-
zimowe inspiracje + wystrój świąteczny :)
karolinka zuzia podjęła temat, może zaczniemy powoli przygotowania do sezonu zimowego?:):)
tak jak pisałam, mam łapki i ręczniczki do kuchni w zimowe wzory.
na choinkę piekę kruche ciasteczka:
całe jajko, margaryna, 4 szkl mąki,1,5 szkl cukru jako podstawa, wyrabiamy i ugniecioną kule wkładamy do lodówki. można dzielić na części i dodać kakao lub barwników spożywczych dla uzyskania kolorowych ciasteczek. następnie wałkujemy i wycinamy foremką gwiazdki itp. KONIECZNIE ROBIMY DZIURKI na nitkę na górze (np słomką). wstawiamy do pieca do zrumienienia, potem za pomocą białka dodajemy kolorowe wiórki, ozdabiamy też kolorowymi lukrami w pisakach (jest pełno takich rzeczy w sklepach).
także suszę pomarańcze pokrojone w paski. na same święta w pomarańcze ułożone np w koszyczku wbijam goździki, formując wzorek
robię również bibułowe ozdoby, krok po kroku będę wrzucać jak będę robić w tym roku:)
piszcie jakie są wasze pomysły na ozdobienie domu na zimę:)
-
Odp: zimowe inspiracje + wystrój świąteczny :)
Wiem też, że ładnie na choince wyglądają suszone cytrusy choć pewnie większości ten pomysł jest znany :) no i ten zapach później :] mi się podoba i polecam gorąco :):]
-
ja mam mikolajowe czapeczki na krzesla w jadalni:D
-
joszka właśnie takie pomarańczki czy inne, dobrze jest na początku grudnia pokroić w plastry żeby ładnie sobie schły:)
unitko jak założysz pokaż fotkę:) my krzeseł w ogóle nie mamy hihi. ale właśnie myślę czy nie fajnie będzie założyć pościel zimową:)
powiem wam że uwieeelbiam święta:):):)
-
Ja na święta to mam fioła hehe wianki, choinka, ozdóbki, wsio gdzie sie da i co sie da hahaha:)
-
Asiu, wstawie fotki, tylko to jeszcze chwile:D musze je wykopac na strychu
-
Ja dzisiaj zobaczylam w gazecie z ozdobami ze bylo jablko wydluzone taki otwor na stojace swieczke i i wokol swieczki liscie z choinki naprawde to odjazdowo wygladalo.. ja sobie teraz mam zamiar kupic lampion metalowy koloru kreomwego i klasc na oknie i w zimne wieczorki sobie zapalac:D tworzac cieply klimat:)
http://www.dekorett.de/shop/out/oxba...t816040_p1.jpg ja ostatnio wymyslilam sobie taka dekoracje kupilam taki czerwony talerz na niego wysypalam drobne brazowe kamyczki na nie troche bialych nastepnie takie grube 4 czerwone swieczki(kazda na kazdy tydzien adwentu) , sztuczne galazki i gdzie niegdzie mini srebrne babki:) zrobie dzis albo jutro zdjecie to wam pokaze
-
-
Bardzo fajne pomysły.
Ja w tym roku nie będę miała choinki tylko konar z brzozy. Będzie pomalowany białą farbą i wycieniowany opalizującym srebrnym brokatem. Ba to kilka bombek i światełka w białym kolorze. Z pewnością będą też pomarańcze z wzorkami z goździków, bo pięknie wyglądają i ładnie pachnie w pokoju. A resztę jeszcze wymyślę, lub skorzystam z Waszych pomysłów:)
-
u mnie w domu rodzinnym zawsze była sztuczna choinka. teraz kupujemy w donicy taką małą, ok1m i obwieszamy głównie jedzeniem. na same święta wyjeżdżamy, więc niestety nie mogę się w pełni nacieszyć, ale uwielbiam moment przynoszenia:)
-
ehh jak mi się miło zrobiło jak pomyślałam o świetach... ja miałam choinkę plecioną z siana ale sie już postarzała i musiałam ją wyrzucić po swietach w tamtym roku a w tym podejrzewam że skorzytam z waszych propozycji:)
-
a o jedzonku swiatecznym tez tu bedziemy o tym rozmawiac czy nowy temat zakladamy?
-
oo, jedzonko!! świetna myśl:):) ja bym dała temat w jedzonku w sumie
-
no to dawaj Asiu, cobysmy sie nie zdublowaly:D
-
wstawiam fotkę kolejnej zimowej ozdoby masowo produkowanej :)
...aniołek wykonany z makaronu, masy solnej i kaszy :D
http://img269.imageshack.us/img269/6752/pa267136.jpg
-
-
-
Chciałabym zaproponowac prosta i piękną ozdobę świateczną....a mianowicie:D choinkę z makaronu. Do wykonania takiej choinki wystarczy paczka makaronu(muszelki) stożek z kartonu, pistolet do kleju na gorąco i złoty spray. Poniżej zamieszczam fotki wykonanych choinek przeze mnie i moje kolezanki:)
-
-
Cytat:
Napisał
tusia4ever
Chciałabym zaproponowac prosta i piękną ozdobę świateczną....a mianowicie:D choinkę z makaronu. Do wykonania takiej choinki wystarczy paczka makaronu(muszelki) stożek z kartonu, pistolet do kleju na gorąco i złoty spray. Poniżej zamieszczam fotki wykonanych choinek przeze mnie i moje kolezanki:)
Opisz jak to robisz. zakochałam się w tej choineczce. Czy ona przetrwa na następny rok:>???
:):)
---------- Dodano o godzinie 09:41 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 09:13 ----------
Ja znalazłam takie gwiazdy. Fajny pomysł wg mnie :)
http://www.wikihow.com/images/c/c6/7...44bb79776f.jpg
tutaj krok po kroku
How to Make a 3D Paper Snowflake - wikiHow
-
Niesamowicie proste w wykonaniu, a jaki efekt!!
-
Jak zobaczyłam to stwierdziłam że to jakaś masakra będzie, a to banał z efektem !!!
-
ja tez cos znalazlam u siebie w fotkach:
-
a to aniloki z masy solnej co robilam 2 lata temu na swieta jako dodatek do prezentow dla bliskich i jako zarobek:)
-
-
-
-
Jakieś moje dzieła świąteczne ;)
-
ta choineczka jest boska, ja też taka chcę
-
[quote=katkasiek;71880]Opisz jak to robisz. zakochałam się w tej choineczce. Czy ona przetrwa na następny rok:>???
oczywiście, że przetrwa na drugi rok:)
Biorę karton z bloku technicznego i formuje stożek a nastepinie spinam go zszywaczem. Obcinam nadmair papieru, biorę makaron i przyklejam dookoła stożka od dołu do góry. spryskuje wszystko sprajem i posypuje brokatem. Pistolet na goracy klej jest tutaj niezastąpiony. Możliwości jest wiele pod wzgledem koloru. Robiłam jeszcze taka samą choinkę z szyszek jednak jakos słabiej sie trzymały stożka(moze za mało kleju dałam). Te małe aniołki robi się z makaronu kokardki(skrzydła), maleńkie kolanka(rączki), ukośnie ucięte rurki(tułow) a głowa to taki okragły kształt;] nie wiem jak sie nazywa;)wszystko sklejamy klejem na gorąco, dodajemy zawieszkę, spryskujemy sprayem i gotowe;)
Jak znajdę fotograficzną instrukcję, to wrzuce na forum:)
-
piekne,wydaja sie strasznie trudne
-
-
Rudi mozesz opisac jak robilas te aniolki jak gesta ta masa solna ma byc nie krusza ci sie te aniolki??
DEKORACJE ŚWIĄTECZNE: PACHNĄCA KULA POMARAŃCZOWO-GOŹDZIKOWA
Jestem na etapie robienia pachnącego prezentu:
Pomarańcza nabijana goździkami.
Goździki muszą ściśle do siebie przylegać. Najlepiej wybrać niewielki owoc- będzie łatwiej, nie zabraknie cierpliwości, która bardzo się tu przydaje.
Do zrobienia tej ozdoby potrzebujemy:
1 pomarańczy
Kilku paczek goździków
Wykałaczki, którą dziurkujemy pomarańczę przed włożeniem goździka
Intensywna woń pomarańczy i goździków zawsze kojarzy mi się ze bliżającymi się świętami.
Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://arch.blox.pl/resource/13_dekoracje_swiateczne_www.bhg.com.jpg
-
super pomysł na ten pomarańcz ale czy on nie zgnije i nie bedzie się wylewał?? ile taka ozdoba może stac?
-
mmmmm:D juz czuje ten aromat:good: świetny pomysł
-
mi sie wydaje ze powinna wytrzymac dlugo napewno cale swieta taka pomarancza... i na nastepny rok zrobic sobie nowa:D
Do pojemnika wklejamy szyszkę i liście mahonii. ?Choinkę? owijamy drucikiem z nanizanymi perełkami. Na czubku przyklejamy gwiazdkę. - zdjęcie
znalazlam jeszcze cos takiego:)
-
Aniołki z makaronu na choinkę
---------- Dodano o godzinie 12:32 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 12:31 ----------
Boże Narodzenie. Zabawy, przepisy kulinarne dla dzieci
-
ja robię takie pomarańcze, tylko mniej goździków i układam we wzorek, one nie gniją tylko się wysuszają. i od razu wbijam goździki, bez wykałaczki
-
Cytat:
Napisał
karolinka_zuzia1989
Rudi mozesz opisac jak robilas te aniolki jak gesta ta masa solna ma byc nie krusza ci sie te aniolki??
teraz nie pamietam juz dokladnych proporcji jakie dalam do tej masy-to bylo 2 lata temu-ale przepis z netu wzielam,
za sucha nie moze byc bo sie bedzie kruszyc a za mokra babrac, i trzeba w miare szybko pracowac bo szybko schnie masa, ja przewaznie robilam tylko 4 aniolki na raz,
zrobilam sobie forme skrzydelek z kartonu i tylko nozykiem wycinalam w rozwalkowanej masie, potem glowka, sukienka, raczki, wloski(robilam w wyciskarce do czosnku) i na ok godzinke do piekarnika, i potem jeszcze ze 2 dni lezaly zeby do konca wyschly zanim je malowalam, a na koniec utrwalilam lakierem w sprayu
-
Cytat:
Napisał
rudi80
a to aniloki z masy solnej co robilam 2 lata temu na swieta jako dodatek do prezentow dla bliskich i jako zarobek:)
Masz talent kochana