Tatar ,to jedna z niewielu potraw ,za które bierze się mój szanowny .Wtedy wszystko musi być po jego myśli :) Jego specjalnością są też ryby.Właśnie wczoraj złowił tzw."świnkę " i będzie dziś na kolację smażył :)
Printable View
oo mój mąż też lubi tatar..ale generalnie oboje lubimy eksperymenty w kuchni.WOSZCZURKU ale ten twój mężczyzna jest niemożliwy..ale faceci są do siebie podobni..mój jak nie ma ziemniaka do obiadu to nie jest najedzony..nawet do chińszczyzny woła pyrki paskud jeden heheh.Wtedy dla siebie gotuje ryż a jemu ziemniaki..oj nakarmić faceta..a dzis miałam pyszną ogórkową;-))))mniam mniam
Też uwielbiam ogórkową :good: A dziś miałam pierogi z grzybami i kapustą .Może powinnam napisać odwrotnie ,bo kapusty było więcej niż grzybków :P.A do tego barszczyk czerwony (niestety z torebki ,bo już nie było czasu gotować ).
Obiecałam dziewczynom na czacie przepis na domową lasagne, którą rozpracowałam mieszkając i pracując w Pruszkowie:
Co potrzeba:
płaty makaronu
mięsko mielone
(ja sama mielę mięso z udźca indyczego, wołowina za twarda, a wieprzowiny prawie w ogóle nie jemy)
pieczarki
cebula
czosnek
sosy (pomidorowe, beszamelowe, jakie kto lubi)
żółty ser
przyprawy
Wykonanie:
Cebulkę i czosnek smażę na oleju, dodaję przyprawione (oregano, papryka, czosnek itp) mięso, zalewam sosem pomidorowym.
Pieczarki smażę osobno z sosem sojowym (dodaję do wszytskiego!) bazylią i czosnkiem.
Makaron nawet taki, który niby nie trzeba gotować ZAWSZE wkładam chociaż na parę minut do wrzątku, aż zrobi się giętki, układam w formie i przekładam na przemian mięsem i pieczarkami, daję jeszcze pomidory, albo jakieś inne wodniste warzywa (np, paprykę), wszystko podsypuję żółtym serem - mi pasuje wędzony.
Na wierzchu układam pomidory, smaruję bogato sosem i resztę wlewam po bokach (ostatnio był to sos pieczeniowy do kurczaka z torebki, bo nie chciało mi się beszamelu robić - wyszło super!), zasypuję serem i czarnymi oliwkami, piekę w piekarniku zgodnie z przepisem na makaronie (ok. 40 minut)
Makaron musi dostać dużo wilgoci, dlatego daję dużo sosu i wodniste warzywa, ale nie polecam przykrywania bo może zrobić się ciapa.
Jako nadzienie można też użyć szpinaku, serka i wszystkiego co tylko sobie wymyślicie.
mniam mniam trza kiedys zrobic :D
ziemniaczki, mielone i surówka pomidorowo-porowo-ogórkowa ;)
a ja wlasie wcinam kapusniaczek :D
ja mam dzisiaj makaron z mieskiem mielonym i papryczka...oczywiscie i przyprawy na polostro :)
hym...moje ukochane kotlety mielone, podsmażane ziemniaczki i surówka z kapusty kiszonej
fajny avatar:)
u mnie pałki z kurczaka na słodko + dodatki, na zupę ucha
u mnie krupnik i pierogi leniwe :)
u mnie bigosik z kwasnej kapustki
Już wstawiłam do piekarnika goloneczki bez skóry .Do tego ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty.:]
kasiasssss narobiłaś mi smaka na bigos ,chyba w tym tygodniu jeszcze zrobię :)
zupa : kapuśniak :p
drugie : spagetti
rosołek:love:
też będzie rosół u mnie ;)
na dzis szef kuchni poleca
zupka - cebulowa z grzankami i serem
danie główne pierś z kurczaka z serem i ananasem + ziemniaczki+ pekińska z sosem ostro kwaśnym :P
jutro kuchnia odmawia wydawania posiłków :P
A u mnie dzisiaj:
rybka z parowaru i w sosie musztardowym
kalafiorek :D
heh ..a u mnie rosołek + ziemniaczki mizeria,marchew z groszkiem i podudzie z kurczaka z woreczka...:)
u Mnie kurczaczek, ziemniaczki i surówka
O ja mizeria! Powiało wiosną! U mnie naleśniki z serem waniliowym i jagodami:)
schabowe + ziemniaczki + sałatka warzywna
Ja dostalam jakas zupe od tesciowej to mam obiad z glowy.
ja dzisiaj będę pichcić placki po węgiersku.... ja wprawdzie nie jadam :( ale ludziska w domu je wprost uwielbiają :D
Zauważyłam ,że sporo osób wczoraj miało rosioł :D Mnie rosół kojarzy się z niedzielą .Ewentualnie z poniedziałkiem ,kiedy nie zdążę z niego zrobić pomidorówki :D
A placki po węgiersku - pyyyyycha :good: