Pierogi z kapustą i twarogiem
przepis wzięty z moje gotowanie
SKŁADNIKI:
1. CIASTO
- 50 dag mąki
- jajko
- szczypta soli
- szklanka gorącej wody
2. FARSZ
- 1/2 niedużej główki białej kapusty
- duża cebula
- olej
- 25 dag sera twarogowego
- kminek
- sól
- pieprz
Z podanych składników zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na pół godziny. Farsz: oczyszczoną kapustę drobno poszatkować, przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody aby tylko tę kapustę przykrywała. Kapustę trzeba ugotować na miękko, odcedzić i zmielić. Posiekaną cebulę zarumienić na oleju i wymieszać z kapustą i chwilę smażyć dalej. Dodać pokruszony ser oraz przyprawy do smaku. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka na pierogi, nakładać na nie farsz. Zakleić. Gotować w osolonym wrzątku ok 3min od wypłynięcia.
Smacznego:glodny:
13-05-2010, 15:19
Latika
Odp: [Przepisy / porady] Pomysł na obiad
U mnie w realu maja dobre hot-dogi wlasnie z kapucha kiszona:P
Ja podam przepis na sałatkę która na prawdę jest bardzo smacza no i łatwa w przygotowaniu:
-kilka pomarańczy
-mała cebula
-pieprz
-oliwa z oliwek
-mięta do ozdoby(niekoniecznie)
Obrane pomarańcze rozdzielamy i każdy kawałek przekrawamy na pól,dorzucamy posiekaną cebulkę i można też miętę.Doprwiamy szczyptą pieprzu,polewamy oliwą z oliwek.Smacznego :)
I teraz cos co zrobiło forore u mojego znajomego na imprezie grillowej-
Do wielkiej michy wlać do połowy wody,do tego z 10 sztuk pokrojonej na plastry czerwonej cebuli.Dolewamy octu najlepiej winnego ale moze byc tez zwykły biały(ok szklanka-mieszaina nie powinna byc zbyt ostra ale ma być czuć ocet) i czekamy aż ładnie przejdzie (ok 30min).Taką michę z woda wystawiamy na stół z 2 łyżkami np.do sałatek.każdy sie częstuje i na prawde zwykła cebula a można tego zjeść w cholere dużo bo smakuje extra:)
13-05-2010, 18:54
evevlina
Mam pytanie do was :D
Chciałabym sama zrobić pierogi ale nigdy jeszcze nie robilam i generalnie nie mam duzego doświadczenia kulinarnego dlatego moze mi pomozecie. Chcialabym zeby to byly pierogi z kapusta i grzybami. szukalam przepisow ale wszedzie w farszu podaja zwykle grzyby. czy z pieczarkami tez jakotako to wyjdzie czy raczej nie?:P
13-05-2010, 19:01
honeypuff
lepiej kupic mniej roboty :D
13-05-2010, 20:03
evevlina
Cytat:
Napisał honeypuff
lepiej kupic mniej roboty :D
Zawsze kupowalam dlatego chce teraz sama sprobowac:)
13-05-2010, 20:44
szpila59
Evevlina specjalnei dla ciebie, przepis na pierożki z kapustą i grzybkami :D
Farsz:
Najpierw ugotuj kapustke kiszoną , później podsmaż na tłuszczyku na patelki, dorzuć grzybki ( najlepiej z lasku :D, a jak nie masz to mogą być pieczarki jeśli już, a te z lasu to suszone, później w wodzie namocz :P) podsmarz troszkę, dorzuć liść laurowy, ziele angielskie sól i pieprz i zostaw do ostygniecia :D
Ciasto : najprostszy sposób : Woda, mąka i troszke soli :D wyrób tak by nie lepiło sie do rak, ale żeby też nie było za twarde. najlepiej zeby było mieciutkie i spręzyste :D pamietaj o podsypywaniu blatu mąką, aby ciasto się nie przykleiło.
Rozwałkuj ciasto, wykrój kółeczka lub kwadraciki, zlep pierożki i od razu i po kolei ukłądaj na ściereczce i przykrywaj ściereczką, żeby nie wyschły. Później wrzuć do wrzącej wody (nie wszysztkie naraz :D partiami :P mozesz też wlac trochę oleju do wody żeby sie nie skleiły ;P) z odrobina soli, a gotuj kilka minutek, naprawde krótko, poczekaj aż pierożki wyjdą na powierzchnię.
Podsmaż boczek albo sloninkę żeby zrobiły sie skwarki, albo podsmarz cebulkę i polej juz na gotowe pierozki :D
SMACZNEGO życze :D
13-05-2010, 21:36
dzoana
dziewczyny a macie dobry przepis na naleśniki z twarogiem? tym takim słodziutkim :D tzn naleśniki umiem, tylko farszu nie, pomożecie? ;)
13-05-2010, 21:42
honeypuff
hmm z tym takim zwyklym twarogiem ? ja znam tylko taki ze do twarogu dodajesz zoltko jajka,cynamon i duzo cukru(najlepiej pudru zeby nie szczelal pod zabkami^^) ale nie wiem czy o taki ci chodzi
mozna zrobic tez z takim serem do sernika , mozna kupic taki w sklepie juz gotowy i jest bardzo slodki ;) wiec moze to nie z twarogiem jadlas :D
17-05-2010, 13:18
farbstift
Mój dzisiejszy obiadek:
mielony z niespodzianką w środku:D+ ziemniaczki z masełkiem i szczypiorkiem+ kapustka albo buraczki
17-05-2010, 13:22
kachna831
A może... zrazy wieprzowe z pieczarkami, czyli schabowe inaczej :)
surówka 5 szt
majeranek 1 szczypta
pieprz czarny 1 szczypta
ogórki kiszone/konserwowe 2 szt
dressing 5-6 łyżek
frytki gotowe do pieczenia 1,5 kg
sól 1 łyżeczka
olej 4 łyżki
czosnek 3 ząbki
cebula 2 szt
pieczarki 30 dag
kotlet schabowy 5 szt
bazylia 1 szczypta
1. kotlety rozbijamy bardzo cienko, pieprzymy i solimy
2. pieczarki kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę, ogórki w paseczki
3. połowę pieczarek smażymy na patelni, dodajemy połowę cebuli, wyciśnięte ząbki czosnku, pieprzymy, solimy, możemy dodać odrobinę majeranku i bazylii i jeszcze chwilkę wszystko razem dusimy
4. na rozbite kotlety nakładamy cienką warstwą uduszone pieczarki z cebulą, nakładamy po kilka paseczków ogórka, i wszystko razem ścisło zwijamy, na końcu spinamy każdego zraza dwoma wykałaczkami
5. zrazy smażymy na patelni do silnego zrumienienia
6. przekładamy do garnka, do patelni wlewamy szklankę wody, zagotowujemy i zalewamy nią zrazy, do garnka wsypujemy pozostałe pieczarki i cebulę
7. dusimy pod przykryciem około godziny
8. frytki pieczemy w piekarniku około godziny
9. w tym czasie przygotowujemy surówkę, wszystkie składniki kroimy w kostkę, na 15 minut przed podaniem zalewamy dressingiem i mieszamy
10. przed podaniem wyciągamy wykałaczki, na talerze układamy porcje frytek, obok zraz z pieczarkami i porcję surówki, życzę smacznego.
Surówka: może być to co mamy w domu: kapusta pekińska, pomidor, ogórek świeży lub konserwowy, papryka, kukurydza.
SMACZNEGO!!
:D
17-05-2010, 15:21
total
kachna muszę kiedyś ten przepis wypróbować - dzięki
U mnie dziś kapuśniak ,bo taka jesienna pogoda za oknem . Na drugie (jak ktoś będzie jeszcze miał ochotę) resztki gyrosa z wczoraj :p
17-05-2010, 18:32
dudejla
U mnie był dzisiaj kurczak+ sosik tzatziki + ziemniaczki + suróweczka
18-05-2010, 12:36
madzialenkabuziaczek
Kochani a może kotleciki ryżowo - grzybowe;)
<nie wiem czy tutaj jest taki przepis bo dużo tu tego> :D Składniki: * szklanka ryżu
* 2 cebule, ząbek czosnku
* 4 łyżki oleju
* 75 dag pieczarek
* sól, pieprz
* 3 jajka
* gotowy sos pieczarkowy
* bułka tarta Przygotowanie:
Ugotuj ryż. Cebule, czosnek posiekaj i podsmaż na dwóch łyżkach oleju. z pieczarek odetnij trzony. Pokrój, dodaj do cebuli i czosnku przypraw solą i pieprzem, smaż razem 10 minut. Przestudź, przepuść przez maszynkę. Ryż włóż do miski, dodaj jajka i pieczarki, wymieszaj. Jeżeli masa jest za rzadka dodaj bułki tartej i wymieszaj, następnie formuj płaskie kotleciki, smaż 3-4 minuty z każdej strony na oleju. Sos pieczarkowy przygotuj według przepisu na opakowaniu, polej kotleciki. Smacznego;)
18-05-2010, 12:37
kachna831
Muszę wypróbować :)
18-05-2010, 12:51
madzialenkabuziaczek
Polecam bo są pyszniutkie;)
18-05-2010, 14:24
farbstift
Dziś: kasza jęczmienna (z sosem lub cebulką), kotlety sojowe ala schabowe, buraczki
jeszcze nie zastygnięty smalczyk z cebulką,wędzonym boczkiem,czosneczkiem,jabłkiem i duuuuuuuużo majeranku :)
19-05-2010, 09:55
dudejla
No jasne, że smalec! Ale burak ze mnie!:haha: Wyglądało znajomo ale za cholerę nie mogłam zgadnąć co to:)
Pychota:slina:
19-05-2010, 10:01
farbstift
Ja myślałam, że to świeżonka (to pyszne tłuste cosik co się robi przy zabijaniu świni z takich resztek):glodny:
19-05-2010, 14:17
madzialenkabuziaczek
a u mnie właśnie robi się ciasto! Cycki murzyńskie;]
19-05-2010, 14:53
szpila59
Cytat:
Napisał madzialenkabuziaczek
a u mnie właśnie robi się ciasto! Cycki murzyńskie;]
haha daj kawałek cyca!! :leze:
19-05-2010, 14:56
madzialenkabuziaczek
jak się upieką to dam Ci dwa cyce a nawet 4 cyce:leze:
20-05-2010, 19:42
Emist
Cytat:
Napisał dudejla
No jasne, że smalec! Ale burak ze mnie!:haha: Wyglądało znajomo ale za cholerę nie mogłam zgadnąć co to:)
Pychota:slina:
Cytat:
Napisał farbstift
Ja myślałam, że to świeżonka (to pyszne tłuste cosik co się robi przy zabijaniu świni z takich resztek):glodny:
dudleja,wybaczam :) hihi bo to nietypowy smalczyk :P mieszanina dobrych przepisów z nutką własnego wkłady (nie organicznego ;])
Fabi,co ja bym oddała za świeżonkę...:buja: ale może już nie długo :skacze: napewno się pochwalę :slina:
20-05-2010, 21:31
dudejla
Emi, ty mi takich rzeczy nie pokazuj, bo teraz przez miesiąc będę łazić i mędzić o smalec :haha:
U mnie dzisiejszy obiadek to:
ziemniaczki z rybką w sosie śmietanowo-czosnkowym:slina:
21-05-2010, 16:08
Gość
jakos ostatnio straciłam apetyt i ochotę na gotowanie więc dzis tylko
jak widac troche mi sie przepieprzyło.. znowu .. ale i tak pycha :slina:
woszczur - pychota :slina:
bitt - ja uwielbiam paprykę faszerowaną a już tak dawno nie jadłam, muszę zrobić, koniecznie :cwaniak2:
Ja dzisiaj robiłam zupkę jarzynową :glodny:
22-05-2010, 06:31
farbstift
woszczur- nie mogę na to patrzeć...takie pyszności mi tu pokazujesz:placz:
Dziś nareszcie- ziemniaczki z masełkiem i koperkiem a do tego mizeria:glodny:
16-06-2010, 15:45
Gość
Cytat:
Napisał woszczur
u mnie dziś resztki z wczorajszego rodzinnego 12osobowego obiadku :)
gosia prosiła o przepis na pierś faszerowaną serem zółtym więc jak juz sie produkuje tooo...:
1 pierś z kurczaka
2 palsterki sera zółtego morski lub gouda-twardego
jarzynka
pieprz
śmietana z biedronki 30% w pomaranczowym opakowaniu, rzadka "do ubijania" sładka ona jest
koperek
pozbywamy sie małej częsci z piersi (mozna wykorzystać do słozenia z drugą małą piersią i małą porcje dac dziecku )
dużą pierś nacinamy tam gdzie grubiej mieska i robimy "kieszonkę" do kieszonki wkładamy ser
vegetą/jarzynką/kucharkiem czy co tam mamy i pieprzem przyprawiamy i zawijamy w rulon od stony cienkiej do grubej, spinamy wykałaczką
kładziemy na patelnie z odrobiną ilością oleju/oliwy, przykrywamy i czekamy az mięsko dojdzie
mięso "puści "sok" wiec nie trzeba za dużo podlewać wodą...
gdy piers jest gotowa (ok pół godziny) robimy sos:
do śmietany dodajemy ciut mąki przennej i wlewamy na patelnie, mieszamy zeby zgęstniało, dosypujemy koperek,
wkłdamy piers do patelni pod przykryekę, aby naciągnęła sosem... (na ok 10 minut)
przy podawaniu na talerz na gorącą piers kładziemy 2gi plaster sera zeby sam sie rozpuścił, sos do sosjerki...
ja dziś robię piersi z kurczaka w sosie grzybowym ,ziemniaczki ,fasolka szparagowa ,ogórki małosolne :p
01-07-2010, 19:48
farbstift
Ja dziś botwinkę robiła:glodny: Na talerzu dodałam dla smaku octu jabłkowego...Pychotka, w sam raz na takie upały:)
04-07-2010, 12:06
kobietazpazurem
Dziewczyny a jak robicie zupę pieczarkową bo chciałam zrobić :) Jakiś fajny prosty przepis poproszę :)
04-07-2010, 14:21
Gość
ja robie na rsole allbo ma wywarze mięsnym
pieczarki kroje w talarki (tak zeby "pasek" bym razem z nóżką) i lekko podmażam na tłusczzu z niewielką ilością cebuli, do wywaru wrzucam marchewkę pokrojąoną w talarki, pdsmazone pieczarki z cebulką wrzucam do rosołu, i to sie gotuje, jak juz pieczarki będą miękkie wrzucam makaron świderki lub inne (z lubelli najlepsze) i jak makaron jest dobry to zabielam gęstą śmietaną, popyrka kilka minut ii gototwe.
czasem makarn gotuję osobno.
• filet kurczaka (w paski lub calosc jak kto woli)
• 1 szklanka startego zoltego sera
• 2 jajka
• 1 starta cebula
• ½ szklanki mleka
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• sól, pieprz, ulubione zioła
• oliwa z oliwek (1 lyzeczka)
• czosnek
• 1 papryka
• 1 cukinia
• kilka pieczarek
• fasolka szparagowa
• ziola prowansalskie, majeranek
• rosolek rozpuszczony w 250ml wody
Umyte i osuszone kawalki kurczaka pokroic. Na patelni rozgrzać oliwe z oliwek wycisnąc 3 zabki czosnku i troche podsmazyc, obrumienić na nim porcje mięsa (ja jeszcze posypalam przyprawa knorra do kurczaka) doprawić, odłożyć. Ser, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko i cebulkę zmiksować. W tak przygotowanym cieście moczyć obrumienione porcje mięsa, obtoczyć w tartej bułce. Tak przygotowane mieso smażyć na złoty kolor. Ja wrzucilam kawalki do ciasta odsaczylam i bez bulki tartej smazylam na zloto
w garnuszku naszykowalam pokrojona paprykę, pieczarki, cukinie, zalalam bulionem z kostki (1 kostka na 250ml wody) i podgotowalam az zrobily sie miekkie, dodalam ziola prowansalskie i majeranek, osobno ugotowalam faolke pokrojona na 3 i dorzucilam, odsaczylam warzywka z rosolku i dorzucilam do podsmazonego kurczaka http://e.pinger.pl/silly.gif
Ja właśnie skończyłam robić sałatkę gyros (wyszły dwie pełne michy) :D i zaraz będę robić ciasto bananowe :slina:
15-07-2010, 14:11
total
kobietazpazurem ja robię na dwa sposoby ( zależy od nastroju i nie wiem od czego jeszcze :] )
1) Zupa pieczarkowa - video przepis kulinarny
2)Zupa pieczarkowa - Zupa, pieczarkowa
zawsze trochę coś robię lub doprawiam po swojemu ,ale ogólne zasady tu znajdziesz :) smacznego
p/s jak nie chce mi się myć ,obierać warzyw ,to kupuję mrożoną włoszczyznę krojoną w paski i obieram tylko ziemniaczki :]
16-07-2010, 11:24
farbstift
Szukając pomysłu na jakąś fajną zupkę na te upały znalazłam to:
ZUPA KOPERKOWA
2 litry bulionu z kostki lub rosołu
pęczek świeżego koperku
2 jajka
żółtko
mąka
2-3 marchewki
ew. jogurt typu greckiego
Bazą do zupy koperkowej będzie rosół Waldzia (Rosół Waldzia - Rosół, Waldzia) odlewamy potrzebną ilość go garnka. Oczywiście możemy zrobić zupę z bulionu w kostkach. Jeśli mamy marchew z rosołu kroimy ją w kostkę, jeśli nie to dodajemy świeżą i gotujemy do miękkości w rosole. W osobnym garnuszku (filiżance) mieszamy 2 łyżki mąki z odrobiną wody i żółtkiem. Wyrabiamy mieszając na gładką masę, dolewamy do niej po łyżce rosołu i ponownie mieszamy. Rosół w garnku powinien wrzeć wtedy wlewamy zagęszczającą masę ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze parę minut. Możemy też zabielić zupę samym jogurtem ale trzeba uważać żeby się nie porobiły grudki. W tym czasie drobno siekamy koperek. Wyłączamy zupę i wsypujemy koperek. Zupę podajemy z wcześniej ugotowanymi jajkami lub groszkiem ptysiowym do zup. Smacznego.
Mój dzisiejszy obiadek:
ziemniaczki z maselkiem i świeżym koperkiem
sałatka kolorowa typu sprzątanie lodówki (resztka sałaty, ogórek zielony, pomidor, papryka marynowana żółta, kukurydza z puszki, całość polana dressingiem własnej roboty)
kotlety sojowe ala schabowe
omlet
20-07-2010, 12:40
zyza
tak wiec cos dietetycznego
kurczak w sloneczniku
• filet kurczaka (w paski)
• 2 łyzki przyprawy do kurczaka
• 4 łyzki oleju (ja uzylam 1 lyzka oliwy z oliwek)
• 1 szkl. sloneczniku
• 1 maly por
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz, ulubione zioła
filet zrumienic na jednej łyzce, dorzucic por i czosnek, dorzucic slonecznik i troche podpiec. Slonecznik mozna podpiec osobno ale z jedna lyzka przyprawy do kurczaka :D pycha i szybko :D mozna podac w jakims sosie i z ryzem ale ja nie bardzo moge sosu :D
pieczarki osobno podgotowac, kasze ugotowac wg przepisu z opakowania ( nawet mozna troche rozgotowac, najlepiej nie solic) cebule drobno posiekac albo zetrzec na tarce, czosnek wycisnać, wymieszac wszystkie skladniki: kasze + cebule + czosnek + jajko + kasze manne + pieczarki (jak jest za suche mozna dorzucic jedno jajko) wszystko wymieszać, ja zmiksowalam blenderem ale trzeba uważac bo troche balaganu kasza robi. Formowac kotleciki i smazyc jak mielone, ja lubie na maśle. Mozna zrobic soso pieczarkowy ale z oczywistych wzgledow ja nie moge :D na zdjeciu jest sos ale to dla mojego męza porcja :D
podalam te dwa dania razem ale szczerze nie smakowaly dobrze razem bo kazda z nich ma swoj dominujacy smak, dlatego lepiej robic osobno z jakas surowką bądz mizeria w dodatku