaja. Resztę zagotować z cukrami i rozrobioną mąką. Ugotować budyń,utrzeć kostkę masła roślinnego,dodawać stopniowo wystudzony budyń,ucierać.
Każdy placek smarować równą warstwą kremu (około 8 łyżek kremu na jedną warstwę). Pozostawić placek w lodówce na jeden dzień do zmiękczenia. Górę można polać czekoladą . Mój jest "łysy" ;)
Polecam!!! Ciasto jest rewelacyjne.
Super ciacho, a dodatkową zaletą jest szybki czas przygotowania.
prosty przepis na dietetyczne rafaello
https://www.youtube.com/watch?v=OMtO8J6xDFA
Ostatnio robiłam zdrowszą wersję snikersów - wymieszałam płatki owsiane, rodzynki, orzechy, otręby, migdały, pestki dynii i słonecznik z rozpuszczoną czekoladą. Uformowałam w batoniki, poczekałam aż czekolada na powrót stwardnieje i voila.
Ostatnio robiłam zdrowszą wersję snikersów - wymieszałam płatki owsiane, rodzynki, orzechy, otręby, migdały, pestki dynii i słonecznik z rozpuszczoną czekoladą. Uformowałam w batoniki, poczekałam aż czekolada na powrót stwardnieje i voila.
Ale nabrałam ochoty na tą nieco zdrowszą wersję snikersów- mniam, muszę je dziś przyrządzić. Dziękuję za przepis :ok:
Jabłka na parze z konfiturami porzeczkowymi i bitą śmietaną, hm ;) polecam jabłka się wrzuca do wrzącej wody i parzy tylko kilka minut
Mam ochotę na coś słodkiego, ale nie wiem na co mmmm
No u mnie ostatnio raczej dietetycznie, ale na szczęście nie muszę rezygnować z deserów ;) Pozwalam sobie czasem np. na deser czekoladowy Smartfood, uwielbiam <3
kolorowa220
30-05-2016, 15:25
Ja wczoraj zrobiłam odchudzone ciastka z czekoladą i były nawet całkiem smaczne, chociaż początkowo sceptycznie podchodziłam do przepisów typu fit. Teraz powoli się z nimi zaprzyjaźniam :)
amelia90
04-01-2017, 13:24
Może zupa owocowa (http://profi.com.pl/zupy/#zupy-owocowe) na deser? Wydaje mi się, że idealne rozwiązanie. Nie za słodko, a smacznie. Oferta Profi jest dość bogota, a wszystkie produkty prawie bez konserwantów. Szybko oraz wygodnie :)
ja to uwielbiam sernik i zawsze będę polecać, a tu znalazłam łatwy przepis Łatwy sernik ? Odchudzanie bez kitów (http://obk.pl/przepisy/latwy-sernik/) i bardzo dobrze smakuje
kasztanka
09-01-2017, 14:14
Ja wczoraj zrobiłam odchudzone ciastka z czekoladą i były nawet całkiem smaczne, chociaż początkowo sceptycznie podchodziłam do przepisów typu fit. Teraz powoli się z nimi zaprzyjaźniam :)
Ja jak pieke ciasteczka z czekoladą to nie dodaję do nich zupełnie cukru. Czekolada sama w sobie jest słodka tak wiec nie wiem jaki jest sens dodatkowego słodzenia ciastka.
Rzadko kupuję gotowe słodkości, ale lubię coś raz na jakiś czas upiec. Domowe jedzenie zawsze smakuje mi lepiej. Warto jest upiec biszkopt. Ciasto najprostsze pod słoncem:
https://www.przepisy.pl/blog/jak-upiec-perfekcyjny-biszkopt-7-trikow - tutaj jest kilka trików jak upiec perfekcyjny biszkopt.
Pasuje samo do kawy. Można dodać do niego bitej śmietany czy posypać czekoladą.
https://s3.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/1070x0/220911.jpg
ale ładniutka ta rolada! co w środku?
wonderwoman89
10-03-2017, 13:22
Macie jakiś sprawdzony przepis na bezę? Po prostu kocham, a jeszcze nigdy sama nie robiłam. Będę wdzięczna
Tylko, ze nie chodzi mi o sam sposób wykonywania, ale o całość - krem, z czym łączycie itp
ag-nieszka
27-04-2017, 14:21
Bezy niestety też jeszcze nigdy nie robiłam - nie mogę się odważyć, chociaż wiem, że wcale to nie jest takie trudne, tylko wymaga wprawy :)
Ja dziś mam serniczek pieczony przez teściową :D a na długi weekend planuję zrobić jabłecznik na cieście jaglanym
Brownie, bez dwóch zdań :P
Kochane wypróbujcie sobie ciasta dyniowego. No rewelacja. Daję tutaj składniki:
dynia600 g
mleko300 ml
Fix Do placków z jabłkami Knorr1 opak
cukier puder50 g
miękkie masło2 łyżki
mąka
pieczemy w 30 minutach w 180 stopniach. Powiem Wam,ze rewelacja! W tym roku jeszcze nie piekłam, ponieważ nie udało mi sie w sklapch dorwać jakichś sensownych dyń. Jednak rok temu byl to mój jesienny hit.
www.przepisy.pl/przepis/ciasto-dyniowe
kinimini
11-10-2017, 23:59
zazdroszcze Wam zdolnosci :D ja mam dwie lewe rece do pieczenia i musze sie zadowalac pralinkami :D ale za to wyczailam ostatnio swietne bombonierki na http/vobro.pl/wyroby/oferta-stala/bombonierki :) swietna jest ta czekolada :)
My z mężem na deserek zawsze chodzimy do jakiejś restauracji :D Nie umiem za bardzo gotować ani piec, ale za to uwielbiam jeść! Ostatnio byliśmy w restauracji https://staremetropolis.pl/ i jedliśmy brownie.... To było niebo w gębie! Pierwszy raz jadłam ten deser, ale już mogę powiedzieć, że jestem jego absolutną fanką :D
Jeśli o mnie chodzi to bardzo lubię jogurt naturalny z owocami albo jakieś takie http://www.kuchniajogurtowa.pl/koktajle.html koktajle owocowe.
Są bardzo zdrowe, mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek więc są też idealne dla osób na diecie odchudzającej
(http://www.kuchniajogurtowa.pl/koktajle.html)
Co do deserów to ja przepadam za czekoladą na gorąco powiem wam, ten https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/ przepis jest najlepszy z tych które przygotowywałam. Dokładnie wyjaśniają tam co jest ważne podczas przygotowywania, na co zwracać uwagę. Polecam poczytać.