ja i tak się cieszę, żę jest aż tyle metod antykoncepcji, kiedys nie bylo wogóle i nie mam pojecia jak ludzie zyli :huh:
Printable View
ja i tak się cieszę, żę jest aż tyle metod antykoncepcji, kiedys nie bylo wogóle i nie mam pojecia jak ludzie zyli :huh:
nio, to fakt kiedyś była masakra, dlatego tyle dzieci mieli
A My korzystamy tylko z gumeczek,a jak zabraknie gumeczek to wstrzemięźliwość(mój się nie chce zgodzić żebym brała tabletki ani na inne hormonalne metody to niech cierpi:D,ja bez sex-u długo wytrzymam:P)
U mnie podobnie jak u Basi żadnych tabletek ukochany brać mi nie pozwala :)
u mnie to nawet wyboru by nie było, bo mam uczulenie na lateks:) ale przez długi czas kochaliśmy się bez zabezpieczenia i nawet jakoś bardzo nie uważaliśmy...ahh te hormony:D no ale pod namową ginekolog i mamy zgodzilam się na tabletki i jestem naprawdę zadowolona a na dodatek Yasminelle mają najmniejsza ilość hormonów na rynku
Ja już gdzieś pisałam o nowości Qlaira - nie żadne syntetyki tylko naturalny hormon,
te mają najniższą zawartość dostosowaną do naturalnego cyklu (w sensie fazowe są).
Dla mnie jednak jedna tableteczka miała ciut za mało któregoś hormonu i miałam dodatkowe plamienie przed tym właściwym i musiałam zmienić.
mnie chłopak też nie pozwalał brać tabletek ... ale ginekolog mi poleciła bo miałam bardzo bolesne i nieregularne miesiączki .... raz to mama musiała pogotowie wzywać .... masakra
a teraz jest spoko nie boli dobrze się czuje nie mam żadnych skutków ubocznych typu pobudzona drażliwość itp. no i wiem co do dnia kiedy dostane ...
tez tak kiefxs mowilam i teraz nie zgodze sie z tym bo sama ja stosuje i od ponad pol roku i jakos sie sprawdza-fakt ze potrzeba czasu na to zeby zmierzyc temperature i obserwowoac sluz czy szyjke ale nie jest to nie do opanowania:) Ja odstawilam tabletki i przezszlam na metode kalendarzyka bo chcemy w najblizszym czasie miec drugiego bobasa a jesli sie uda to mam zamiar wrocic do kalendarzyka-nawet przy nie regularnych cyklach jest to mozliwe jedynym problem jest wiecej dni wstrzemiezliwosci:)
albo wstrzemiezliwosc albo gumki :D
my z lysolem juz baaaaardzo dlugo stosujemy metode prawie kalendazyka bo bez zadnego mierzenia temperatury itd. poprostu zakladamy ze 1-2 dni po krwawieniu i ok 6 -7 dni przed "okresem" sa dni nieplodne i wtedy bez niczego a takt to gumeczki i powiem wam ze do tej pory nie zaliczylismy tzw wpadki a wspolzyjemy codziennie czasami nawet pare razy dziennie...
wiadomo ze kazdy wybierze co innego bo oprocz zapobiegania ciazy chodzi tez o komfort psychiczny...
oooo Bardzo mądre słowa! "(...)oprocz zapobiegania ciazy chodzi tez o komfort psychiczny..." :)^_^
ja to bym sie bala bez niczego... metoda kalendarzykowo- gumkowa tez... :D
no po odstawieniu hormonow mowili mi ze na rozruch bede potrzebowac pol roku a tu pach w drugim cyklu (pierwszy po odstawieniu jeszcze chronią szczątkowo hormony) sie brzucha zrobilo :D
chyba bym sie bala skoro my tacy plodni hahahahaha
Ja właśnie wróciłam od mojej ginekolog i dostałam od niej na wypróbowanie nowe tabletki YAZ firmy Bayer,podobno mają małą ilość hormonów i nie powodują zatrzymania wody w organiźmie. Zobaczymy...:)
Wiecie co, zaczynam się pomału zastanawiać czy przypadkiem może na plastry się nie przeżucic. Ale nie wiem, boje się trochę antykoncepcji hormonalnej a raczej skutków ubocznych ;/.
dziewczyny a ja myślicie... bo teraz kończy mi się 3 miesiąc używni plastrów.. i chciałabym teraz wypróbować ten krążek... czy mogę się tak po prostu przerzucić?
sądzę, że tak, ale tu najważniejsza jest opinia Twego ginekologa:)
krazek zaklada sie tak jak bierze sie pierwsza tabletkę :D czyli 21 dni sie go nosi wyciaga na 7dni i znow zaklada na 21 nowy
ale tez lepiej zebys spytala ginekologa bo on powienien najlepiej ci doradzić :D
dziewczyny z wada wzroku czy zauwazylyscie przy noszeniu soczewek i stosowaniu antykoncepcji ze jest to niemozliwe? ja mam tak ze mnie oczy strasznie szczypia jak zakladam soczewki jak stosuje antykoncepcje :D jak zalozylam normalnie po odstawieniu antykoncepcji to bylo wszystko ok :D
wiem ze gdzies w skutkach ubocznych moze wystepowac wlasnie cos takiego ze wzgledu na wysuszanie śluzowki
a mi się zrobiło wręcz przeciwnie,zaczełam lepiej tolerować soczewki po rozpoczeciu hormonów ;]
ale niestety szklane oko wylata i trzeba okulary ;]
Wszystko najlepiej skonsultować z lekarzem :) my tylko możemy doradzać :P:P
ja też bym chciała coś innego niż tabletki :D
Emi moj lekarz chcial mi zmienic antykoncepcje zebym mogla stosowac soczewki ale ja chyba wole wygodę ze nie musze pamietać codziennie o tabletkach :D
no ale albo piekna z duzymi oczyma albo okularnica zabezpieczona (podwojnie kto na okularnice z denkami poleci hahahahahaha)
ja uzywam spiralke juz kiedys pisalam i jestem zadowolona,moze na to sie pzrerzucicie z tych tabletek,
no właśnie z plastrami jest ok, ale na lato to kiszka straszna, bo będe się opalać a tu białe kwadraty zostaną, poza tym bałabym się kąpać w morzu bardzo słonym, nie jak nasz Bałtyk (chociaż też bym się bała), bo jak sie kąpię w domu to lekko boki odchodzą, a w morzu to chyba by mi odpadł [!]
A krążek to wydaje mi się taką wygodą ^^ :D
Spokój na 3 tygodnie heh...
wogole latem wygladaja nieesettycznie,albo poodklejane,ale przybrudzone,mi sie to nie podoba
Kasiasss na podobno nie można spiralki jak się jeszcze dziecka nie rodziło:)
tego nie wiem,ale wiem tez ze niektore dziewczyny zakladaja,potem jak chca zajsc w ciaze to wyciagaja,nie mam pojecia jak to jest tak z medycznego punktu widzenia