-
Odp: Żelo - lakiery / hybrydy / Shellac
Dziewczyny:) Potrzebuję Waszych tęgich głów, aby rozwiązać pewną "zagadkę". Testowałam dziś czarny kolor z IBD. Nałożyłam go na bazę Shellaca (wcześniej łączyłam już tak kolor różowy z IBD i było ok) cienką warstwą i na 2 minuty do lampy. Po wyciągnięciu był trochę pomarszczony, ale bez dramatu, więc nałożyłam drugą warstwę i znów do lampy. Znowu wyszedł ciut pomarszczony, ale że kładłam na to brokat (jak na zdjęciu), to nie było to widoczne. Na to top Shellaca i wszystko wyglądało pięknie:) Ale ale niestety... Klientka po powrocie do domu uznała, że taka kompozycja jej nie pasuje do sukienki na wieczorne wyjście i chciała na jeden wieczór zamalować kolor czarny zwykłym lakierem (co nie powinno stanowić problemu, bo przecież zwykły lakier i zmywacz nie uszkadzają hybryd, a przynajmniej nie powinny...) - jak na załączonym obrazku. W międzyczasie jeden paznokieć z nowym zwykłym lakierem jej się porysował, więc chciała zmyć (zmywaczem bez acetonu) i poprawić... I tu tragedia - patrzcie zdjęcie nr 3. Czarny kolor zaczął odłazić... Osobiście nie mam pojęcia co mogło się stać - wielokrotnie nakładałam zwykłe lakiery na Shellaca (a tu ostatnią warstwą był top z Shellaca właśnie) i wszystko było ok... Macie jakieś pomysły?:(
-
Ja dziś zdejmowałam jednej Pani hybrydę CZ po miesiącu noszenia. Trzymała się nawet na pourazowym paznokciu (rośnie rozdwojony wzdłuż od wału).
-
biancca ja obstawiam że stało się tak dlatego że po A) było za dużo hybrydki czarnej i się pomarszczyła, po B) pod tym pomarszczeniem nie utwardziła się dobrze a Ty nałożyłaś kolejną warstwę która mogła być nieutwardzona do końca ponieważ mówisz że też się pomarszczyła. Może na koniec za cienka warstwa topu i niestety pod wpływem głupiego zmywacza odpadło ( chociaż uważam że klientka mogła trochę dopomóc). To moje gdybania... chociaż powiem Ci żeby aż tak zeszło to się jeszcze nie spotkałam i sama byłabym w szoku.
-
Cytat:
Napisał
biancca
Dziewczyny:) Potrzebuję Waszych tęgich głów, aby rozwiązać pewną "zagadkę". Testowałam dziś czarny kolor z IBD. Nałożyłam go na bazę Shellaca (wcześniej łączyłam już tak kolor różowy z IBD i było ok) cienką warstwą i na 2 minuty do lampy. Po wyciągnięciu był trochę pomarszczony, ale bez dramatu, więc nałożyłam drugą warstwę i znów do lampy. Znowu wyszedł ciut pomarszczony, ale że kładłam na to brokat (jak na zdjęciu), to nie było to widoczne. Na to top Shellaca i wszystko wyglądało pięknie:) Ale ale niestety... Klientka po powrocie do domu uznała, że taka kompozycja jej nie pasuje do sukienki na wieczorne wyjście i chciała na jeden wieczór zamalować kolor czarny zwykłym lakierem (co nie powinno stanowić problemu, bo przecież zwykły lakier i zmywacz nie uszkadzają hybryd, a przynajmniej nie powinny...) - jak na załączonym obrazku. W międzyczasie jeden paznokieć z nowym zwykłym lakierem jej się porysował, więc chciała zmyć (zmywaczem bez acetonu) i poprawić... I tu tragedia - patrzcie zdjęcie nr 3. Czarny kolor zaczął odłazić... Osobiście nie mam pojęcia co mogło się stać - wielokrotnie nakładałam zwykłe lakiery na Shellaca (a tu ostatnią warstwą był top z Shellaca właśnie) i wszystko było ok... Macie jakieś pomysły?:(
Pomarszczenie to efekt zbyt grubej warstwy żelu, która z tego powodu utwardziła się tylko z góry. Ta górna warstwa jest jak korzuszek na mleku. Ten "korzuszek" na mokrym spodzie ślizga się i dlatego daje efekt pomarszczenia. Poza tym wiadomo, że ciemniejsze żele trzeba dłużej utwardzać i dawać wyjątkowo cienkie warstwy. Wg mnie Twój czarny lakier nie był dobrze utwardzony a tym samym nie związał się z warstwą dyspersyjną bazy. Markowe hybrydy rozpuści się nawet zmywaczem bez acetonu (trzeba dobrze zalać i dłużej podziałać) z nieutwardzonym żelem łatwo poszło. W szczególności, że IBD - łatwo przepuszcza aceton a shellac ma niewiele warstwy dyspersyjnej czyli "spoiwa".
Tak przy okazji nie zapominajmy jak szkodliwy jest żel nieutwardzony. Jest wyjątkowo uczulający a alergia może ujawnić się dopiero po latach i konia z rzędem temu dermatologowi, który odkryje, że to kontakt z żelem z przed lat.
-
Cytat:
Napisał
Ignorantka
Tak przy okazji nie zapominajmy jak szkodliwy jest żel nieutwardzony. Jest wyjątkowo uczulający a alergia może ujawnić się dopiero po latach i konia z rzędem temu dermatologowi, który odkryje, że to kontakt z żelem z przed lat.
cholerka, powiem Ci, że nie wiedziałam o tym - możesz rozwinąć temat? Będę wdzięczna :)
-
dziewczyny a jak z hybrydami z Indigo? kolorki maja piekne i zastanawiam sie czy nei zamowic tych 5ml na sprobowanko:)
-
jak dla mnie zbyt gęste i nie lubię nimi pracować.
-
Mam 2 hybrydki indigo plus baza i top, dla mnie bardzo fajne :)dobrze się trzyma nic nie odpryskuje, i krycie też super. Co do gęstości mam 2 kolory i obydwa są różnej gęstości.
-
Ja tez lubie hybrydki Indigo ale bardziej gel polish za to ze sa gesciejsze.
-
Cytat:
Napisał
biancca
...możesz rozwinąć temat? Będę wdzięczna :)
Nie czuję się na siłach autorytatywnie omówić tematu. Z tego co wyczytałam, alergenem w żelu są fotoinhibitory odpowiedzialne za polimeryzację żelu. Bardziej "zjadliwe" są te ledowe. Shellac jest tylko CFL-UV i dlatego reklamuje się jako hypoalergiczny. Należy unikać kontaktu nieutwardzonego żelu ze skórą. Dbać o prawidłowe utwardzanie (dobre lampy/żarówki). TUTAJ link do info ze zdjęciami na blogu. TUTAJ artykuł nt. alergii.
-
Witam Was dziewczyny właśnie się zarejestrowałam i mogę w końcu coś napisać;)
Chciałam się zapytać co sądzicie o bluesky ponieważ mam okazje taniej odkupić od koleżanki szukałam czy cośpisałyście ale niestety nie mogłam nic znaleźć
i jeszcze jedno pytanko czy znacie lakiery do hybrydy firmy KODO
-
Cytat:
Napisał
malutkaistotkaa
dziewczyny a jak z hybrydami z Indigo? kolorki maja piekne i zastanawiam sie czy nei zamowic tych 5ml na sprobowanko:)
Ja od początku jak tylko weszły używam ich bazy i nabłyszczacza, sprawują się bardzo dobrze, są dość gęste, nie zalewają się skórki i utrzymują się bardzo długo. Co do kolorów posiadam 6, z czego z dwóch mimo pięknych kolorów (summer joy, tiger lily) jestem nie zadowolona bardzo ciężko mi się na nich pracuje, są gęste i trzeba się namęczyć aby uzyskać doskonałe krycie, ale efekt końcowy super :) coverek hybrydowy do french zbyt różowy jak dla mnie :)
-
Dziewczyny a czy mogłabym pod hybryde zastosować żel pokładowy? Czy musiałbym normalnie zbudować paznokiec i dopiero hybryde? Chodzi mi o naturalne paznokcie a nie przedluzone.
-
ja tak robię, bez budowania, bez przedłużania. jest ok. albo kładę bazę hybrydową albo nie. trzyma się tak czy siak.
-
Czy któraś z Was ma może nową bazę Mollon SOAK OFF??
-
Cytat:
Napisał
olapyzola
Chciałam się zapytać co sądzicie o bluesky ponieważ mam okazje taniej odkupić od koleżanki szukałam czy cośpisałyście ale niestety nie mogłam nic znaleźć
Mam w salonie te hybrydy... dobrze się nakładają i utrzymują, ale ich ściąganie to koszmar. Gdybym miała możliwość kupić je taniej, to na pewno bym mimo wszystko nie skorzystała ;)
-
Cytat:
Napisał
wani
Mam w salonie te hybrydy... dobrze się nakładają i utrzymują, ale ich ściąganie to koszmar. Gdybym miała możliwość kupić je taniej, to na pewno bym mimo wszystko nie skorzystała ;)
Dziękuję za odpowiedź to w jaki sposób je ściągacz?
---------- Dodano o godzinie 20:03 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 20:00 ----------
A może ktoś pomoże mi na temat lakierów hybrydowych firmy Kodo
-
Cytat:
Napisał
olapyzola
Dziękuję za odpowiedź to w jaki sposób je ściągacz?
Wierzchnią warstwę niestety muszę spiłować do matu pilniczkiem, a później standardowo w aceton na 10-15 minut. Niektóre kolory schodzą lepiej, ale nigdy bez walki sie nie poddadzą tzn. muszę pilniczka gąbkowego użyć no i posiłować się z lakierem na płytce... Nie polecam ;)
-
Cytat:
Napisał
wani
Wierzchnią warstwę niestety muszę spiłować do matu pilniczkiem, a później standardowo w aceton na 10-15 minut. Niektóre kolory schodzą lepiej, ale nigdy bez walki sie nie poddadzą tzn. muszę pilniczka gąbkowego użyć no i posiłować się z lakierem na płytce... Nie polecam ;)
Hmm no właśnie jak ja widzę na filmikach że dziewczyny po potrzymaniu w acetonie ściągają raz dwa przy użyciu patyczka to rzeczywiście jak mówisz że tak ciężko to pomyślę o innych lakierach :-) dzięki
-
Cytat:
Napisał
olapyzola
Hmm no właśnie jak ja widzę na filmikach że dziewczyny po potrzymaniu w acetonie ściągają raz dwa przy użyciu patyczka to rzeczywiście jak mówisz że tak ciężko to pomyślę o innych lakierach :-) dzięki
O takim bezproblemowym ściąganiu przy tych lakierach możesz zapomnieć ;) Jak szukasz czegoś tańszego, to ja polecam Cosmetics Zone - fajnie się aplikują, całkiem dobrze kryją, trzymają się bez zarzutu dwa tygodnie i ściągają się wspaniale. Oczywiście są lepsze i gorsze kolory, ale warto spróbować. Sama mam zamiar zaopatrzyć się u nich w kilka kolorków, bo te Bluesky przyprawią mnie niedługo o zawał... oczywiście szefowe mi je kupiły (???), które nie zajmują się paznokciami :haha2:
-
Dziewczyny czy sa tu jakies spece od Shellaca?? jak powinno wygladac oryginalne opakowanie?? kolezanka namowila mnie na kilka kolorow po atrakcyjniej cenie jak przyszły każde opakowanie prawie inne..... -co sie okazało kupila u leoberta:| 2 z nich maja białe spody. a reszta jakby na buteleczke naciagnieta folie... Nie wiem ale wsyztskie cnd jakie mam to czyste buteleczki bez foli,ale jak wczesniej przeczytalam że nie powinny utwardzac sie w ledowce to moje utwardzaja sie wsyztskie.. oprocz romantique.
Kochane a jak ta baze łaczycie z brokatami??normalnie baza ,french i znow baza i na to brokat?
-
Witam
Zakupiłam ostatnio kilka kolorków z firmy estetiq.Fajnie sie nakłada i ładnie kryją.Zauważyłam na butelkach ,że po otwarciu można ich używać tylko 6 miesiecy. Mam hybrydy innych firm,np indigo,gelisch i one maja datę ważności 24 miesiące. Czy któras z was uzywała dluzej estetiq niż podany termin?Coś się działo?
-
ja kupiłam estetiq w grudniu, używałam je wczoraj oraz we wrześniu i wszystko ok.
co do bluesky, ja mam, używam i polecam, nie mam problemów ze ściąganiem, ale używam bazy i nabłyszczacza harmony
-
Cytat:
Napisał
jumpi
co do bluesky, ja mam, używam i polecam, nie mam problemów ze ściąganiem, ale używam bazy i nabłyszczacza harmony
Taaak, zapomniałam wspomnieć że bazę i top mam też z bluesky - może tutaj tkwi problem ;)
-
z tego co pamietam, to właśnie mi też na ich bazie sie nie sciągały ;)