Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Akryl - Jak zrobić Paznokcie Akrylowe?

Strony : 1 [2]

kasandra262
21-07-2010, 14:58
Nie gniewam się , dobrze czasami pójść na łatwiznę :)

---------- Dodano o godzinie 14:58 ---------- Poprzedni post był napisany Wczoraj o godzinie 22:42 ----------

Poprawiłam troszkę swoje pazurki zobaczcie efekty na razie tylko jeden będzie więcej http://images41.fotosik.pl/312/8dc151eab7f5f598m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8dc151eab7f5f598.html)

emilka13
24-07-2010, 12:04
Spiłuj boczki zwężając paznokietek przy wolnym brzegu. Uśmieszek też powinien być troszkę większy - to wysmukla paznokcie i optycznie wydłuża. Poza tym jest ok.:ok:

poolciaa
12-08-2010, 22:50
Dziewczyny - mam problem z doginaniem tunelu podczas robienia akryli. W ktorym mopmencie mam to robic? od razu po zrobieniu szkieletu czy zbudowaniu akrylem calego pazura?? zawsze kiedy chce dogiac tunel akryl jest juz na tyle twardy ze nie daje rady zrobic porzadnego tunelu :(

samaron
13-08-2010, 08:25
Polcia więc odpowiedziałaś sobie sama na pytanie,
skoro jest zbyt twardy, to musisz zaginać wcześniej,
ja zaginam kiedy się tylko da, najpierw po szkielecie, po zbudowaniu oraz w trakcie jak tylko zaczyna twardnieć.

RedSunset
13-08-2010, 08:29
ja również zaginam szkielet, zaraz gdy tylko akry stwardnieje i później jeszcze przy nakładaniu kolejnych warstw :)

Gość
13-08-2010, 09:19
ja zaciskam tunel na szkelecie (bo robie combo, czyli budowa z żelu)

ale ja zawsze stukam w akryl i jak jest bez dźwięku to jeszcze a jak zaczyna stukać jak "łyżką o talerz" o znaczy ze juz

soffii25
13-08-2010, 10:21
najbezpieczniej zaciskać szkielet, bo później jak już sama napisałaś akryl bedzie za twardy.

RoksiSK
13-08-2010, 10:44
Iza super rada :ok::D

Golebica
02-09-2010, 11:37
Hej dziewczyny :macham:

Do tej pory robiłam jedynie paznokcie żelowe. Chciałabym nauczyć się robienia paznokci akrylowych, najlepiej metodą combo. Zakupiłam na Allegro wszystko co potrzebne i dzisiaj prawdopodobnie przyjdzie mi paczka :]:]:] Już dwa dni przeglądam te forum i mniej więcej już pojmuję w czym rzecz z tymi akrylami, jednak mam parę pytań (możliwe, że dla Was będą głupie, więc z góry sorry):
1. Czy czekamy aż akryl całkowicie wyschnie, czy tak jak z żelem trzeba zetrzeć klejącą warstwę?
2. Czy ozdoby przykleja się bezpośrednio na nieutwardzony akryl, czy na klej po jego wyschnięciu?
3. Kwiatki akrylowe robi się na wyschniętym akrylu, czy na przetartej polerką płytce? A jak na płytce żelowej?
4. Czy zdobienie farbkami akrylowymi wykonujemy tak aby były całkowicie zatopione w żel lub akryl, czy mają być wystające? A może według uznania?
5. Czym przecieramy pędzelek ubrudzony w akrylu po zakończeniu pracy? Można w zmywaczu do paznokci??

Dużo tych pytań... Być może są głupie, ale sama nigdy nie miałam akrylowych paznokci, ba! nawet nigdy nie widziałam jak się je robi.
Bardzo proszę o wskazówki.

---------- Dodano o godzinie 11:37 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 11:28 ----------

I jeszcze jedno pytanko. Czy w razie nieudanego kwiatka akrylowego trzeba go spiłować?? Czy jakoś inaczej można go zdjąć?
Czy akryl jest tak samo elastyczny jak żel? Chodzi mi o to czy tak samo łatwo jest go piłować żeby nadać kształt paznokciowi.

MariolciaS
02-09-2010, 11:45
Hej dziewczyny :macham:

Do tej pory robiłam jedynie paznokcie żelowe. Chciałabym nauczyć się robienia paznokci akrylowych, najlepiej metodą combo. Zakupiłam na Allegro wszystko co potrzebne i dzisiaj prawdopodobnie przyjdzie mi paczka :]:]:] Już dwa dni przeglądam te forum i mniej więcej już pojmuję w czym rzecz z tymi akrylami, jednak mam parę pytań (możliwe, że dla Was będą głupie, więc z góry sorry):
1. Czy czekamy aż akryl całkowicie wyschnie, czy tak jak z żelem trzeba zetrzeć klejącą warstwę?
2. Czy ozdoby przykleja się bezpośrednio na nieutwardzony akryl, czy na klej po jego wyschnięciu?
3. Kwiatki akrylowe robi się na wyschniętym akrylu, czy na przetartej polerką płytce? A jak na płytce żelowej?
4. Czy zdobienie farbkami akrylowymi wykonujemy tak aby były całkowicie zatopione w żel lub akryl, czy mają być wystające? A może według uznania?
5. Czym przecieramy pędzelek ubrudzony w akrylu po zakończeniu pracy? Można w zmywaczu do paznokci??

Dużo tych pytań... Być może są głupie, ale sama nigdy nie miałam akrylowych paznokci, ba! nawet nigdy nie widziałam jak się je robi.
Bardzo proszę o wskazówki.

Ad.1. Czekamy, aż wyschnie, nie zostanie żadna klejąca warstwa i wtedy opiłowujesz nadając kształt.
Ad.2. Możesz na mokry jeszcze akryl, a możesz też na klej... Wedle uznania, z czasem zobaczysz jak Ci lepiej.
Ad.3. Kiedy paznokieć ma już odpowiedni kształt (opiłowany itd.) to nie nabłyszczasz tylko robisz kwiatuszek, a później dajesz żel nabłyszczający albo lakier UV (omijając kwiatek - bo będzie wyglądał jak glut;)) no i jeśli dałaś żel to w lampę... Nie polecam robienia kwiatków po nabłyszczeniu paznokcia bo akryl się będzie ślizgał i ciężko się modeluje.
Ad.4. Najcześciej gdy masz gotowy paznokieć (nadane wszystkie krzywizny itp.) malujesz kwiatki, a później lakier UV/nabłyszczacz. Można też malować pod ostatnią warstwę akrylu clear, wedle uznania, pamiętaj tylko, żeby farbki dobrze zaschły bo szkoda twojej pracy jak się rozmarze i będziesz miała na paznokciach kupę zamiast pięknego wzorku.
Ad.5. Cały czas w liquid'zie, a na zakończenie w acetonie i pamiętaj o tym, żeby dbać o pędzelki bo jak akryl zaschnie to pędzelek jest do wyrzucenia!!! Często przecieraj pędzelek w czasie pracy np. o papierowy ręcznik, żeby nic na nim nie zostało...

Życzę powodzenia i nie zniechęcaj się bo początki bywają trudne wiem coś o tym bo też się uczę i uwierz mi, że to forum jest skarbnicą wiedzy dla takich samouków jak my;)
Pozdrawiam gorąco.

Golebica
02-09-2010, 12:19
Serdecznie dziękuję za cenne wskazówki. :]
Dobrze, że napisałaś o tym żeby kwiatka akrylowego na koniec nie smarować żelem, bo na pewno bym go maznęła :haha:

---------- Dodano o godzinie 12:19 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 12:16 ----------

Ponawiam jeszcze moje pytanko. Czy w razie nieudanego kwiatka akrylowego trzeba go spiłować Czy jakoś inaczej można go zdjąć?
Czy akryl jest tak samo elastyczny jak żel? Chodzi mi o to czy tak samo łatwo jest go piłować żeby nadać kształt paznokciowi.

MariolciaS
02-09-2010, 13:23
Serdecznie dziękuję za cenne wskazówki. :]
Dobrze, że napisałaś o tym żeby kwiatka akrylowego na koniec nie smarować żelem, bo na pewno bym go maznęła :haha:

---------- Dodano o godzinie 12:19 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 12:16 ----------

Ponawiam jeszcze moje pytanko. Czy w razie nieudanego kwiatka akrylowego trzeba go spiłować Czy jakoś inaczej można go zdjąć?

Kochana ja tez się dopiero uczę więc będę pisać co wiem i jak ja myslę, najwyżej ktoś mnie poprawi;) i mam nadzieję, że nie okrzyczy:skacze:
Kwiatka z akrylu wydaje mi się, że się spiłowuje, ale najlepiej to najpierw ćwiczyć na tipsach, zapalniczkach, kubkach, pudełkach na ozdoby i wszystkim innym;)
A co do akryli to co akryl to i inna tardość chyba:crazy: Ja początkowo kupiłam cały zestaw z NailDesign i było jako tako, chociaż powiem Ci szczerze (a raczej napiszę), że to piłowanie mnie najbrdziej dobija:/: Później kupiłam z EuroFashion Perfect Cover Pink i wydawało mi się, że jest jakiś gumowy, długo schnie i wogóle myślałam, że jest nic nie wart, ale przy zdejmowaniu okazał sie strasznie twardy i jeszcze noszę cieniutką warstwę (dzisiaj muszę usunąć bo mam robic nowe pazurki;))... Z tym piłowaniem to jest tak, że z czasem złapiemy wprawę i będzie coraz mniej roboty, a narazie kupiłam sobie w rossmanie taką nędzna, tanią frezarką za jakieś 23 czy 25 złotych;) i jak już mam dość machania pilniczkiem to ona idzie w ruch;)
Wszystko to kwestia wprawy, dasz radę:ok::ok::ok:

Golebica
02-09-2010, 14:50
Kochana, mam taką nędzną frezarkę z Rossmana za mniej więcej tą samą sumę i powiem szczerze, że jak dla mnie to ona nie nadaje się do spiłowania paznokcia (żelowego). Też nie lubię spiłowywać :/:
Raz jeszcze wielkie dzięki za rady- na pewno okażą się użyteczne :ok:

MariolciaS
02-09-2010, 15:01
To frezarki pewnie mamy te same hehe... Nie ma sprawy, polecam się na przyszłość;)

Golebica
02-09-2010, 18:39
A czy jest taka możliwość że kwiatki akrylowe mogą odpaść? W końcu są wystające... I jeszcze jedno... Jeżeli mam nie mazać żelem tych kwiatków, to czy białe z czasem się nie pobrudzą?

MariolciaS
03-09-2010, 10:43
A czy jest taka możliwość że kwiatki akrylowe mogą odpaść? W końcu są wystające... I jeszcze jedno... Jeżeli mam nie mazać żelem tych kwiatków, to czy białe z czasem się nie pobrudzą?

Wczoraj nie miałam jak odpisać na Twój post bo jak go zobaczyłam to już rozstawiłam swój pazurkowy warsztat na laptopie;) i tylko myszki mogłam używać, a myszką jakoś tak źle mi się pisze:leze:

Cóż mi nigdy kwiatek akrylowy nie odpadł (miałam je tylko raz, sama na gotowych paznokciach je zrobiłam), a miałam wielkie te kwiatki:D Były białe i raczej się nie brudziły, jak juz to pod nie coś podłaziło... Ogólnie to kwiatki odstające są niby na specjalne okazje, ale moim zdaniem, żeby wyglądać fajnie okazja jest zawsze;)

Haha, a ja zrobiłam pierwsze w życiu szpice sobie na jednej rączce i zajeło mi to jedyne 6 godzin;)

klanat
03-09-2010, 11:51
Golebica ja tez raczkuje w kwiatuszkach i akrylu i na poczatek moge dac rade:
Najpierw cwicz na plastikowym pudełeczku i nie od razu cały kwiatek a tylko płatki ,listki Kropeczki itd, musisz sama najpierw zobaczyc jak sie posługiwac pedzelkiem ,jak szybko schnie liquid i jak zachowuje sie masa ,czy jest plastyczna czy nie.
Ważne jest niezmiernie prawidłowe poslugiwanie sie pedzelkiem i tu radze poczytac jak o niego dbac ,bo na poczatku łatwo go,, rozczepirzyc,, i juz nic nim nie zrobisz
Jak juz sie wyczuje akryl to potem zostaja tylko ćwiczenia ,ktore po opanowaniu tych podstawowych czynności sa juz przyjemnością .
Polecam tez obejrzenie filmow na forum (video instrukcje) gzie pokazana jest masa roznych kwiatuszkow .
Pozdrawiam i powodzenia życzę :)

plushak
03-09-2010, 13:25
Co do kwiatków akrylowych jeżeli będą one dosyć płaskie nie odpadną ;-) póki ich nie odgryziemy bo zdarza się często nawet ;-)
Co do zabrudzenia u tu zależy co będziemy robić, wiadomo farby, ziemia, i inne kolorowe rzeczy siłą rzeczy i najlepszy akryl zabrudzą, jeżeli pracujesz lub wykonujesz takie czynności które brudzą ci ręce najlepiej nabłyszczyć jednak delikatnie kwiatki co by nie były brudne :) takie muśnięcie nabłyszczaczem :) zeby była ochrona a żeby kwiatki nie straciły swojego oryginalnego i pięknego wyglądu :)

mala
31-10-2010, 21:36
dziewczyny mam pytanie.wiem ze mozna na akryl polozyc zel ale teraz tak.
mam zroibony modelaz zelem(calosc) i dziewczyna chce przyjsc na uzupelnienie ale na akryl.czy jesli zdejme zel do szkieletu moge na to polozyc akryl?
bo wiadomo ze akryl jest twardszy...czy bedzie to sie trzymac czy musze zrobic nowy modelaz?

Emilia B.
31-10-2010, 22:53
nie ma problemu-obie metody się uzupełniają i można żel uzupełniać akrylem i na odwrót :) metoda combo inaczej mówiąc ;)

Kamilia B.S.
01-11-2010, 01:14
będzie się trzymać :)
ja czasem robię samą końcówkę french z akrylu, a resztę z żelu i wszystko się trzyma ;)

mala
02-11-2010, 13:43
niemam juz podziekowan dlatego dziekuje wam tak dziewczyny
ja metode combo znam
ale myslalam ze mozna jej uzywac tylko "zel na akryl".ale to super ze tak tez mozna.dziekuje

klanat
02-11-2010, 15:59
Dziewczyny potrzebuje szybko rady,pomocy,wskazówki :)
Przygotuje płytke ,podłoże forme,primer,zrobie szkielet z akrylu i dalej chce calosc wykonac żelami ale niewiem jakie czynnosci musze wykonac gdy szkielet wyschnie czy nic nie robie i od razu buduje żelem ?
Nigdy nie robiłąm combo a chce sie nauczyc :)

Elizabeth76
02-11-2010, 16:24
Przygotuje płytke ,podłoże forme,primer,zrobie szkielet z akrylu i dalej chce calosc wykonac żelami ale niewiem jakie czynnosci musze wykonac gdy szkielet wyschnie czy nic nie robie i od razu buduje żelem ?
akryl musi wyschnac a na to żel :D

emilka13
02-11-2010, 17:06

Podzielam zdanie przedmówczyni.
Zrób cieniutki szkielecik z akrylu poczekaj aż wyschnie i wygładź bloczkiem nierówności jeśli nie masz wprawy w budowaniu szkieletu. Ja tak robię :D. Na tak przygotowanym pazurku możesz wykonać zdobienie . A jeszcze jedno szkielecik nie może być za gruby ani za cieniutki mniej więcej taki jak tips ;) Powodzenia :macham:

scatha20
10-11-2010, 14:11
Hej dziewczyny, mam problem z zalozeniem formy. Od razu mowie, ze wykonuje paznokcie tylko na sobie i nie mam zadnego przygotowania. tylko błagam, bez wrednych komentarzy.

Zaczelam od żelu i calkiem niezle wyszedl, tylko ta linia usiechu mi nie wychodzi. Postanowilam zrobic ja uzywajac akrylu. I tu jest proble. Zakladajac forme nie zawsze mi pasuje do paznokcia, ie moge umiescic jej caklowicie i przy nakladaniu produktu zsuwa mi sie do dołu tworzac brzydki łuk...pomozcie...

tusia
10-11-2010, 14:31
poczytaj sobie w tym temacie :) http://forum.wzorki.info/metoda-zelowa/332-wszystko-o-formach-szablonach-prawidlowe-podlozenie-instrukcje-itp.html

emilka13
10-11-2010, 16:30
Hej dziewczyny, mam problem z zalozeniem formy. Od razu mowie, ze wykonuje paznokcie tylko na sobie i nie mam zadnego przygotowania. tylko błagam, bez wrednych komentarzy.

Zaczelam od żelu i calkiem niezle wyszedl, tylko ta linia usiechu mi nie wychodzi. Postanowilam zrobic ja uzywajac akrylu. I tu jest proble. Zakladajac forme nie zawsze mi pasuje do paznokcia, ie moge umiescic jej caklowicie i przy nakladaniu produktu zsuwa mi sie do dołu tworzac brzydki łuk...pomozcie...

Wklejam zdjecie jak podłożyć formę , czasem trzeba przyciąć w miejscu gdzie jest ten ,,otwór " na palec i wtedy wszysko pasuje.
http://forum.wzorki.info/metoda-zelowa/332-wszystko-o-formach-szablonach-prawidlowe-podlozenie-instrukcje-itp-28.html#post208281

scatha20
11-11-2010, 01:19
dzieki bardzo, jutro wypróbuje :)

samouczek
26-11-2010, 13:28
Wklejam dla wszystkich walczących z akrylem obszerny poradnik tylko dla prywatnego użytku użytkowników tego forum

Zdjęcia Paznokci, Wzorki, Video tutoriale widoczne tuż po zarejestrowaniu
rewelacyjny material jak dla mnie idealnie kroczek po kroczku dziękuję w końcu znalazłam to co chcialam wiedzieć

zosia_29
26-11-2010, 14:05
Pytanie jeszcze ktore masz formy bo jest ich kilka rodzajów i niektóre przynajmniej dla mnie nie podeszły, ja np podklejam to jajeczko pod spód aby forma była sztywniejsza wtedy tez lepiej podchodzi pod pazurek.

joannab80
01-12-2010, 14:28
Hej, hej, czytam tak to forum az mnie oczy zaczynaja bolec..... hii ale do rzeczy... zamowilam sobie zestaw akrylowy z allepaznokcie (jak na razie robie tylko zele) i... mam pare pytan, na ktore nie znalazlam odpowiedzi.... otoz:
1. Co to jest Cover? to jest kamuflarz?
2. Akryl mozna rozpuscic zmywaczem? czyli zwyklym zmywaczem moge go rowniez zdjac?
3. Rozumiem, ze na akryl moge klasc jakikolwiek lakier do paznokci? i nic sie z tym akrylem nie stanie?
4. Czy na akryl mozna polozyc zel? czy mozna je laczyc?
5. Pedzelek po akrylu moge czyscic w zmywaczu do pazn?
6. Piszecie, zeby najpierw pedzel moczyc w liquidzie a pozniej w proszku, a nie mozna zrobic sobie takiego roztworu w malym pojemniczku? I czy mozna ta mase przechowywac dluzszy czas w zamknietym pojemniczku?

jestem poczatkujaca z akrylem, dlatego te pytania moga wydac sie komus glupie.... zalezy mi na odpowiedziach...

---------- Dodano o godzinie 14:25 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 14:15 ----------

i zapomnialam o jednej sprawie, jesli sie namoczy pedzel w plynie a pozniej w proszku to jakim cudem ten proszek sie dobrze rozmiesza w tym plynie na pedzlu? dla mnie to troche dziwne :)

---------- Dodano o godzinie 14:28 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 14:25 ----------

ale dzis mam wiele pytan.... jak sie naklada akryl na paznokiec to pedzel gdzies wedruje.... i zastanawiam sie czy jest on moczony w czyms....? czy tylko wycierany jest o recznik?

samaron
01-12-2010, 14:28
1. Co to jest Cover? to jest kamuflarz? - tak to jest kamuflaż
2. Akryl mozna rozpuscic zmywaczem? czyli zwyklym zmywaczem moge go rowniez zdjac? - zmywacz nie ruszy, rozpuścisz tylko acetonem, najlepiej czystym.
3. Rozumiem, ze na akryl moge klasc jakikolwiek lakier do paznokci? i nic sie z tym akrylem nie stanie? - można malować, bez problemu
4. Czy na akryl mozna polozyc zel? czy mozna je laczyc? - owszem obie metody łączą się z powodzeniem
5. Pedzelek po akrylu moge czyscic w zmywaczu do pazn? - najlepiej płukać go tylko w liquidzie, wszelkiego rodzaju zmywacze niszczą delikatne włosie pędzla
6. Piszecie, zeby najpierw pedzel moczyc w liquidzie a pozniej w proszku, a nie mozna zrobic sobie takiego roztworu w malym pojemniczku? I czy mozna ta mase przechowywac dluzszy czas w zamknietym pojemniczku? - nie można, reakcja polimeryzacji zachodzi po połączeniu tych dwóch substancji, więc jeśli zrobisz sobie roztwór, to (w zależności od proporcji) będziesz miała po pewnym czasie gluta albo kamień

Emilia B.
01-12-2010, 14:31
1. http://forum.wzorki.info/przedluzanie-paznokci/290-cover-kamuflaz-prosze-o-pomoc-28.html tu wszystko jest
2. akryl rozpuszczamy w acetonie, nie w zmywaczu.
3.zgadza się - po opiłowaniu pazurka możesz kłaść lakier (zarówno na żel jak i akryl)
4. tak - to jest tak zwana metoda combo http://forum.wzorki.info/przedluzanie-paznokci/816-metoda-kombo-3.html
5. polecam w acetonie i liquidzie, są też specjalne płyny http://forum.wzorki.info/metoda-akrylowa/927-pedzel-do-akrylu-9.html i tu http://forum.wzorki.info/sprzet-do-przedluzania-paznokci/765-jak-dbac-o-pedzle-do-akrylu.html
6. to jest podstawa metody akrylowej

coś mi się wydaje, ze słabo przeczytałaś temat :)
pooglądaj sobie filmiki jak to się robi http://forum.wzorki.info/metoda-akrylowa/187-video-instrukcje-paznokcie-akrylowe-2.html

joannab80
01-12-2010, 14:36
Przyznaje, TEN temat przeczytalam do str 6 (ale wstyd).
Dziekuje za szybkie odpowiedzi.... a ja myslalam, ze wlasnie w zmywaczu jest aceton.... i tak sobie wykombinowalam z tym rozpuszczaniem akrylu...

To wlasciwie po co sa te pojemniczki? tylko do liquida?

Emilia B.
01-12-2010, 14:39
jakie pojemniczki?

samaron
01-12-2010, 15:21
Przyznaje, TEN temat przeczytalam do str 6 (ale wstyd).
Dziekuje za szybkie odpowiedzi.... a ja myslalam, ze wlasnie w zmywaczu jest aceton.... i tak sobie wykombinowalam z tym rozpuszczaniem akrylu...

To wlasciwie po co sa te pojemniczki? tylko do liquida?

W zmywaczu jest aceton albo jego pochodne, ale jest zdecydowanie za dużo wody, żeby rozpuścić akryl.
W pojemniczek/kieliszek wlewa się trochę liquidu, lubi odparowywać, więc lepiej uzupełniać w trakcie.
Popieram Emilie poczytaj całe forum bardzo dokładnie, bo nawet jak na początkującą wyglądasz na całkiem nieogarniającą problem ;)

joannab80
01-12-2010, 15:31
wlasnie chodzilo mi o te kieliszeczki :)
Samaron, piszesz, ze: ''wlewa się trochę liquidu, lubi odparowywać, więc lepiej uzupełniać w trakcie.'' ale w trakcie czego? budowania paznokcia? :)
dzieki, zabieram sie za czytanie...

samaron
01-12-2010, 17:11
wlasnie chodzilo mi o te kieliszeczki :)
Samaron, piszesz, ze: ''wlewa się trochę liquidu, lubi odparowywać, więc lepiej uzupełniać w trakcie.'' ale w trakcie czego? budowania paznokcia? :)
dzieki, zabieram sie za czytanie...

Mhm, w trakcie pracy miałam na myśli ;),
kiedyś jak robiłam w lato, wyparowało mi wszystko co nalałam zanim zrobiłam jedną rękę.

Emilia B.
01-12-2010, 17:11
Słońce najpierw poczytaj i wtedy pytaj ;)

joannab80
02-12-2010, 11:39
:) dobrze, prosze o wybaczenie, wiem, ze to nie jest wymowka, ale moj bobas malutki syn nie daje mi chwili wytchnienia :) dlatego poszlam na latwizne z tymi pytaniami do Was.... ale i tak was podziwiam, robicie super sprawe z tymi paznokciami, zazdroszcze.... no i macie wiele cierpliwosci dla nowych niedoswiadczonych formulowiczow...

madzia_buzka4
02-01-2011, 13:41
Mam pytanko...Czytam i czytam i często natrafiam na pojecie "krzywa C" oraz "linia usmiechu" Czym się różni jedno od drugiego???

Emilia B.
02-01-2011, 13:45
tu jest pięknie wszystko pokazane :) http://forum.wzorki.info/3606-post10.html

trendy77
02-01-2011, 13:49
tutaj sie dowiesz wszystkiego:]
http://forum.wzorki.info/zdjecia-pazurkow/15-paznokcie-do-oceny-budowa-technika-krzywe-paznokcia.html

madzia_buzka4
02-01-2011, 14:20
Dzięki ;) Jakie to szczęście że mozna liczyc na wasza pomoc :D Czekam na paczke i zaczynam z akrylami :D

Większość z was ma juz zapewne spore doświadczenie ale poerzeciez kazda tez kiedys zaczynala... Łatwiej wam było poradzić sobie z formą czy z tipsem? co polecacie na poczatek ?

nie piszemy post pod postem tylko korzystamy z przycisku "edytuj" :) / Emila

syrena16
03-01-2011, 14:52
Witam Was ... Chciałabym zadać pytanie do wszystkich Pań które kiedykowiek pracowały na akrylu... Właściwie dwa pytania...
pierwsze :

czy kiedykolwiek zdarzyło Wam się kupić akryl clear SN i mieć problem z takim zapowietrzaniem sie masy akrylowej że ani żadne ubijanie pędzelkiem ani żadna inna obróbka akrylu przed i po zaschnięciu nie pozwala po pierwsze na pozbycie sie tysięcy drobnych pęcherzyków powietrza ani w uzyskaniu odpowiedniej przejrzystości akrylu w efekcie końcowym???????
Wczoraj poraz kolejny powalczyłam ale po wykonaniu paznokcie (przy czy zaznaczam że mam liquid tej samej firmy , obróbki dokonywałam w prawidłowy sposób.... co więcej aby miec efekt szkła położyłam na koniec żel nabłyszczający)wyglądał po pierwsze nie ładnie ( nie mówie o budowie czy kształcie płytki ) po drugie te ozdoby wyglądały jak by były w jakiejś mętnej ''wodzie'' nie wiem jak to wytłumaczyć. Planowałam także zrobić zdjęcie ale żadne z nich nie było w stanie oddac tego o czym myśle... zaznaczam że nie jestem pedantyczna. Pędzle mam czyste, pojemniczki na liquid tez- produkt jest nowy data ok... może jakieś pomysły?

Drugie pytanie :

czy któras z Pań miała możliwość przerobić wiekszą ilość różnych akryli clear?????????? czemu pytam...
mam już taki uraz że szukam akrylu jak szkło przejrzystego szczególnie do french-y bo wkurza mnie lekki jakby przy żółcony odcień akrylu clear. Wiem jak to brzmi ale naprawdę nie jestem pedantyczna... chce aby moj produkt czyli paznokcie wyglądały w sposób nie skazitelny.

Pozdrawiam gorąco i aby nie narazić sie Bogom tej strony :) z góry przepraszam jesli wybrałam złe miejsce do moich pytań

Sweet-ka
03-01-2011, 15:01
Pęcherzyki powietrza mogą sie wystąpic kiedy np. nie odpowietrzysz pedzelka przed pracą lub gdzies między włoskami pędzla ostaną resztki akrylu z poprzedniego przedłużania. Sprawdzalas na innym akrylu?

syrena16
06-01-2011, 11:07
Witaj

niestety bardzo dbam o moje narzędzia i wiem że to nie jest wina pędzla... pytałaś się o inny puder... sprawa dotyczy tylko tego produktu...wrr

Nie wiem może oni tez maja felerne serie produktów:)

madzia_buzka4
10-01-2011, 19:44
Dziewczyny mam nadzieje ze mi pomozecie... :P Jak zatapiacie cyrkonie w akrylu?czytałam, że robi się to na ostatniej warstwie akrylu...ale niestety próbowalam i...odpadly przy pilowaniu ;( jak wy to robicie? jakos sobie z tym nie radze...;(

Emilia B.
10-01-2011, 20:27
korzystamy z wyszukiwarki (górny prawy róg)i np tu masz sporo informacji o tym http://forum.wzorki.info/ozdoby-na-paznokcie/160-wtapianie-ozdob-6.html
jeżeli chcesz żeby cyrkonia była wystająca to nakąłdasz ją na warstwe nabłyszczającą i już nic z nimi nie robisz... a jeżeli chcesz całkiem zatopić to w pierwszą, drugą....

madzia_buzka4
10-01-2011, 20:51
Wiem wiem...przepraszam...nie moge się jeszcze do konca odnalezc na forum ;P dziekuje za cenne info ;)

katerina15
10-01-2011, 23:27
Dziewczyny mam do was pytanie (mam nadzieję, że dobry temat:P ) byłam dziś w jednym salonie kosmetycznym w Katowicach wypytać o kurs. Dowiedziałam się, że na tym kursie robią tylko paznokcie żelowe, ponieważ akryl jest rakotwórczy i nawet w ofercie nie maja paznokci akrylowych. Wiecie coś może na ten temat ?

Emilia B.
10-01-2011, 23:33
tu masz świetnie wszystko opisane http://forum.wzorki.info/przedluzanie-paznokci/665-stylizacja-paznokci-ciaza-3.html
tylko 3 stronki hehe :P

anetta280
14-01-2011, 19:59
Ja robię tylko paznokcie akrylowe, a że jestem dociekliwą osóbką więc zanim zabrałam się za akryl przeczytałam mnóstwo informacji na ten temat i nie znalazłam dowodów na szkodliwość akrylu.
Nie wszystkie salony mają w swojej ofercie paznokcie akrylowe ponieważ jest to metoda nieco mniej popularna niż żel, ale wygłaszanie opinii o rakotwórczości akrylu hmmm.... jak dla mnie świadczy to tylko o braku profesjonalizmu osób pracujących w tymże salonie.

paula99996
18-01-2011, 11:16
w naszych czasach to wszystko jest rakotwórcze ostatni usłyszałam żeby nie jeść masła bo jet rakotwórcze :/
Niema co słuchać jakiś głupot tylko samemu trzeba o tym poczytać jeżeli chodzi o stosowanie akrylu w ciąży to ja osobiście nie polecam bo moje dziecko odniosło skutki mojej pracy w salonie:/ codziennie 12 godzin w tym smrodzie spowodowało skutki uboczne ale myślę że jak ktoś przebywa w tym od czasu do czasu to nic się nie stanie

SweetGrapes
18-01-2011, 23:27
zgadzam się z Paulą-teraz wszystko jest szkodliwe..

tylko też pewne rzeczy stosowane z rozwagą i umiarem nie stanowią zagrożenia!
Tak samo jest z akrylem! cały dzień pracy nad nim może odbić się na zdrowiu-w końcu liquid ma swój specyficzny zapach, więc może powodować ból głowy choć oczywiście zależy od danej osoby.. ale przecież paznokcie są przedłużane tą metodą nie od dziś! i coraz częściej mówi się że ta szkodliwość to tylko wymysł.

paula99996
19-01-2011, 11:35
Moim zdaniem to wszystko zależy od organizmu jednemu zaszkodzi a drugiemu nie niema na to reguły , ale w ciąży dla świętego spokoju róbcie żelem i będziecie miały spokojną głowę :)

syrena16
12-02-2011, 01:58
Krótki filmik firmy cnd ... może Wam sie spodoba...po pierwsze pazurek akrylowy po drugie french-yk ...pozdrawiam

mysza-sza
12-02-2011, 14:44
bardzo fajny filmik,w ogóle filmiki z tej serii są bardzo "czytelne".

Kaminia
16-02-2011, 15:07
Co do akrylu i jego rakotwórczości to jest to totalna bujda .Kiedyś owszem w monomerach jak i polimerach występował związek zwany MMA ale badania wykazały że jest on szkodliwy i w poważny sposób może uszkadzać płytkę paznokcia jak i przy dłuższym wdychaniu może działać kancerogennie i został zakazany.Obecnie większość monomerów i polimerów zawiera EMA (badania wykazały że przy profesjonalnym stosowaniu nie ma on szkodliwego wpływu na zdrowie).Możliwe jest że w niektórych pudrach akrylowych spotkacie się z MMA ale bez obawy w postaci spolimeryzowanej nie jest on już szkodliwy.
I jedna taka mała ciekawostka zarówno żele jak i akryle mają prawie identyczny skład chemiczny.do żeli dodatkowo dodawane są inicjatory UV ale tak naprawdę większość( jeżeli nie wszystkie) żeli w swoim składzie mają polimery(pudry) jak i monomery(liquid).

rzemka
16-02-2011, 22:07
hej, dzisiaj robiłam pierwszy raz akrylowe pazurki i wyszły koszmarnie,zła jestem jak cholera ,;(,nie dość że krzywusy to do tego akryl tak dziwnie wyglądał jakby taki szorstki i wcale nie przezroczysty :placz:
w ogóle to ile się warstw nakłada ??

Emilia B.
17-02-2011, 12:37
w akrylu ciężko powiedzieć o warstwach, wszystko zależy ile materiału nałożysz.... a opiłowałaś je i nabłyszczyłaś?

Kaminia
17-02-2011, 14:26
Rzemka kochana prawdopodobnie nabierałaś za suche kuleczki i dlatego akryl był szorstki( istnieje również możliwość że z jego jakością coś nie teges)O warstwach nie ma mowy bo akrylem pracuje się zupełnie inaczej niż żelem i wszystko zależy od wielkości kulki którą nabierasz.
Poćwicz trochę na tipsach i wypracuj odpowiednią gęstość nakładanego produktu,jak raz złapiesz to potem pójdzie już z górki.:kwiatek:

xsunnyolciax
17-02-2011, 15:00
Rzemka, pamiętam moje początki z akrylem, oj, bardzo się nie lubiliśmy i miałam podobnie jak Ty. A teraz kocham akryl i nie oddałabym go za żadne skarby- trzeba tylko ćwiczyć i się nie załamywać. Nie ma powiedziane ile warstw się go nakłada, zależy od zdobienia jakie wykonujesz, żeby paznokieć być dobrze zbudowany. A to że masa była nieprzezroczysta, to podejrzewam że złe proporcje liquid- proszek. Akryl jak zaschnie zawsze jest szorstki i dlatego pilnikiem i bloczkiem nadaje się mu kształt. Pooglądaj sobie filmiki http://forum.wzorki.info/metoda-akrylowa/187-video-instrukcje-paznokcie-akrylowe.html i poćwicz, a zobaczysz że będzie coraz lepiej. Powodzenia ;)

rzemka
17-02-2011, 19:42
w akrylu ciężko powiedzieć o warstwach, wszystko zależy ile materiału nałożysz.... a opiłowałaś je i nabłyszczyłaś?

opiłowałam i nabłyszczyłam i klops ,właśnie zastanawiam się czy ten puder do dupy nie jest ;(a filmiki znam na pamięć :D

---------- Dodano o godzinie 19:42 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 19:39 ----------

ale będę ćwiczyć ....uf aż wyjdzie coś do pokazania :) dziękuje dziewczynki za wskazówki :)

Emilia B.
17-02-2011, 20:24
a nabłyszczałaś żelem czy nabłyszczaczem w lakierze? jak w lakierze to 2 warstwy trzeba dać :)
może coś jest z akrylem - a jakiej jest firmy?

rzemka
18-02-2011, 10:10
akryl mam Akryl Sequent Eco Pro Clear (http://www.4nails.com.pl/akryl-sequent-eco-pro-clear-12g-silcare-p-1587.html) i wydaje mi się że to jego wina,

mam pytanie jak nabieracie akryl na pędzelek to kulka od razu robi się mokra czy dopiero po zetknięciu z płytką?? i czy po nabraniu ona ma być w miarę taka sztywna ?? nie wiem czy zrozumiale napisałam:]

Emilia B.
18-02-2011, 10:14
musi być mokra ale nie rozlewająca się. Jak jest sztywna znaczy za mało liquidu.

rzemka
18-02-2011, 10:30
to ja chyba muszę być osioł bo niby wszystko tak robię jak trzeba a za piękne nie są:(

---------- Dodano o godzinie 10:30 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 10:21 ----------

a ile tak wam wychodzi kulek żeby było ok??

Emilia B.
18-02-2011, 10:43
tego sie nie da tak z góry określić - raz wyjdzie jedna a raz 5-wszystko zależy od ich wielkości i od pazurka.... tu nie patrzysz na ilość kulek tylko na paznokieć - jak już jest ok to jest ok :)

rzemka
18-02-2011, 10:47
ok, dziękować ,będę próbować dalej :)może niebawem coś ładnego się wykluje :)

xsunnyolciax
18-02-2011, 15:25
zalezy tez od rozmiaru pedzelka, im mniejszy tym wiecej kulek bedziesz musiala nabrac

clubnails_pl
21-02-2011, 23:54
witam, dorzuce swoje 3 grosze :)
wg mnie akryl jest zdecydowanie ciekawsza i bardziej kreatywna metoda stylizacji paznokci.
Niestety coraz wiecej jednak sie robi zeli ?a dlaczego ?
Bo akryl jest metoda znacznie trudniejsza, niz np tips i zalanie go zelem :)
Mimo wszystko zachecam do akrylu... ladnie zrobione paznokcie wygladaja cudnie

rzemka
22-02-2011, 10:52
pomóżcie ,czy to wina akrylu że nie jest taki plastyczny ,bo na filmikach dokładnie widać że jak go położą to on tak ładnie się rozkłada i modeluje ,a z moim absolutnie tak nie jest .

Emilia B.
22-02-2011, 11:07
może być kilka powodów
-za dużo liquidu i przez to kulka jest za mokra
-wolnoschnący liquid
-może być to wina akrylu
- wymaga to pewnej wprawy i trzeba ćwiczyć aż sie opanuje odpowiednią dla siebie konsystencje kulki i sposób nakładania

coralick
26-06-2011, 20:26
A ja mam pytanie z innej beczki... wyczytalam gdzies w instrukcji robienia akryli ze... "Nakładanie akrylu zaczynamy od wolnego brzegu paznokcia - nie od wału" ??? I co Wy na to?? Bo ja mam watpliwosci.

xsunnyolciax
26-06-2011, 21:05
no ja tak robię ;)

Sylwia1982
26-06-2011, 21:06
Ja na kursie tez tak sie uczylam :D

KarolciaK
26-06-2011, 21:07
ja sądzę, że nie ma różnicy.

Zuuzaneczka
26-06-2011, 21:11
Również nakladam od wolnego brzegu, tak się uczyłam :) i jest mi wygodnie, zwłaszcza przy cieniowaniu :)

Aliz
26-06-2011, 23:27
tak się robi, chodzi po prostu o to, żeby przy wale było akrylu jak najmniej, wtedy łatwiej zamaskować linię odrostu, a wiadomo, że obróbka akrylu do najłatwiejszych nie należy:)

coralick
27-06-2011, 10:39
no tak... ja tam samoukiem jestem wiec wiedzy owej nie posiadam (choc wybieram sie na kurs :) )ale ja tyle razy widzialam jak nakladaja od walow :( to jacys oszusci chyba.... i teraz sobie mysle, ze moze dlatego ze nakladam na odwrot niz Wy to mi podchodzi powietrze??? nie uzywam bondera, nakladam tylko primer... ale i tak na niektorych paluszkach mi podchodzi powietrze... ja cos czuje ze chyba za mocno piluje i dlatego.
no to ja jeszcze zapytam... w takim ukladzie jak nakladaie kamuflarz? No bo ja nie umie najpierw koncowki, a nawet gdyby to przeciez pociagniecie na ta koncowke kamuflarz i czy to sie spiluje?? moze macie babeczki jakis link do filmiku??:/::(
i czy mogl by mi ktos napisac jak z tym bonderem? lampowac go czy nie?

asiekfr
27-06-2011, 11:03
ja robie tak:
-forma
-akryl kamuflaz klade na wolny brzeg i cieniuje do gory w strone skorek,w tym samym czasie robie linie usmiechu
-akryl rozowy-przezroczysty od skorek w dol(dobrze dociskam pedzelkiem szczegolnie przy skorkach ,bo zle docisniety lubi sie wlasnie zapowietrzac)
-robie brzeg wolny bialym akrylem
-pilowanko
-nablyszczanko i gotowe

coralick
27-06-2011, 11:25
No to rosadne rozwiazanie :)... bede probowac :) czyli ze rozumiem skoro kolo skorek dajesz cieniutka warstwe to tam tylko maziasz pilniczkiem zeby zmatowic ale nie pilujesz jako-tako? :D

Aliz
27-06-2011, 17:16
ja też tak robię jak Asiekfr tyle, że używam jednego kamuflażu i też jest dobrze. a przy wale zależy ile akrylu się nałoży, mi czasami miejsami da się troszku za dużo i muszę bardziej wypiłowywać, ale chodzi głównie o wyrównanie tego uskoku:)
no i na formie o niebo łatwiej niż na tipsie, jeśli chodzi o akryl

asiekfr
27-06-2011, 19:38
, dokladnie tak ... kolo skorek daje cienko ,ale wystarczajaco ,bo jak za cienko,to tez sie odklei i pilujesz tylko zeby wyrownac,no chyba ze ci sie wiecej "ciapnie" ,wtedy frezarka i heja a jak pilnikiem ,to sie przynajmniej biceps rozwija ;) ... najlepsza metoda to cwiczenia i sama dojdziesz co i jak?!powodzeni!

mucha
18-07-2011, 00:38
uuuuuua przeczytałam....

witam się na początek :)

zestaw startowy akrylowy w drodze, milion filmików obejrzanych, chęci są, bo i czasu mam w bród, jeszcze 3 latka w domciu (maluszki mi się posypały :skacze: ). Od dwóch lat przedłużam rzęski znaczy stylistką jestem certyfikowaną. Pojęcie o higienie mam, sprawne ręce i cierpliwość też :)

Nie mam natomiast cierpliwości do moich stylistek paznokci. Kiedyś kiedyś miałam 3 razy robione akrylem i były wspaniałe. Czyste, mocne, piękne i na formach. Teraz natomiast moda ( wygoda ) żelowa. Jedna stylistka mi zrobiła, po tygodniu pozapowietrzane, pół roku później inna popełniła tyle błędów, że nie zliczę. Żeby założenie formy bolało, ale to tak bolało, że hej ??;(

3 stylistka ładnie pięknie, śliczne kolory żeli, frenchyk śliczna linia uśmiechu.... ale po wyjściu z salony paznokcie wyglądają jak odrośnięte już z tydzień. Tak stara się nie dotknąć skórek. Dzisiaj po tygodniu od założenia mam 3 mm odrost :(

stąd decyzja, że będę je sobie robiła sama. Bynajmniej spróbuję

I tutaj chciałam z góry podziękować Wam dziewczyny za cierpliwość. Bywałam na wielu forach i nigdy nie spotkałam się z tyloma życzliwymi osobami. No przy końcu tematu zdarzyło się kogoś odesłać, ale jesteście wszystkie bardzo miłe :*
Tłumaczycie dokładnie, nie denerwujecie się jak ktoś pyta o coś co było wałkowane stronę temu :) i przede wszystkim nie odsyłacie do zrobienia kursu, skoro ktoś chce robić pazurki tylko sobie.... może mi się spodoba na tyle i kurs zrobię, nigdy nie mów nigdy ;)

Mam jedno pytanie. Mianowicie kiedy mam użyć preparat antygrzybiczny ? Pani z hurtowni wyjechała na urlop i muszę poczekać, a jak mi te akrylki przyjdą jutro pojutrze to ja nie wytrzymam...:cwaniak2:

Szukałam w wyszukiwarce, nic się nie znalazło...

Bardzo bym chciała zrobić sobie stopki, kiedyś miałam problemy ze stopami, praca w gospodarstwie, długie godziny w gumaczkach odpłaciła mi się ... no ale teraz jest ok i chciałabym, żeby tak zostało.

czyli:
dezynfekcja - antygrzybki - odtłuszczanie - piłowanie - wytrawiacz ?
dezynfekcja - odtłuszczanie - piłowanie - antygrzybki - wytrawiacz ?
jaka jest prawidłowa kolejność ?

Z góry dziękuję za pomoc.

W ogóle forum jest świetne !!!!

Aliz
18-07-2011, 00:57
preparat przeciw grzybom taki specjalny do przygotowania płytki masz na myśli rozumiem. to leci tak: zmatowienie naturalnych, odpylenie, przyklejenie tipsów, potem ten oto preparat, primer i potem akryl, a na formie to zaraz po odpyleniu dajesz preparat przeciw grzybkom, potem primer i na koniec podkładasz formę. szczególnie ważna jest ta kolejność jeśli używasz primera kwasowego, bo jak dasz za dużo przy podłożonej wcześniej formie to może pod nią spłynąć i doprowadzić do naderwania paznokcia od łoża (bolesne dość..)

zapomniałam dodać, że ten preparat stosuje się jak primer - tylko na naturalną, broń Boże na tipsa:)

Paulka
18-07-2011, 09:22
aliz a nie uwazasz ze rece przed rozpoczęciem zabiegu powinno sie umyc i zdezynfekowac, a nie w trakcie...chyba ze zle przeczytałam to co napisałas...

samaron
18-07-2011, 11:13
Mucha tutaj znajdziesz odpowiedź na Twoje pytanie:
http://forum.wzorki.info/pomoc-pytania-problemy/2266-kolejnosc-aplikowania-plynow-przygotowujacych-plytke.html

Aliz
18-07-2011, 12:45
Paulka dezynfekcja dłoni zawsze przed rozpoczęciem procedur:) nie pisałam o tym, bo uważam, że to logiczne:P

mucha
18-07-2011, 19:57
samaron dziękuję dobra kobieto za link. Cholerka nie potrafię korzystać z wyszukiwarki. Jak wpisałam tam słowa to mnie do wujka google odsyła, cała lista się rozwija, a ja chciałam tutaj znaleźć.

zestaw startowy z Perfect Lady właśnie zamówiłam :skacze:

Aliz kochana,... ja jeszcze nic nie używam, bo to moje pierwsze kroki będą ;) nie robiłam kursu, bo nie wiem czy mi się spodoba piłowanie szponów ;) Ale nie zamówiłam tipsów. Tylko formy ;) będę walczyć a cierpliwa i uparta to ja jestem :cwaniak2:

tylko kiedy mi to wszystko przyjdzie ???????????:huh:

samaron
18-07-2011, 20:16
Skoro jesteś cierpliwa i uparta to szybciej niż się spodziewasz :D

3524
19-07-2011, 00:38
Może chodzi o taki specjalny preparat antygrzybiczny?

Kiedyś na seminarium pani prowadząca, oprócz preparatu do dezynfekcji, odtłuszczacza i primera miała jeszcze jeden preparat w buteleczce takiej jak lakier, z pędzelkiem. I aplikowała to to na koniec zabiegu pod spód paznokcia. Czy ktoś takie cudo stosuje?

Aliz
19-07-2011, 11:53
ja właśnie taki miałam na myśli. z mistero są dwa preparaty typowo przygotowujące płytkę i jeden z nich (ciut droższy) ma w sobie działanie grzybobójcze i sparobójcze i nakłada się go bezpośrednio przed primerem - tak mnie uczono

mucha
20-07-2011, 17:28
Skoro jesteś cierpliwa i uparta to szybciej niż się spodziewasz :D

Przyszło wczoraj :) ło mamo zapomniałam jak to "pachnie"

Pazurki zrobione 7 godzin... polerowanie odbyło się dzisiaj czyli plus 1 godzina.

mam płyn wolno schnący, ale skoro on jest wolno schnący, to ja nawet nie chcę wiedzieć jak działają te szybko schnące:huh:
i wiem teraz jak ważne jest nakładanie równych warstw. Ten biały ma takie cienie...

no cóż, nie jest najgorzej, dużo ćwiczeń przede mną, ale raczej nie będzie to moją pasją, dla siebie samej i owszem. Wolę przyklejanie rzęs ;)

Spróbuje zrobić fotki ;)

a płyn przeciwgrzybiczny jest z Perfect Lady i jest on w takiej samej buteleczce jak primer.

Na jednej rączce zastosowany, na drugiej zapomniany.....

Strawberry4792
20-10-2011, 13:44
Cześć dziewczyny :)
Z akrylami zaczęłam się bawić od niedawna i w sumie może zrobiłam 5 razy. Jestem samoukiem, poduczyłam się z różnych filmików,a że lubię się bawić pazokciami, postanowiłam zaryzykować. Wszystkie potrzebne produkty zakupiłam w hurtowni AllePaznokcie.
Mój problem polega na tym, że gdy robię komuś paznokcie, to one potrafią wytrzymać... góra 2-3 dni. :( Gdy robię sobie (a robię tak samo) wytrzymują mi ok 1,5 tyg. Czas robienia też się rózni. Sobię robię 2 godziny, a dziewczynom 3-4godz. Ostatnio jak przyklejałam tipsy koleżance, wszystko grało, ale na dwóch paznokciach wogóle nie chciały się przykleić. Nie mam pojęcia czy to moja wina, czy coś jest nie tak z płytką paznokcia.
Opiszę Wam po kolei co robię :
1. Odsuwam skórki patyczkiem z drzewa pomarańczowego.
2. Skracam paznokcia.
3. Matowię płytkę paznokcia.
4. Odtłuszam ją.
5. Przyklejam tipsy ( bo tylko tak umię ). Potem skracam do pożądanej długości gilotyną i równam z płytką paznokcia by nie było czuć różnicy, między tipsem a płytką paznokcia.
6. Nakładam primer ( kwasowy ) tylko i wyłącznie na płytkę paznokcia, bo słyszałam że na tipsa nie wolno.
7. nakładam akryl bezbarwny ( jak dla mnie bardzo szybko schnie, co jest denerwujące bo nie mogę go potem dobrze uformułować ).
8. Nakładam wzorek i jeszcze jedną warstwę akrylu.
9. Na koniec opiłowuję i matowię, a następnie nakładam bezbarwny lakier i skórki smaruję oliwką.

Proszę, pomóżcie mi bo zwariuję. :( Liczę na Was.

syrena16
20-10-2011, 13:54
Czesc to co ja juz wyłapałam to pomiędzy 5 a 6 podpunktem sugeruje konkretne odtłuszczenie płytki szczególnie przy wale paznokcia czyli tam gdzie skórki.

Pozdrawiam

Paulka
20-10-2011, 14:07
nio git majonez powinno dzialac...strawberry na tipsa nie mozna primera...ja kiedys ladam to paznokcie sie rozmiely, poprostu rozklada tipy jak aceton, rozpuszcza je:D powodzenia:D

Strawberry4792
20-10-2011, 14:11
Dziękuję za poradę :)
A co zrobić gdy tips nie chce się przyklejać do płytki paznokcia? Bardzo trapi mnie ten problem. :(

Paulka
20-10-2011, 15:00
jak juz przylozysz tipsa to juz nim nie ruszaj, a tak w ogóle to moze jakis slaby klej masz?? mi takie cos zdaza sie jak wlasnie przesune tipsa i juz lapie powietrze i sie nie chce trzymac...

syrena16
20-10-2011, 15:36
... zmienic klej i dokładnie nałożyć go nawet na krawedzie tipsa. Jednym zdecydowanym ruchen nakladasz tipsa i już nim nie manewrujesz.
Jesli już mocno przylgnie do płytki to weź klej z pędzelkiem i przeleć delikatnie sama krawędz przyklejonego już tipsa. Daje to tyle ,ze jeśli podczas klejenia powstała mikro-szczelinka klej ja wypełni. docisnij juz tylko boki tipsa na wysokości lini usmiechu.

Pozdrawiam

Mb45682
05-02-2012, 13:40
ja mam jeszcze czasami tak apropo przyklejania tipsa że mimo tego ze przyklejam go od wolnego brzegu i mocno dociskam to chwile potrzymam i jak puszcze to sam odpada. wszytko wczesniej jest dobrze zrobione. Zmatowione, odtłuszczone i primer nałożony i wyschnięty. nawet jeszcze czekam z 5 sec. aż klej podeschnie odrobinke na tipsie. nie wiem czemu. czyżbym za mocno przyciskała??

MadaPP
05-02-2012, 15:02
Mb45682- moŻe masz za słaby klej? spróbuj jakiegoś innego. ja używam z PB i jest super;)

Magdalenka20
06-02-2012, 11:20
hej dziewczyny jestem tutaj nowa i nie za bardzo wiem jak sie tutaj odrazu odnaleźć :P
mialam jechac do kielc i robic kurs na paznokcie zelowe u cioci mojego chlopaka okazalo sie ze zostalam wystawiona;]
wiec postanowilam ze pojde dzis i kupie wszystko do akrylu i zaczne go robic ;] kiedys sie w to bawilam ale niezbyt mi to wychodzilo, jak robilam sobie to okej sie wszystko 3malo a jak komus to po kilku dniach odpadaly

mam do was kilka pytan
co jest mi potrzebne do robienia akrylu?
najbardziej chodzi mi o przygotowanie paznokcia .. czym go dezynfekowac, przeczyszczac bardzo was prosze dziewczęta o pomoc ;):*

rudzia1985
06-02-2012, 17:34
Kochana, pierwszy post w tym temacie posiada opis kolejnych czynnosci jakie wykonujemy...Dalsze posty rowniez dotyczna przygotowania paznokci do przedluzania akrylem :) Tu jest wszystko opisane...

@siutek
08-02-2012, 13:44
Ja również czekam na dostawę zestawu do akryli.:DDopiero będę zaczynać^_^ i nie miałam zadnego kursu.:porazka:Ale myślę ze moje zdolności plastyczne dużo pomogą.:kwiatek:Bardzo dużo już dowiedziałam się od was:ok::* ale mam pytanie co do nakładania suchego brokatu na akryle.Czy miesza się go z akrylem czy tylko pędzelkiem nakładamy na szkielet i zakrywamy kolejną warstwą akrylu:/:Proszę o pomoc lub linki do filmików.:papa:Z góry dziekuję^_^

samaron
08-02-2012, 13:57
Tak mieszasz akryl z brokatem, są też gotowe akryle brokatowe, glitterowe itd.

@siutek
08-02-2012, 14:08
Dzięki bardzo.No właśnie widziałam akryle z brokatem i może to jest lepsza opcja

samaron
08-02-2012, 15:30
Ja mam tak pół na pół, część gotowców sklepowych część samoróbek i jeszcze pomieszane z masą perłową.

Ollkaaa
09-03-2012, 21:09
Witam :) Kiedyś się bawiłam w robienie akrylowych paznokci:) ale niestety miałam zawsze mały problem po robieniu paznokci mój pędzelek był zaklejony akrylem... Jak go czyścić?? pędzelek kupiłam w sklepie kosmetycznym z tymi wszystkimi bajerami do akryli i żeli Wydałam trochę kasy na niego a tu takie coś... Powiedzcie co można z tym zrobić żeby się nie zaklejał??

malinowa
09-03-2012, 21:23
Jak dbać o pędzle do akrylu? (http://forum.wzorki.info/sprzet-do-przedluzania-paznokci/765-jak-dbac-o-pedzle-do-akrylu.html?highlight=dba%E6+p%EAdzelek+akrylu) tu masz temat

DiamondShine
09-03-2012, 21:52
a ja sobie cos przypomnialam bo na kursie mialam zel i akryl ale moja nauczycielka powiedziała ze akrylem ciezko sie robi bialy usmiech bo szybko zasycha i ciezko zrobic ladny usmiech. noi jak nie sprobowalam to nie uwiezylam kolorowymi sie spoko robilo ale bialym nawet nie zdazylam peedza wziasc w reke a juz zasechł. ja nie wiem czy wszystkie takie biale sa czy tylko ten ktory ona miala? bo mnie korci zeby zaczal akryle robic;)

malinowa
09-03-2012, 22:01
DiamondShine (http://forum.wzorki.info/members/13831-diamondshine.html) ja tam ekspertem od akrylu nie jestem ale frencha już próbowałam i udało mi się zrobić uśmiech białym akrylem, mam z sun flower, kulka nie może być za sucha i najlepiej najpierw zrobić jajo z covera i dopiero jak wyschnie to wtedy białą końcówkę, podsuwasz do covera kulkę z białego akrylu, rozprowadzasz na boki a potem uklepujesz,wiadomo że to wymaga wprawy ale da się, mi akryl się spodobał bardzo tylko ten zapach liquidu nie pozwala mi na ćwiczenia tak często jak bym chciała

DiamondShine
09-03-2012, 22:03
no wlasnie ja tez zabardzo na zapach nie moge bo w domu mam dziecko i w ogole by sie darli na mnie ze smrodze

MadaPP
10-03-2012, 14:57
Diamond ja mam akryl z PB i jest bardzo fajny:) nawet jak już jest uformowany uśmiech to jeszcze muszę poczekać żeby dobrze wysechł:) ale zazwyczaj sobie po prostu osuszam kuleczkę na ręczniczku papierowym:D a smrodek jest faktycznie,ale zauważyłam że się do niego przyzwyczaiłam a nawet mi się podoba(?)brat się ze mnie śmieje że się narkotyzuje;DD

jamarcianka
03-05-2012, 15:42
No fakt,zapach dla niektórych - chyba dla większości - bywa denerwujący.. Ja się już tak przyzwyczaiłam, że nawet nie zwracam uwagi na te wszystkie zapachy w salonie.

---------- Dodano o godzinie 15:42 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 15:41 ----------

no i co tu dużo mówić...Dobry akrylowy paznokieć to taka mała sztuka!!!:D

Iraa
03-05-2012, 22:08
Dziewczyny ja tam akrylowe na różne sposoby robięe,zależy ile mam na nie czasu ;), ale jakoś wychodza :) jakiś czas temu znalazłam na fb cuuudowny-jak dla mnie filmik,który stał się moją inspiracją,może którejś się przyda ;) już nie wyobrażam sobie robić akrylowych-krótkich pazurków inaczej :skacze: autor podpisany ;) podaję link z YT,nie wiem czy w dobrym temacie,jak co prosze przenieść ;)

rudzia1985
03-05-2012, 22:40
Filmik na forum przewija sie w kilku tematach od kilku lat :)

Iraa
03-05-2012, 22:43
uf to widze,że jeszcze raz nie zaszkodzi ;) "młodziutkie" forumki-tak jak ja - nieobeznane jeszcze we wszystkich tematach:Dteż sie przewijają,więc może któraś skorzysta...

rudzia1985
03-05-2012, 22:55
Nie takie mlodziutkie :P :)

Ogolnie kpk akrylowych pazurkow mozna tu dawac http://forum.wzorki.info/metoda-akrylowa/187-video-instrukcje-paznokcie-akrylowe.html :)

Iraa
03-05-2012, 23:00
Nie takie mlodziutkie :P :)

Ogolnie kpk akrylowych pazurkow mozna tu dawac http://forum.wzorki.info/metoda-akrylowa/187-video-instrukcje-paznokcie-akrylowe.html :)
o Ty :aty:,...ale mnie rozbawiłaś,pierwsze co pomyślałam,że zerknęłaś w mój peselek:leze:

rudzia1985
04-05-2012, 15:58
Nawet nie spojrzalam :D Do mlodych nie naleze ( choc czuje sie mlodo ) ale mamy Panie w roznych latkach, stad tak napisalam :)

Juz nie spamuje :kwiatek:

Mb45682
30-05-2012, 16:44
A to nie lepiej najpier założyć szblon a potem jak juz wszystko gra to dopiero nałożyć primer :)) po co tyle wytrawiania płytki :)

---------- Dodano o godzinie 16:44 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 16:38 ----------

dziwny jak dla mnie sposób ale w połączeniu z prraktyką niezły wynik daje :d

Asieńka K
25-06-2012, 14:26
Myślę że w dobrym temacie piszę,mam pytanie odnośnie żywotności proszku akrylowego i co się dzieje z przeterminowanym liqidem,pytam bo mój znajomy zlikwidował salon i dostałam kilka produktów z nails company.Na proszku nie ma żadnej informacji do kiedy trzeba zużyć,hmmm,właściwie to trochę logiczne,bo to w końcu proszek i szczególnie mnie interesuje ten liquid,bardzo proszę o w miarę szybką odpowiedź czy te produkty jeszcze można używać ?

Nysza
25-06-2012, 16:14
proszek - tak jak zauważyłaś można
natomiast liquid musi być świeży
to przecież za pomocą tego płynu następuje wiązanie proszku
i od niego zależy trwałość stylizacji

przecież nie wiesz jak był przechowywany ten liquid,
czy nie jest zanieczyszczony...
tutaj możesz sobie dokupić liquid
http://sklep.nailscompany.pl/foto/w3_foto_10DSCF1633.jpg (http://sklep.nailscompany.pl/p87/LIQUID_100ML) LIQUID 100ML (http://sklep.nailscompany.pl/p87/LIQUID_100ML)

sztynka
20-08-2012, 17:35
Mam takie pytanie. Jednej klientce co miesiąc robię pazurki , za każdym razem inny kolor akrylu. Kładę na płytkę i buduję clearem żelem, bo nie lubię piłować akrylu.Ale ostatnio zrobiłam mamie na stopach sam kolorowy akryl, dwie grubsze warstwy, opiłowałam i nabłyszczyłam i trzyma się pięknie. Czy można wszystkie trzy warstwy dać kolorówkę? Czy konieczne jest budowanie clearem? Nie ukrywam, że łatwiej by mi było odmoczyć w acetonie i kłaść nowy kolor, a nie spiłowywać do zera za każdym razem . Dotyczy to akrylu na mocnych, krótkich naturalkach, tak więc wzmacnianie krzywej C nie jest konieczne, bo teraz daję cienko warstwę koloru i budujący żel i trzyma się super do 5 tygodni jak przychodzę to jest super.

fryzzz
20-08-2012, 19:05
A może łatwiej było by zrobić szkielet clear i na to warstwa kolorowego akrylu lub zamiast niego żel kolorowy lub hybryda

Candynails
20-08-2012, 19:21
ściągać możesz sam kolorowy akryl pozostawiając żel budujący nienaruszony, po co spiłowujesz masę za każdym razem do zera?? szkoda paznokci:)

fryzzz
20-08-2012, 19:51
Mi się wydaje że sztynka najpierw kładła kolor a potem budowała :P

sztynka
22-08-2012, 20:58
Tak robiłam właśnie najpierw kolor potem budowa. Niestety ta Pani co miesiąc życzy sobie inny kolor. Np. dziś czarny, a jutro jaśniutki pastelowy, dlatego muszę zdejmowac co się da. I nie trzymają się u tej Pani hybrydy, ani żele. Poza tym to moja JEDYNA klientka i szkoda mi co miesiąc nowy żel dokupować, z akrylami jest taniej.
czyli da się czy nie?
Kolor akryl na płytkę i nabłyszczenie żelem?
Dodam, że to dotyczy naturalnej płytki bez przedłużania, bardzo krótkie pazurki za opuszek i bardzo mocne.

fryzzz
22-08-2012, 21:13
Rozumiem, rzeczywiście szkoda na jedną klientkę, a jakbyś zrobiła budowe clearem (żelem lub akrylem) i na to nałożyła akryl kolorowy?
Było by mniej piłowania bo tylko kolor z góry i ewentualnie troche cleara...

sztynka
23-08-2012, 00:07
Grube by wyszły , już próbowałam. Mi chodzi tylko o to,aby ograniczyć użycie żelu do minimum dla tej pani, bo go nie toleruje, no i aby móc to raz na 5-8 tygodni odmoczyć w acetonie, bo co tyle robimy odnowę.
No nic sama spróbuję .

paulina860130
09-09-2012, 12:10
Rozumiem, rzeczywiście szkoda na jedną klientkę, a jakbyś zrobiła budowe clearem (żelem lub akrylem) i na to nałożyła akryl kolorowy?
Było by mniej piłowania bo tylko kolor z góry i ewentualnie troche cleara...

Według mnie to jest najlepszy pomysł dla tych paznokci. Jak będzie cieniutka warstwa cleara to nie będą takie grube.

olawl93
27-09-2012, 10:25
Hej,
wczoraj robiłam mojej mamie pazurki akrylowe, jestem początkująca, ale kiedyś coś już tam próbowałam, w każdym razie paznokcie po opiłowaniu i nabłyszczaniu są jakby porysowane, tj. akryl ma rysy jakby w środku, nie jest przezroczysty tylko taki jakby podrapany, nie wiem jak to opisać... (W domu mam fotki, później wrzucę do oceny, ale teraz nie o tym..). Nie wiem czy za późno zaczynałam uklepywać, czy robiłąm za suche kulki, nie mam pojęcia jak rozwiązać ten problem a nie chcę się tym razem poddać.. ;)

samaron
27-09-2012, 10:27
A może do opracowania stosujesz pilnik o zbyt niskiej gradacji? W sensie za ostry?
Koniecznie dodaj fotki :)

olawl93
27-09-2012, 10:49
A może do opracowania stosujesz pilnik o zbyt niskiej gradacji? W sensie za ostry?
Koniecznie dodaj fotki :)
Hmm opracowywałam pilnikiem 180, potem polerowałam czy raczej wygładzałam polerką 240. W sumie chyba do polerowania powinna być polerka o jeszcze wyższej gradacji, ale mimo wszystko, żeby aż takie rysy powstały? :huh: I jeszcze takie jakby góry-doliny mi się porobiły, może zrobiłam błąd nakładając akryl zaczynając od strony wału? Bo potem były jakby takie 'schodki' na pazurku.. I nie do końca udało mi się to opiłować...

samaron
27-09-2012, 10:56
Przy budowaniu, nakładaniu ostatniej warstwy trzeba dociskać akryl brzuszkiem pędzla i czasem go trochę pogłaskać, żeby wygładzić pow. Możesz spróbować użyć luźniejszej kulki, góry i doliny są niedopuszczalne, trzeba wypiłować do gładkiej powierzchni, jeśli dalej są plamy, cienie itd to do budowy użyłaś zbyt dużo kulek, przy krótkiej stylizacji jedna większa kulka powinna wystarczyć, ew, małe poprawki przy wałach.
Ja kształt początkowy wypiłowuję 180, potem 240, na koniec poleruję i sprawdzam czy wszystko jest gładkie i równe.

olawl93
27-09-2012, 11:14
Przy budowaniu, nakładaniu ostatniej warstwy trzeba dociskać akryl brzuszkiem pędzla i czasem go trochę pogłaskać, żeby wygładzić pow. Możesz spróbować użyć luźniejszej kulki, góry i doliny są niedopuszczalne, trzeba wypiłować do gładkiej powierzchni, jeśli dalej są plamy, cienie itd to do budowy użyłaś zbyt dużo kulek, przy krótkiej stylizacji jedna większa kulka powinna wystarczyć, ew, małe poprawki przy wałach.
Ja kształt początkowy wypiłowuję 180, potem 240, na koniec poleruję i sprawdzam czy wszystko jest gładkie i równe.
Chyba w takim razie popełniałam kilka błędów, zbyt dużo kulek przede wszystkim, bo robiłam krótkie pazurki z 2-3 kulek clear'a. Tylko nie wiem skąd te rysy, matowość i brak przejrzystości, wydawało mi się, że kulki nie są za suche... ;)
A czym polerujesz pazurki na koniec? I czym najlepiej nabłyszczać? Nie mam na razie lampy więc żel odpada...

WIeczorem wrzucę fotki tych nieszczęsnych paznokci... :/:

samaron
27-09-2012, 11:23
A jaki masz akryl clear? Bo żeby znaleźć taki naprawdę przezroczysty to też ciężko, do cleara najlepiej zmienić liquid na czysty i dobrze wypłukać pędzel.
Ja poleruję szarą polerką z NC - długo szukałam takiej dobrej, jeśli nie masz lampy to może być zwykły top coat (są takie z efektem wetlook) albo samo polerowanie wtedy kilkustopniowe, na koniec polerką wybłyszczającą :)

olawl93
27-09-2012, 11:32
Mam akryl i liquid z Golden Nails. Wcześniej próbowałam na i-nails ale była to totalna porażka, teraz znacznie lepiej budowalo mi się pazurka, ale efekt końcowy był mimo wszysko marny :(
Przy następnym zamówieniu zaopatrzę się w jakieś polerki i popróbuję:)

zosia_29
27-09-2012, 20:32
Wydaje mi się że polerka odgrywa tu dużą rolę bo nie powinno być rys po polerce i w sumie chyba nie ważne jaki akryl bo ja pracuję na i-nails i jest dobrze...

olawl93
27-09-2012, 21:03
To moje 'dzieła'. Wiem, że są okropne, ale to moje początki nauki.. ;) Mam nadzieję, że coś widać, tj te ryski. Chociaż teraz przyszło mi do głowy, że te ryski to może też wina tipsów, które pękały gdy odcinałam je gilotynką... :sciana:
59943

Ka_r0
29-09-2012, 23:42
Tak robiłam właśnie najpierw kolor potem budowa. Niestety ta Pani co miesiąc życzy sobie inny kolor. Np. dziś czarny, a jutro jaśniutki pastelowy, dlatego muszę zdejmowac co się da. I nie trzymają się u tej Pani hybrydy, ani żele. Poza tym to moja JEDYNA klientka i szkoda mi co miesiąc nowy żel dokupować, z akrylami jest taniej.
czyli da się czy nie?
Kolor akryl na płytkę i nabłyszczenie żelem?
Dodam, że to dotyczy naturalnej płytki bez przedłużania, bardzo krótkie pazurki za opuszek i bardzo mocne.

sam kolor może przebarwić płytkę, daj lepiej cieniutko cleara i zbuduj kolorem

sztynka
28-10-2012, 17:36
Mam takie pytanie. Jeśli robię tak, że daję na szkielet żel, potem coverowe żelowe jajo, matowię to i końcówkę frencza formuję akrylem, np. kolorowym i to zalewam żelem clearem, to czy jest to poprawnie? Robiłam tak kilka razy i było w sumie w porządku, raz coś się wykruszyło na wolnym brzegu. Lubię robić kolorowe frencze, ale nie chcę wydawać na żele, które użyję raz i wolę mieć wiele kolorów akryli. Jeśli ten sposób nie jest poprawny to może znacie inny, zeby łączyć kolorową akrylową końcówkę z resztą żelu?

rudzia1985
28-10-2012, 19:30
Dobrze, tylko jak dobrze pamietam zel musi byc dobrze zmatowiony przed nalozeniem akrylu a akryl powinien dobrze wyschnac przed nalozeniem zelu albo cos pomieszalam :P
Moze zrob szkielet z akrylu ( juz pozniej nie musisz matowic ), naloz jajo covera z zelu, zmatuj, doloz koncowke akrylowa i zalej zelem :)
Podobnie, z tym ze na akrylowym szkielecie...

http://forum.wzorki.info/przedluzanie-paznokci/816-metoda-kombo.html

sztynka
28-10-2012, 21:57
O Rudzia masz rację, już nawet tak ostatnio robiłam, wtedy nie muszę się martwić, że na końcówce będzie coś źle zmatowione:D

olciazd18
16-11-2012, 11:34
olawl93 chyba przykleiłaś za duże tipsy :/

3524
16-11-2012, 18:00
@olawl93 Nie można robić stylizacji na pękniętym tipsie. Jeśli pękł, usuń i przyklej kolejnego. Tipsy mogą pękać od stępionej gilotyny. Przy tej długości płytki niestety pazurki nie będą dobrze wyglądały bez wydłużenia płytki coverem. I prościej jest zacząć właśnie od niego. Jeśli zaczniesz od drugiej strony (wnioskuję ze zdjęcia, że zaczęłaś od kolorowej końcówki), jeśli zrobisz za dużą kulkę, możesz nadmiar akrylu łatwiej zdjąć. Nie dziwię się, że robiłaś maleńkie kulki, bo tam nie ma miejsca. Ciężkie pazurki sobie wybrałaś na naukę.

Kiedyś miałam takie właśnie tipsy wątpliwej jakości, które pękały. Używałam ich tylko, kiedy klientka bardzo nalegała na tipsy. Obawiając się, że będę musiała przyklejać je w nieskończoność aż w końcu trafi się taki, który nie pęknie, matowiłam, robiłam stylizację na żądaną długość (reszty tipsa nie pokrywałam akrylem/żelem), czekałam aż wszystko dobrze wyschnie i dopiero na koniec obcinałam. Nie po kolei, ale nie pękały.

1lonka
25-12-2012, 18:58
Mam pytanie, pierwszy raz robiłam sobie akrylowe paznokcie (zawsze żelowe), dobre produkty, dobrze przygotowane paznokcie...
no i teraz pytanie bo zapowietrzyły mi sie juz nastepnego dnia... czy to wina ze jak to gdzieś wyczytalam źle mogłam docisnąć akryl do płytki (a dodam ze klientom sie dobrze trzyma) czy moze tego że zaczelam od nakladania kolorowego akrylu? Czy w akrylu jest tak jak w żelu że trzeba dać jakaś warste czy cleara czy podkładowago potem kolor?

Sweet-ka
25-12-2012, 19:52
1Ilonka pod kazdy kolorowy akryl czy też żel zaleca sie nakladadnie podkladu ( lepsza przyczepnosc no i z racji ryzyka wystapienia przebarwien )
Fakt akrylem nieco inaczej sie pracuje niz zelem ( tym bardziej na sobie jest trudniej osobie mniej wprawionej w danej technice ). ;)

1lonka
26-12-2012, 11:30
Dzięki za odp :) wprawe w akrylu mam taka samą jka w żelu z tym że pierwszy raz zaczełam od nakładania kolorui wystąpiły zapowietrzenia... dziwna sprawa i tak sie zastanawiałam że albo moje paznokcie nie llubią akrylu albo przez te kolory...

Sweet-ka
26-12-2012, 12:08
To teraz połóż podkład i nie powinno byc problemu przy wykonaniu prawidlowym innych czynnosci ;) Czasem bywa ze lepiej sie trzyma jedna z metod a z wlasnego doswiadczenia wiem ze czasem i marka produktu ;)

nadinas
02-01-2013, 21:19
Witam dziewczynki. Dopiero co zaczynam swoja przygode z przedłuzaniem paznokci metoda akrylową. W zasadzie to narazie czytam, czytam i jeszcze raz oglądam :) Postanowiłam, że zacznę na początek od akrylu na tipsach mlecznych(bo takie po prostu dostałam). Na początek przedłuże paznokcie wyłącznie pod kolorowy lakier bo nie chce się bawić w linie uśmiech-wolę wypracowac najpierw technike samego przedłużania. Więc skoro bedą to paznokcie wyłacznie pod lakier to moge uzyć wyłacznie akrylu przezroczystego?

zuzka19
02-01-2013, 22:27
jak najbardziej ;)

nadinas
02-01-2013, 23:14
A jak juz zacznę bawić się we frencha to co lepiej użyć. Akryl różowy czy cover? Zastanawia mnie też czy dobór koloru covera zależy wyłacznie od naszego gustu czy może dobiera się go kierujac się czymś innym, widziałam jakieś rózowe, brzoskwiniowe mleczne itp?

Mam jeszcze nurtujace mnie pytanie. Z tego co poczytałam nie każdy używa akrylu typu cover, niektórzy zastępują go własnie akrylem różowym. Nie za bardzo rozumiem kiedy powinnam użyć własnie cover a kiedy moge go sobie odpuścić i zastosować zwykły różowy akryl?

Z góry dziękuje za odpowiedz:)

betisska
02-01-2013, 23:27
Ja osobiscie polecam cover, a kolor dobiera sie do koloru plytki paznokciowej, ale nie tylko. Zalezy co chcesz przykryc na naturalnym paznokciu. Im ciemniejszy cover tym bardzie przykryje niedoskonalosci na naturalnej plytce. Powodzenia i wytrwalosci:) Powiem szczerze, ze dobrze, ze zaczynasz od akrylu:)

zuzka19
02-01-2013, 23:38
coverem zakrywamy niedoskonałości, przebarwienia itp ;) lub wydłużamy łożysko ;) dobrze jest dać cover ponieważ jak pazurek rośnie to nie widać później wolnego brzegu paznokci naturalnych ;)
żeby wyglądał naturalnie dobieramy pod kolor płytki, ale można wedle gustu, co komu się podoba

nadinas
03-01-2013, 15:14
Dziękuje za odpowiedzi, właśnie o to mi chodziło :)

---------- Dodano o godzinie 15:14 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 10:07 ----------

A powiedzcie mi jeszcze czy ten zestaw bedzie dobry na
poczatek 09. Zestaw startowy do akrylu nr.1 NOWOŚĆ ! - Allepaznokcie Hurtownia Kosmetyczna (http://www.allepaznokcie.pl/4408--09-zestaw-startowy-do-akrylu-nr1-nowosc-.html)

Generalnie miałam zestaw kompletowac sama, ale w sumie jak czytam opinie na temat tej firmy i kosmetyków które oferują to wiele osób jest zadowolonych więc pomyslałam sobie, że moze warto kupic. Co o tym myslicie?

zuzka19
03-01-2013, 15:40
opinie na temat akryli alle... są zróżnicowane, na mnie wrażenia nie zrobił, twardy, mało plastyczny, trudny do opracowania, na początek jak będziesz robić 'górki i pagórki' ;) to jest chyba ważne,
ja bym skompletowała sama to co mi potrzebne, bo jeśli np. będziesz robić na formie to tipsy i gilotynka niepotrzebne
ważny (bardzo ważny) ;) jest pędzelek i to też bym kupiła lepszy ;) chociaż z drugiej strony szkoda zmarnować drogiego pędzla na naukę ;) musisz sama zdecydować ;)
zamiast patyczków kupiłabym szpatułkę metalową
no i chyba jeszcze coś do nabłyszczenia bo chyba tam nic nie ma, żel czy bufer i polerkę ;)

nadinas
05-01-2013, 11:34
Zastanawia mnie jeszcze czy ta zwykła forma do paznokci bedzie sie także nadawała do paznokcie u stóp?

zuzka19
05-01-2013, 17:57
będzie, tylko musisz docinać

nadinas
22-01-2013, 19:38
Moje pierwsze pazurki, dla mnie efekt zadowalający, ocencie proszę.
Sory za slabe zdjecia....

64846
64847
64848

yunka
22-04-2013, 14:22
nadinas robiłaś na tipsie czy na formie?
Powiem szczerze, że ja dopiero co zaczynam swoją przygodę z akrylem. Znajoma zrobiła mi raz, a że drogi nam się rozeszły to nawet na wypełnienie nie dotarłam.
Zakupiłam zestaw startowy w hurtowni w Łodzi. Z polecania firmy KMF. Jestem zadowolona póki co. Kolorowe akryle, farbki i inne pierdoły zamówiłam z allegro od jaapee. Też niczego sobie, gdyby nie to, że rozlany w paczce aceton zniszczył mi pędzle.

Pierwsze swoje pazurki robiłam na tipsie, bo z formą jeszcze mam problem. Kształtu paznokcia nie mogę złapać.
I mam takie pytanko. Chciałam sobie ładnie zrobić końcówki paznokcia z brokatem. Tylko po wypiłowaniu i wypolerowaniu brokat tak jakby zmienił kolor. Część z fioletu zrobiła się srebrna.
Stąd moje pytanie. W którym momencie położyć brokat, żeby było dobrze?
Dodam, że całe paznokcie mam zrobione jasnofioletowym akrylem. Czy dobrze myślę, że mogłabym spróbować pomieszać ten fioletowy akryl z brokatem i zrobić z tego końcówkę paznokcia? Na wierzch dać clear i po wyschnięciu wypiłować?

malinowa
22-04-2013, 15:30
dobrze myślisz, kolorowy akryl możesz zmieszać z brokatem i od razu nałożyć na koncówkę, potem przykryć to przeźroczystym i wypiłować, polecam robić podkład pod kolorowy akryl z przeźroczystego akrylu żeby kolor nie przebarwił płytki

yunka
25-04-2013, 08:08
malinowa dzięki za odpowiedź.
Dla mnie ta cała zabawa z akrylem jest jeszcze mocno czarnomagiczna. Mimo tego, że przeczytałam cały ten temat i kilka innych. Jednak praktyka to praktyka i tego nic nie zmieni. Następnym razem będzie lepiej.
Ale już boję się efektu, kiedy będę chciała zrobić paznokcie z ozdobami, cyrkoniami itd.

---------- Dodano o godzinie 08:08 ---------- Poprzedni post był napisany Wczoraj o godzinie 16:44 ----------

Dziewczyny pomocy.
Jak pisałam wcześniej dopiero zaczynam. Robiłam w poniedziałek rano paznokcie akrylowe na tipsie.
Liqiud i akryl firmy KMF, stosowałam się do wszystkiego, co pisałyście. Paznokcie odtłuszczone, położony primer, na to akryl. Masa nie była ani za gęsta ani za rzadka... I teraz już po dwóch dniach wchodzi mi powietrze bokami paznokcia, co znaczy, że za długo nie wytrzymają.
Gdzie może tkwić jakiś błąd? Dlaczego tak się dzieje?

fryzzz
25-04-2013, 09:32
Może nie właściwie przygotowałaś płytkę, zalałaś skórki, źle zbudowałaś pazurka? Przyczyn moze byc duzo wstaw zdjęcia bedzie latwiej cos doradzic

malinowa
25-04-2013, 16:12
yunka (http://forum.wzorki.info/members/19344-yunka.html) ważne jest żeby akryl dociskać pędzlem do płytki, polecam ci rozprowadzić cienką warstwę na paznokciu i dopiero działać dalej

yunka
26-04-2013, 07:57
fryzzz skórek nie zalałam. Tego jestem pewna.

malinowa dzisiaj będę robić po raz kolejny to pokombinuje.

Niestety aktualne paznokcie nie przeżyją jutrzejszego wesela.
Jak dam radę to zrobię zdjęcia i wstawię, ale nie obiecuję, bo za pazurki pewnie się zabiorę późnym wieczorem dopiero.

yunka
15-05-2013, 21:26
Dziewczyny, a jakiego kleju do tipsów używałyście przy kładzeniu akrylu/żelu? Bo mój obecny jest mało trwały, bardzo szybko odpryskuje i zastanawiam się na jaki inny go zamienić.

Selenna
16-05-2013, 11:25
ach mi te akryle nie wychodza trzymaja sie 2 dni :( niewiem co zle robie,czytam was i sie ucze

plushak
17-05-2013, 03:49
Selena co się dzieje po 2 dniach ? Pazurki zmatowione, odtłuszczone, i primer nałożony? Akrylem może zalewasz skórki albo mało uklepujesz? przyciskaj pędzlem ten akryl mocno do pazurka żeby żadnego powietrza nie było, może proszek zły? liquid czysty ? Mów nam tu od razu pomożemy :) Nie ma smutania :)Najlepiej fotki wstaw :)
Yunka http://forum.wzorki.info/sprzet-do-przedluzania-paznokci/249-jaki-klej-do-tipsow.html
Tu prędzej znajdziesz odpowiedź na to jaki klej :))

malutkaistotkaa
23-05-2013, 07:57
dziewczyny chce nauczyc sie robic pazurki akrylowe
co sadzicie o akrylach modeny??
bo zastanawiam sie czy je zamowic czy nie ??

syrena16
23-05-2013, 11:02
Nie polecam do nauki modeny- uważam że do nauki fajne sa akryle z dobrej rady.... podstawowe z różową nakrętką i kolorowe- wybór olbrzymi i co więcej piękne kolory... biały plastyczny,clera , cover miękki- nie tak jak w alle -że aż czasem chrupie...:) pod pędzelkiem

malinowa
23-05-2013, 12:59
a ja mam cover akrylowy z Modeny i nie narzekam, miałam od dobrejrady cover akrylowy pink i gorzej kryl od tego z modeny

syrena16
23-05-2013, 13:17
Ja zrozumiałam że pytanie dotyczy nauki metody akrylowej- na ćwiczenia i naukę uważam że dobra rada. Kolorowe akryle modeny mnie osobiście nie odpowiadają. Jesli chodzi natomiast o cover o którym wspomniałaś to myśle że nasza koleżanka spokojnie dobierze sobie akryl do prac klientami jeśli nauczy się pracować na nim. Akryl dobrej rady jest plastyczny i łatwo go opanować. Jeśli chodzi natomiast o technikę akrylową jako taką to napewno najważniejszą w moim odczuciu sprawą jest pędzel - a więc narzędzie na którym się pracuje. Ja sama pamiętam,że kiedyś strasznie żałowałam kasy i kupowałam tani sprzęt- jakoś to szło ale nie byłam happy - ciagle akryl kleił mi się do pędzla, robiła się szczota - wrrr od kiedy inwestuje w dobre pędzle zupełnie inaczej się pracuje.

plushak
23-05-2013, 14:40
Akryle dobrej rady są na prawde ok, wybór kolorówki, wybór podstawy akrylowej jest spory, kilka odcieni coverów ja osobiście używałam masked, zawsze z clearem jako baza i sie dobrze trzyma. Kolorówka 3d i zwykła megaaa wybór kolorów :)
A z pędzlami do dziś mam problem, kilka mi wyłysiało z GN czy z graffiti :(

syrena16
23-05-2013, 15:43
Ja przyglądam sie teraz reformie i kodi- jeśli chodzi o pędzle. Kodi mam i uważam że są super- bardzo dobre włosie, nie łysieja:)- trzeba o nie bać zreszta jak o każde pędzle ale z wachlarza pędzli które posiadam to wychodzi na prowadzenie...
Ciekawa jestem reformy ale dopóki nie wezme go do lapki i nie zamoczę w wodzie to na wiarę nie kupię.
Może ktoś zna obecnego dystrybutora Kodi na Polskę?

nitko
23-05-2013, 21:12
Witam Was i proszę o pomoc.
Zaczynam swoją przygodę z pazurkami akrylowymi. :D
Nie używam tipsów tylko formy. Mam na początek kupić sobie akryl i pędzelek (do ćwiczeń)
Wyczytałam że jeśłi chodzi o akryl powinnam zamówić w Dobrej Radzie.
Mam kupić cover? czy jeszcze jakiś inny akryl?
i jaki pędzelek polecacie na początek - chce dobry z tego co czytałam jest to ważne.

Dzięki za pomoc. :*

syrena16
23-05-2013, 21:47
... cover tez polecam( masked)- akryle z Dobrej rady różowy słoik- tanie i dobre:) do nauki super liquid uniwersalny średnioschnący... jesli chodzi o pędzel to zalezy na ile poważnie chcesz się zając tą techniką-akrylową
Na początek proponuje 8 -z lekko spłaszczonym czubem. A ceny pędzli kształtuja się od kilkudziesięciu złotych do kilku nawet stówek. Musisz wiedziec jak bardzo na serio i ile chcesz przeznaczyć na ta imprezę- dalej jak to ustalisz zapraszam do tematu

http://forum.wzorki.info/metoda-akrylowa/927-pedzel-do-akrylu.html

i tam możemy odpowiedzieć na Twoje pytania i rozwiać wątpliwości

trzymam kciuki i czekamy na Twoje prace

pozdr Gosia

malutkaistotkaa
24-05-2013, 09:35
Pędzle, Pędzel sobolowy - 6 (http://matejko.com.pl/product_info.php?cPath=31&products_id=43)
prosze tutaj znajoma mi polecila powiedzia ze pracuje na nim i jest superrr!!a kosztuje grosze nie 100jak niektore mowi ze nie zamienilaby go na inny ja wlasnei musze podjechac do tego sklepu dla plastykow:)

syrena16
24-05-2013, 20:06
nie wiem czy 6 nie będzie za mała?! Ale zgadzam się że w sklepach plastycznych można znaleść fajne i tanie perełki...
Jeden warunek - zanim go kupisz popros o wodę i umocz go , bo nowy pędzel jest ukształtowany czymś w rodzaju krochmalu... jesli go zamoczysz bedziesz wiedzieć jak sie układa i czy wykonany jest własciwie...

Selenna
29-05-2013, 14:59
Dziewczyny co muszę kupić do akryli na początek akryl juz wybrałam NSI podobno na początek najlepszy,co jeszcze? dziekuję za odpowiedź

nitko
04-06-2013, 22:40
Jeszcze mam pytanie dotyczące wacików bezpyłowych.
Do czego ich się używa przy robieniu pazurków akrylowych?
I gdzie je mozna nabyć?
Widziałam w salonie, że dziewczyna miała takie powycinane chyba przez siebie, bo nie były jakieś super równe... skąd je bierzecie?
:]

kiwaczek2
05-06-2013, 09:45
do wszystkiego używam. cokolwiek przemyć, wytrzeć pędzelek. a kupuję w internecie oczywiście.

nitko
16-06-2013, 12:44
... cover tez polecam( masked)- akryle z Dobrej rady różowy słoik- tanie i dobre:) do nauki super liquid uniwersalny średnioschnący...

pozdr Gosia

Czy ten masked to jest cover?
I-nails puder akrylowy (proszek) 20g (pp7) MASKED PINK (100% krycie) - NOWOŚĆ!! Różowy słoik :: dobrarada (http://www.dobrarada.com.pl/index.php?p15867,i-nails-puder-akrylowy-proszek-20g-pp7-masked-pink-100-krycie-nowosc-rozowy-sloik)

Pod nazwą cover znalazłam takie:
I-nails puder akrylowy (proszek) 20g (pp4) COVER PINK - NOWOŚĆ!! Różowy słoik :: dobrarada (http://www.dobrarada.com.pl/index.php?p15870,i-nails-puder-akrylowy-proszek-20g-pp4-cover-pink-nowosc-rozowy-sloik)
i
I-nails puder akrylowy (proszek) 20g (pp9) Cover PEACH (100% krycie) - NOWOŚĆ!! Różowy słoik :: dobrarada (http://www.dobrarada.com.pl/index.php?p15864,i-nails-puder-akrylowy-proszek-20g-pp9-cover-peach-100-krycie-nowosc-rozowy-sloik)
jaka jest różnica między pink a peach?

Do ćwiczeń miałam sobie zamówić akryl różowy (budyniowy), akryl biały i ewentualnie cover.
Co zatem powinnam kupić w DR cover czy masked?. Na pewno biały akryl ale jaki do tego jeszcze... jakiś rózowy? Na poczatek mam się nauczyć frencha...
Może ten poniżej będzie ok?
I-nails puder akrylowy (proszek) 20g (pp6) PINK MILK - NOWOŚĆ!! Różowy słoik :: dobrarada (http://www.dobrarada.com.pl/index.php?p15868,i-nails-puder-akrylowy-proszek-20g-pp6-pink-milk-nowosc-rozowy-sloik)
lub:
I-nails puder akrylowy (proszek) 20g (pp3) PINK CLEAR - NOWOŚĆ!! Różowy słoik :: dobrarada (http://www.dobrarada.com.pl/index.php?p15871,i-nails-puder-akrylowy-proszek-20g-pp3-pink-clear-nowosc-rozowy-sloik)
Czy może jeśli użyje covera różowego (lub masked) to na wierzchu stosuje akryl clear a nie różowy?

Sorki za tak prozaiczne pytania ale jestem biedna jak mysz kościelna i chciałbym jak najbardziej ograniczyć wydatki a jednocześnie zrobić to rozsądnie.
Dziękuję za wszelką pomoc.:przytul:

malinowa
16-06-2013, 16:57
nitko (http://forum.wzorki.info/members/17933-nitko.html) kup sobie akryl cover, clear i biały, to do frencha wystarczy

plushak
16-06-2013, 17:06
Pink milk i pink clear na poczatek nie polecam, tak jak Malinowa piszę clear i biały co do coverów masked a cover peach różnią się odcieniem, masked jest ciemniejszy, to już od Ciebie i Twojej płytki zależy :) obydwa piszę że mają 100 % krycie więc super :) możesz małe opakowanie kupić i dopasować po prostu :)

samaron
16-06-2013, 20:11
Akryl masked ma lepsze krycie :)

nitko
16-06-2013, 20:55
Dzięki Wielkie :*
I jeszcze jakbyście mogły mi powiedzieć na ile rąk wystarczy mi 5g covera i cleara?
Mniej więcej oczywiście, bo pojęcia nie mam a domyślam się, że będę musiała trochę poćwiczyć zanim dojdę do wprawy.
Widziałam, że są zestawy dziewięć kolorów podstawowych po 5g mogłabym potestować.
Zestaw akryli podstawowych - 9 kolorów - po 5g - 20% TANIEJ!!!! :: dobrarada (http://www.dobrarada.com.pl/index.php?p16239,zestaw-akryli-podstawowych-9-kolorow-po-5g-20-taniej)
:]

samaron
17-06-2013, 12:04
Ja nie potrafię tego ocenić, wszystko zależy do tego jak budujesz pazur.
Początkujące zawsze nakładają za dużo masy, którą potem trzeba spiłować = zużycie jest większe.
Na pewno dobrym sposobem jest testowanie na małych ilościach, potem dokupisz sobie tylko ten który Ci się spodoba najbardziej, a resztę zawsze możesz pomieszać ;)

nitko
20-06-2013, 10:53
Dostałam już wszystkie zabawki i zaczęłam kleić....
O matko :wow:
Wiedziałam, że to nie jest proste...
Całe szczęście do prób zakupiłam paluchy (pomijam szczegół w jakich pozycjach musiałaby być moja klienta w tracie aplikacji).
Jak dla mnie masa na paznokciu za szybko zasycha, nie nadążam rozłożyć "kulki". W DR był tylko jeden liquid, nie wolno mieszać firm więc się nie zastanawiałam jaki jest. Dokupić wolnoschnący z innej firmy czy ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć na tym?
Czy dopuszczalne jest w trakcie pracy nad "kulką" już na paznokciu, ponowne moczenie pędzelka w liquidzie?
Oj, dużo pracy przede mną...
Czapki z głów dla Was dziewczyny!

samaron
20-06-2013, 13:01
Ćwiczyć !! , liquid wolnoschnący się do niczego nie nadaje, oraz przy tej pogodzie wszystko schnie na wiór zanim coś uklepiesz ;)
Pędzel trzeba moczyć, płukać go i wycierać; inaczej akryl Ci zaschnie we włosiu i pędzel będzie do kosza.

A to Twoje pierwsze doświadczenia z akrylem? żadnego szkolenia, warsztatów, nic?
Powiem tak : będzie dosyć ciężko, ale jest to możliwe, żeby nauczyć się samemu, natomiast przydałaby się na którymś etapie nauki weryfikacja kogoś bardziej doświadczonego, czy aby na pewno dobrze wszystko robisz :)

nitko
20-06-2013, 16:37
Dzięki samaron. Właśnie wróciłam do domu, ale upał - masz rację schnie wszystko ekspresowo.

Doświadczenia z akrylem jak najbardziej pierwsze, tzw. przedszkoleniowe.
Mam stylistkę-szkoleniowca, która mnie ukierunkowuje i u której będę się szkolić. Wszystko tylko jest kwestią jej czasu i moich funduszy... także zanim do tego dojdzie, próbuje trochę sama zgłębić temat, bo ciągnie mnie do tego okrutnie :)
Nie podjęłabym się tego tematu bez wsparcia kogoś doświadczonego, chcę robić piękne pazurki profesjonalnie, inaczej nie ma sensu. Dziękuje za wskazówki.

samaron
20-06-2013, 19:23
Hihi, spoko, ja nie z tych co to na kurs wysyłają, bo pozjadały wszystkie rozumy ;)
Ja akryl też sama, samiusieńka, i pokochałam z wzajemnością, więc dlatego mówię, że się da, tyle, że jeśli ktoś może pójść na szkolenie, to wiesz, po co sobie utrudniać :)
W każdym razie trzymam kciuki i służę radą.

madswi
01-08-2013, 13:20
Witam wszystkie Panie!! Jestem tu nowa i zaczynam swoją przygodę z paznokciami. Wczoraj Odebrałam zestaw do robienia pazurkow i zrobiłam juz swoje pierwsze. Czy mogłabym gdzies tu zamieścić zdjecie zeby zasięgnąć waszej opini? :)

mini89
01-08-2013, 14:03
Witam wszystkie Panie!! Jestem tu nowa i zaczynam swoją przygodę z paznokciami. Wczoraj Odebrałam zestaw do robienia pazurkow i zrobiłam juz swoje pierwsze. Czy mogłabym gdzies tu zamieścić zdjecie zeby zasięgnąć waszej opini? :)

zdjęcia dawaj w tym temacie Paznokcie do oceny (http://forum.wzorki.info/zdjecia-pazurkow/15-paznokcie-do-oceny-budowa-technika-krzywe-paznokcia-87.html)

nitko
30-11-2013, 00:13
Po pierwszych czerwcowych próbach, zarzuciłam temat ale od dwóch tygodni ćwiczę już regularnie na swoich pazurkach.
Największy problem mam z położeniem akrylu przy wale paznokciowym. Jak zrobię kulkę za mokrą, to mi się rozlewa i zalewam skórki, znowu jak jest za twarda to odstaje od paznokcia... ech trudno utrafić...
Macie jakieś rady, jak to robić żeby poszło mi łatwiej ? Będę wdzięczna.

natalia268
30-11-2013, 10:08
jaki masz liquid ? :)

nitko
30-11-2013, 23:07
liquid mam z alle paznokcie.
Wg mnie zachowuje się poprawnie, jak wezmę go za dużo kulka jest mokra i się rozlewa wtedy czekam chwilę i staje się plastyczna, jeśli za mało szybko twardnieje, zasycha i wtedy żle się ją formuje i uklepuje. Ciężko mi jest jeszcze utrafić idealnie za każdym razem. A najgorzej jest, tak jak wczesniej pisałam przy wale paznokciowym, jak zrobię kulkę za mokrą to mi zalewa skórki, za suchą to znowu nie mogę jej równo rozłożyć bo mi zastyga i mam straszne nierówności...

kiwaczek2
01-12-2013, 11:39
może jedna liquid kiepawy. bo to nie powinno sprawiać aż tak dużej trudności . na poczatku owszem, ale zrozumiałam że już trochę próbujesz więc powinno iść już lepiej.

samaron
01-12-2013, 12:17
To jest kwestia wyćwiczenia, ale jak już wcześniej mówiłam dobry liquid to połowa sukcesu, nawet przy mniej dobrych proszkach ;)

natalia268
01-12-2013, 21:49
To w takim razie kwestia wyćwiczenia. Musisz to wyczuc. Moze łatwiej Ci będzie jak liquid będzie szybkoschnący ?
dla mnie było to lepsze rozwiązanie, bo albo mi sie rozlewał, albo zasychał juz tak ze nie moglam nic z kulką zrobić :)

Pinky1028
11-12-2013, 23:22
A ja to się już w tym wszystkim pogubiłam :(

DorciaT86
10-02-2014, 22:09
Hej, możecie mi podpowiedziec czy na swoje w miarę długie paznokcie mogę położyc akryl przezroczysty żeby utwardzic paznokcie a na niego hybrydę? i w jakiej kolejności przepraszam jeśli zadałam pytanie nie w tym wątku ale jestem tutaj nowa i jeszcze się nieodnalazłam. Paznokcie chcę robic tylko sobie...wię o kursie nie myślę.

kiwaczek2
11-02-2014, 17:40
spokojnie możesz tak zrobić

DorciaT86
11-02-2014, 19:32
to na wypolerowany akryl mogę nałożyc hybrydę? bazę hybrydy czy od razu kolor?

kiwaczek2
11-02-2014, 21:47
na zmatowiony i na wypolerowany. jak kto woli. baza czy bez tez jak kto woli. ale zawsze baza ci jeszcze wyrówna niedoskonałości trochę.

DorciaT86
12-02-2014, 10:16
na zmatowiony i na wypolerowany. jak kto woli. baza czy bez tez jak kto woli. ale zawsze baza ci jeszcze wyrówna niedoskonałości trochę.

Dziękuję bardzo, jedyne forum na jakim znalazłam odpowiedź na moje pytania, dziękuję za odpowiedź i cierpliwośc :)

kiwaczek2
12-02-2014, 10:26
niektorzy robią całego paznokcia , daja quick finish na koniec. no i potem na to np lakier zwykły można. pod hybryde bym zmatowiła, aczkolwiek trzyma się i na takim gotowcu. ale na klientkach lepiej nie ryzykować.

DorciaT86
12-02-2014, 12:15
niektorzy robią całego paznokcia , daja quick finish na koniec. no i potem na to np lakier zwykły można. pod hybryde bym zmatowiła, aczkolwiek trzyma się i na takim gotowcu. ale na klientkach lepiej nie ryzykować.

wypróbuję oby dwa sposoby, na razie na sobie bo jeśli chodzi o akryl to dopiero zaczynam ujarzmiac tego "byka":D, uparta jestem i nie dam mu się...

samaron
12-02-2014, 13:26
Ja też swoje tak traktuję, wzmacniam akrylem clear, leciutko tylko budując i na to hybryda,
daję bazę, ponieważ akryl mam zazwyczaj położony daleko od skórek.
Maluję na matowym akrylu, opracowanym i wygładzonym, ale niepolerowanym.

DorciaT86
12-02-2014, 13:51
dzięki za pomoc, jestem bardzo wdzięczna ;)

zanetka1993
22-02-2014, 23:14
Witam, Ja również zamówiłam sobie zestaw do arylu niestety jestem za granicą i nie wiem jakiej firmz są najlepsze ale chciałam zapytać jak choć trochę zmniejszyć ten okropny zapach bo nie długo to mnie z domu wyniosa i co robić podczas robienia paznokci by pędzelek nie zastygł... jestem początkująca i dla mnie również to jeszcze czarna magia :(( Dzieki z góry :) :)

kiwaczek2
23-02-2014, 08:09
otworzyć okno, nic innego ci nie pozostaje

zanetka1993
23-02-2014, 17:20
Kiwaczek2 a jak będę robić paznokcie to co zrobić by pędzelek mi nie wysechł ???

3524
23-02-2014, 18:21
Pędzelek ma być cały czas mokry. Uklepujesz kulki wilgotnym pędzelkiem. I wycierasz pędzelek i moczysz ponownie 5x częściej niż do tej pory i będzie dobrze :)

zanetka1993
23-02-2014, 19:11
Aha mam nadzieję że nie zapomnę dzieki wielkie za pomoc mam nadzieje że zapamięttam :D

lovenails
14-05-2014, 19:58
Witam, chcę dopiero zacząć swoją przygodę z akrylem ale nie do końca mam jeszcze o tym pojecie... bardzo chcialam iść na kurs ale niestety nie wyszło ale chce coś podziałać na własną rękę :) o ile co i jak powinno wyglądać aby te pazurki zrobić wyczytałam na forum ale nasuwa mi się pytanko... Pamiętam że gdzieś coś kiedyś czytałam na ten temat ale nie pamiętam już tego dobrze... nurtuje mnie pytanie co po skończonej pracy zrobić z liqudem który został nam w kieliszku... Czytałam że nie można go przelać z powrotem (dość oczywista oczywistość) ale nie można go tak sobie wylać, powinno się go pomieszać z akrylem żeby reakcja zaszła i przestał być toksyczny... Czy jest w tym ciut prawdy? co Wy robicie w takiej sytuacji?:)

gossha87
11-11-2014, 20:04
Ja wkladam w kieliszek wacik, a potem go wyrzucam. :)

samaron
12-11-2014, 13:00
Ja też, czyszczę kieliszek wacikiem i zawijam w rękawiczki jednorazowe, żeby nie śmierdziało.

zosia_29
13-11-2014, 10:36
Chyba większośc z nas tak robi że wacikiem czyści :)

delyszys
16-11-2014, 19:53
Najlepiej isc na kurs:)

pisia3
04-12-2015, 12:39
cześć, mam pytanie dotyczące metody akrylowej, na które odpowiedzi nie mogę nigdzie znaleźć. Chciałabym spróbować metody akrylowej ale nie do końca rozumiem jedną kwestię - paznokcie akrylowe można uzupełniać, więc jak często trzeba zdejmować cały akryl z paznokci? Chciałabym przedłużać i utwardzać paznokcie akrylem a potem malować je lakierami hybrydowymi, więc byłoby fajnie, gdybym nie musiała zbyt często zdejmować akrylu i robić go całkowicie od nowa. Czy on po pewnym czasie sam "odpada"?

witula8
22-07-2016, 21:41
Świetny poradnik :) pozdrawiam!

reniusia1002
01-10-2016, 01:39
ja tez tak czyszcze kieliszek.co do wlewania pozostałej ilości mnie uczono na kursie ze nie wolno tego robic bo można potem cala dobra butelke liqiudu zniszcyc bo w plynie zawsze zostają jakies resztki i potem ten większy będzie do wylania.bynajmniej kieliszki sa male wiec liqiudu tez mało nalewasz nie widze sensu jakiś resztek wlewania do butelki po co.ja wylewam bo to jest zbyt mala ilość żeby się tym przejmować.zapach jest bardzo specyficzny i intensywny otwarte okno ja tez tak robie.niektore liquidy mniej pachna to prawda.co do używanych produktów jak glownie przy akrylu NSI oraz Ezflow.na jednej z tych firm miałam kurs wiec tym bardziej znala już te produkty.a sa dobre jakościowo i nie zamierzam zmianiac na inne.takz e dla mnie ok.

madziuuulek
02-08-2017, 19:37
Do akrylu świetnie się sprawdzają oprócz szablonów formy QNS. Można nimi zrobić szybko szkielet jak i cały paznokieć. Manicure hybrydowy i formy QNS. Szybki i prosty sposób na piękne paznokcie | Twój ekspert od paznokci UK (http://sztuka-zdobienia-paznokci.pl/manicure-hybrydowy-i-formy-qns-szybki-i-prosty-sposob-na-piekne-paznokcie/) Ktoś próbował?? :)

LadyStardust
29-12-2017, 16:16
Dzięki Wam dziewczyn za konstruktywne porady!!!!!