-
Odp: Antykoncepcja
Kamillxx to juz chyba wiem skad mi sie te pryszcze wziely :/: a tak dlugo z nimi walczylam dermatologicznie. Ja mam na bokach twarzy tu przy wezlach mnostwo, plecy i ramiona tez.
Zobaczymy jak zaczne brac, podziele sie opiniami.
Aha !! Są o 10 zł tansze niz YAZ i Yasmin -> 37 zł płaciłam.
O aferze z Yasminem slyszalam... masakra. Wyplacali duze odszkodowania ale nadal je produkowali bo mimo wszystko bardziej byla oplacalna produkcja i sprzedaz ... :/: ale nas oszukuja !
-
eeee każde tabletki powodują zakrzepy... dlatego między innymi mają przeciwników, dlatego nie powinno się palić papierosów etc..
ja bralam naraye, ale dostalam na nie uczulenia :x i organizm ześwirował :/ nie zrobiło się to samo z siebie tylko przy okazji zmiany niektórych przyzwyczajeń... tak więc moja Pani doktor stwierdziła, że już niewiele da sie ze mną zrobić... ale ze nie chce plastrow ani innych tego typu bajerow dostałam cilest. Na początku byłam nerwowa, teraz jest super ;) btw kosztują 17zł <3
-
Asia tak prawda ze wszystkie tabletki moga powodowac zakrzepice, ale o tych bylo wyjatkowo glosno. Moze nie u nas w Polsce ale za granica. Szczegolnie dlatego ze tak jak pisalam bardziej oplacalne bylo dla nich wyplacanie tych odszkodowan. Fakt faktem nie dziwie sie ze tyle na tym zarabiali jesli ja u nas w kraju placilam za te tabsy prawie 5 dych :/: ojjj kieszen bolała. Zobaczymy jak bedzie po tych. Martwie sie o to moje PCO ...
-
no z tymi syfkami to mialam wczesniej duz problem jak bralam microgynon to chodzilam po dermatologach i debilki przepisywaly mi masci krem itp a powinni skierowac na badanie hormonow...
przypadkowo zmienilam na yasminn i po moesiacu syfi zniknely a wczesniej meczylam sie z 5 lat!!!
4 mce temu zrobilam przerwe i mialam wysyp syfkow jak zaczelam brac yasminn z 2 opakowania wszystko sie unormalizowalo
gdzies czytalam ze moze to byc objaw zbyt duzej ilosci prolaktyny wiec tak naprawde to powinnysmy zrobic badania hormonalne ale zeby je zrobic to najpierw trzeba odstawic chyba tabs ale nie wiem na ile zeby badania byly wiarygodne...
-
Dziewczyny ja poleCam spirale,zwykłą nie hormonalną mam już 2 lata i jestem mega zadowolona,założenia nawet nie poczułam...okres wcale nie jest zwiększony,normalny przynajmniej u mnie tak jest;) I na pewno dobry lekarz musi założyć to podstawa,bo nasłuchałam sie nie stworzonych historii co opozniało moja decyzję...ale przekonałam sie,że ze jest to jak dla mnie najlepsza metoda antykoncepcji:ok:
-
Ja jeśli chodzi o tabetki to polecam Harmonet. Ale ogólnie od kilku miesięcy stosuje NuvaRing i wiem że do tabletek raczej już nigdy nie wróce. Jest mega wygodne bo nie trzeba codziennie pamiętać a u mnie z tym różnie bywa;) Efektów ubocznych - brak.
-
milane ale spirala jest raczej polecana dla kobiet po ciążach, a nami to młoda kobitka :>
-
Ja najpierw brałam Cilest,potem Minulet-nie pamiętam,chyba tak się nazywały,tragedia,miałam stany depresyjne,pryszcze na twarzy i ramionach,całkowicie rozbiły hormonalnie mój organizm.Na parę lat zrezygnowałam z tabletek, ale okazało się, że nie wróciłam do równowagi hormonalnej i lekarz zalecił mi znowu tabletki.Od 8 miesięcy biorę Lesine i jest dobrze,trądziku zero,nigdy nie miałam takiej ładnej cery,plamy też poznikały.Jedynie trochę przytyłam,chociaż dla mnie to akurat kolejna zaleta-zawsze ważyłam ok 42 kg,teraz 46:)
-
Ja ide jutro na wszczepienie implanta antykoncepcyjnego, szperalam na necie zeby sie wiecej dowiedziec o dzialaniu, oczywiscie ile kobiet tyle opinii, ale jednak sie zdecydowalam. bylam juz na rozmowie z pielegniarką, powiedziała mi o tym wszystko co i jak. także będę miała spokoj na 3 lata jesli moj organizm dobrze na niego zareaguje, jesli jednak nie bede czula sie dobrze czy zauwaze jakies inne skutki uboczne to pojde i go wyjmę. a najlepsze jest to ze w uk jest antukoncepccja darmowa, wiec nie trzeba sie glowić co jest tansze , czy to spiralka czy implant czy tabletki.
-
ja bralam tylko jedne tabletki anty u życiu... w sumie nie "na ciążę" a na bolesne miesiączki... Brałam nieszczęsny Yasmin przez półtora roku.. cera była piękna, nie przytyłam ale podejrzewam że moje problemy z hormonami zaczęły się od tych tabletek... PCO, tarczyca.. endokrynolog może nie powiedzial wprost, ale zasugerował, że może być przez tabletki...
niestety jest też u tym moja i mojej mamy wina (pierwsze tabletki, pierwszy ginekolog) bo brałam tabletki a przez półtora roku nie miałam ani razu robionych badań krwi.. byłam zdziwiona jak potem znajome mówiły że inny lekarz nie przepisze dopóki nie zobaczy wyników badań krwi...
mama za bardzo ufała temu lekarzowi, ale dzięki temu znalazłam innego. byłam u "mojego", a po tygodniu wylądowałam u innego z torbielem dużym który wręcz nakrzyczał, dlaczego się nie badałam..
może zbieg okoliczności, tabletki anty, papierosy, odchudzanie..
jednak po porodzie będzie trzeba się jakoś zabezpieczać;-) ale to potem będziemy się martwić...;-)
rudzielec nie słyszałam nigdy o takim implancie:-) muszę poczytać:-)
-
Patii u nas tego jeszcze nie ma, musisz pojechac na wyspy albo gdziekolwiek indziej....:D
-
asiu dzięki za info;-) polska to jednak zacofany kraj -.- ;-)
-
ciekawe z tym yasmin, nie widzialam, a ostatni raz bylam u lekarze poł roku temu i nic mi nie powiedziala że je wycofują, tut tut. teraz jak pójdę to ją przyatakuje .......
-
moze jeszcze nie uzbierala na wycieczke :x :x :x :x wieeeem jestem okropna, ale teraz tak czesto sie to spotyka ;( jakis czas temu bylam na nfz u lekarza pierwszego kontaktu, dostalam jakies tam leki, a przy wykupywaniu okazalo sie ze wszystkie sa z jednej firmy :]
-
asiu no niestety, prawie każdy lekarz ma jakiś kontrakt z jakas firma:-) przepisuje leki, nie zawsze najlepsze, ale musi swoją firmę promować;-)
-
rudzielec, nie bałaś się wszczepiać implant? jakoś trochę inwazyjna wydaje mi się być ta metoda. czytałam na TopLibido.PL - Wszystko co dotyczy Twojego libido że może wystąpić więcej skutków ubocznych, niż przy np tabletkach, czy to prawda? na chwilę obecną stosuję krążki antykoncepcyjne i w sumie też dobrze załatwia sprawę i nie trzeba codziennie pamiętać...
-
Ja boje się tabletek, branie ich przez wiele lat może mieć nieciekawe konsekwencje.
-
Ja je biorę już kilka lat, z przerwą na dzidziusia i powiem że to zanim zaczęłam je brać miałam ogromne problemy z bolesnymi miesiączkami i nieregularnymi cyklami, teraz biorę belarę i wszystko działa idealnie, co do dnia i żadnych krwotoków
-
u mnie niestety tabletki też nie zdały egzaminu, a nawet spowodowały ogromne zaburzenia mojego układu hormonalnego ;/ ewidentnie ginekolog źle je dopasował. Ostatecznie poprosiłam o alterantywę, bo i włosy też zaczęły wypadać i wysypka na plecach się pojawiła... Wybrałam wkładki levosert Wcześniej o nich nie słyszałam, ale moja kuzynka po drugiej ciąży zdecydowała się właśnie na takie. Mam już wkładki 3 msc i nprawdę rewelacja. Nie tylko nie martwię sie o regularność przyjmowania tabletek (o czym zapominałam wczesniej), ale i w dodatku krawienia sa krótsze
-
Ja już nie mam zdrowia do tabletek antykoncepcyjnych, a wkładki nie mogę mieć ( mam mięśniaka, próbowałam wkładki, ale takie połączenie skutkowało krwawieniami). Z kolei prezerwatywa w stałym związku to dla mnie kiepski pomysł i mało komfortowy. Mąż zaproponował niedawno wazektomię i wydaje sie to być sensownym rozwiązaniem, poczytalam troche w sieci. Znacie taka metode?
-
Wazektomia to rzeczywiście dobre rozwiązanie. Skutki uboczne może mieć jak każdy zabieg, ale ma zdecydowanie mniej niż tabletki, wkładki i i inne cuda. Mój mąż miał robiony zabieg u dr Siwika 3 lata temu. Wszystko bez problemów. Po 2 tygodniach już można było resztę antykoncepcji odprawić do śmietnika.
-
O nie, ja jednak wole jak antykoncepcja lezy po mojej stronie niz partnera, dlatego tak jak @olkaFA zdecydowalam sie na wkladke levosert. Ja widze same plusy - lepsze samopoczucie, regularny cykl, zadnych skutkow ubocznych.
-
Ja polecam tabletki Vixpo. Lekarz mi je zalecił kiedy powiedziałam mu, że mam od lat problemy z PMS. Faktycznie jest dużo lepiej - nie denerwuję się tak przed okresem, nie jestem rozdrażniona. Myślę, że warto się zainteresować tymi tabletkami i zapytać o nie swojego ginekologa.
-
Najlepsza forma antykoncepcji dla mnie - jest wkladka, ale nie hormonalna - po co sie szprycowac hormonami, skoro zwykla wkladka miedziana jest prawie tak samo skuteczna? Skutecznosc to 97-98% wiec naprawde duzo. A w razie czego - sa jeszcze przeciez dostepne tabletki poronne bez recepty - ale wiadomo - to tylko i wylacznie w krytycznym momencie i to nie jest forma antykoncepcji, tylko 'pomocy' przy stosowanej juz metodzie, ktora zawiodla.
-
Ja biorę pigułki belarę. Dobrze mi służą nie mogę narzekać, też początkowo się bałam i chciałam założyć sobie spiralę ale z powodu alergii nie mogłam. Mam uczulenie na chrom i nikiel co byłoby komplikacja. Jednak moja ginekolog mnie uspokoiła i powiedziała ze pigułki pomogą mi tez na inne dolegliwości. Między innymi okres mam krótszy i niebolesny. Co jest ogromnym plusem bo czynnie uprawiam sport a ten czas całkowicie mnie z niego wykluczał.
-
Ja jestem na takim etapie, że rozważam różne opcje i nie do końca wiem co będzie dla mnie najlepsze... eh
-
-
Ja tez biore tabletki.. rozwazalam plastry ale niestety nie posluzyly mi i czulam sie przy nich bardzo zle. Na tabletkach jest calkiem inaczej. Biore ultralekką vines z mala iloscia hormonów ktora poprawila mi libido i zmniejszyla bol i obfitosc krwawienia przy okresie wiec jestem zadowolona :)
-
U nas facet zakłada prezerwatywę, a ja mam wkładkę. Czemu tak śmiesznie? Żadne zabezpieczenie nie daje 100 proc. a my po prostu nie chcemy już mieć dzieci. Wkładkę mam na 5 lat, a prezerwatywy durex zamówisz tutaj, mają duże opakowania. Tak wychodzi o wiele taniej niż przy kilku sztukach, a to przecież dokładnie ten sam produkt.
-
Planowanie rodziny wymaga odpowiedzialnych decyzji. W nieprzewidzianych sytuacjach szybki dostęp do lekarza jest kluczowy - właśnie to zapewnia https://szybkaerecepta.pl/produkt/ko...ty-na-ellaone/ dla osób potrzebujących antykoncepcji awaryjnej.