-
Odp: Zdajemy prawko-cale forum szaleje
Dziewczyny nie ma się czego bać, naprawde... ja jak zdawałam to strasznie się stresowałam i przed kursem w ogóle nie jezdziłam autem :/ więc początki nie były łatwe ale jak juz doszło do egzaminu to podeszłam do niego z bardzo negatywnym nastawieniem i tak sie stało że zdałam za pierwszym razem hehe :skacze: nawet instruktorowi mówiłam że jestem przekonana że za pierwszym razem nie zdam... Chciałam zdać tylko testy bo miały wejść te nowe zasady. A tu taka niespodzianka :D Narazie nie jeżdze dużo bo nie mam własnego auta :( tylko rodziców, no ale ogolnie prawko to super sprawa nie trzeba nikogo prosić i być od kogoś zależnym... ;)
-
Dokładnie Natalia tak jak piszą dziewczyny. To jest inwestycja na przyszłość. Myślę, że to jest idealny okres w życiu żeby to prawko zdawać. Im później tym będzie Ci się trudniej zebrać. No i to o czym dziewczyny wspominają, ze chcą te całe przepisy zmieniać . U nas w Katowicach również można był zrobić kurs i płacić na raty dogodne dla kursanta;) Także uszka do góry i nie ma się co zastanawiać tylko wybierać kurs :)
A i nie masz się co stresować ;) Na pewno nawet po zdanym egzaminie będziesz miała kogoś, kto będzie jeździł z Tobą jako pasażer, żebyś się usamodzielniła (bo wiadomo, co innego przygotowanie do egzaminu, a co innego życie ;) )
-
ja niedawno zaczęłam kurs . mam dopiero kilka godz wyjeżdżonych wiec na razie idzie ciezko ale się nie poddaje. tylko ze po każdej godz na placu, glowa mi pozniej peka caly dzien od tej jazdy do tylu. chyba moja choroba lokomocyjna się odzywa, a wszyscy mi mowili że za kolkiem choroba mi minie ;(
-
Cytat:
Napisał
natalia268
odświeże troche...
zastanawiam się nad prawkiem.. wczesniej nie czułam potrzeby, ale jakos ostatnio mnie natchnęło i mam chęć iść, choć boje sie strasznie :huh:
planuje skorzystac z grupera.. bo niestety za droga sprawa takie prawko, jak dla mnie...
no i tak obserwowałam te oferty, ale o wiekszosci czytałam złe opinie, a teraz znalazłam prawko, ktore niby wg tvn-u jest na pierwszym miejscu w rankingu...
eh.. ciężka decyzja...
Nie wiem czy korzystanie z grupera bedzie Ci sie bardziej opłacać bo dużo czytałam że kursanci i tak doplacali albo po prostu ich oszukali i kasa poszła w błoto... Jak masz cheć to nie czekaj tylko idź bo warto :)
Ja zdałam miesiac temu i ciesze sie że mam to już za soba :yess:
-
hm, znaczy no tego 50 zł badanie lekarskie no i egzaminy... ale mam nadzieje ze nikt mnie nie oszuka.. Jutro zadecyduje.. dzis tata mnie zdołował i mowił ze nie dam rady, nie poradze sobie itd.. :(
nataszka o rany serio ? nie słyszałam by ktos tak miał.. nawet jak ma chorobe lokomocyjna :(
-
Natalia mnie wszyscy też dołowali... mówili że nie dam rady i że auto to nie dla mnie. I co?? i zdałam. No i radzić sobie też nie najgorzej radzę. Warto iść na prawko bo tak jak mówią dziewczyny to inwestycja na przyszłość a w dodatku u mnie była to też niesamowita przygoda. Dzieki temu poznałam cudownych ludzi i baardzo dużo się nauczyłam. Zwłaszcza cierpliwości :D
W mojej szkole też można było płacić na raty.
-
Mnie też dołowali. Szczególnie starsza siostra ktora ciagle mi mowiła że "nie bedzie ze mna jezdzic bo pewnie zle jezdze i spowoduje wypadek". no ale ja twardo sie nie poddalam i tez zdałam :)
A na raty to chyba prawie w kazdej szkole mozna płacic bo jakby nie bylo to przyciaga ludzi.
-
Czy ktoś wie, od którego roku życia można zdawać na motorower/skuter?
Chłopina se kupił motorka i chce córę naszą wysłać, żeby sobie mogła jeździć.
-
nanami7, a jak, że w Poznaniu! :D Znałam już tam wszystko na pamięć, bo z racji tego, że mój instruktor był z mojej wsi (Granowo), a ja mieszkałam pod Poznaniem, bo się tu uczyłam, to właściwie wszystkie jazdy miałam w mieście, a na placu może ze dwa czy trzy razy byłam. ^.^
Co do dołowania, powiem tak: moja siostra (młodsza), kiedy uczyłam się jeździć z mamą przed kursem, to w momencie parkowania (samochód ojca stał dobre 5 metrów przed nami) zaczynała wrzeszczeć "Stój, stój, zaraz się zderzysz!!!!!" itd. Potem wychodziła i mało ziemi nie całowała, a przecież jeździłam całkiem w porządku. Także też mnie to nie pocieszało... A teraz? Teraz sama przychodzi i pyta grzecznie, czy ją gdzieś podwiozę. ;)
Skuter? Chyba 15-16...? Nie jestem pewna.
-
dobra, gruper kupiony.. teraz 'TYLKO' pozostaje iść i się zapisać :P
oczywiscie tata wczoraj nadal mnie dołował, mówił,że sobie nie poradze, nigdy nie byłam do tego przekonana, nie prowadziłam, nie wiem jak sie jeździ, co jest w samochodzie itd... no ale chyba w koncu po to ide by sie nauczyc...
-
Powiedz tacie zeby nie byl taki madry bo pewnie tez nie wie wszystkiego o samochodach, chyba ze mechanik to inna gatka :p :D
Glowa do gory Natalia, idz i sama zobaczysz czy sie nadajesz do jazdy za kolkiem :)
-
powiem ci że jak ja szłam na prawko nigdy wcześniej nie siedziałam za kierownicą. Wiedziałam że jest kierownica że wrzuca się jakieś biegi i że na dole są pedały. tyle :D
-
Ja na ten przykład ostatnio mamę zagięłam (aktywnie jeździ od dawna - jako jedyna mnie nie dołowała w rodzinie :P), że są różne rodzaje świateł np. bezkolizyjne i kolizyjne... Także wiele się zmieniło od czasu, kiedy nasi kochani rodziciele zdawali prawka. :D
-
Cytat:
Napisał
Herbaba
Ja na ten przykład ostatnio mamę zagięłam, że są różne rodzaje świateł np. bezkolizyjne i kolizyjne...:D
Teraz to mnie tez zgielas...Nie slyszlalam nigdy o takich swiatlach a o skrzyzowaniach. Nawet podpytalam mojego radowca o tym, to tez nie slyszal :D
-
też słyszałam tylko o skrzyżowaniach takich :)
-
Cytat:
Napisał
milenka_olsztyn
powiem ci że jak ja szłam na prawko nigdy wcześniej nie siedziałam za kierownicą. Wiedziałam że jest kierownica że wrzuca się jakieś biegi i że na dole są pedały. tyle :D
pocieszyłaś mnie :skacze:
Kurcze no dam radę, przecież nie ja jedna jestem zielona w tym temacie
-
A no właśnie. A uwierz mi że ja byłam zielona kompletnie. Nawet nie wiedziałam że jak się biegi zmienia trzeba mieć wciśnięte sprzęgło :D
-
Prawko na skuter od 16 lat. Ja zapisałam się w wieku 19 lat, zaraz po wyjściu za mąż. Jak mi w pracy w w czerwcu przedłużyli umowę w sklepie, to się zapisałam. Mój chłopina mnie zmotywował, zdał za drugim w wieku 18 lat. Moja mama nie ma prawka i strasznie mnie dopingowała :skacze: To do niej pierwszej zadzwoniłam jak zdałam. Nie wierzyłam, że się do tego nadaję. Zdałam za 1 razem i teorie i praktykę, ale zdawałam w innych terminach dla własnej wygody. Teraz bym nie zdała teorii , bo miałam 1 błąd wtedy. W szkole jazdy w Lublinie miałam chyba 10 instruktorów. Każdy uczył czego innego, niektórzy byli chamscy, na prawdę niewiele mnie nauczyli. Dopiero tydzień przed egzaminem dokupiłam jazdy w innej szkole, starszy koleś bardzo luzacki 3 godziny jazd i zaliczyłam takie dziury, ze szok. Parkowanie, no wszystko miałam w jednym palcu. A ruszanie pod górke, to aż się Tojotka zagotowała :skacze: Nie żałuję, ani jednej wydanej złotówki. To był chyba najbardziej stresujący dzień w moim życiu :haha:
-
No i u mnie to był chyba najbardziej stresujący dzień w życiu :D gorszy niż matura :D
A co do instruktorów to ja miałam chyba 5 ale wszyscy cudowni:)
-
to już mogłyście zachować dla siebie :leze: :placz:
-
Natalia pomyśl sobie, że im szybciej się za to weźmiesz tym szybciej będziesz miała ten najbardziej stresujący dzień za sobą :)
-
o i tu zgadzam się z Agą :)
-
Mi do tej pory matura się śni w nocnych koszmarach ,choć zdawałam ją prawie 12 lat temu, to co będzie jak ja będę zdawać prawko? Ale kiedy w nocy myślę o jeździe to się tak boję że usnąć nie mogę i analizuję drogę jak mam się tu czy tu zachować ,masakra jakaś żeby się aż tak bać. Dziewczyny a jak już zdałyście prawko to wolałyście jeździć same w samochodzie ,czy jak ktoś siedział koło Was ?
-
Ja na początku to w ogóle się bałam siąść za kółko, jakbym wraz ze zdaniem prawka przestała umieć jeździć i wszystko zapomniała. :D
Potem jeździła ze mną mama, zaczęłam podwozić siostrę, a wreszcie sama sobie czasem jeżdżę - a że to lubię, to mi samotność nie przeszkadza, byle mieć co słuchać i móc sobie głośno fałszować. ^.^
-
ja wolę jeździć sama, bo mi nikt nie gada przynajmniej :P
-
A ja wolałam jeździć na początku z boyem, bo tata się wymądrzał na każdym kroku, mama strasznie panikowała, a chłopak spokojnie, bezstresowo pokazywał mi drogi:) teraz wole jeździć sama, bo jak zdarzy mi się jeszcze jakaś gafa to nikomu o niej nie wspominam :P
A znowu ja dziewczyny podeszłam do egzaminu całkowicie na luzie, a to dlatego, że egzamin sprawka miałam dzień po najgorszym egzaminie w sesji i przez cały czas myślałam tylko o nim :D Prawko zdawałam w sobotę i jak w piątek przyszłam z uczelni to dopiero tak... "o kurde..jutro prawko na 13:00" i pewna że nie zdam (bo przecież nic nie ćwiczyłam, bez dodatkowych godzin) podeszłam na luzie i zdałam :D Ale chyba jest to jakas metoda, bo koleżanka też zdawała dzień po maturze z biologii i też zdała :D
-
Ja zdawałam w dzień zakończenia liceum. :D
-
Ja zdalam miesiąc temu dokladnie 2.12.11 za drugim razem :) ale mialam taka przygode ze egzamin mialam o 7 rano i nie mialam dokumentow przy sobie bo mi wypadly w aucie chlopaka ktory mieszka po drugiej stronie krakowa :P to byl dla mnie taki stres ze ledwo co na nogach sie trzymalam, ale sie udalo
A co do skutera/motoroweru to o ile sie nie myle skuter o pojemnosci do 50ccm3 jest od 13 lat i do tego jest karta motorowerowa
a od 16 lat jest juz kategoria A1 na motocykl o pojemnosci 125ccm3
chyba ze cos ze teraz zmienilo nie wiem ... :)
-
a ja jestem zła bo zdałam egzamin za drugim razem w sierpniu i do twej pory moze jechalam z 2 razy autem :( nie mam gdzie nawet jechac. teraz to juz sie boje nawet bo snieg. zazwyczaj mama moja jedzie po coś gdzieś i sie pyta co mi trzeba i mi zapasy robi. noi dup...a :(:( ale czekam jak moj maz wroci na swieta wielkanocne to zaczynam ostro jezdzic z nim... bo kurde potem jak cos mi bedzie trzeba to nawet mama mi auta nie da :D
-
ja tam też od zdania egzaminu prawie nie jeździłam.. po prostu nie mam czym na razie...;/
-
Ja pożyczam dwa rodzinne, kiedy są wolne... może kiedyś uzbieram na własny. :D Ale teraz bardziej mi się opłaca jeździć miejską komunikacją niż utrzymywać samochód.
-
-
Milenka, hahah :leze: dobre... Rozumiem, że nie wszystko trzeba wiedzieć, ale kiedy ma się już prawko, to akurat to pojęcie jest jednym z podstawowych :D
Mi 30 grudnia strzeliło 8 lat od zdania egzaminu :) Też się stresowałam na egzaminie ale dziś już pamiętam to tylko jak przez mgłę.
Praktycznie od samego początku jestem czynnym kierowcą (no może 2 pierwsze lata jeździłam od czasu do czasu tatowym autem) i dziewczyny, o ile możecie, to rwijcie się za kierownicę ( ja to kocham :)). Im dłużej się nie jeździ tym strach przed prowadzeniem auta robi się większy.
Teraz jestem na etapie dopingowania mojego mężczyzny. Do egzaminu jeszcze hoho, ale muszę go wspierać :) I wiecie co? Po 8 latach w końcu przypomniałam sobie przepisy, bo już zaczęłam jeździć wg. własnych :D
-
Askar tak jest interpretacja przepisów na własny sposób to jest to co dotyczy starych wyjadaczy. 8 lat to już na prawdę długo, a jak z mandatami w tym czasie? Mnie na prawko zdopingował mąż i miał autko, więc od początku choć po trochu jeździłam. Nie wiem co bym teraz zrobiła bez prawka. Musiałabym ciągle prosić go o podwózkę. Moja szwagierka ma prawko już chyba ok. 15 lat i jeździ tylko bocznymi. Kiedyś jej dziecko wskoczyło pod koła, nic się nie stało, ale ma uraz i do Lublina nie pojedzie. Rozumiem ją, bo miałam wywrotkę na skuterze i bałam się 2 tyg jakiegokolwiek pojazdu, ale trzeba się wziąć w garść!
-
Sztynka, u mnie jak na razie w ciągu tych 8 lat tylko 1 mandat (odpukać) za brak opłaconego miejsca za parking. Ale znaku, że miejsca płatne nie było, a że byłam świeżym kierowcą, więc się nie kłóciłam i zapłaciłam. Dziś porobiłabym fotki i udowodniła, że nie mogłam wiedzieć o tym, że trzeba opłacić i miałabym puste konto ;) Ale nie można powiedzieć, że wolno jeżdżę, po prostu szczęście miałam :)
Ja uwielbiam prowadzić samochód i nie wyobrażam sobie dziś życia bez prawka. A kiedyś (pół roku po zdaniu egzaminu) miałam też jedną sytuację, że myślałam, że już nie wsiądę za kierownicę. Jechałam z rodzicami i siorą w góry, zatrzymaliśmy się na światłach i nagle mój tata (siedział obok mnie) zaczął drzeć się na mnie żebym ruszała (czerwone nadal się świeciło, więc zgłupiałam). Spojrzałam we wsteczne lusterko i okazało się, że za nami jedzie "złamany" ciężarowy (kabina prosto a naczepa bokiem). Ruszyłam fuksem, z nerwów auto mi skakało i nie umiałam dobrze ruszyć! Za skrzyżowaniem się zatrzymałam wysiadłam zza kierownicy i padłam na kolana- dalej prowadził tata. Dogonił tego kierowce i zje.... (chał) Sam prowadzi takie duże auta i wiedział, że wina leży po stronie kierowcy. Następnego dnia mój tata krzykiem wręcz zmusił mnie do kierowania i tylko dzięki temu ciągle jeżdżę...
-
To ja Wam powiem lepszy numer...
Slucham radia w pracy przez caly czas i nagle podaja nowe wiadomosci a tam, ze w zwiazku z jakas tam rocznica policja zaczela sprawdzac wyrywkowo auta na autostradzie, gdzies tu obok mojego miasta i...zatrzymali goscia, ktory od 33 lat jezdzil bez prawka :D
To trzeba miec wiecej szczescia niz rozumu :P
-
powiem ci tak... mój kumpel jeździł bez prawka w firmie kurierskiej a drugi busami ludzi woził...
-
Zlapali ich chociaz ?
Co jak co ale dla mnie tacy ludzie powinni isc do lekarza...Bez prawka wozic busem ludzi ?
Jak mozna narazac inne osoby ?
-
no ale tak już jest... nie złapali ich
-
Ja za pierwszym razem nie zdałam, oblał mnie na parkowaniu już w samym wordzie na końcu...;/
ale dzisiaj miałam drugie podejście i pięknie ZDAŁAM !!! :D:D