-
Odp: Wyjatkowe dziewięć miesięcy czyli FORUMKOWY KLUB CIĄŻOWY ; )
Tobie to raczej dadza polnarkoze bys mogla byc swiadoma i zebys nie czula bolu jak beda Tobie brzuch ciac w pozycji lezacej bo pelna narkoze, gdzie jestes nieprzytomna daje sie przy operacjach by pacjent przypadkiem sie nie ruszal. Nie wierze, ze Ciebie uspia tak, ze dziecko zobaczysz dopiero po 4 h, az oprzytomniejesz :)
-
czasami to jest lepsze, zależy co wybierze anestezjolog. Wolałabym zobaczyć malucha jako pierwsza :)
-
Ja tam miałam zzo :)
Zaraz do dzieciaczków wstawię filmik jak moja zasuwa i woła mamo :D
-
Ja tez miałam zzo i do tego dostałam jakiegoś kielicha na odwage, ze było mi wszystko jedno :)
-
ooo a co to za kielich ? :skacze: też chcę :D właśnie oglądałam na yt filmy z przewijania, karmienia kąpania maluszka... dla mnie to czarna magia... a wyłam przy nich jak bóbr :]
-
Eee tam czarna magia :D
Ja wyje do tej pory nieraz na reklamach z bobasami :D
-
zzo? co to? jakies skroty uzywacie :D i jak tu sie szkolic ;) i nastawiac psychicznie :)
-
znieczulenie zewnątrz oponowe ;p
-
aaaa no tak :) teraz wszystko jasne :)) lirene nagraj filmik jak sie rusza w brzuchu :))
-
probowałam wiele razy :) nic z tego, mały jak tylko usłyszy dzwiek wlączenia kamery odrazu przestaje sie ruszac i czeka kiedy ja wylacze :) ostatnio chcialam wziac go na przeczekanie i siedziałam z pol godziny, ale uparciuch nawet nie drgnal :)
-
:( szkoda :) a jak sie czujesz? a inne dziewczyny gdzie zniknely???
-
szczerze? to już mam dość, ledwo chodze przez bolące spojenie i biodro, zgaga to już norma nic nie pomaga nawet leki. Będzie mi brakowało kopniaków w brzuchu ale nie mogę doczekać się dnia kiedy będę mogła normalnie wstać z łóżka bez łez w oczach z bólu :)
-
już niedługo :)
ja tęsknie za brzuszkiem...
-
Lirene dasz rade :)
Ja już mam 2 dzieci i wiecej nie chce, podobaja mi sie brzuszki, ale u kogoś innego hihi
-
to ja się chwalę pierwszymi dość mocno odczuwalnymi ruchami- cudownie móc to jeszcze raz przeżywać :D
dowiedziałam się też będąc u lekarza że nasze maleństwo warzy 350g i jest to.....córcia :D (bo mamy już 7 letniego synka Brajanka) więc oczekiwana
-
ooo jak fajnie :)
gratuluje córeczki :*
-
a ja dziś zaczełam ostatni 40 tydzień ciąży :) zleciało migiem, pamietam jakby to bylo wczoraj kiedy test robilam i plakalam nad nim :) a za chwile bede miała syna przy sobie :) nie sądziłam na poczatku że uda mi się wogóle utrzymać ciążę... okropnie byłam chora na początku, poźniej odliczałam kolejne tygodnie, aby zagrozenie poronieniem minelo :) nawet nie myslalam ze uda mi sie dociągnąc do terminu :)
-
Lirene czas leci jak szalony... zobaczysz jak już małego będziesz miala przy sobie... ja niedawno test robiłam i rodziłam a teraz moja mała ma ponad pół roku...
-
a to my w ostatnim tygodniu :) 10 kg na plusie -_- chociaż dobrze że nie 20 :D Załącznik 69392
dopiero na zdjęciu widze jak bardzo urosłam przez 2 tyg. -_- Załącznik 69393
-
No i pięknie:) teraz czekamy na maluszka:)
-
Lirene 10 kg to jak nic, też bym tyle chciała
ja na początku zgubiłam 3,5 kg a teraz jestem 1,5 kg na + ;)
-
mnie i te 10 kg przeraża :) w zyciu tyle nie wazylam co teraz :)
-
niezle :) ja jestem w 32-33 tygodniu i juz mam ponad 16 kilo (puchne niestety od 4 miesiaca - a po zlamaniu kregoslupa nie moge za wiele pocwiczyc ani sie poruszac), takze te 10 to zgubisz pewnie przed opuszczeniem szpitala po porodzie :)
-
Dziewczyny, a tak z czystej ciekawości, bo kiedyś tam będę w ciąży, więc pytam. Jak to jest z aktywnością fizyczną? Obecnie mam spory cellulit, oczywiście jestem chudzinka, ale mam tyłek obwisły i od ponad 2 miesięcy ćwiczę z Mel B i chciałabym kontynuować , tylko jak zajdę w ciążę to można? Nie jest to hardcore tylko ćwiczenia leżące, wypychające , 10 minut. I jak z ćwiczeniami na brzuch? Bo mam skłonność do rozstępów, czy ćwiczy się jakoś brzuch w ciąży?
-
Ćwiczy się ale z reguły pod okiem kogoś kto się na tym zna. Większość osób poleca pozostać przy samym basenie i wcieraniu oliwki. Koleżanka ćwiczyła to niestety zaprzestaje bo trafiła do szpitala ze skracającą się szyjką.
Ja podziwiam wszystkie ćwiczące. U mnie po sprzątaniu i ugotowaniu obiadu mam zadyszkę i padam plackiem na kanapę :)
-
A ja polecam jogę dla ciężarnych:)
-
Lekarze zakazuja przewaznie sportow, gdzie w roli glownej sa brzuch, nogi-biodra czyli m.in bieganie, jazda na rowerze, jakies gry zespolowe, tance itp. Lepiej unikac tego typu sportu w pierwszych miesiacach.
-
O Milenka o jodze nie pomyślałam:D Ja jestem bardzo aktywna na co dzień i nie wiem, co by było gdybym się zapuściła. Strasznie bym "sflaczała". Więc chyba najpierw zadbam porządnie o sylwetkę, a potem dopiero o dziecko :skacze:
-
dziewczyny male przyspieszenie u mnie :) w piatek od 17 trzymac kciuki prosze :) zglaszam sie na izbe i na 99% bede cieta :)
-
-
o jaaa:) to i ja trzymam kciuki:)
Ja myślę że lepiej najpierw się o dziecko postarać a potem pracować nad ciałem
-
Ja tez trzymam kciuki! :)) obserwuje rozwój wydarzeń od jakiegoś miesiąca :D Ale sie nie wypowiadam bo na temat ciąży to ja niewiele wiem :D
-
My też trzymamy kciuki :ok: i nie ma się co bać, ja też po raz drugi szykuje się na CC ;)
-
wow Lirene no to trzymam kciuki :) kurcze juz tez bym chciala :)
i sztynka zgadzam sie z milenka, o cialo mozesz zadbac juz po i nie sadze, zeby byly problemy :) ja przynajmniej tak sobie wmawiam :D choc tak naprawde to wszystko chyba sprawa genetyki, jeden ma takie cialo, drugi ma inne, jedno jest pewne :) bebe da Ci w kosc na tyle, ze o nadwadze nie sadze, zebys mogla pomarzyc, skoro poki co jestes szczupla i aktywna:)
-
Zgadzam się :D ja czasem nie mam czasu zjeść nic do 16 :D
-
haha ja to sie troche nawet ciesze, bedzie mi latwiej zrzucic :) chociaz lekarz mowi, ze to wszystko woda (cwaniak, najpierw kazal mi diete robic, a jak nie pomoglo to sie wycofal z opinii :) )
Aj juz by mogl byc lipiec, najlepiej tak po polowie :) a najlepiej to jakby byl juz tak 30 lipca, wtedy byloby juz po wszystkim :)
-
Lirene czyli Marta już została mamką :skacze: Pewnie niedługo poda szczegóły. Ale ode mnie już GRATULACJE:jupi:
-
Super, moje gratulacje :) :kwiatek:
Brawo dla dzielnej mamy :brawa:
-
ale fajnie:)
i ja gratuluje i czekam na relacje :)
:skacze:
-
ja już wróciłam wczoraj do domu :) w końcu... jeszcze 1 dzień tam a wyskoczyłabym przez okno...serio...
ale od początku...
na IP pojechałam w piątek ok 17 pewna że i tak wróce do domu bo dobrze się czułam a tak się umówiłam z gin. żeby maluch podrósł w brzuchu. Zrobiła mi badanie i mówi ze zostaję bo mam rozwarcie na 2 palce i wody delikatnie się sączą!! aż mnie zmroziło... leżę pod ktg i się stresuję, mały tak szalał że nie można było dokończyć badania :) kazali mi sie przebrać i zabrali na 1 pietro na oddzial przed porodowy ( nie pamiętam jak się nazywał ) :P założyli wenflon, porobili badania wysłali na salę i podłączyli pod ktg. było coś ok 19. Leżę sobie aż w końcu przyszedł anestezjolog żeby pogadać o znieczuleniu. Wybrałam miejscowe jeśli uda się wkłuć. Po podpisaniu papierów, przed 20 zabrali mnie na salę! i dodam że nie wiedziałam gdzie idę bo nikt mi nie powiedzial ze chcą ciąć odrazu. Była mowa o sobocie rano okolicach godz. 7. Wchodze na salę i mnie zatkało... kazali się rozebrać, lekarz przystąpił do znieczulania. Musiał wkłuć się 2 razy, ale wogóle nie bolało. Przy 2 wkłuciu zaczął wpuszczać tylko płyn a ja już czułam że tylek mi dretwieje.
położyłam się i po 10 min nic nie czułam. Podłaczyli kroplówki i maszyny monitorujące. Nawet nie wiedziałam kiedy zaczeli :) w końcu spojrzałam w lampę :P i tak w niej wszystko widać :) i wtedy zobaczyłam rozciętą skórę i głowke :D jak tylko sie wydostała mały zacza kwilić :) jedynie co czułam to naciskanie na brzuch żeby wyszedł :) pięknie zaczął płakać ale przez chwilę bo rozglądał się zaciekawiony dookoła :) dostał 10 punktów. po zszyciu przewiezli mnie do pooperacyjnej i odrazu przynieśli Kubusia, przyssał się a poźniej zasnał. Musieli mi często mierzyć ciśnienie i dać leki bo zaczeło niebezpiecznie rosnąć. kiedy się uspokoiło przewieźli do sali. Mój mąż był cały czas ze mną, opróćz operacji. Widziałam ze odrazu się zakochał w małym :)
na drugi dzień ok 11 postawili mnie na nogi... o matko... jak to boli, aż brakuje powietrza, ale im więcej chodziłam tym mniej bolało. Zresztą musiałam być na chodzie zeby małym się zająć. Po poludniu przewieżli mnie piętro wyżej na położnictwo... i się zaczeło. O ile na pierwszym piętrze opieka była super, położne pomocne to na 2 jedna wielka klapa... mały płakał mi cała noc w sobote a żadna nie przyszła się zapytać czy coś się dzieje.
Często płakałam,bo nie mam prawie wogóle pokarmu i nie zanosi się żeby pojawił sie w większej ilości :( a położe kazały ciągle przystawiać, nawet nie pokazały jak, mały poranił mi brodawki, teraz to jeden wielki strup. Ból nie do wytrzymania jak ssie... nikomu nie życzę. Dokarmiać nie chciały za bardzo, bo przecież to wymysł młodych matek żeby nie karmić piersią... że nam się nie chce...szkoda na nie słów. Mały zaczał mi spadać na wadze przez to ja prawie nie spałam, bo ciągle płakał. Przez spadek wagi mogli nas nie wypuścić wczoraj, aż sięrozplakałam przy pediatrze i powiedziałam że nie chętnie mi dokarmiają i nie wytrzymam tu dłużej... to powiedziała ze jak badania malego wyjda ok to wyjdziemy do domu. No po 14 wyszliśmy :)
nie rozumiem podejcia poloznych... mnie wpędziły w okropne poczucie winy że jestem okropną matką bo nie mam pokarmu... Mój mąż chodził wściekły za to... zastanawiamy się czy nie napisać skargi na nie... bylo kilka miłych ale większość miała jakieś swoje humory.
przedstawiam wam Jakuba
ur. 7 czerwca 2013 r o godz. 20.30 3690 g i 54 cm