no te ze skóry ekologicznej są spoko. niestety nie mam poęcia o fryzjerstwie, jeśli będe zakładac do komus podnajmę stanowisko a w wyposazeniu pomoże mi koleżanka;)
Printable View
no te ze skóry ekologicznej są spoko. niestety nie mam poęcia o fryzjerstwie, jeśli będe zakładac do komus podnajmę stanowisko a w wyposazeniu pomoże mi koleżanka;)
ale część bedziesz pokrywac z dofinansowania? bo sie zastanawiam, że tez mogłam bym komus wynająć, ale czy znajde kogos kto by przyniosl caly sprzet potrzebny... hmm, czy np. kupic najpotrzebniejsze rzeczy takie jak fotel, lustro, a te swoje pierdulki sama by przyniosla? tylko czy na wszystko by mi starczylo hmm...a na jakich produktach bedziesz pracowala?
więc tak. teraz to ja mam tylko paznokcie i teraz to akurat w domu przeczekują (drogie miejsca są a z poprzedniego się wyniosłam). ale w przyszłości za rok-dwa jeśli się plany nie zmienią to się przeprowadzimy i tam będe miała lokal. i rozwinę o wizaż, moooże masaże, rzesy, myślałam o doczepianiu włosów. a w przyszłości kosmetyka i fryzjerstwo i na pewno kupie fotele, dyfuzory, myjki, konsole i tego typu rzeczy. i jak się uda, bo kosmetyki bedę chciała autoryzowany salon sobie zrobc i zatrudniać kogoś, bo to więcej kasy dla mnei jako pracodawcy wtedy. a jeśli się nie uda, to kupię "meble" wymienione powyżej i podnajmę i wtedy taka fryzjerka sama farbę będzie musiała kupowac, obstawiam loreala albo welle. ale to na razie plany. w każdym razie jak przyjdzie czas na dzidzie to chciałabym miec ogarnięty interes już.
i wtedy będe się starała o dofinansowanie. i na początku może z up się uda, chociaż wątpię bo już mam działalność. ale będe sę starać o dofinansowania z ue
no troche to pogmatwane, ale chyba najprosciej bedzie jak pójde do up i sie zapytam jak to wyglada... chociaz cos mam złe przeczucia heh...
idz idz, podobno nie jest trudno dostac te 20 tysięcy z up. a jeszcze chyba od województwa zależy. trzymam kciuki:* salonik paznokciowy otworzyłam bez dotacji (wynajem pokoju, który sobie zrobiłam), wierzę że ci się uda:D:D
z ue sa większe kwoty, ale trudniej dostac ponoć
Dzoana ja myślę jak Asia - spokojnie wystarczy :)
co do poręczycieli to właśnie nie da się tego obeśjść :( to zabezpieczenie do PUPu :( ale spytaj jak jest w Ciebie w mieście, bo może nie potrzeba tych poręczycieli :) w niekótrych meijscowościach nie wymagają ich, ale to już zalezy: od rejonu, % bezrobocia, urzedu, od tego ile maja pieniążków "do rozdania" itp. :)
kwota dotacji z Urzędu Pracy
polecam lekture.
dziewczyny mam do was takie pytanko z tego co wiem jest możliwośc otrzymania dofinansowania na dzialajaca juz dzialalnosc gospodacza... czy wiecie cos wiecej na ten temat, co trzeba spelnic, jakie warunki itp??????
Czarnulka1523 tutaj masz wszystko :D
Dofinansowanie z Urzędu Pracy
Warunki dotacji dla bezrobotnych
Składanie wniosku o dotacje z Urzędu Pracy|BierzDotacje.pl
no i oprócz tego dziewczyny już wcześniej tez pisały http://forum.wzorki.info/wlasny-gabi...ialalnosc.html
http://forum.wzorki.info/wlasny-gabi...spodarcza.html
Powinnaś tu znaleźć co Cie interesuje ;)
czarulka dzieki wielkie za info ale z tego co czytam to wszedzie pisze o otrzymaniu dofinansowania na otworzenie dzialalnosci a nie na poszerzenie jej.... ale dzieki
Hej dziewczyny proszę Was o pomoc.
Mój narzeczony ma firmę i chciałby rozszerzyć działalność o tą moją stylizacje.
Czy jest możliwość, aby firma była zarejestrowana w innym mieście a miejsce wykonywania usług było w innym, bo obecnie
wynajmujemy mieszkanie i w nim bym chciala się tym zajmować. Bo nie wiem jak to należało by załatwić. Czy w tedy zarejestrować do jako dojazd do klienta czy jak?
Będę wdzięczna, jeśli się ktoś lepiej orientuje w tym temacie.
mozna :)
w urzedzie miasta sklada sie odpowiednie druki:)
na jednym dopisujecie rozszerzenie dzialanosci a na drugim inne miejsce wykonywania pracy:)
w urzedzie miasta w informacji uzyskasz informacje jakie druki musicie zlozyc
Mnie się wydaję , aczkolwiek obiło mi się kiedyś o uszy , że to może być wykonywane w tym mieszkaniu i zarejestrowane jako normalna działalność w której klientki przychodzą do Ciebie do "gabinetu" ALE pomieszczenie to musi spełniać wszelkie wymogi np: umywalka x2 itp. Wtedy normalnie sanepid robi Ci kontrole w mieszkaniu.
Ps: Też b. chętnie się dowiem , w jaki sposób odbywa się taka rejestracja i czy można zarejestrować jako dojazd do klienta :*
oczywiscie ze mozesz moja kolezanka tak zrobila tzn ona aby ominac sanepit ,zalozyla firme na wykonywaie uslugi u klienta w domu i tak chyba dla ciebie tez by bylo najlepiej.... nawet ona dostala na to dofinansowanie;)
mam takie pytanko, ponieważ ostatnio byłam w urzędzie z pytaniami odnośnie DG
jako siedzibę winnam podać adres zameldowania, jak zadałam pytanie o usługę w domu klienta to Pani mi powiedziała, że nie trzeba pisać, że usługa wykonywana jest gdzieś bo obligatoryjnie z mocy ustawy mogę usługę wykonywać na teranie całego kraju a nawet unii
i tak mnie to troszeczkę nurtuję, bo jakby ktoś był niemiły i zaczął coś węszyć, to czy taka działalność jest ok
adres siedziby - to adres zmeldowania, a jak jest z sanepidem w takim przypadku, jak się nie zaznacza tego dojazdu do klienta??
chyba, że ja Panią źle zrozumiałam i muszę podać jakieś dodatkowe jeszcze informację
załóżmy, że zakładam Firmę Handlowo - Usługową i główną podstawą tej działalności są fryzjerstwo i inne usługi kosmetyczne ( czyli nasza stylizacja ) to czy to zobowiązuje mnie do zgłoszenia do sanepidu
z tego co czytalam na innych forach juz nie zaznacza sie ze usluga jest wykonywana w domu klienta, i nic nie zglasza sie do sanepidu bo ich to nie interesuje wtedy co robisz u klientek;)
poszukaj na innych forach
a najlepiej udać się do sanepidu i dowiedzieć jak to wygląda w twoim mieście :) będziesz mieć pewność :)
Cześć, mam pytanko. Zdecydowałam się na otwarcie saloniku z usługami z paznokci i makijażem. Orientuje się może któraś z Was czy w analizie finansowej we wniosku produkty do paznokci i makijażu mam rozpisać wszystko po kolei tzn. kopytko, waciki itd czy można ogółem napisać produkty do paznokci i kwota tyle i tyle. I w takiej działalności jaki mam wpisać kod PKD bo nigdzie nie umiem znaleźć tego http://www.forumsweetnails.net/image...con_smile3.gif
jezeli chodzi o nr to to jest pod 'fryzjerstwo i inne usługi kosmetyczne'
czyli zrobić normalnie załącznik do wniosku i rozpisać wszystko?
dziewczyny ja będę po świętach zakładać działalność, ile dni wcześniej mam się udać do urzędu, żeby działalność działała już od 1-go maja?? I mam jeszcze jedno pytanie, o sanepid;p Czy muszę się do niego w ogóle po coś zgłaszać? będę podnajmować stanowisko do stylizacji paznokci w salonie fryzjerskim, który miał już odebrany przez sanepid projekt, i w tym projekcie była również uwzględniona stylizacja paznokci, więc wszystko co trzeba jest, tylko siąść i zacząć działać z pazurami. Ale tak się właśnie zastanawiam z tym sanepidem , jak to jest, czy sami się zgłaszamy, czy oni nas pierwsi odwiedza;p ??
Eh, ja będę musiała zarejestrować działalność, bo chcę kącikiem siedzieć u takiej Pani. A ona nie może mnie zatrudnić. I do opłacenia będę miała ZUS i kącik, ale nie wiem czy nazbieram chociaż na te opłaty...
Witam,
mam dylemat :P Od trzech miesięcy jestem bezrobotna. Wcześniej przez rok pracowałam w salonie stylizacji paznokci, zrobiłam sobie wakacje i teraz mam zamiar szukać pracy. Ale przyszedł mi do głowy inny pomysł. Pomyślałam o założeniu własnej działalności. Akurat kilka dni temu, niedaleko mojego domku zamknęła swoją działalność inna stylistka. Podnajmowała sobie kącik z biurkiem w salonie fryzjerskim. A że miałabym bliziutko do pracy i byłabym w końcu na swoim to stąd pomysł na własną działalność. No i tu zaczynają się schody...poprzedni salon, w którym pracowałam, znajdował się w innym mieście. Także wszystkie moje stałe klientki zostały tam. Także musiałabym zaczynać od zera :/ i nie mam pojęcia jak to zrobić i czy to nie za duże ryzyko otwierać swoją działalność bez żadnej klientki? :(
dziewczyny mam pytanie, przy zakładaniu działalności trzeba podać numerki tego co się będzie wykonywać, powiedzmy tatuaże mają swój numerek, fryzjerstwo ma swój, kosmetyka swój, jak to się ogólnie nazywa? Jak znaleźć ten cały spis w internecie bo nawet nie wiem pod jaką nazwą szukać :(
To PKD :)
dzieki wielkie :skacze:
Polecam się na przyszłość:)
nie wiem czy pisze w dobrym temacie..
Planuje kupić dom-segment i chciałabym garaż i pomieszczenia gospodarcze (usytuowane w bryle budynku, co jak suterena al z mini okienkami) przekształcic na salon kosmetyczny.
Chciałabym tam miec pazurki, kosmtyke i fryzjerke :) i zastanawiam sie jak to ugryzc.. Ztego co czyałam na innym forum musiałabym przekształcic czesc budynku pod usługi, sanepit idp..
orientujecie sie jakie sa konkretne wymogi??
Miałyscie moze podobną sytuacje?
Cholernie sie boje wziasc kredyt na 20 lat a pózniej nie móc w tym domu otworzyc działalnosci gosp.
Zgóry dzieki za odpowiedzi :)
z tego co sie orientuje to powinnas sie w danej gminie zapytac czy da sie takie przeksztalcenie zrobic, zazwyczaj sie da (kwestia planu zagospodarowania i dobrego humoru pani urzedniczki)
a ja mam pytanie co do ksiazeczek sanepidowskich, potrzebne jeszcze? i jesli tak to jest jakas inna dla manicurzystek, od tych pracujacych w gastronomii??
Potrzebna, ta sama
Od niedawna mam dg. i zastanawia mnie jedna kwestia apropo sanepidu. Działalność mam zarejestrowaną w miejscu zamieszkania ale pracuję w salonie fryzjerskim gdzie podnajmuje malutkie pomieszczenie. Domyślam się, że sanepid zaraz się dowie o tym, że należało by mnie sprawdzić. Zastanawia mnie gdzie i czy w ogóle przyjdą. Do domu czy do salonu. Jeśli do salonu to tylko mnie będą sprawdzać czy cały salon?
Kolejną kwestią jest to, że w owym pomieszczeniu wykonuję rzęsy, manicure i pedicure. Nie wiem czy nie czepną się, że wszystko jest razem. No i nie mam podpisanej umowy z ludźmi od odbioru odpadów medycznych. Czy Jeśli wykonuję pedicure i manicure tylko frezarką to musze mieć to podpisane? Przecież tego pyłu nie będę przenosić do pojemnika.
Zaczynam się bać tego sanepidu bo wszędzie mają inne wymagania i czepiają się różnych rzeczy...
jezeli sprawdza salon to i tak caly a nie tylko ciebie, tak samo jezeli sanepid przyjdzie do powiedzmy fryzjerek, to ciebie tez sprawdza. moze podpisz umowe uzyczenia lokalu? bo jak ci wjadą na dom to roznie moze byc :/
teoretycznie nie trzeba miec ksiazeczek jako takich, ale badania przesiewowe etc juz trzeba:D takze wychodzi na to ze i tak lepiej miec ksiazeczke:D:D:D
co do odpadow to glowy nie dam, ale jezeli nie masz odpadow typu igly etc to chyyyba nie trzeba. ale na pewno dezynfekcja i sterylizacja sa wazne (a nawet najwazniejsze)
Mam podpisaną umowę o wynajem pomieszczenia.
Mam książeczkę sanepidu i zrobione badania przesiewowe. W poprzednim salonie gdzie pracowałam Pani z sanepidu powiedziała mi, że nie mam w pełni wypełnionej książeczki sanepidu... muszą być jeszcze jakieś badania. Na chwilę obecną nie pamietam co tam jeszcze musi być. Ale wszędzie się czepiają czegoś innego.
Jeśli chodzi o odpady to igieł nie mam, omegi nie mam jedyne co to ewentualnie jak skaleczę klientkę to wacik z ew. krwią ale trochę bez sensu mieć pojemnik na odpady medyczne dla jednego wacika na rok...
Ale z jakiej racji sanepid ma wejść na dom? Ich nie interesuje to na jaki adres masz zarejestrowaną działalność :) i sami od siebie też się nie dowiedzą że założyłaś firmę bazującą na usługach kosmetycznych. Papiery składane w urzędzie gminy/miasta ich po prostu nie interesują, nie dotyczą, te urzędy ze sobą nie współpracują. Do póki sama ich do siebie nie zaprosisz bądź nie zgłosi Cie ktoś życzliwy to dla nich nie istniejesz :)
Aha bo myślałam, że są jakoś powiązani skoro już dostałam ogółem 3 listy od: Krajowego Rejestru Firm i Działalności Gospodarczej, Rejestru Polskich Podmiotów Gospodarczych, Krajowego Centrum Bezpieczeństwa I Higieny Pracy.
Dlatego myślałam, że kolejnym listem będzie sanepid.
Czy w takim razie jeśli nie zaproszę Pań z sanepidu dostanę jakąś karę za nie poinformowanie ich o mojej działalności?
Mi pani w sanepidzie powiedziała że nawet nie ma obowiązku zgłaszania się do nich... Więc na mój gust odbywa się to na zasadzie: jak zaprosisz sama to Ci powiedzą co masz źle bez wystawiania kary, jak wproszą się same to powiedzą co jest źle ale już z karą ;)
Przypomniałaś mi bardzo ważną rzecz... Istnieje firma, nazywa się Krajowy Rejestr Pracowników i Pracodawców, która wysyła do nowo założonych firm informację że za wpis do krajowego rejestru pracowników i pracodawców trzeba uiścić opłatę. Są to OSZUŚCI! Wszystko wygląda jak pismo urzędowe, nazwa strasznie myląca przypominająca instytucję Państwową a w rzeczywistości to prywatne osoby które założyły jakiś internetowy katalog firm. Próbują zarabiać na nieuwadze niewinnych ludzi a najgorsze jest to że ciężko im postawić jakiekolwiek zarzuty ponieważ przecież nie podszywają się pod żadną instytucję państwową, "to nie ich wina" że tak się kojarzą... Agnieszko czy to nie od nich dostałaś jeden z listów? Mam nadzieję że nie zapłaciłaś im żadnych pieniędzy...