Powietrze pod naturalnym paznokciem
Ostatnio miałam klientkę (nową) już ze zrobionymi paznokciami- chciała je zdjąć i zrobić nowe. W karcie klientki wypełniłam, że stan skóry jest bardzo dobry itd- po spiłowaniu żelu chciałam wpisać, że stan płytki po zdjęciu żelu także w dobrym stanie. I nagle zauważyłam na kciuku wielką nieprawidłowość- pod naturalną płytką 40% paznokcia zapowietrzone- to nie był żaden grzyb, ani plamka- po prostu powietrze. Zdębiałam. Pytam się jej czy to miała wcześniej- ona mi na to, że uderzyła się mocno w paznokcia i kiedyś też tak po uderzeniu miała (dokładniej po zadarciu tipsem). To wygląda jakby płytka się odklejała... ale nie w całości- właśnie tak dziwnie, bo w jednym punkcie mniej w innym więcej- ale całość tego zapowietrzenia się łączyła. Wpisałam w karcie, że ogólnie stan dobry i kciuk odwarstwiony. Uparła się, że nic się nie stanie jak jej zażeluje ten pazur i tak też zrobiłam. Teraz pytam się Was czy to oby na pewno od uderzenia??? Pierwszy raz takie coś widziałam i coś mi się nie chce wierzyć...
Odp: Powietrze pod naturalnym paznokciem
jeżeli tylko na jednym to być może faktycznie tylko od uderzenia :huh:... albo onycholioza?
Mi to wygląda na onycholiozę i chociaż samo z siebie bardzo groźne nie jest, to zwiększa się urazowość takiego paznokcia oraz podatność na wyhodowanie jakiegoś patogenu.
Oraz przenoszę.
onycholiza jezeli jest np na polowe paznokcia mozna po prostu wyciąć i zrobić bardzo krótkie żelowe czy akrylowe pazurki- kilka klientek takich mialam i po przeczekaniu okolo miesiaca przy nastepnym zabiegu klientki mialy ladnie odrosniety pazurek. Nawe na szkoleniu w beautice uczono mnie ze w przypadku onycholizy mozna wyciąć odwarstwiający się kawalek paznokcia aby nie byl ciągnięty przez ten sztuczny i aby się nie powiekszal, a potem to bardzo ladnie zrasta.
mhm, ja sie tak załatwiłam od noszenia (zbyt) długich szpiców, ciągle nimi uderzalam, ale nic sie nei działo to nosiłąm. potem jak zdjelam... onycholioza jak malowana ;(
zakryłam cienko samym coverem akrylem i juz prawie nie ma :D w tym przypadku trzeba bardzo uważać, ja stosowalam profilaktycznie masc przeciwgrzybiczną bez recepty