-
Jak przed³u¿yæ szablon?
Hej dziewuszki:*
Mam zamiar robiæ pazurki na konkurs... Maj± to byæ mego d³uga¶ne szpice, wiem, ¿e mo¿na przed³u¿yc szablon, ale nie wiem jak to zrobiæ:placz:;(
Mam kawa³ek drugiego dokleiæ? Nie bêdzie wtedy linii ³±czenia widaæ?
Wiem, ¿e mo¿e g³upie pytanie, ale jestem pocz±tkuj±cym samoukiem...
zanim zak³adamy nowy temat sprawdzamy czy nie ma ju¿ podobnego na forum (wyszukiwarka w prawym górnym rogu) / Emila
-
Odp: Jak przed³u¿yæ szablon?
edytakon te klipsy bêd± ma³o pomocne przy zaciskaniu tunelu ;) prze¼roczyste klipsy s± do ¿elu, ¿eby swiat³o uv mog³o przez nie dotrzeæ i dobrze utwardziæ szkielet. osobi¶cie polecam :)
Mariolcia sklejasz dwie formy razem, równo i jedn± skracasz ;)
-
Odp: Jak przed³u¿yæ szablon?
Cytat:
Napisa³
MariolciaS
Hej dziewuszki:*
Mam zamiar robiæ pazurki na konkurs... Maj± to byæ mego d³uga¶ne szpice, wiem, ¿e mo¿na przed³u¿yc szablon, ale nie wiem jak to zrobiæ:placz:;(
Mam kawa³ek drugiego dokleiæ? Nie bêdzie wtedy linii ³±czenia widaæ?
Wiem, ¿e mo¿e g³upie pytanie, ale jestem pocz±tkuj±cym samoukiem...
zanim zak³adamy nowy temat sprawdzamy czy nie ma ju¿ podobnego na forum (wyszukiwarka w prawym górnym rogu) / Emila
Szuka³am... Widocznie kiepsko...
soffii25 dziêki wielkie:kwiatek:
-
Odp: Wszystko o formach/ szablonach. Prawid³owe pod³o¿enie, instrukcje itp
-
Emilko
Oto jak podk³adam formê staram siê aby równo przylega³a do paznokcia. Mam problem z nak³adaniem akrylu przy skórkach i ci±gle mi siê zapowietrzaj± , ju¿ mam do¶æ poprawy pazurów co tydzieñ. A i jeszcze po matowieniu i odpyleniu k³adê bond od dr( w opisie produktu jest informacja , ¿e nie wymaga ju¿ primera)
-
Formy pod³o¿one dobrze (choæ polecam je rozrywaæ bo ³atwiej wtedy dopasowaæ i mo¿esz je trszkê bardziej do góry pod³o¿yæ) :) a dobrze skórki odsuniête i pazurek zmatowiony?? Ja bez primera sobie nie wyobra¿am pracy (bez dobrego oczywi¶cie primera-osobi¶cie u¿ywam ez flow a nie polecam sequent) i to mo¿e byæ przyczyn± zapowietrzeñ. Druga sprawa to odpowiednia ilo¶æ materia³u przy skórkach-nie za du¿o, musi przechodziæ g³adko do naturalka - bez progów.Polecam na pocz±tek: dobrze zmatowiæ i zakupiæ dobry primer ;) my¶lê ze bêdzie ok ;) tez mi siê kiedy¶ podpowietrza³y póki nie zmienia³ primera :)
-
Cytat:
Napisa³
Euphoria
kochane a mo¿ecie poleciæ jakie¶ formy?
ja kupilam ale nie wiem czy z³e czy ja nie umiem tego zrobiæ.nigdy tego nie robi³am. wydaj± mi siê bardzo sztywne i nie umeim ich za³o¿yæ dobrze pod paznokieæ:(
Ja najczê¶ciej kupuje te bia³o ró¿owe.S± szersze i elastyczniejsze ni¿ np. te z³oto-czarne.
Jak u¿ywa³am tych czarno-z³otych to siê wkurza³am bo mi siê rozkleja³y ca³y czas a te bia³e s± idealne.
Podaje link
~CC~10 szablony do ¿elu, akrylu szerokie gratisy (1230130895) - Aukcje internetowe Allegro
-
Ja u¿ywam na zmianê bia³ych (gdy nak³adam ciemne kolory b±d¼ przezroczyste) i czarnych (gdy nak³adam bia³y i jasne kolory).
Czarne maj± ten mankament, ¿e zdarza im siê puszczaæ farbê i brudziæ akryl.
Zawsze formy rozrywam i podk³adam lekko do góry, a ka¿dy paznokieæ z osobna mo¿na inaczej podpi³owaæ, ¿eby bardziej dopasowaæ, w szczególnych przypadkach podci±æ formê.
-
samaron, a dlaczego podk³adasz formê lekko do góry? (je¿eli mogê spytaæ)
forma powinna byæ pod³o¿ona równo z paznokciem -na prosto, jak pójdzie do góry, to paznokæ , bêdzie wy³ do ksiê¿yca ;)
no chyba ¿e paznokcie siê zawijaj± w dó³, to inna sprawa...
-
formê podk³ada sie lekko do góry aby krawêdzie by³y cienkie i aby ukryæ grubo¶æ linii stresu .
-
Dok³adnie, dziêki Basiu
nie znoszê nadbudowanych paznokci.
Nic mi nie wyje do ksiê¿yca, paznokcie wygl±daj± bardzo naturalnie i lekko a odrosty nie ci±¿±;) Do tego udaje siê uzyskaæ mega tunel nawet przy króciakach.
-
Cytat:
Napisa³
samaron
Dok³adnie, dziêki Basiu
nie znoszê nadbudowanych paznokci.
Nic mi nie wyje do ksiê¿yca, paznokcie wygl±daj± bardzo naturalnie i lekko a odrosty nie ci±¿±;) Do tego udaje siê uzyskaæ mega tunel nawet przy króciakach.
dodam tez ze takie pazurki sa bardziej trwale :)
-
ja potwierdzam:skacze: szczegolnie to góry przy edziach i pipach:love:
-
Jak forma idzie lekko to góry nie jest ¼le, przecie¿ przy edge i pipe to wskazane :)
Mi siê czêsto zapowietrzaj± boczki ;/ ale jak robiê komu¶ zero zapowietrzeñ, jaka¶ inna jestem ;/
-
ja w³a¶nie mam na sobie pipy i ani nie s± nadbudowane, ani nie trac± na trwa³o¶ci, choæ s± do¶æ d³ugie...
przecie¿ to czy paznokcie s± ciê¿kie jak i grubo¶æ stresu zale¿y od ilo¶ci masy na pazurku :)
Cytat:
Napisa³
barbara_kawka
formê podk³ada sie lekko do góry aby krawêdzie by³y cienkie i aby ukryæ grubo¶æ linii stresu .
o których krawêdziach piszesz? nie rozumiem...
co do Edzi i Pipów, jak i szpiców to zdecydowanie spotyka³am siê z opiniami, ¿e lekko w dó³ (osobi¶cie tego nie lubiê i nie robiê), ale nigdy nie s³ysza³am ¿eby podk³adaæ w górê
a inna sprawa, ¿e dla ka¿dego co innego mo¿e oznaczaæ "lekko"...
-
no krawedzi przy wale raczej nie ma .. wiec ?? chyba wiadomo o jakie mi chodzi :D
-
bardzo jeste¶ nieprzyjemna w rozmowie ze mn±... po co takie z³o¶liwo¶ci?
czy tak ciê¿ko jest rozmawiaæ z kim¶ kto ma odmienne zdanie?
domy¶lam siê ¿e chodzi ci o krawêdzie boczne, ale nie widzê zwi±zku z ich grubo¶ci± a podk³adaniem formy, dlatego pytam
mo¿e wyja¶nie jak ja to robiê
-podk³adam zrolowan± formê pod pazurka, tak ¿eby równo do niego przylega³a
-budujê cienki szkielet ¿elowy
-przymra¿am na 10-15 sekund
-i zaciskam zaciskark±
z akrylem to samo, tylko oczywi¶cie bez przymra¿ania ;)
i w tej sytacji krawêdzie boczne sk³adaj± siê na tunel i nie s± wcale grube
a jak ty to robisz?
-
Ja tez slyszalam ze przy edziach i pipach forma ma byc lekko zadarta do gory zeby ukryc linie stresu, ktora ma byc nie widoczna -natomiast przy szpicach lekko w dol
-
proszê nie odbiegaæ od tematu ;]
³adnie proszê :]
-
Emi znowu mnie wyprzedzi³a¶ :D niedobra ty he he
bo ja mam 3 oko przysz³o¶ci,które czyta w my¶lach :lol:
koniec offtopa :D //Emist
-
od 2 minuty prawid³owe podk³adanie formy ;)
YouTube - Kana³ u¿ytkownika Ishinail
-
dziewczynki nikt nie jest nieomylny -instruktorzy równie¿, a ja jestem dociekliwa zatem dopyta³am kogo¶ kto jest dla mnie autorytetem i owszem
przyznajê racjê w kwestii Edzi -forma lekko w górê ma logiczne uzasadnienie :)
ale ju¿ przy kwadratach pro¶ciutko, a przy szpicach nawet ciutek w dó³ -wszystko da siê wyt³umaczyæ :)
-
Ja w³a¶nie s³ysza³am, ¿e przy edziach, pipach i szpicach lekko w górê, a jak w szpicach idzie lekko w dó³ to przecie¿ mogê byc szponowate, zw³aszcza jak komu¶ chamsko do do³u rosn± naturalki :) Ja tylko w kwadratach i owalach k³adê na prosto, jak bêdzie lekko w górê te¿ nie widzê problemu byle nie w do³, chyba, ¿e kto¶ ma skocznie to tak.
Btw. co do tego filmiku, te¿ kiedy¶ tak podk³ada³am formê, ale czasem klientki mi zabiera³y rêkê itp. wiêc teraz podk³adam jedn± rêk±, to te¿ sprawdza siê jak mam sobie sama pod³o¿yæ :P Formujê tunel, wk³adam pod podklejone jajeczko palucha, ¿eby siê nie przykleiæ, a drug± rêk± trzymam palucha podk³adam i przyklejam, jest git.
-
przy pipach to jeszcze, chocia¿ ja akurat standardowo podk³adam
ale przy szpicach ju¿ bêdzie pazurek ucieka³ do góry (chodzi mi o linie boczne)
a szponka raczej nie uzyskasz, bo przecie¿ pi³uj±c pazurek w szpic zbieramy mu du¿o od spodu :)
-
ja te¿ podk³adam do szpica na prosto lub ciut go góry :) i wychodz± dobrze, nie s± za grube i powstaje tunelik (no nie taki jak przy prostych he he) :) ale do do³u nigdy-przy ¿adnym kszta³cie :)
-
Emilka, ale to czy grube to nie zale¿y od formy -raczej od tego ile "naciapiemy" masy na pazurek :)
ja dzisiaj pierwszy raz pod³o¿y³am do góry pod edzia i spoko wygl±da, ale pod inne kszta³ty siê nie zdecydujê jednak hahaha ;)
-
nie bêdê siê k³óciæ :) ka¿dy ma swoj± technikê pracy i ja ze swojej jestem zadowolona :) i wg mnie ogólny wygl±d w tym grubo¶æ zle¿y równie¿ od pod³o¿enia formy nie tylko ilo¶ci masy :) poni¿szy rysunek przedstawia mój tok my¶lenia i sposób pracy : czerwony to forma, niebieski pazurek a przerywana linia to ilo¶æ masy jak± musia³abym na³o¿yæ przy formie do do³u aby szpic mia³ ³adny kszta³t i dobr± budowê a nie wygl±da³ jak kurzy pazur.
Za³±cznik 32125
-
musze sie zapuscic w tym temacie bo czekam na formy...i jestem ciekawa jak mi wyjda pazurki za pierwszym razem:D
-
Emilka, a teraz spójrz na spód paznokcia :)
na tym rysunku, gdzie formê masz do góry, linia boczna te¿ idzie do góry , a to jest niestety b³±d w sztuce, w³a¶nie to mia³am na my¶li mówi±c ¿e pazurek "wyje" (niefortunne wyra¿enie, wiem -sorki)
podk³adaj±c leciutko w dó³ wypi³ujesz sobie spód pazura na prosto
natomiast stres w szpicach akurat przesuwamy lekko w stronê wolnego brzegu i wtedy krzywa jest ni¿sza, a pazur jest du¿o l¿ejszy :)
spróbuj sobie na jednym pazurku, albo rzuæ okiem na jak±¶ stronkê Rosjanek
w Edziach i pipach nie ma tego problemu, bo tunel jest du¿o g³êbszy ni¿ w szpicorkach :)
i bynajmniej nie chodzi mi o k³ócenie :kwiatek:
-
a dla mnie lepiej wygl±da opcja z form± lekko do góry i moje pazurki wcale nie wyj±,a jak dla mnie lepiej to wygl±da, s± lekkie.... i na rysunku nie ma narysowanych linii bocznych tylko grzbiet formy :) wiadomo ¿e linia boczna bêdzie ni¿ej ni¿ brzeg. a jak wezme formê w dó³ i wypi³uje go od spodu to powstanie p³aski kurzy pazur co równie¿ wg mnie jest b³êdem w sztuce. próbowa³am do do³u i efekt jak dla mnie jest koszmarny.
-
Emilka nie bêdzie p³aski jak zaci¶niesz dobrze tunel i zaciskarkê :)
jak znajdê chwilkê, to zmontujê dwa takie pazury i poka¿ê o co mi chodzi mo¿e bêdzie ³atwiej :)
-
Niech bêdzie, ze twój sposób jest lepszy :) ja koñczê tê dyskusje bo mi siê najnormalniej w ¶wiecie nie chce :D ;) :macham:
-
Emilka, ale nie obra¿aj siê, najwa¿niejsze, ¿eby pazurki by³y ³adne -reszta to teoria :)
-
siê nie obra¿am :) /koniec offtopa :)
-
Co stylistka to inna technika :)
-
ja bym raczej powiedziala ze:
co paznokiec to inne podkladanie,
przy plaskich prostych pazurkach podklada sie inaczej
przy odstajacych do gory rowniez inaczej itd.itd.
mozna by sie bylo spierac przez caly rok.
wazne jest zeby bylo rowno i byl tunel odpowiedni a czy w gore czy w dol to juz zalezy od powyzszych punktow
-
donna69 masz 100% racji :)
jak mam klientkê z pazurkami rosn±cymi w dó³, to formê lekko podnoszê -bo krogulców nie zdzier¿ê ;)
-
Prawda:ok: ja wczoraj podkladalam formy do gory bo pazurki rosna w dol i sie robia jak u kury.
-
A no to jest najwa¿niejsze, moje niektóre zadzieraj± siê do góry inne s± normalnie, a ¿eby by³o weselej to kciuk i wskazuj±cy s± owalne, a reszta na kwadrat :D Czêsto musze docinaæ formy.
-
ja zamierzam auczyc sie robic na formach.kiedys probowa³am ale neispecjalnie mi to wychodzi³o. zamówi³am nowe i czekam na dostawe jak tylko ddostane odrazu bede cwiczyc.ostatnio duzo czyta³am o nich mam nadzieje ze beda efekty. wydaje mis ie ta technika lepsza od tipsów napewno daje wieksze mozliwosci w stylizacji