Spaghetti Bolognese -
a ja mam dzisiaj to na obiadek !!! boskie !!! i niech was marchew nie przeraza... ja oczywiscie wszystko blenderkiem bo leniwa jestem i nie dodalam wina bo nie mam ;)
Printable View
Spaghetti Bolognese -
a ja mam dzisiaj to na obiadek !!! boskie !!! i niech was marchew nie przeraza... ja oczywiscie wszystko blenderkiem bo leniwa jestem i nie dodalam wina bo nie mam ;)
sos do gołąbków (przepis zamawiany:) w sensie na zyczenie)
szału nie ma, ale zawsze coś:
na rosole* gotujemy coś w rodzaju zupy pomidorowej, ale bez smietany.
robimy zatrzepkę: do słoiczka wlewamy zimna wodę i wsypujemy mąke pszenną, zamykamy i trzesiemy jak chłopem który wróci ze strażackej imprezy. kiedy zatrzepka będzie jednolita bez grudek, wlewamy na gotująca sie "pomidorówke" (możemy dodac ulubione przyprawy, ale ja osobście nie daję bo do gołąbkow lubie aksamitny sosiki) , czekamy az popyrka sobie i cały sos wlewamy do gara z gołebiami.
na małym ogniu dusimy wszystko razem, aby jedno drugim naszło smakiem, a kapusta była miekka
*jeśli nie mamy rosołu to odwalamy chauture jak moja teściowa :P to na wrzątek wrzucamy liśc laurowy i ziele angielskie i kostke rosołową (nienawidze tej chemii) albo kucharek/veget/jarzynke co tam mamy i możemy to nazwac pseudo rosołem
dlatego ja nie robie gołabków z mielonego tylko z udek, gotuje je i obieram a rosól robi sie sam :)
to ja robie bez mąki w ogóle. a jak zagęszczam mąką to ziemniaczaną (dosłownie odrobina) :)
a robiła kiedyś któraś z Was kukułcze gniazdo albo ziemniaki po rusku?? jak odkopie przepis to wrzuce:D
nie doczeka jutra...testuje,czy nie trujące,coś czuje,że jutro na obiad będzie jajecznica...
Moje pierwsze w życiu,zjadliwe.Sosik od woszczurka:* (http://forum.wzorki.info/101693-post57.html) ,pomysł na obiad od Asi :*
Załącznik 15523
mhmm:D gratulacje:D:D ja dziś na obiad schabowe, co podsunęła mi Emi:)
Ja miałam dzisiaj placki ziemniaczane a jutro chyba zrobię kotleciki mielone albo spaghetti bolonese :) mniam...:)
ja właśnei gotuje na dziś i jutro garnuszek zupki kalafiorowej ze świeżego kalafiora(nie lubię mrożonek) a jutro dorobię na drugie danie gulasz ciemny nie zabielany z ogóreczkiem kiszonym i kapustkę na ślisko słodką z koncentratem(taka przysmażana z cebulką)
ja dzisiaj pieczarkową i roladki z kurczaka z ryżem i surówką
ziemniaczki zapiekane ,pstrąg i kapusta kiszona :P
Crepsy :glodny:
Parówka (musi być dobra,najlepiej wędzona) obwinięta serem (ostrym) [ewentualnie jescze boczkiem wędzonym lub szynką parmeńską]w naleśniku.Naleśnik smaruje koncentratem,posypuje solą,ziołami (bazylia,oregano,prowansalskie),pieprzem lub papryką. Zawijam i do piekarnika ok 30 min w 150 stopniach.
Tanie,dobre i sycące no i jakaś odmiana.
ryż z kurczakiem i warzywami w sosie.... :]
szpagetii :D
no i z przepisu jednej z forumowiczek ciacho 3 bit :D pycha :D
krzystajac ze marcel jest u dziadkow od rana wzielam sie za golabki i krokiety...
hę chyba byl zly pomysl bo od rana w kuchni siedze, sterka garów a to jeszcze nie gotowe :[ hahaha
a ja właśnie mam ochotę na gołąbki
moje drugie w zyciu :] hah aciekawe czy tym razem beda dobre :]
aa zawalilam bo małą kapuche kupilam i nie duzo wyszlo tych golabków :/ ale na 3 obiady bedzie dla nas ;)
to nie dużo, u mnie jak babcia zrobi gołąbki z 2 kapust a jest nas w domku 5 dorosłych osób to starczy raptem na obiad i kolację, ha ha
Ja noszę się z zamiarem zrobienia zupki z serków topionych:D a na drugie ziemniaczki, kapustka kiszona i burgery rybne;)
właśnie jak się robi tak zupkę, jest gdzieś przepis proszę o link jakiś
Robisz rosółek do tego por i marchewka w talarki i serek topiony. Na końcu mąka, śmietana. Można podać z pulpecikami, groszkami ptysiowymi albo makaronem:)
Dziś obiadek na szybko- burgery rybne, smażone ziemniaczki i marynowane warzywka:D
ooo ja mam dziś spokój od gotowania, bo jedziemy do 'rodzinki' na obiad :D:D ciekawe co bedzie
:skacze:
ja dzisiaj zrobie gulasz:]
Ja na pierwsze chcę zrobić barszczyk, ale na drugie nie mam pomysłu. Chyba po prostu ziemniaczki i filecik jakiś dobry:D
U mnie ostatnio barszczyk jest często, jakoś tak polubiliśmy, ukraiński albo z uszkami albo ze śmietenką i z ziemniaczkami :good:
A dzisiaj pomidorówka;)
a u mnie cóż się zobaczy, wczoraj były naleśniczki z serkiem i nutellą
a u mnie makaron z gulaszem z mięskiem drobiowym ananaskiem i papryczką, palce lizać :)
Wyborne placki z kurczaka - Wybrane przepisy kulinarne Przepisy kulinarne Gazeta.pl
ja dzis takie cudo robie ... juz robilam to kilka razy ... jest po prostu cudowne :P
ja robie podobne kotlety, tylko odrobine zmodyfikowane proporcje składników i dodaje jeszcze pieczarki pokrojone w kostkę:slina:
u mnie dzisiaj sosik, ziemniaczki i surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem i koperkiem:D
ja makaronik Lubella.pl - Lubella - Wstążki długie nr 11 z sosikiem meksykańskim dawtona:glodny:
ja dziś ponownie robię zupkę-krem z serków topionych, bo mojemu baaardzo posmakowała:D
a ja dzisiaj mam coś ala spagetti, gulasz na makaronie świderki :)