Odp: Staż w innym miescie ???
niestety nie wiem,jak to jest ze stażem z up,mogę zapytać znajomego,więc odp dopiero w poniedziałek,z tego co wiem,to najpierw dają staż na 3 m-ce,później go przedłużają do chyba roku maxymalnie.
poproś kogoś o meldunek tymczasowy,starczy do rejestracji:)
co do dochodów też nie mam pojęcia,bo nie posiadam żadnego ;] może w google coś się znajdzie :)
Honey nie wiem jak u ciebie, ale u mnie trzeba być zarejestrowanym w PUP przez 3 m-ce za nim dostaniesz od nich cokolwiek typu staż, kurs, dotację. Nie wiem jak z meldunkiem ani z rentą. Musisz mieć ukończoną szkołę średnią. Staż możesz dostać max na 12 m-cy. Ja pierwszy dostałam na 5 m-cy, a drugi na 6 m-cy brakło mi miesiąca do roku. I możesz się o niego starać do ukończenia 25lat po tym wieku przepada. Mam nadzieje że ci się uda:)
no jak beda 3 miesiace zanim dostane to juz bedzie lipa, i jjeszcze naklonic kogos zeby mnie tu zammeldowal :D ale mam nadzieje ze tu bedzie inaczej :D
Dziwna sprawa. Ja pracowałam w PUPie rok czasu i... dużo się zmieniło po nowelizacji ustawy. Przede wszystkim:
1. Nie trzeba mieć meldunku, ani stałego ani tymczasowego. Wystarczy tylko oświadczenie, że nie jest się zarejestrowanym w innym Urzędzie Pracy, przebywa się w danej miejscowości i podać adres do korespondencji.
2. Terminu rzeczywiście nie ma. Jeśli kobitka miała zgłoszony staż już wcześniej to tylko kwestia kilku dni lub tygodnia (zależy jak pracują ;)). Jeśli nie zgłaszała stażu, no to niestety trzeba wszystko załatwiać. Pracodawca musi wypełnić dokumenty, złożyć wniosek o utworzenie stażu i czekać na zebranie się komisji i ich decyzję. Potem może podać imiennie osobę, którą chce przyjąć (tzw. staż pod osobę, który jest wg mnie nie fair no ale ba ;)) lub otworzyć rekrutację.
3. Co do stażu i wykształcenia. Szczerze mówiąc wszystko da się naciągnąć i wszystko zależy od wymienionych obowiązków przez pracodawcę. Przykładowo dobry urzędnik tak na prawdę jest w stanie wysłać kogoś na staż, kto w sumie nie ma kwalifikacji (np. ja po szkole gastronomicznej poszłam na staż do pupu, bo "znajoma znajomego" dodała i wpisała w system zawód wyuczony: pracownik biurowy... i chyba tylko na podstawie dwóch lat przedmiotu techniki biurowej w szkole;) bo z zawodu i dyplomu jestem cateringowcem). Jeżeli masz choćby kurs zgodny ze stanowiskiem to jak najbardziej jesteś odpowiednią osobą - w końcu po kursie posiadasz kwalifikacje zawodowe i powinnaś otrzymać dyplom ukończenia kursu. To wystarczy.
4. Jednak... jeśli chodzi o rentę :/ nie może ona przekraczać kwoty połowy minimalnego wynagrodzenia = 658,50 zł - stan od 01.01.2010r. To warunek przy rejestracji.
Aczkolwiek tak było u mnie, teraz weszły kolejne poprawki do nowelizacji (np. staże z funduszu europejskiego nie są obciążane kosztami składek tak jak staże z funduszu pracy), nie wiem co tam się zmieniło jeszcze, bo już się w to nie bawię i interesuję się tylko swoimi "prawami". Ale muszę też przyznać, że PUP PUPowi nie równy i w każdym troszkę inne są zasady... dziwne, ale niestety taka nasza Polska... ;)
Aaa no i są miłe (lub jak ja to uważam białego murzyna...) zasady. Istnieją staże do 25 roku życia oraz powyżej 25 roku życia ;) I jeśli ukończymy staż możemy podjąc kolejny byle tylko nie na tym samym stanowisku (np. 1 staż- kosmetyczka, 2- staż wizażystka ;) )