maseczke na stopy wg przepisu annamon to ja bardzo chętnie:D ja lubie płatki owsiane pod kazdą postacią;) :D
Printable View
maseczke na stopy wg przepisu annamon to ja bardzo chętnie:D ja lubie płatki owsiane pod kazdą postacią;) :D
Zgrubiały naskórek zwykle usuwamy pumeksem lub specjalną tarką. Możemy też stosować różnego rodzaju peelingi. Jeśli to nie pomaga, a naskórek jest szczególnie gruby i odrasta szybko warto odwiedzić pedikiurzystkę. W gabinetach specjalistki posługują się specjalnymi frezarkami, które bezpiecznie, szybko i na długo pozbędą się zgrubień na stopach i przywrócą skórze gładki wygląd. Zwykle takie zabiegi powtarzać należy co miesiąc. Przy domowej pielęgnacji w miejsca po usunięciu zgrubień wciera się tłuste kremy zmiękczająco-odżywcze.
http://www.refleksoterapia.com.pl/zdjecia/noga1_s.jpg
Potraktowanie całej skóry stóp olejkami np. eterycznymi przyniesie im ulgę po kilkugodzinnym wyczerpaniu. Na pękające pięty doskonale działa papka ziemniaczana i wywar z siemienia lnianego z dodatkiem witaminy A (wyciśnij do papki kilka kapsułek witaminy A). Tak przygotowany specyfik kładziemy na kwadrans na stopy. Takie codzienne postępowanie na pewno poprawi kondycję i wygląd stóp.
Nagniotki pojawiające się na stawach palców zwykle powstają jako konsekwencja noszenia ciasnych i niewygodnych butów, u kobiet - na wysokim obcasie. Sprzyja im też praca w pozycji stojącej. Nagniotki ściera się samodzielnie pumeksem. Niektórzy noszą specjalne wkładki do butów do zastosowania na okolice tworzenia się odcisków. Najlepiej jednak, jeśli odciskiem profesjonalnie zajmie się pedikiurzystka.
Pocenie się stóp
Tę przykrą dolegliwość często powodujemy sami nosząc skarpety i rajstopy wykonane ze sztucznych materiałów, ciasne obuwie wykonane ze skór syntetycznych czy plastiku. Tylko w naturalnych materiałach stopy swobodnie oddychają!
Codziennie lub nawet kilka razy dziennie myj stopy mydłem lub specjalnym żelem przeciwpotowym. Dokładnie i do sucha wycieraj skórę stóp a zwłaszcza przestrzenie między palcami. Tamtejsze wilgotne i ciepłe środowisko sprzyja rozwojowi grzybicy. Ona też nadaje stopom specyficzny nieprzyjemny zapach. Możesz używać zasypek przeciwpotowych po umyciu stóp.
Dobrym sposobem są kąpiele stóp w roztworze wodnym kwasu bornego (5g na 2l wody). Kwas borny niweluje zapach potu i zapobiega nadmiernemu poceniu się stóp. Świetne efekty przynosi też sproszkowany kwas borny wsypywany bezpośrednio do skarpet czy butów. Środek ten kupimy w aptekach i sklepach zielarskich.
Obuwie powinno być wykonane ze skór naturalnych, a skarpety bawełniane lub wełniane. Niestety popularne rajstopy czy pończochy elastylowe są jak najbardziej niewskazane. Buty zaleca się kupować popołudniem, kiedy stopy są lekko obrzmiałe. Zapewnia to dobór obuwia, które nie będzie uciskać stóp.
http://www.refleksoterapia.com.pl/zdjecia/noga2_s.jpg
Do wielu schorzeń stóp, np. palucha koślawego czy młotkowatego przyczyniają się buty na wysokich obcasach. Dla zdrowia stóp, a tym samy zdrowia całego ciała warto zrezygnować z nich.
Chodzenie na bosaka po piasku, trawie, wodzie wspaniale poprawia krążenie stóp. Również w domu można chodzić na bosaka. Skóra stóp swobodnie wtedy oddycha i relaksuje się.
W miejscach publicznych takich jak np. sauny czy baseny wskazane jest noszenie klapków ochronnych. Wygodne obuwie to zapobieganie męczeniu się stóp i całego ciała, ale też dobre samopoczucie przez cały dzień!
ciekawy artykuł :good: zwięzły i treściwy ;)
Każdego dnia wykonują bardzo ciężką pracę – „noszą” nasze ciało, prowadzą nas krok za krokiem…
W upał, mróz lub wilgoć muszą „pracować”. Dlatego należy odpowiednio o nie dbać przestrzegając podstawowych zasad pielęgnacji stóp...
1. Codziennie oglądaj stopy, aby zauważyć drobne otarcia, zaczerwienienie, pęknięcia, skaleczenia i w porę je leczyć.
2. Codziennie wieczorem myj stopy w ciepłej wodzie (ale nie gorącej, bo taka nadmiernie wysusza skórę), następnie dokładnie je osusz, zwłaszcza przestrzenie między palcami.
3. Po osuszeniu dokladnie wmasuj balsam lub zasypkę lub spryskaj antyperspirantem w zależności od potrzeb skóry lub ewentualnych schorzeń. Nie pozostawiac ich (dokladnie wmasować) w przestrzeniach między palcami.
4. Podczas wmasowywania preparatów „omiataj” stopy dłońmi od pięty wzdłuż podeszwy do palców i od palców wzdłuż grzbietu stopy do kostki, w dole okołokostkowym lekko uciśnij i przemasuj calymi dłońmi w kierunku kolana (masaż zawsze w kierunku „do serca”).
5. Raz w tygodniu zrób peeling oraz kąpiel stóp w letniej wodzie z dodatkiem soli morskiej lub olejków eterycznych, aby zmiękczyć skórę i usunąć zrogowacenia.
6. Nie wycinaj samodzielnie odcisków i modzeli ostrymi narzędziami, skorzystaj z usług wykwalifikowanych pedikurzystek i podologa.
7. Paznokcie przycinaj na prosto.
8. Utrzymuj stopy w cieple, na zimnych podlogach poziomem noś skórzane obuwie, w domu noś kapcie zakrywające palce i pięte, najlepiej z owczej welny (zimą). W upaly noś lekkie kapciuszki, pozwalające stopom oddychac i uniemożliwiające nadmierne pocenie się stóp.
9. Noś bawełniane skarpety (lub wełniane), kontrolując unick ściagacza powyżej kostki i na łydce. Jeśli odciska obręcz – zmień skarpety, taki ucisk utrudnia prawidłowe krążenie w nogach, co może przyczyniać się do powstawania żylaków, a na stopach do powstawania tzw. „pajaczków”, czyli pęknięć drobnych naczynek włosowatych.
10. Podczas wielogodzinnej pracy siedzącej wykonuj pod stolem zbawienne dla nóg ćwiczenia usprawniające krążenie: obroty stóp wokół kostki, poruszanie palcami, rozszerzanie palców. Nie zakladaj nogi na nogę!
źródło: Vernis.pl - Twoje paznokcie - zdobienie i stylizacja paznokci, tipsy! - Home
Ja strasznie lubię robić pedicure nie tylko sobie, ale komuś również. Uwielbiam kąpiele stóp w soli eukaliptusowej.
ja tam chce sobie zrobić pazurki na stópkach i w końcu je doprowadzić do ładu ale jakoś zabrać się nie mogę i nie mam pomysłu na zdobienie....
co do robienie komus stópek nie lubię no cóż ale musze ;]
ja w zeszłym roku miałam pierwszy w życiu prawdziwy pedicure:D i od tej pory nie wyobrażam sobie, że miałabym wrócić do starych metod typu: tarka:P
ja tam noge na noge zawsze mam :D
ja przeważnie też :P hehe no chyba, że mi się przypomni :D
do stóp polecam krem i peeling arbuzowy z AVON :)
ja też polecam arbuzowa serię Avon
ja również- super efekty i ten zapach:love:
ja lubie robic pazurki u stop bo mniej sie narobie a zarobie,Pazurku ja nakladam tylko brokat jasny mega swiecacy i pazurki sa sliczne,pasuja do wszystkiego,delikatne
no w sumie racja mniej pracy a kasa leci :)
ja chcialabym polecic krem na pekajace piety firmy SCHOLL moja babcia miala straszny problem z popekanymi suchymi pietami stosuje go juz ze 3 tyg. najpierw moczy sobie stopy w soli do kapieli pozniej na noc naklada ten krem i naprawde stopy sa zupelnie inne.
ja od niego dostałam uczulenia....
Dziewczyny mam dylemat ,bo przenosze sie z salonem i teraz bede robic stopy i jakie kosmetyki kupic?:/:
-preparat zmiękczający do wody
-peeling
-krem na zakończenie zabiegu
to z podstaw. warto mieć dużo różnych opcji do wyboru, czyli różne sole i perełki do wody, peeling zwykły i enzymatyczny, rozmaite kremy- zmiękczające, nawilżające itp itd. możesz tez robić pedi z maską
preparat do usuwania skórek jeszcze się przyda
Krem na pękające pięty
płyn zmiękczający na wrastające paznokcie
Niestety nasze społeczeństwo nie dba o stopy zimą i teraz jest straszne spustoszenie, dlatego właśnie proponuję te produkty.
na wiosne za to wszyscy się obudzą ...
Dzieki dziewczyny.a jakie firmy polecacie????? Bo nie mam pojecia gdzie kupic?
a to co kto woli myslę, ja lubię polskie formy. w każdym razie polecam wszystko kupić z jednej firmy
przez długi czas ok.5-7- lat pracowałam na gehwolu i jest naprawde bardzo dobry i mysle ze tu kazdy sie zgodzi . W ubiegłym roku postanowiłam cos zmienic i zakupiłam skin truth - angielska marka kosmetykow , peeling bradzo fajny bo mocniejszy od bambusowego z gehwola, płyn do moczenia stóp bradzo fajny niepieniacy, lotion do stop tez ok chłodzacy ale osobiscie wole gesciejsze preparaty. Proponuje sprobowac tez peeling z bielendy ale tylko tego produktu bo kremy sa beznadziejne. Teraz dostałam probki perfect lady i musze przyznac ze chyba sie skusze na ich kremy do srop i rak bo pieknie pachna:)
peeling krem na zakonczenie zabiegu tak cos do skorek tez sie przyda a co do firmy to bielenda jest dobra
a ja z kolei do bielendy zrażona, wszystko tylko nie to (uczulenie kiedyś miałam, chociaż nei jestem typowym uczuleniowcem)
na zakonczenie zabiegu polecam pianke strzelajaca z peggy sage jest rewelacyjna zwlaszcza na lato kiedy przychodza klientki w klapeczkach:D od razu po nalozeniu mozna biegac bo stopy sie nie slizgaja:P
A co myslicie o cuccio?
Ja także polecam Gehwol. Kosmetyki sa naprawdę dobre...
Własnie tez o nich słyszałam
A ja polecam kosmetyki PediSpa, można je np. kupić w sklepie La famme, mają naprawdę super peelingi:]
ja moge polecic z czystym sumieniem kosmetyki farmony nivelazione "lekkie stopy " ( jakos tak sie to zwie )... tj.wlasnie linia do stopek ;)
ja używam cuccio na najbliższych, bo ogólnie nie robię pedi, bo bez frezarki lipa ;)
bardzo sobie chwalę te kosmetyki i polecam :D
Ja pracuję na ich produktach i używam ich również do pedicure.
Jeśli jednak stopy są mocno zaniedbane, to trzeba najpierw zadziałać frezarką, a kolejne zabiegi mogą być już firmowe. W swojej ofercie mają bardzo dobre tabletki zmiękczające, dezynfekujące stopy i wybielające paznokcie. Jest eliksir z korzenia kava do zrogowaciałego naskórka, który bardzo go zmiękcza i bez problemu można go usunąć tarką. Bardzo dobra sól peelingująca z olejkami pielęgnującymi, maska z wyciągiem z korzenia żywokostu, która regeneruje skórę, odmładza, przyśpiesza gojenie ran, jest idealna na odmrożenia i poparzenia. Na koniec zabiegu stosujemy masła o wspaniałych zapachach i głęboko nawilżających właściwościach.
Dodatkowym plusem jest to, że cały zabieg może być przeprowadzony w konkretnej nucie zapachowej, a aromat utrzymuje się na stopach przez cały dzień:).
Ja też uwielbiam cuccio:D Do pedicure to najlepiej w połączeniu z frezarką. Mam nutę zapachową papaya i guava - boska. Ślicznie pachnie też cytrus, bergamotka i szałwia. Maseczka z żywokostu bardzo dobrze nawilża i wygładza skórę. Peeling solny rewelacyjny. Kulki do pedicure nie mam, ale wrzucam 2 szt. małe do manicure i jest ok. Masełka też polecam z tej firmy.
Widziałam że Bielenda ma w swojej ofecie sól o zapachu cytusa i mięty - chyba takie połączenie. Kupię pojemniczek, bo myślę, że będzie dobrze zmiękczała.
Gehwol ma genialne kremy i balsamy, szczególnie polecam maść na pękające pięty. W ciąży używałam balsamu chłodzącego - bardzo puchły mi stopy i łydki - a ten balsam stopniowo uwalnia uczucie zimna i przyjemnie mrowi. Po prostu bajeczny:D
Dzieki dziewczyny........
kupilam ostatnio z braku laku sol do stop scholl i powiem was , ze sie zachwycilam, bo tak mi sie pieknie stopki odmoczyly jak nigdy.lekko tareczka je potem potraktowalam i jak nowki:)
Z takich zwykłych soli ja czasem też korzystam;) Firma Bingo ma bardzo dobre i niedrogie sole.