a pewnie, łodyżkę usuń, ważne żeby korzenie były ok, siostrze mojego nie kwitł 3 lata, tylko od czasu do czasu liść wyrósł, a teraz jak dziki:D:D
Printable View
a pewnie, łodyżkę usuń, ważne żeby korzenie były ok, siostrze mojego nie kwitł 3 lata, tylko od czasu do czasu liść wyrósł, a teraz jak dziki:D:D
storczyki najlepiej podlewac nie za czesto. nie lubia nadmiaru wody, moja mama ma kwiaciarnie i ma fajny myk na nawadnianie stroczykow.
najlepiej wziac garneczek, chyba ze macie ozdobna doniczke, nalac pelno wody i zostawic na noc. pozniej wyciagnac z garneczka lub zlac wode z doniczki. Kora fajnie nasiaknie i bedzie trzymac wode i oddawac ja w takiej ilosci, w jakiej storczyk ma chec. Mama robi to raz gora 2x w tygodniu.
aaa i nie przesadzajcie storczyka do ziemi. Wazne jest tez, zeby donica w ktorej stoja storczyki byla przezroczysta, poniewaz kwaituszek pobiera swiatlo przez korzenie ;)
A powiedzcie mi jak go się przesadza??
tak normalnie, wyciągasz i wsadzasz w większa, tylko trzeba bardzo na korzenie uwazać i nie do ziemi tylko do specjalnej kory, można tez spróbowac osadzić na drzewie na przykład:D
Ja jestem na kupnie drzewka Bonsai,bardzo mi sie podobaja :)
Ma ktoras z Was takie drzewko ? :)
Ja miałam, jest bardzo wymagający jeśli chodzi o codzienną pielęgnację,
nie jest typem: postawisz i stoi,
mój padł jak wyjechałam na majowy weekend, bo babka u której mieszkałam zapomniała podlać,
z uwagi na małą ilość ziemi i płaską doniczkę, trzeba codziennie podlewać, dość często nawozić, przycinać, drutować itd.
Takie w pełni ukształtowane (jak ten na zdjęciu) to są drzewa kilkudziesięcioletnie i potrafią kosztować kilka tysięcy:D
Ale są przepiękne.:D
Ojej nie sądziłam ze az tak trzeba je pielęgnowac,ale chyba i tak sie skusze :D bo choruje na niego juz bardzo długo :)
w końcu zakwitł kaktus !! :) warto czekać ,choć bez kwiatów nie wygląda ciekawie :]
total jest piękny!!
śliczny. :D ja to mam w pokoju tylko fiołki, ale jeszcze nie zakwitły, za to mama ma 3 śliczne storczyki. :)
a tak ogólnie, to u mnie w domu pełnooo kwiatów. :P
nie lubie kaktusow ale jak zakwitnie to kwiaty maja cudowne...
ja kupilam ostatnio storczyka i chyba go w sklepie przesuszyli albo stal w nieodpowiednim miejscu bo 2 dni pozniej zzokl mi jeden ped kwiatowy i zostal tylko jeden :(
musialam obciac i poczekam teraz na nowe :D
to ciekawe
Kwiaty w łazience
policzylam swoje kwiaty w domu i mam ich 25
bylo ich ok 40 ale po przeprowadzce mi padly bo chlop ich nie zabezpieczyl w trakcie transportu i mi sie polamaly, pogniotly ehhh :(
ale rozmnazam je :D
uwielbiam ozdobne kwiaty i moglabym miec ich milony ( gdybym miala gdzie je postawic :skacze: )
a ja przedstawię mój nowy storczyk (od koleżanki)
Załącznik 21751Załącznik 21752Załącznik 21753
z drugim narazie bez zmian-ani nie więdnie ani nie puszcza....zobaczymy :) mógłby odbić bo taki śliczny jest ;(
aaa kaktus boski!!!!
emilka mam takiego też:) śliczny:D
kurcze ja bym postawiła w łazience, ale się boję że jednak padnie i trzeba będzie reanimowac. myślę oczywiście o storczyku, bo u nas w domu te kwiaty oraz takie zmięsistymi liścmi jakoś najlepiej się czują.
do tego w naszej małej sypialni jakoś najlepiej im chyba, bo jak przestawiłam do niej jednego to od razu (a moze to się połączyło z wiosną), puścił łodyżkę i czekam na kwiatki powoli :)
a oprócz tego kompletnie nie mam miejsca na kwiatki, dlatego teraz przy storczykam pozostane, są one zresztą moją pasją, widziałyście na allegro jakie odmiany sprzedają? :D:D:D:D
---------- Dodano o godzinie 12:29 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 12:28 ----------
a! i od dziś chyba będę podlewać z odżywką, wiosna przyszła może szybciej puszczą:D
no ja wymieszałam odrobinkę nawozu do storczyków z wodą i codziennie delikatnie spsikuje, żeby kora była delikatnie wilgotna...
strasznie mi się podobają też takie białe w ciemne różowe kropeczki i na odwrót...powolutku, powolutku i sobie zapodam takiego :D na allegro to już nie oglądam bo bym je wszystkie chciała mieć :D
a teraz robię im kurację jak radzi afterglow :) będe je tak moczyć 2 razy w tyg :)
na ebay de to samo :D
oblegaja aukcje wszystkimi odmianami, kolorami :)
ceny oczywiscie powalaja no ale storczyk nie nalezy do tanich kwiatkow ;)
total, kaktus świetny.. bardzo mi sie podoba... storczyka też lubie ale u mnie to by sie nie utrzymał... u mnie to same lisciaste nie wymagające pielegnacji co nawet na piachu rosną mam haha:
takie geste to ja bym chciala miec :D ale biale bo roz mi nie pasuje
o tak.....cudo :love:
Emilia, śliczny storczyk.. Ja nie mogę mieć takiego u siebie w pokoju, bo potrzebują dużo słońca. :(
kurcze chciałam wam pokazać te na które ja poluje, ale coś nie ma..
w każdym razie:
-phalenopsis zielony
-wanilia:D
-drakula coś tam, podobny do catleya tylko czarny (potem znajde;)
i takie cudo co to nie wiem jak sie nazywa, ma jeden kwiat tylko, potem znajde na 100% :)
i jak ich szukałam to mnei coś naszło i chyba nasionka jakiś dziwacznych kwiatów sobie zakupie...:D
AgUsia950 one nie lubią słońca...najlepiej jak jest rozproszone światło :) u mnie stoją w kuchni od północnej strony...bo resztę okien mam od południa i by się kwiatuszek poparzył. a w kuchni maja jasno, światło, ale nie ma bezpośrednich ostrych promieni słonecznych :)
asia o to ci chodzi?? dracula wampira :) piękne są...
Załącznik 21764Załącznik 21765
i te mi się podobają też
Załącznik 21766
taaaaaaaaaak o ta drakule jest boooooska
a co do phalenopsisów to czasem da sie kupic za 10ł tylko już przekwitłego, czyli musisz czekać te pół roku do wzejscia. bo sie nie sprzedały. ja tak zrobiłam lkilka razy:D
Piękne, a mojego ktoś pożałował, bo liście mu żółkną...
ale kwiaty nadal ma, chociaż nie widzę już nowych pąków,
jak do czerwca wytrzyma, a zdaje się, że tak, to będzie okrągły rok kwitnienia non stop.
Potem chyba ducha wyzionie...
sliczne :D :love: ja mam tylko bonsai mix bo nie mam miejsca na kwiaty :s ale planuje kupic cos przed domek zeby ladnie bylo
Emilia, pani w kwiaciarni stwierdziła, że storczyki muszą mieć słońca dużo..
W takim razie przy najbliższej okazji podkoszę jakiegoś mamie. :D
!!!! nieprawda!! musi być półcień, tak jak w naturalnym środowisku!! na 100% nie pełne słońce bo się popalą!!
fajne te wasze kwiatuchy a mój odżył ma sie dobrze i dalej kwitnie mam go od września i jeszcze nie obcinałam łodyg bo puszcza nowe pąki
zalezy od odmiany :)
najlepiej postawic na parapecie od strony wschodniej
od rana jest slonce ale nie takie ostre, a od poludnia juz maja naturalne warunki czy jak to nazwac :P :)
Nasze storczyki wlasnie zaczely kwitnac:)jeszcze nie wszystkie.To dzialka mojego meza on ma dobra reke do tych kwiatkow.Po prawej stronie byly dwa razy wieksze kwiaty ale ja taka sierota ze zwalilam na podloge i 4 odpadly:(
łojo ile ich jest - a jakie piękne!!
piekne !! moze lepiej nie pokazywac bo padna jak je ktos zauroczy :D
Obok kwiatkow mam postawionego czerwonego bojownika wiec wszystko ok:)moje staly na parapecie ale przestwilismy je poniewaz bylo wlasnie za duzo slonca i liscie zaczely zolknac,teraz jest ok.
czyli ogolnie zolkna liscie bo za duzo slonca ta?? a ja sie zastanawialam czemu moj gubi listki (bonsai) a na necie pisalo ze lubi slonko a jednak nie lubi za duzo :D
ja pisalam o storczykach,a co do bonsai to niewiem.Mielismy tez kilka ale cos nam sie nie udalo ich wychodowac a ze tez nie sa za tanie wiec narazie tylko storczyki.Najlepiej poszukac jakas dobra ksiazke na temat bonsai bo niektore trzyma sie w domu a niektore na dworze.I pewnie tez tak jest ze sloncem jedne lubia inne nie.
nom ale to bonsai mix :d czyli pic na wode :D malutkie tylko ale to nie prawdzsiwy bonsai :D kosztowal 20zl :D ale tez fajny :D
a mój storczyk własnie wypuscił malutkiego nowego listka:)
bonsai z tego co pamietam tez lubi miec wilgotna ziemie ale nie za duzo...
na sloncu moze stac ale nie na ostrym bo bedzie zrzucac liscie, nie wolno tez dopuscic do tego by liscie mialy kropelki wody i staly w sloncu bo beda poparzone i jak stoi na parapecie to od czasu do czasu obracac doniczke by wszystkie listki mialy dostep do slonca :) postaw doniczke od strony wschodniej :) tak najlepiej rosna kwiaty
Oczywiście zależy od tego jaki bonsai, bo to jest tylko nazwa sposobu hodowli,
a bonsai można zrobić prawie z każdego gatunku drzewa czy krzewu.
Pielęgnacja jest wypadkową ogólnych zasad co do bonsai oraz rośliny z jakiego został "zrobiony":D
jest to bonsai mix fikus :D faktycznie jak bylo slonce to liscie pogubil stoi na parapecie :D a teraz taka deszczowa pogoda i juz nie zrzuca :D ale niestety zdazyl wylysiec ;s
bardzo mi się podobają te bonsai ,ale ze względu na ,to że trzeba specjalnie koło nich chodzić ,to je tylko podziwiam :]
To fotka mojego niegdyś ulubieńca ,którego troszkę zaniedbałam ,ale teraz po 2 latach w końcu znów ma kwiat :)