-
Odp: Wyjatkowe dziewięć miesięcy czyli FORUMKOWY KLUB CIĄŻOWY ; )
Lirene witamy w domu i w klubie niewyspania zmęczenia frustracji ale i cudownej miłości:)
Co do problemów po porodzie to normalne. Ja miałam takie dziury w sutkach że leciała mi ropa i musiałam przestać karmić. To że masz malo pokarmu to jest najnormalniejsze w świecie i dobrze że kazały ci małego przystawiać mimo to. Trzeba przystawiać po prostu po to żeby pokarm się pojawił:)
I to że spadł z wagi to też normalka. Moja praktycznie kilogram spadła.
Nie martw się położnymi. Skargi moim zdaniem nie ma co pisac bo to i tak nic nie da. Ja zapragnęłam być położną po moim pobycie na porodówce:D
A Kubuś cudowny:) I wcale nie taki malutki:)
Dużo zdrówka i cierpliwości:)
-
Po 1 GRATULACJE!
Po 2, nie przejmuj się ! One zawsze robią problemy- tzn z tego co do tej pory słyszałam o różnych sytuacjach i różnych szpitalach. Zamiast usiąść z kobietą i pokazać na spokojnie jak dobrze przystawić to pozostawiają nas same przy tej trudności- a przecież wydaje się, że przystawianie i karmienie to pikuś, taaaa...
Faktycznie trzeba przystawiać, ale jak się robi to źle - np. za płtyko to dziecko będzie raniło i jednocześnie zniechęcało do dalszych prób. Też miałam tak poranione, że dramat. Osłonki już nie ratowały :)
Ja mimo, że pokarm miałam i lało się ze mnie ciurkiem też nie byłam w stanie wykarmić Filipka. Jak prosiłam położne o pomoc w przystawieniu to robiły to tak, że dajcie spokój... powoli w domu i dzięki pomocy doradcy jakoś się nauczyliśmy, ale też pierw było dokarmiania bo przecież nie zagłodzi się dziecka. Trzeba było opitolić te baby. Nie dość, że to mleko mają za darmo to bronią go jak skarbu narodowego ;)
Będzie dobrze :*Śliczny skarbek masz obok. Dla niego warto góry przenosić... :)
A ja dopiero na półmetku. Chociaż im częściej myślę o porodzie i tym bólu to tym mniej mi się spieszy ;)
-
Dziewczyny te co się starały, to ile od owulacji musi minąć zanim zrobię test ciążowy? Wiem, że są czułe te po 6 dniach. Niby minęło już 8, ale w sobotę mam imprezę, a że się staramy, to nie wiem czy pić.
-
Mi testy pokazywały słabą kreskę kilka dni po spodziewanym okresie.
Może beta? Co prawda droższa od standardowych testów, ale szybciej pokazuje ewentulane zapłodnienie.:D
-
lirene, nie przejmuj się, przy nastepnym będziesz wiedziała co robić. Ze sobą butelka i mieszanka i już, a niech któraś bździągwa próbuje Ci nie zagrzać wody do mieszanki. Pamiętaj, nie jesteśmy więźniami w szpitalu. Nie trzeba od razu oczywiście robić jazdy, bo one to też ludzie, dyrektywy mają swoje, ale grzecznie ale stanowczo-od razu podziała. Gratulacje, Kubuś jak marzenie!!!
Ja jestem trzy dni po terminie. Trzy godziny wczoraj rzęsy robiłam, dopełnienie pazurów , półtorej godziny, normalnie jestem jakbym się trawy napaliła, wszystko w zwolnionym tempie. Z szafy nie skaczę, kąpiel ciepła nie działa, do szpitali mam awersję, więc szybciej nie pójdę-czekam na bóle:skacze:, choć to też cesarka.
-
Cytat:
Napisał
sztynka
Dziewczyny te co się starały, to ile od owulacji musi minąć zanim zrobię test ciążowy? Wiem, że są czułe te po 6 dniach. Niby minęło już 8, ale w sobotę mam imprezę, a że się staramy, to nie wiem czy pić.
ja test robilam po 2,5 tyg od owulacji i pojawila sie slabiutka kreska. Lepiej nie pić :)
-
Jesli wiesz, ze np. 20 czerwca masz dostac okres to spokojnie juz 5 dni po tym spodziewanym okresie pojawi sie druga kreska. Mozesz poczekac do tygodnia bo czasami ze stresu moze sie okres opoznic.
Sa w aptekach testy, ktore pokazuja czy jestes w ciazy czy nie juz 4 dni przed spodziewanym okresem, wyczuwalny na wczesne pojawienie sie hormonow hCG w organizmie po zapolodnieniu :)
Jesli masz przeczucia, ze zaciazylas to lepiej nie pic, poczekaj dla swietego spokoju a skoro impreza to za duzo tez nie szalej :)
Kura, w ciazy jestes ? Tzn juz na rozwiazaniu ? :huh: :)
Nic sie nie chwalisz Kuro jedna :( :p
-
Sztynka i co tam, jak tam :)
-
Dwa testy w dniu spodziewanej @ negatywne. Czuję ból w piersiach, oznacza, że gdzieś za tydzień będzie @.
Edit: No i super. @ nie przyszła, więc zrobiłam 3 test , który wyszedł pozytywnie. Byłam w szoku, więc po kilku dniach zrobiłam kolejny test i również pozytywny. Pojawiły się także objawy ciąży. Więc dołączam do grona forumowych ciężarówek.
Szefowa mnie zabije jak jej powiem. Nie wiem co zrobić, bo przyszłam na miejsce ciężarnej, popracowałam 5 miesięcy i zaszłam. Na pewno dostanę wypowiedzenie. W sumie trudno, jedynie sam fakt powiedzenia jej, że ją zawiodłam już będzie stresem :-/
-
Gratuluję Lirene i dużo zdrówka życzę, mały przesłodki:*
Kura znowu:o?? ja jeszcze poprzednią Twoją ciążę wspominam:P, aż posta czytałam parę razy:P Rudzia chyba obie oczy otwierałyśmy czytając tego posta:D
-
Cytat:
Napisał
sztynka
Dwa testy w dniu spodziewanej @ negatywne. Czuję ból w piersiach, oznacza, że gdzieś za tydzień będzie @.
Edit: No i super. @ nie przyszła, więc zrobiłam 3 test , który wyszedł pozytywnie. Byłam w szoku, więc po kilku dniach zrobiłam kolejny test i również pozytywny. Pojawiły się także objawy ciąży. Więc dołączam do grona forumowych ciężarówek.
Szefowa mnie zabije jak jej powiem. Nie wiem co zrobić, bo przyszłam na miejsce ciężarnej, popracowałam 5 miesięcy i zaszłam. Na pewno dostanę wypowiedzenie. W sumie trudno, jedynie sam fakt powiedzenia jej, że ją zawiodłam już będzie stresem :-/
gratuluje pozytywnego testu :) i życzę Ci żebyś nie miała takich przejść z szefową jak ja... ja musiałam o swoje prawa walczyć i prawie skończyło się stratą ciąży... a teraz przez to malutki jest niespokojny.
-
Sztynka moje gratulacje!!
Kura ale super!:)
-
Cytat:
Napisał
sztynka
O widzisz :) kilka dni po pierwszym dniu spodziewanej miesiączki najpewniejsze :) Tak jak u mnie :)
GRATULUJĘ. A szefowa... no cóż, współćzuję- tu nigdy nie ma lekko. Możesz powiedzieć że widocznie miejsce ma magiczną moc :D;)
U mnie początek 6m-ca :o kiedy to zleciało?
-
sztynka gratuluję:* niestety szefostwo to nie najłatwiejsza sprawa, no ale niestety.. cóż zrobić:)
Gorzkajakmokka masz racje, może miejsce ma magiczną moc:D Uśmiałam się;)
A też sie zastanawiam kiedy ten czas zleciał;) Jeszcze niedawno był 6tydzień jak byłam u ginekologa, a tu już prawie końcówka;)
Niedługo trzeba torbę pakować do szpitala;)
A:) Ostatnio byłam u lekarza w poniedziałek:)
Mały (bo chłopiec;) ) ważył 2kg:) Wiem że to orientacyjnie, ale cieszę się że ładnie rośnie;)
-
Mnie dziś dręczy zgaga.
Dodatkowo dotarłam do bloga Kury i jak przeczytałam o zapaści tlenowej to aż mi się słabo zrobiło... Ogólnie coraz więcej czyta się o tym co się dzieje i człowiek siwieje. Ja niby idę rodzić drugie ale stres nie mniejszy :D a może nawet i większy jak wiem jak boli :skacze:
-
gratulacje sztynka! :)
a ja mam do Was nietypowe pytanie :)
Gdzie szukalyscie imion dla pociech?
-
tzn? chodzi Ci o strony z imionami?
-
My imiona mieliśmy wybrane jeszcze przed ciążą. Takie nam się podobaly i tyle:)
Dla chłopca jeszcze mamy i ja już wymyśliłam jeszcze jedno dla dziewczynki w razie by co ;p
-
tak jakies strony czy cos :) bo nie moge sie zdecydowac jakie bym wybrala ...
-
Najlepiej wklep w google "imiona" czy "oryginalne imona" i pokazuje zazwyczaj każde, chyba, że szukasz jakiegoś trącającego o zagraniczne czy mega dziwnego :)
-
Moja mama co rku od zawszeziera taki may kuchenny wyrywany kalendarz z przepisami i tam jest mega duzo roznych imion.one sa tanie.kosztuja ok 6 zl i moj tata kupuje je w kiosku ale tez sa w Empiku.sa to tak zwane kalendarzyki wyrywane.ja z niego krzystalam przy obu moich corkach a roznic miedzy moimi corami to 10 lat i tam sa rozne imiona.nowoczesne stare itd.takze to doby pomysl.!
-
dziekuje bardzo za pomoc :) dla dziewczynki mam juz wybrane tetaz dla chlopca hmmm :)
za 2tyg robie test. trzymajcie kciuki :)
-
gratuluje i zycze slodkich malych bobaskow.a potem cudownej radosci z macierzynstwa to wspaniale momenty ktore zrozumieja tyko mamy.wspaniale momenty!!!tylko zycie takie porabane i tak krotko tym macierzynstwem mozemy sie cieszyc!
-
z tymi imionami... Ja dla dziewczynki miałam kilka opcji, ale mamy drugiego chłopca i teraz się waham czy Mikołaj czy może Kuba... albo Tymon... Ciężka sprawa, tym bardziej, że mąż też faworyta nie ma. Pozostaje nam chyba spojrzeć w te małe oczka i przypasować jedno z tych :D
-
Drapi a jakie imie wybrałaś dla dziewczynki??
-
Mi sie podoba dla.dziewczynki Malwina ;)
Mam pytanie z innej beczki- czy jak chodzilyscie do lekarza z NFZ to musialyscie placic za te badania:
HIV HCV TSH TOKSOPLAZMOZA IGG IGM
mam nadzieje ze niczego nie pokrecilam ;) czekam na Wasze info :)
-
Jak chodzisz na NFZ nie płacisz za żadne badania:)
Przynajmniej ja nie płaciłam :)
-
dokladnie na NFZ napewno sa darmowe tylko musi byc skierowanie!bez tego bedziesz placic.tym bardziej ze te badania sa bardzo potrzebne bowyklucza uczulenie zwiazane z kotami ,tarczyce itd.robi sie je tylko raz w ciazy i ze zwyklej krwi.tylko chyba troszke wiecej pobiora wiec prawdopodobnie trzeba byc na czczo ale tego nie pamietam.
-
Ja chodziłam do lekarza z NFZ i za te badania, które podałaś płaciłam. Wszystko zależy od miasta, bo siostra w Toruniu miała za darmo.
-
ale to nie zalezy od lekarza tylko tez od tego gdzie je robisz bo jezeli zrobisz w prywatnej klinice to pomimo skierowania zaplacisz ale jezeli w panstwowej przychodnii to badania sa darmowe.pozatym tak tez moze to inaczej wygladac w roznych miastach wszystko zalezy jakie umowy sa podpisane z NFZ na co dali refundacje.ale idz do zwyklej panstwowej przychodnii i powinny byc za darmo tylko troche dluzej czekasz na wyniki bo kilka dnii.
-
Ja np. na toksoplazmozę i na HIV miałam robione w ciąży 2 razy... na początku i pod koniec.
Bezpłatne są tylko chyba w laboratorium do którego lekarz wystawia skierowanie...
-
powiem Citak lekarze zadko wypisuja skierowania do konkretnej przychodnii na jakies badania bo wiedza ze idziemy tam gdzie szybciej i wygodniej.natomiast jak lekarz dosteje jakies gifty a uwiez mi ze dostaja to wtedy napewno kierje do jakiejs przychodnii to sie tak ladnie mowi polecaja przychodnie.wiem bo mam chora core od urodzenia i ciagle biegamy po roznych przychodniach.
-
Ja to nie wiem... ja chodziłam do lekarza prowadzącego do szpitala w którym było laboratorium i chodziłam tam bo i za jednym razem wszystko zrobiłam i wyniki były od razu u lekarza i 2 razy latać nie musiałam.
-
milenka wybralam imiona Lili Blanka a dla chlopca nie mam pojecia :(
-
Ja jak będę miała jeszcze jedną córę to dam Weronika :)
-
ładne imiona:-) My wybraliśmy dla naszego synka "Błażej":-) Nie chcieliśmy oklepanych Kubusiow czy Michałow :-) Oczywiście każdego sprawa, nam się jednak nie podobają te imiona:-)
Mojej rodzinie do Błażejka ciężko bylo się przyzwyczaić, ale nie mają wyjścia;-)
Dla dziewczynki w przyszłości mamy "Michalinka":-) Paradoks:-) Michał mi się nie podoba, ale wariuje za Michasią:-)
Co do badań, to ja chodzę prywatnie:-) Ale że lekarz "znajomy", miałam odwagę powiedzieć mu, że wszystkie drogie badania poproszę na NFZ bo wykonane tak samo jak prywatnie, a te 400zł za pierwsze badania mogę przeznaczyć na wizyty u niego albo coś dla dziecka.
Tak więc wszelkie badania mam na NFZ (nie licząc morfologi, moczu i TSH, bo to już kilka stowek nie kosztuje, a TSH i tak co miesiąc muszę robić;-) ).
Może ktoś powie że to nie ładnie, że tu chodzę prywatnie a tu na NFZ badania. Ale chcąc isc na NFZ kolejki u mnie duże, bo przyjmuje mój lekarz tylko po 5 kobiet raz w tygodniu, w srode... A składki płacimy chyba po to, żeby za coś kiedyś nam zapłacili...
To były w ogóle moje 2gie badania na NFZ w życiu. Bo rodzinny nigdy nie chciał nawet na zwykła podstawową krew dac, bo młoda to nic nie jest..
Przepraszam że tak dużo:-) ale jakoś wene mam dzisiaj :D
-
Też tak chodziłam w pierwszej ciąży. Teraz już nie byłam w stanie się dostać do nfz, szybciej niż za miesiąc, więc opłacam badania i cytologię itp. Trudno, jakoś dotrwam te 3 miesiące jeszcze.
-
no tak moja tesciowa zna wszytskie imiona malych dzieciaczkow i wszystkich wnokow nazwalaby Zbys lub Reniusia.bo uwaza ze corka i syn jej maja najpiekniejsz imiona.choc nie neguje tego!
-
u mnie od strony teściów i ich rodziny były sprzeciwy co do imion naszego synka (Brajan, Eryk)
bo ja wolę jednak mniej spotykane ale powiedziałam że każdy nadaje imiona swoim dzieciom i ich decyzje już nastąpiły, teraz natomiast mam problem bo nie wiem jakie dać imiona córci :/:
-
u mnie tak jak maz napisal moja mama wszystkim wnukom najlepiej by dala Regina i Zbigniew bo tak mam ja i moj brat.a jak slyszy ze przyjdzie na swiat nowywnuk i ze sama wybierzesz imie to oczywiscie jest afera .j chcialam corce starszej dac Róża i nawet w szpitalu tak bylo zapisane na tych plastikowych karteczkach ale jak wrocilam do domu z maluszkiem i slyszalam to sapanie i obrazone ciagle glosy to zmienilam i powiedzialam ze chrzesni maja podjac decyzje i tak zostalo chrzesni wybrali imie i od wtedy Patrycja jest Patrycja a nie Różą znowu mlodsza cora otrzymala imie bo mojej i meza babci Julia Anna wiec moja mama byla wreszcie zadowoona i w sumie wszyscy byli.bo to w sumie mile dac imiona po babciach.fajna tradycja.