-
Odp: forma
A ja mam ostatnio jeden problem z budow± paznokci na formie. Tzn. robie szkielecik, pó¼niej np. robie frencha, cover, krzywa C. Wszystko wydawa³oby siê ok gdyby nie to, ¿e po boczkach na ³±czeniu naturalnego paznokcia i ¿elu robi mi siê takie wyszczerbienie. Próbuje podk³adaæ formê dok³adnie a mimo wszystko co¶ takiego siê dzieje:huh:
-
ja robiê tak (na jednofazówce z SPN)
odpowiednio przygotowujê pazurka (zmatowienie p³ytki, odt³uszczenie itp), daje dos³ownie cieniuteñka warstwê ¿elu clear tylko na ca³± naturaln± p³ytkê (utwardzam ok. 1 min), podk³adam formê, ¿el clear dajê w miejscu gdzie koñczy siê naturalny pazurek (ok. 3-4 mm zajmuje ¿el na pazurku, mo¿e trochê wiêcej) i zaczyna forma oraz do planowanej d³ugo¶ci przed³u¿onego pazurka, do lampki na jakie¶ 15 sek, zaginam tunel ponownie do lampki na 2 min., zdejmujê formê no i mam szkielet :D pó¼niej to ju¿ wiadomo - klient nasz pan ;)
---------- Dodano o godzinie 20:11 ---------- Poprzedni post by³ napisany o godzinie 20:08 ----------
Cytat:
Napisa³
Anika
A ja mam ostatnio jeden problem z budow± paznokci na formie. Tzn. robie szkielecik, pó¼niej np. robie frencha, cover, krzywa C. Wszystko wydawa³oby siê ok gdyby nie to, ¿e po boczkach na ³±czeniu naturalnego paznokcia i ¿elu robi mi siê takie wyszczerbienie. Próbuje podk³adaæ formê dok³adnie a mimo wszystko co¶ takiego siê dzieje:huh:
taki jakby wygryziony z boku pazurek? Wg mnie jest to wina z³ego pi³owania.
-
No tak ... :huh:
Dziêkuje dziewuszki za pomoc ;) Kurde ... a z tym budowaniem i zdejmowaniem po krzywej to problem mam, bo ¿el mi sp³ywa po formie i ciê¿ko mi na niej samej nadaæ mu odpowiedni kszta³t ba ... proporcje :huh: Dla chc±cego nic trudnego. Jedn± ³apê sobie dzisiaj rano zrobi³am ... na drug± przyjdzie czas dzi¶ w nocy :placz: ju¿ siê bojê :o
-
Cytat:
Napisa³
Bo¿ena P
taki jakby wygryziony z boku pazurek? Wg mnie jest to wina z³ego pi³owania.
Ale jak przed³u¿am paznokcie na tipsie to jest okey tylko dzieje siê tak przy formie. Hmmm, chyba muszê zwróciæ uwage na podk³adanie formy- jeszcze raz:/:
-
ja robiê podobnie jak wiêkszo¶æ z Was,ale spróbujê tak jak Iza radzi,mówi ,¿e szybciej,trzeba wypróbowaæ,ju¿ nieraz mi doradza³a i zawsze by³ to strza³ w 10:))
-
ja te¿ ¶ci±gam formê po zrobieniu szkieletu i opracowujê go mniej pi³owania jest jak sie ju¿ zbuduje ca³ego pazurka raz nie opracowa³am szkieletu to mia³am tyle pi³owania ¿e szok
-
Odp: Wszystko o formach/ szablonach. Prawid³owe pod³o¿enie, instrukcje itp
ja nie dajê sobie rady z szablonem :(
-
SkySweet, bo trzeba æwiczyæ i æwiczyæ :) od razu nie wyjdzie. :) mi te¿ nie wychodzi³o i czasem mam bloka na formê ale siê prze³amujê i robiê a pó¼niej jestem zadowolona z efektów :D
-
Cytat:
Napisa³
Anika
Ale jak przed³u¿am paznokcie na tipsie to jest okey tylko dzieje siê tak przy formie. Hmmm, chyba muszê zwróciæ uwage na podk³adanie formy- jeszcze raz:/:
Takie uszczerbienie robi siê wtedy kiedy forma nie jest dociêta i podnosi sie ciut ponad powierzchniê naturalka. Musi byæ idealnie z ni± po³±czona. Wystarczy c±¿kami ma³y trójk±cik czy pó³kole wyci±æ:)
A ja niewyobra¿am sobie ¶ci±gac formy po szkielecie. Ile czasu wiêcej to zajmuje. ja ¶ci±gam po zbudowaniu ca³ego pazurka i wszystko piêknie mi siê opracowuje. I tak, i tak pi³owaæ trzeba to po co dodatkowo na pocz±tku dok³adaæ sobie roboty. Z czasem dochodzi sie do wprawy i panuje nad ¿elem:)
-
Cytat:
Napisa³
paznokietki000
... z tym budowaniem i zdejmowaniem po krzywej to problem mam, bo ¿el mi sp³ywa po formie i ciê¿ko mi na niej samej nadaæ mu odpowiedni kszta³t ba ... proporcje :huh:
ciocia dobra rada radzi:
15 minut w lodówce spowoduje ¿e ¿el bêdzie gêstszy i nie bedzie sp³ywa³ :good:
-
Dziêki Vanessita!! Tak mi siê w³a¶nie wydawa³o, ¿e to mo¿e byæ nieprawid³owe podk³adanie formy. Jak zrobie kolejne pazuraski na formie to dam znaæ jak wysz³y :)
-
a co do wyszczerbienia tez mi sie to robilo i nawet nie wiem kiedy mi sie przestalo robic :D mniej piluje boki staram sie na formie od razy ksztalt nadaæ :D
-
ja te¿ dopiero przed opracowaniem pazurka przemywam cleanerem :) pó¼niej pieknie ³adnie pilniczkiem nadaæ kszta³t, odpyliæ, przemyæ i ¿elem nab³yszczaj±cym przejechaæ i do lampki. ale ja w lampie nab³yszczacz utwardzam tylko 2 min, wyjmuje z lampy pazurki, chwilkê czekam, nie dotykam pazurków i siê piêknie ³adnie wszystko ¶wieci :)
-
Cytat:
Napisa³
Bo¿ena P
ja te¿ dopiero przed opracowaniem pazurka przemywam cleanerem :) pó¼niej pieknie ³adnie pilniczkiem nadaæ kszta³t, odpyliæ, przemyæ i ¿elem nab³yszczaj±cym przejechaæ i do lampki. ale ja w lampie nab³yszczacz utwardzam tylko 2 min, wyjmuje z lampy pazurki, chwilkê czekam, nie dotykam pazurków i siê piêknie ³adnie wszystko ¶wieci :)
tyle ze jak ja zaczynalam z form± to moje zele mialy dluga¶ne farfocle, koncowka robila mi sie mega gruba i jak bym miala opilowac to na koñcu jak zaleje bialym itd to wtedy albo bialy byllby poprzecierany albo bym sie zmachala jak glupia i dopiero bym trica szlifowala :D
dlatego zaczynaj±c ja robilam na dwa razy pilowanie, mniej pilowanie potem... ale skoro juz mam wprawe to sprobuje wasz± metoda :D twoja i Izy :D
-
A nmnie zupe³nie nie wychodzi :( zawsze jaka¶ "szparka" powstanie
niby podk³±dam dobrze, ale mo¿e ¿el mam do D.
Tesciowej nadrabialam jednego pazura, ale mia³a tak twarda skóre ze nie moglam dobrze pod³ozyc :( i wyszed³ mega gruby.
nanami moze przyjade do Ciebie na szko³e :)
-
Dziêki Wam pierwszy raz uda³o mi siê zdzia³as co¶ na formie:) dziêki:)
-
Edyta nie ma sprawy :D tylko ze mnie taki nauczyciel jak ...
-
ja kiedy¶ ¶ci±ga³am po zbudowaniu szkieletu formê, a teraz zostawiam na d³u¿ej i o wiele lepiej wychodzi:ok:
-
ja zawsze sciagalam zaraz po zbudowaniu szkieletu i ciezko bylo, ale dzisiaj poczekam ze sciagnieciem do konca zbudowania pazurka, bo trzeba posluchac bardziej doswiadczonych kolezanek :yes:
-
Edytakon je¿eli forma nie pasuje, to trzeba j± doci±æ. Dociana siê w zale¿no¶ci od kszta³tu paznokcia naturalnego. Je¿eli paznokcie s± kwadratowe lub z naturalnym g³êbokim tunelem, to forma musi byæ dociêta w kwadrat, spróbuj, zobaczysz, ¿e od razu idealnie bêdzie pasowaæ. Je¿eli natomiast naturalne paznokcie maj± kszta³t owalny, ale do¶æ szczup³y-taki migda³kowaty trochê, to na ¶rodku formy musisz wyci±æ jaki jakby dzióbek-trójk±t - \/.
-
mam pytanie w pt mam dziewczyne na szpice...
no i ja nie umem jeszcze robich ich na formie nigdy nie robilam>>>nie wiem czy zryzykowac czy zrobic jej na tipsach
wiem ze na tipsach nie wygladaja ok jezeli chodzi o"dzioby" ale nie wiem co mam robic..:(
-
Popróbuj na sztucznym palcu lub na sobie i tyle. Moim zdaniem szpic na tipsie to nie szpic tylko krogulczy szpon:) A forma wcale nie taka trudna do okie³znania:*
-
Cytat:
Napisa³
farbstift
. Moim zdaniem szpic na tipsie to nie szpic tylko krogulczy szpon:)
Madzia przsi±kasz woszczurem :D
podzielam zdanie madzi, oczywi¶cie nie ma nic lepszego na poprawienie warsztatu jak cwiczenia, je¶li nie masz palucha to æwicz na sobie, a pazurka zrób nie na porzadnie przygotowanej plytce tylko na lakierze zeby¶ pó¼niej mog³a szybciutko zdjaæ
-
Cytat:
Napisa³
malutkaistotkaa
mam pytanie w pt mam dziewczyne na szpice...
no i ja nie umem jeszcze robich ich na formie nigdy nie robilam>>>nie wiem czy zryzykowac czy zrobic jej na tipsach
wiem ze na tipsach nie wygladaja ok jezeli chodzi o"dzioby" ale nie wiem co mam robic..:(
Na tipsach fuj :/: na tipsach szpic wygladaj± paskudnie ;]poæwicz na formiê zobaczysz ¿e szybko sie nauczysz ,a róznica bêdzie kolosalna:]
-
No i zrobi³am paznokcie na formie jeszcze raz!! :) Noszê je ju¿ ponad 2 tygodnie i nic siê z nimi nie dzieje!! :yess: :) Ale siê ciesze!! :D:tany2::mml::tany:
-
No i widzisz- dla chc±cego nic trudnego;) Ja muszê kupiæ summery, bo te z³ote siê rozklejaj± i tylko nerwy tracê.
-
tak ja ju¿ te¿ summery tylko biore, póki co nie znalaz³am nic lepszego
-
Dziewczyny coraz bardziej przekonuje siê do formy!! :) No rewelacja!! :) Od miesi±ca robie tylko na formie. Paznokcie siê trzymaj± nic siê z nimi nie dzieje. Nawet przy silnym uderzeniu kiedy my¶la³am, ¿e zerwa³am sobie ¿elka z naturalnym paznokciem. Wydaje mi siê te¿, ¿e forma skraca mój czas pracy ale mo¿e mi siê tylko wydaje?? Musze to sprawdziæ nastêpnym razem :)
-
Ja równie¿ nie mog³am siê prze³amaæ do robienia paznokci na formie, zwyczajnie ba³am siê, ¿e pójdzie cos nie tak...Jednak prze³ama³am siê i absolunie nie ¿a³ujê! Wykonywa³am zarówno akryl jak i ¿el na formie, ale niestety z akrylem nie mam tak du¿ej wprawy, wiêc pozostajê przy ¿elu. :) Dobra sprawa, polecam! :)
-
Brawo dziewczyny :ok: Tipsiakom mówimy precz he he :D
-
No i zu¿u³am ca³± rolkê z³otych form, dobrze, ¿e dzi¶ przysz³y mi nowe ufff :D
-
ja uwielbiam zakocha³am:skacze: siê w szablonach super pazurki wygl±daj± :ok:s± takie zgrabne.:]
-
No i dosta³am jak±¶ wadliw± paczkê z³otych form :/: Odlepiaj± siê skubaniutkie...
-
No có¿ u mnie to pora¿ka z formami. Kupi³am srebrne ale s± co¶ nie teges. Wszystko mi siê odlepia³o podczas nak³adania ¿elu. E... do kitu taka robota.
Chyba co¶ te formy s± podejrzane bo ¼le mi siê robi³o na nich . No i efekt taki ¿e siê pazurki nie trzyma³y wcale :-(
-
a ja mam takie pytanko dotycz±ce formy i ¿eli. Ciê¿ko mi je zdj±æ spod ¿elu (spod akrylu elegancko odchodz±), jakby siê przykleja³y - bez wzglêdu na to ile czasu pazurki s± pod lamp±. Dwa razy nawet mi siê zdarzy³o, ¿e pazurrro siê z³ama³ jak ¶ci±ga³am formê :/ Wiecie co mo¿e z tym zrobiæ?
-
Ja te¿ czekam na odpowied¼ fachowców...
U mnie by³o to samo chocia¿ zosta³o stwierdzone , ¿e chyba za ma³o ¿elu mog³am po³o¿yæ i dlatego tak siê dzia³o.
-
Cytat:
Napisa³
Emilia B.
a ja mam takie pytanko dotycz±ce formy i ¿eli. Ciê¿ko mi je zdj±æ spod ¿elu (spod akrylu elegancko odchodz±), jakby siê przykleja³y - bez wzglêdu na to ile czasu pazurki s± pod lamp±. Dwa razy nawet mi siê zdarzy³o, ¿e pazurrro siê z³ama³ jak ¶ci±ga³am formê :/ Wiecie co mo¿e z tym zrobiæ?
wiem:D forme powinno sie sciagac dopiro po zbudowaniu pazura:D
jak zrobisz grubszy szkielet to pazurki wyjda grube;)
spod akrylu sie sciaga elegancko bo akryl nie jest tak elastyczny jak zel, ale ja i tak sciagam dopiero jak zbuduje, jakos lepiej mi sie wtedy robi:)
-
Cytat:
Napisa³
Emilia B.
Brawo dziewczyny :ok: Tipsiakom mówimy precz he he :D
jestem tego samego zdania tipsy precz:] tipsy u¿ywamy tylko do æwiczonek :cwaniak:
-
a mo¿e byæ tak, ¿e jak forma jest ciemna to ¶wiat³o dobrze tam nie dochodzi od spodu i sie przykleja? a mo¿e za cienkie te pazury robiê? :huh: chyba siê na doszkolenie z ¿elu wybiorê ech....
-
Cytat:
Napisa³
Emilia B.
No, przyklejaj± siê, bo po to maj± dyspersjê, aby siê klei³a. Jak dziewczyny tu zauwa¿aj±, ¿el jest elastyczniejszy z czego wynika, ¿e elastyczny, klej±cy ¿el nawet po utwardzeniu niezbyt chêtnie odklei siê od elastycznej formy, czyli albo nale¿a³oby na³o¿yæ wiêcej warstw ¿elu, aby dziêki grubo¶ci traci³ na elastyczno¶ci ca³o¶ci (w koñcu mo¿na ca³ego pazura budowaæ z podklejon± form±), albo mo¿e spróbuj rozdzielaæ ¿el od formy jakim¶ narzêdziem. Tak jak naklejkê - ³atwiej jest zacz±æ od kawa³eczka, podwa¿yæ i zdj±æ ni¿ próbowaæ zmusiæ ca³o¶æ na raz do rozdzielenia - mo¿e to pomo¿e i w przypadku ¿elu przyklejonego do formy? Lekkie podwa¿enie patyczkiem i w³a¿±ce miêdzy formê i ¿el powietrze powinno za³atwiaæ sprawê przylegania...