-
Odp: Wyjatkowe dziewięć miesięcy czyli FORUMKOWY KLUB CIĄŻOWY ; )
Tak, cukry sie szybko spalaja jak sie je w ciagu dnia spali a ja czekolade jadlam na noc jak ogladalam film ( wiadomo, ze nie tylko czekolada zawiera cukry proste a pewnie zjadlam cos jeszcze przed ta czekolada ) a z samego rana na czczo mialam badanie. Babka po badaniach pierwsze co mi sie zapytala to czy pilam coca cole albo inny wysokoslodzony napoj dzien wczesniej. Powiedzialam, ze czekolade jadlam wiec mogla nie zdarzyc sie spalic w ciagu nocy :)
Zobaczymy co powie diabetolog :)
---------- Dodano o godzinie 16:15 ---------- Poprzedni post był napisany Wczoraj o godzinie 20:22 ----------
No to sie wybieram jutro na powtorkowy test na cukier. Moze tym razem pokaze dobrze a i teraz nawet powiedzieli, ze nie mam nic jesc i pic po 20.00 do rana do testu.
Chwila prawdy nastapi... :p
-
jak tam Rudzia po badaniu ?Sztynka a Ty jak się czujesz??
-
Marta u mnie lepiej. Wróciłam do pracy, ale powolutku skłaniam się ku zwolnieniu, bo wiadomo jaka jest atmosfera. Na pewno pójdę po Bożym Narodzeniu, bo mi się w zimie nie zechce kurtki kupować. Mam kiepskie wyniki moczu, ale moja waga w 16 tygodniu wróciła do tej sprzed ciąży, czyli przytyłam po schudnięciu. I mam ogromne zachcianki :P
-
Cytat:
Napisał
sztynka
Marta u mnie lepiej. Wróciłam do pracy, ale powolutku skłaniam się ku zwolnieniu, bo wiadomo jaka jest atmosfera. Na pewno pójdę po Bożym Narodzeniu, bo mi się w zimie nie zechce kurtki kupować. Mam kiepskie wyniki moczu, ale moja waga w 16 tygodniu wróciła do tej sprzed ciąży, czyli przytyłam po schudnięciu. I mam ogromne zachcianki :P
ja wyniki moczu mialam beznadziejne do porodu, zadne leki nie pomagaly dopiero porod :D wspolczuje atmosfery, sama ja przezylam... niby mila ale szpile wbija
-
Cytat:
Napisał
lirene21
jak tam Rudzia po badaniu ?
Poszlam na darmo bo lekarzowi cos wypadlo w rodzinie i zrobil sobie wolne w czwartek i piatek wiec testu panie w przychodni mi nie zrobily.
Bylam dzisiaj ale na konsultacji. Powiedzial, ze zle nie jest ale blisko granicy, o diecie nie wspomnial. Powiedzialam, ze nie wierze, ze mam cukier bo wszystko co zjem spalam na drugi dzien w pracy ( 3 km ide do pracy i 6-7 h chodze po magazynie robiac kilkanascie rzeczy naraz ) wiec zlecil kolejne badanie na uspokojenie na poniedzialek rano :P Jak wyjdzie wynik wysoko to pojde na ta diete.
W nastepna srode musze jechac do kliniki na badania organow Malenstwa czy sie dobrze rozwinely, przy okazji moze sie dowiem co mamy bo chodze jak na szpilkach, gdyz chce juz wiedziec. A w czwartek normalna wizyta u gina :)
-
Marta ja choruję na nerki, więc moczu muszę pilnować jak oka w głowie :/:
Rudzia, a co to za badanie narządów? jak ono wygląda? I czemu się je robi? Może i ja powinnam? Umówiłam się na połówkowe na 7 października, a dziś dostałam od koleżanki kilka maleńkich ubranek :love: Zaczyna docierać...
-
Justyna, w sumie dokladnie sama nie wiem jak to wyglada bo pierwszy raz ide ale po USG lekarz dal mi skierowanie na takie badania wiec ide. Giny jak nie sa czegos pewni i nie maja odpowiednich narzedzi by sprawdzic to wysylaja na ginekologie do kliniki, gdzie jest nowszy sprzet do badan.
To badanie dla Malenstwa ( chyba ) czy narzady typu nerki, pluca, watroba itd. prawidlowo sie rozwijaja, pewnie oczy, nos, usta itd, czy mam odpowiednia ilosc wod plodowych by mialo miejsce w brzuszku. Tak mi sie przynamniej wydaje, ze tak to wyglada ale w srode napisze wiecej :)
Kolezanka miala takie badanie bo za szybko puchl jej brzuch ( w 6 m-cu wygladala jakby byla w 9 :P ) i malenstwo za szybko roslo. Okazalo sie, ze ma duzo wiecej wod niz powinna, stad brzuch jak balon.
Ubranka tez mam, zbieram rozne rozmiary :D Rozgladam sie juz za wozkiem i akcesoriami.
7 pazdziernika masz polowkowe a ja jade odebrac mebelki dla dzidziusia :love:
Dzis zaczynamy 22 tydzien a brzuszek stoi w miejscu. Bede miala malusi, jak moja mamuska z najstarsza siostra :)
-
Sztynka takie badanie na połówkowym ci zrobią :)
Wy kupujecie wózki a ja swój chcę sprzedać :D
-
Calkiem mozliwe, ze w PL robia na polowkowym, nie wiem, w Niemczech wszystko robia inaczej, nawet ten test na glukoze o 5 tygodni za wczesnie zrobili :)
-
Dziewczyny, przy was człowiek tyle się uczy :D Ja o dzieciach wiem dużo, ale na temat ciąży zero... Wszystko to dla mnie nowość.
Jeśli chodzi o brzuch, to moja waga stoi póki co, ale już spuchłam ;] Mam ciążowy brzuszek , widoczny, ale w porównaniu do znajomej, to bardzo malutki.
Ja już mam dla dziecka wszystko od swoich sióstr i szwagierki. Z mebli dokupię tylko komodę, ale to już pod koniec ciąży, po nowym roku będą wyprzedaże. A tak to materacyk, pościel, pieluchy i inne pierdółki. Wózki mam dwa :skacze:
-
Dawno tu nie zagladalam a tu widze tyle zmian i "nowe przyszle mamusie"....fajnie:) Gratulacje kochane :)
-
Juz po wizycie :) Badaly mnie dwie Panie i powiedzialy, ze wszystko jest w najlepszym porzadku. Badaly dlugosc i wage, glowke, raczki, nozki i wszystko co z nimi zwiazane , serce, podstawowe organy, ilosc wod plodowych, > mam ciut wiecej niz norma ale nie mam panikowac. Stawialy wiele pytan i obie stwierdzily, ze mam bardzo ruchliwe i aktywne malenstwo :D Nie dalo sobie zmierzyc wielkosci noska ale sie w koncu udalo 6 mm, hehe.
Na 90 % jest dziewczynka ( stwierdzily obie lekarki ) ale na 100 % bede wiedziala po jutrzejszej, normalnej wizycie u gina :)
Zrobilam sobie termin na sesje 3 d ale dopiero po 29 tygodniu :)
Malenstwo ma teraz 34,7 cm i wazy ok 500 g a jutro zaczynamy 23 tydzien :)
-
Rudzia, ale Ci fajnie :skacze: Już znasz płeć, a czujesz ruchy? Urosłaś już dużo, jak waga? U mnie stałą do tej pory, co mnie cieszyło, ale teraz mam nadzieję, że z kilo przytyłam dla zdrowia:)
-
Ruchy, w sensie kopniaki lub uderzenia czuje juz od 19 tygodnia ale z tygodnia na tydzien coraz czesciej i mocniej :)
Z waga stoje, przytylam w ciagu 2 miesiecy 1,5 kg ( 65 waze ) a brzuszek nadal maly. Jednak, ze jestem szczupla i dluga ( 175 cm ) to nie ma znaczenia, wazne ze dlugosc i waga dziecka zgadza sie z tygodniem, no w przyblizeniu oczywiscie bo kazde malenstwo rosnie swoim tempem :)
-
U mnie już wszystko gotowe, łóżeczko stoi, wózek i nosidełko jest, ciuszki uprane i wyprasowane leżą w torbie ;)
mam rozwarcie na 0,5 cm - jak się wcześniej nie rozsypie to 01.10 mam dostać skierowanie na cc,
mała waży teraz 2700 g a ja mam ok. 7 kg do przodu więc niewiele, brzuszek mały ale wszystko boli mnie w środku a najbardziej żebra, ani siedzieć ani leżeć masakra
w dodatku, że mała nie jest duża uprawia intensywny sport :P
te badania o których piszecie to ja mam robione z 4-5 raz a ostatnio co wizyta siedzę na helikopterze i usg, test na glukozę też miałam w 32tc a na inne badania kierował mnie co 2 tyg - krew itp., ogólnie to fajny lekarz choć chodzę państwowo
-
Claudia to niewiele przytyłaś. A dzidzia też jednak malutka jest, więc może jeszcze trochę ponoś he he :P Ja bym chciała już wszystko kupować, rozkładać, pracować... Tak wiem, potem mi się odechce po tych nocach nieprzespanych :D
Rudzia pocieszyłaś mnie, bo się martwiłam. Ja teraz aby do 7.10 i będzie z górki jak zobaczę znów moje maleństwo.
Zaproponowałam mężowi imiona, ale o uparty jest, że pogadamy jak poznamy zawartość brzucha.
-
Claudia, w sumie zostalo 22 dni wiec jak sie jej juz spieszy to niech sie pacha na swiat. Ciut malusio wazy ale moja najstarsza siostra tez wazyla po urodzeniu w 9 m-cu 2700 g i 52 cm miala :)
Justyna, malenstwo Twoje moze byc juz ruchliwe i nawet tego czuc nie bedziesz a moze byc po prostu spokojne i dopiero w pozniejszych tygodniach zacznie wariowac :)
Moj gin tez na 90 % potwierdzil, ze bedzie dziewczynka. Dzisiaj byla dosc spokojna i rozlozyla nozki i nic miedzy nimi "wiszacego" nie bylo widac ale wiecie jak to jest, jeszcze poczekamy :P
Slyszalam dzisiaj bicie jej serduszka, dostalam krociutki wykres na pamiatke bo nastepnych juz nie dostane. Po 26 tygodniu bede miala KTG trwajace 30 min :)
-
Wspólne Odkrywanie dla was mamusie przyszle i obecne ktore urodzily maluszka w 2013:) zabawek nigdy dosc ;)
-
rudzia1985 to super że córa :ok:
u mnie czop schodzi kawałkami już kilka dni, krzyż boli że ledwo chodzę jak to mój określa "słoniątko" :D
wydaje mi się, że sama nie wyjdzie tylko ją wyjmą - te ostatnie dni to masakra, człowiek się taki niedołężny zrobił, że łzy same do oczu napływają ;(
-
Claudia, spokojnie, Malutka ma jeszcze 14 dni, niech sobie spokojnie siedzi jak chce, nic na sile. Moja mama zawsze mowi "dojrzale jablko samo z drzewa spada" :)
Cierpliwosci Kochana, widocznie w brzuszku jej dobrze :)
-
tylko ja mam wizytę we wtorek i mam dostać skierowanie na cc bo w pierwszej ciąży był brak postępu porodu i cc
i mój lekarz mówi, że nie ma co czekać do końca a ja miałam nadzieję że sama wyjdzie w tym tyg.;)
-
Aaaaa...to co innego. W sumie do wtorku kilka dni, moze akurat jutro albo w niedziele dostaniesz znienacka skurcze :)
Cierpliwie poczekamy !
-
Ciekawe jak tam Claudia? Już urodziła?
U mnie 19 tydzień się kończy, a mój dziec na USG się wypiął i nie wiemy co tam siedzi. Doktor mówi , że raczej babeczka, ale nie podpisuje się pod tym :D Ja dostałam infekcji pęcherza i dał mi lekarz wczoraj cudowny lek w saszetce i dziś jest o połowę lepiej :o Ruchów nie czuję, przytyłam 1 kg ;)
-
eee nie urodziłam, dostałam skierowanie na poniedziałek
ale jak tak czytam to mogą odmówić zrobienia cc :(
-
Mnie wysadzilo, mam duzo okraglejszy niz z przed 2 tygodni. Jutro zaczynam 25 tydzien, mala kopie i bije a nawet sie rozpycha, ze musze stanac na chwile jak ide do pracy :D
Musze zdjecia wstawic bo sa w aparacie i sie kurza :P
Justyna, podobnie bylo u mnie, zlaczyla nozki i nie chciala pokazac ale w sumie i dobrze bo lekarz stwierdzil, ze plec jest wiadoma od 14 tygodnia juz ale dopiero po 24 tygodniu widac lepiej wiec moglby sie pomylic a tak wiemy, ze dziewczynka od 3 ginow. Ja mimo ze do brzusia juz mowie po imieniu ( :P ) to nadal czekam na 3d USG pod koniec pazdziernika, wtedy bedzie juz wiadomo co mamy na 100 % :)
Sasiadki corka dowiedziala sie 2 tyg przed terminem, ze bedzie dziewucha, zawsze obrocona na badaniach lub zaciskala nozki :D
Ruchy czujesz tylko nie wiesz do konca, ze w tym momencie ono sie poruszylo, sa to czasami dziwne odglosy lub dzwieki z brzuszka :P
Claudia, jeszcze cierpliwosc, pare dni i bedziesz juz ja miala w ramionach :przytul: :)
-
Ja ruchy poczułam chyba w 16 tyg a moj Paweł w 18.
A czy to ważne czy chłopak czy dziewczynka?? ważne żeby było zdrowe:)
Claudia właśnie nie wiem czy brak postępu podczas porodu jest wskazaniem do cc... raczej wątpie...
-
Cytat:
Napisał
milenka_olsztyn
Claudia właśnie nie wiem czy brak postępu podczas porodu jest wskazaniem do cc... raczej wątpie...
mój gin cc zrobił by już dziś tylko że on pracuje w Skarżysku a ja chce w Radomiu i tu cały problem,
bo jak bym chodziła do lekarza w Radomiu to by zrobili - tak to właśnie jest
niby moim prawem jest wybór ale wiadomo kto posmaruje ten ma
ja pierwsze ruchy poczułam ok 20 tyg. ale jestem korpulentną kobitką :wstydek: a brzuszek było widać w 6-7 m-cu
-
Cytat:
Napisał
milenka_olsztyn
A czy to ważne czy chłopak czy dziewczynka?? ważne żeby było zdrowe
Dla niektorych kobiet w ciazy i plec i stan zdrowia jest wazny. Jesli chce ktos dziewczynke to oczywiste, ze lepiej wiedziec plec duzo szybciej, podobnie z chlopcem :)
Claudia a moze jednak warto pojechac do Radomia ? :)
-
Rudzia tak wczoraj leżałam w nocy i czuję takie pukanie po prawej stronie, gdzie nogi dziecka, uczucie jakby rybka pływała. Na twarzy banan, ale nic jeszcze małżowi nie mówiłam. Dzisiaj o 7 budzi mnie walenie konkretne w tym samym miejscu, więc już szczęśliwa go obudziłam i małe kopie konkretnie. Ja bym chciała znać płeć, żeby ubranka segregować i móc kupić coś spersonalizowanego, jakiś kocyk z Imieniem czy coś. Bo ubranek nie kupuję, ale np. pościel itd już tak. Nie planuję w różu, ale w seledynie raczej. No i doszłam do porozumienia z mężem w kwestii imienia dla córki -będzie Alicja. Dla syna nie mamy jeszcze, bo mu noc nie pasuje ehh.
W poniedziałek mam na fundusz USG, może pokaże co nie co. Jutro mam glukozę :porazka:
Claudia mam nadzieję , że już niedługo powitamy na świecie twojego dzieciaczka :D
-
No widzisz :) Teraz bedziesz czuc coraz czesciej bo zaczyna sie obracac glowka na dol.
Moja mala sie np. rano i wieczorem rusza sie duzo aktywniej, w polowie dnia lekkie uderzenia, czasami caly dzien nic a nadrabia wieczorem.
Twoje Malenstwo moze byc zupelnie inne, czekaj na mocniejsze ruchy i kopniaki bo to swietne i niezapomniane uczucie :)
-
Cytat:
Napisał
rudzia1985
No widzisz :) Teraz bedziesz czuc coraz czesciej bo zaczyna sie obracac glowka na dol.
Moja mala sie np. rano i wieczorem rusza sie duzo aktywniej, w polowie dnia lekkie uderzenia, czasami caly dzien nic a nadrabia wieczorem.
Twoje Malenstwo moze byc zupelnie inne, czekaj na mocniejsze ruchy i kopniaki bo to swietne i niezapomniane uczucie :)
mi okropnie brakuje tych kopniakow :) ciesze ze mam syna przy sobie ale tesknie do ciazy :) hmmmm... zastanawiamy sie z mezem nad drugim dzieckiem, ale to dopiero w przyszlym roku na jesien zaczniemy starania. Tym razem planowane :P
-
Od dzisiaj zostalo nam rowne 100 dni do narodzin mojej Kruszynki :)
Za tydzien mam wizyte u gina, ciekawe ile juz wazy i jaka dluga jest ?!
Zaczyna mnie bolec kregoslup. Mala musi mi lezec z tylu i gdzies naciskac. W niedziele myslalam, ze umre. Najwygodniejsza pozycja to byla na boku z podkurczonymi nogami ;)
Justyna, jak tam Twoj cukier tzn. test na glukoze ? :D
-
Rudzia gratuluje studniówki :D Masz kreację :haha2:
Cukier w normie, ledwo to badanie przeżyłam, żeby się nie zbełtać. Zdecydowanie najgorsze co może spotkać kobietę w ciąży, którą odrzuciło na ten czas od słodkości.
Za to mam niestety niedokrwistość i jakieś grzyby :wow: Dostałam globulki i od jutra będę aplikowała.
Dziś na wadze miałam + 3kg :wow:Dziwne bo równo tydzień temu miałam
+1kg. Sądzę, że z powodu zaparć i tego, że poszłam po obiedzie się ważyć do lekarza. Mój dzieć ułożony miednicowo, co wyklucza potwierdzenie płci, przynajmniej do czasu, aż się odwróci. Jeśli nie to cesarskie mnie czeka , a poznam małe jak pokażą już na świecie. :skacze:
Lirene czytałam, że mały jest zdrowy, bardzo się cieszę razem z wami. Może nie planowany był synuś, ale szczerze, to jednak praca w tym miejscu by Cię nie satysfakcjonowała, więc dobrze się stało.
Ja póki co pracuję jeszcze. Zamierzam do końca roku, ale już mi szefowa zaproponowała zwolnienie, więc rozważę czy od grudnia nie pójdę.
-
Cytat:
Napisał
sztynka
Rudzia gratuluje studniówki :D Masz kreację :haha2:
Cukier w normie, ledwo to badanie przeżyłam, żeby się nie zbełtać. Zdecydowanie najgorsze co może spotkać kobietę w ciąży, którą odrzuciło na ten czas od słodkości.
Za to mam niestety niedokrwistość i jakieś grzyby :wow: Dostałam globulki i od jutra będę aplikowała.
Dziś na wadze miałam + 3kg :wow:Dziwne bo równo tydzień temu miałam
+1kg. Sądzę, że z powodu zaparć i tego, że poszłam po obiedzie się ważyć do lekarza. Mój dzieć ułożony miednicowo, co wyklucza potwierdzenie płci, przynajmniej do czasu, aż się odwróci. Jeśli nie to cesarskie mnie czeka , a poznam małe jak pokażą już na świecie. :skacze:
Lirene czytałam, że mały jest zdrowy, bardzo się cieszę razem z wami. Może nie planowany był synuś, ale szczerze, to jednak praca w tym miejscu by Cię nie satysfakcjonowała, więc dobrze się stało.
Ja póki co pracuję jeszcze. Zamierzam do końca roku, ale już mi szefowa zaproponowała zwolnienie, więc rozważę czy od grudnia nie pójdę.
no z pewnoscia nie byl to szczyt moich marzen patrzac na to z perspektywy czasu. Tylko nie daj sobie wmówic ze moze dac ci wymowienie :)dalej tak malo klientek?
cc nie jest takie straszne, najgorsze sa pierwsze dni i pierwsze podnoszenie z lozka :) globulki aplikuj na noc i nic sie nie martw tez mialam grzybki po antybiotyku na poczatku ciazy :)
-
Hyhy...Niedlugo bede musiala kupic faktycznie cos ciazowego bo powoli wszystko za male i mecze sie z guzikiem na gumke :P :D
Na niedokrwistosc kup sobie w aptece syrop naturalny z zelazem, ja nie musze bo mam krew lepsza niz moj lekarz ale pomaga tez na samopoczucie i jestes mniej zmeczona :) Ja grzybkow nie mam wiec nie wiem od czego sie pojawily, za to ni skad ni zowad zlapaly mnie znow wymioty np. dzisiaj, tak po niczym :huh:
Dzis juz w domu jestem bo mala zrobila mi dyskoteke w nocy i nic nie spalam i blada jak sciana jestem, moze nawet bede chora bo mam skoki temperatur ;)
-
Nie no wymówienia mi nikt nie daje na szczęście, bo bym sądem pogroziła. :D Klientek tak sobie, we wrześniu była padaka. W sierpniu miałam chyba 20 nadgodzin, więc podwójna wypłata, ale teraz to ledwo jadę. Na szczęście w tej ciąży jestem, to mogę iść na zwolnienie z czasem, jak śniegi spadną.
Moje małe tez fika, a szczególnie gdy robię paznokcie, więc chyba będzie dziewczynka w takim razie :skacze:
Mam nakazaną dietę bogatą w żelazo, ale ja jej wszystko co zdrowe . Rybki, brokuły, kasze itd i nic :/:
-
Podobno chlopcy w brzuszku sa spokojniejsi, za to po urodzeniu daja w kosc :D :P Ja sie martwie, ze moja bedzie malym diabelkiem bo zamiast mamie dac spac w nocy to woli kopac i uderzac :)
Nie zawsze taka dieta zaspokoi potrzeby organizmu, musisz sobie pomoc czyms dodatkowo. Nie wiem jak w Polsce ale tu jest taki syrop bogaty w zelazo i jest to syrop czystoziolowy wiec nieszkodliwy dla malenstwa :)
-
Kurde Claudia już pewno rozpakowana :)
-
Cytat:
Napisał
sztynka
Nie no wymówienia mi nikt nie daje na szczęście, bo bym sądem pogroziła. :D Klientek tak sobie, we wrześniu była padaka. W sierpniu miałam chyba 20 nadgodzin, więc podwójna wypłata, ale teraz to ledwo jadę. Na szczęście w tej ciąży jestem, to mogę iść na zwolnienie z czasem, jak śniegi spadną.
Moje małe tez fika, a szczególnie gdy robię paznokcie, więc chyba będzie dziewczynka w takim razie :skacze:
Mam nakazaną dietę bogatą w żelazo, ale ja jej wszystko co zdrowe . Rybki, brokuły, kasze itd i nic :/:
chyba sie wystraszyla jak moj maz jej pogrozil bo raczej nie byla swiadoma ze kobieta w ciazy jest chroniona :P
-
No wlasnie, Claudia nic nie pisze od kilku dni wiec pewnie zostala juz mamusia. Czekamy na wiesci :)
Ja dzisiaj w domu, mam lekka goraczke i starszny bol glowy. Mam nadzieje, ze to nie oznaka przeziebienia :( Chlop juz panikuje...
Dzwonilam do szefowej, oczywiscie mam zostac w domu i lezec ale z glosu znowu nie byla zadowolona, ehhh...