-
Odp: Wyjatkowe dziewięć miesięcy czyli FORUMKOWY KLUB CIĄŻOWY ; )
Marta ja choruję na nerki, więc moczu muszę pilnować jak oka w głowie :/:
Rudzia, a co to za badanie narządów? jak ono wygląda? I czemu się je robi? Może i ja powinnam? Umówiłam się na połówkowe na 7 października, a dziś dostałam od koleżanki kilka maleńkich ubranek :love: Zaczyna docierać...
-
Justyna, w sumie dokladnie sama nie wiem jak to wyglada bo pierwszy raz ide ale po USG lekarz dal mi skierowanie na takie badania wiec ide. Giny jak nie sa czegos pewni i nie maja odpowiednich narzedzi by sprawdzic to wysylaja na ginekologie do kliniki, gdzie jest nowszy sprzet do badan.
To badanie dla Malenstwa ( chyba ) czy narzady typu nerki, pluca, watroba itd. prawidlowo sie rozwijaja, pewnie oczy, nos, usta itd, czy mam odpowiednia ilosc wod plodowych by mialo miejsce w brzuszku. Tak mi sie przynamniej wydaje, ze tak to wyglada ale w srode napisze wiecej :)
Kolezanka miala takie badanie bo za szybko puchl jej brzuch ( w 6 m-cu wygladala jakby byla w 9 :P ) i malenstwo za szybko roslo. Okazalo sie, ze ma duzo wiecej wod niz powinna, stad brzuch jak balon.
Ubranka tez mam, zbieram rozne rozmiary :D Rozgladam sie juz za wozkiem i akcesoriami.
7 pazdziernika masz polowkowe a ja jade odebrac mebelki dla dzidziusia :love:
Dzis zaczynamy 22 tydzien a brzuszek stoi w miejscu. Bede miala malusi, jak moja mamuska z najstarsza siostra :)
-
Sztynka takie badanie na połówkowym ci zrobią :)
Wy kupujecie wózki a ja swój chcę sprzedać :D
-
Calkiem mozliwe, ze w PL robia na polowkowym, nie wiem, w Niemczech wszystko robia inaczej, nawet ten test na glukoze o 5 tygodni za wczesnie zrobili :)
-
Dziewczyny, przy was człowiek tyle się uczy :D Ja o dzieciach wiem dużo, ale na temat ciąży zero... Wszystko to dla mnie nowość.
Jeśli chodzi o brzuch, to moja waga stoi póki co, ale już spuchłam ;] Mam ciążowy brzuszek , widoczny, ale w porównaniu do znajomej, to bardzo malutki.
Ja już mam dla dziecka wszystko od swoich sióstr i szwagierki. Z mebli dokupię tylko komodę, ale to już pod koniec ciąży, po nowym roku będą wyprzedaże. A tak to materacyk, pościel, pieluchy i inne pierdółki. Wózki mam dwa :skacze:
-
Dawno tu nie zagladalam a tu widze tyle zmian i "nowe przyszle mamusie"....fajnie:) Gratulacje kochane :)
-
Juz po wizycie :) Badaly mnie dwie Panie i powiedzialy, ze wszystko jest w najlepszym porzadku. Badaly dlugosc i wage, glowke, raczki, nozki i wszystko co z nimi zwiazane , serce, podstawowe organy, ilosc wod plodowych, > mam ciut wiecej niz norma ale nie mam panikowac. Stawialy wiele pytan i obie stwierdzily, ze mam bardzo ruchliwe i aktywne malenstwo :D Nie dalo sobie zmierzyc wielkosci noska ale sie w koncu udalo 6 mm, hehe.
Na 90 % jest dziewczynka ( stwierdzily obie lekarki ) ale na 100 % bede wiedziala po jutrzejszej, normalnej wizycie u gina :)
Zrobilam sobie termin na sesje 3 d ale dopiero po 29 tygodniu :)
Malenstwo ma teraz 34,7 cm i wazy ok 500 g a jutro zaczynamy 23 tydzien :)
-
Rudzia, ale Ci fajnie :skacze: Już znasz płeć, a czujesz ruchy? Urosłaś już dużo, jak waga? U mnie stałą do tej pory, co mnie cieszyło, ale teraz mam nadzieję, że z kilo przytyłam dla zdrowia:)
-
Ruchy, w sensie kopniaki lub uderzenia czuje juz od 19 tygodnia ale z tygodnia na tydzien coraz czesciej i mocniej :)
Z waga stoje, przytylam w ciagu 2 miesiecy 1,5 kg ( 65 waze ) a brzuszek nadal maly. Jednak, ze jestem szczupla i dluga ( 175 cm ) to nie ma znaczenia, wazne ze dlugosc i waga dziecka zgadza sie z tygodniem, no w przyblizeniu oczywiscie bo kazde malenstwo rosnie swoim tempem :)
-
U mnie już wszystko gotowe, łóżeczko stoi, wózek i nosidełko jest, ciuszki uprane i wyprasowane leżą w torbie ;)
mam rozwarcie na 0,5 cm - jak się wcześniej nie rozsypie to 01.10 mam dostać skierowanie na cc,
mała waży teraz 2700 g a ja mam ok. 7 kg do przodu więc niewiele, brzuszek mały ale wszystko boli mnie w środku a najbardziej żebra, ani siedzieć ani leżeć masakra
w dodatku, że mała nie jest duża uprawia intensywny sport :P
te badania o których piszecie to ja mam robione z 4-5 raz a ostatnio co wizyta siedzę na helikopterze i usg, test na glukozę też miałam w 32tc a na inne badania kierował mnie co 2 tyg - krew itp., ogólnie to fajny lekarz choć chodzę państwowo
-
Claudia to niewiele przytyłaś. A dzidzia też jednak malutka jest, więc może jeszcze trochę ponoś he he :P Ja bym chciała już wszystko kupować, rozkładać, pracować... Tak wiem, potem mi się odechce po tych nocach nieprzespanych :D
Rudzia pocieszyłaś mnie, bo się martwiłam. Ja teraz aby do 7.10 i będzie z górki jak zobaczę znów moje maleństwo.
Zaproponowałam mężowi imiona, ale o uparty jest, że pogadamy jak poznamy zawartość brzucha.
-
Claudia, w sumie zostalo 22 dni wiec jak sie jej juz spieszy to niech sie pacha na swiat. Ciut malusio wazy ale moja najstarsza siostra tez wazyla po urodzeniu w 9 m-cu 2700 g i 52 cm miala :)
Justyna, malenstwo Twoje moze byc juz ruchliwe i nawet tego czuc nie bedziesz a moze byc po prostu spokojne i dopiero w pozniejszych tygodniach zacznie wariowac :)
Moj gin tez na 90 % potwierdzil, ze bedzie dziewczynka. Dzisiaj byla dosc spokojna i rozlozyla nozki i nic miedzy nimi "wiszacego" nie bylo widac ale wiecie jak to jest, jeszcze poczekamy :P
Slyszalam dzisiaj bicie jej serduszka, dostalam krociutki wykres na pamiatke bo nastepnych juz nie dostane. Po 26 tygodniu bede miala KTG trwajace 30 min :)
-
Wspólne Odkrywanie dla was mamusie przyszle i obecne ktore urodzily maluszka w 2013:) zabawek nigdy dosc ;)
-
rudzia1985 to super że córa :ok:
u mnie czop schodzi kawałkami już kilka dni, krzyż boli że ledwo chodzę jak to mój określa "słoniątko" :D
wydaje mi się, że sama nie wyjdzie tylko ją wyjmą - te ostatnie dni to masakra, człowiek się taki niedołężny zrobił, że łzy same do oczu napływają ;(
-
Claudia, spokojnie, Malutka ma jeszcze 14 dni, niech sobie spokojnie siedzi jak chce, nic na sile. Moja mama zawsze mowi "dojrzale jablko samo z drzewa spada" :)
Cierpliwosci Kochana, widocznie w brzuszku jej dobrze :)
-
tylko ja mam wizytę we wtorek i mam dostać skierowanie na cc bo w pierwszej ciąży był brak postępu porodu i cc
i mój lekarz mówi, że nie ma co czekać do końca a ja miałam nadzieję że sama wyjdzie w tym tyg.;)
-
Aaaaa...to co innego. W sumie do wtorku kilka dni, moze akurat jutro albo w niedziele dostaniesz znienacka skurcze :)
Cierpliwie poczekamy !
-
Ciekawe jak tam Claudia? Już urodziła?
U mnie 19 tydzień się kończy, a mój dziec na USG się wypiął i nie wiemy co tam siedzi. Doktor mówi , że raczej babeczka, ale nie podpisuje się pod tym :D Ja dostałam infekcji pęcherza i dał mi lekarz wczoraj cudowny lek w saszetce i dziś jest o połowę lepiej :o Ruchów nie czuję, przytyłam 1 kg ;)
-
eee nie urodziłam, dostałam skierowanie na poniedziałek
ale jak tak czytam to mogą odmówić zrobienia cc :(
-
Mnie wysadzilo, mam duzo okraglejszy niz z przed 2 tygodni. Jutro zaczynam 25 tydzien, mala kopie i bije a nawet sie rozpycha, ze musze stanac na chwile jak ide do pracy :D
Musze zdjecia wstawic bo sa w aparacie i sie kurza :P
Justyna, podobnie bylo u mnie, zlaczyla nozki i nie chciala pokazac ale w sumie i dobrze bo lekarz stwierdzil, ze plec jest wiadoma od 14 tygodnia juz ale dopiero po 24 tygodniu widac lepiej wiec moglby sie pomylic a tak wiemy, ze dziewczynka od 3 ginow. Ja mimo ze do brzusia juz mowie po imieniu ( :P ) to nadal czekam na 3d USG pod koniec pazdziernika, wtedy bedzie juz wiadomo co mamy na 100 % :)
Sasiadki corka dowiedziala sie 2 tyg przed terminem, ze bedzie dziewucha, zawsze obrocona na badaniach lub zaciskala nozki :D
Ruchy czujesz tylko nie wiesz do konca, ze w tym momencie ono sie poruszylo, sa to czasami dziwne odglosy lub dzwieki z brzuszka :P
Claudia, jeszcze cierpliwosc, pare dni i bedziesz juz ja miala w ramionach :przytul: :)
-
Ja ruchy poczułam chyba w 16 tyg a moj Paweł w 18.
A czy to ważne czy chłopak czy dziewczynka?? ważne żeby było zdrowe:)
Claudia właśnie nie wiem czy brak postępu podczas porodu jest wskazaniem do cc... raczej wątpie...
-
Cytat:
Napisał
milenka_olsztyn
Claudia właśnie nie wiem czy brak postępu podczas porodu jest wskazaniem do cc... raczej wątpie...
mój gin cc zrobił by już dziś tylko że on pracuje w Skarżysku a ja chce w Radomiu i tu cały problem,
bo jak bym chodziła do lekarza w Radomiu to by zrobili - tak to właśnie jest
niby moim prawem jest wybór ale wiadomo kto posmaruje ten ma
ja pierwsze ruchy poczułam ok 20 tyg. ale jestem korpulentną kobitką :wstydek: a brzuszek było widać w 6-7 m-cu
-
Cytat:
Napisał
milenka_olsztyn
A czy to ważne czy chłopak czy dziewczynka?? ważne żeby było zdrowe
Dla niektorych kobiet w ciazy i plec i stan zdrowia jest wazny. Jesli chce ktos dziewczynke to oczywiste, ze lepiej wiedziec plec duzo szybciej, podobnie z chlopcem :)
Claudia a moze jednak warto pojechac do Radomia ? :)
-
Rudzia tak wczoraj leżałam w nocy i czuję takie pukanie po prawej stronie, gdzie nogi dziecka, uczucie jakby rybka pływała. Na twarzy banan, ale nic jeszcze małżowi nie mówiłam. Dzisiaj o 7 budzi mnie walenie konkretne w tym samym miejscu, więc już szczęśliwa go obudziłam i małe kopie konkretnie. Ja bym chciała znać płeć, żeby ubranka segregować i móc kupić coś spersonalizowanego, jakiś kocyk z Imieniem czy coś. Bo ubranek nie kupuję, ale np. pościel itd już tak. Nie planuję w różu, ale w seledynie raczej. No i doszłam do porozumienia z mężem w kwestii imienia dla córki -będzie Alicja. Dla syna nie mamy jeszcze, bo mu noc nie pasuje ehh.
W poniedziałek mam na fundusz USG, może pokaże co nie co. Jutro mam glukozę :porazka:
Claudia mam nadzieję , że już niedługo powitamy na świecie twojego dzieciaczka :D
-
No widzisz :) Teraz bedziesz czuc coraz czesciej bo zaczyna sie obracac glowka na dol.
Moja mala sie np. rano i wieczorem rusza sie duzo aktywniej, w polowie dnia lekkie uderzenia, czasami caly dzien nic a nadrabia wieczorem.
Twoje Malenstwo moze byc zupelnie inne, czekaj na mocniejsze ruchy i kopniaki bo to swietne i niezapomniane uczucie :)