na imprezie świetnie się sprawdzają rogaliki z ciasta francuskiego. Można kupić je gotowe w sklepie, smaczne i całkiem tanie. Robie je na słodko z nutellą lub dżemem lub w wersji słonej z szynką i żółtym serem. Robi się je bardzo szybko:)
Printable View
na imprezie świetnie się sprawdzają rogaliki z ciasta francuskiego. Można kupić je gotowe w sklepie, smaczne i całkiem tanie. Robie je na słodko z nutellą lub dżemem lub w wersji słonej z szynką i żółtym serem. Robi się je bardzo szybko:)
Dwie rzeczy, które są u nas obowiązkowo na każdej domówce:
1. kanapeczki z krakersów - krakersy należy cieniutko posmarować pastą rybną (wiecie, chodzi mi o te takie pasty, które ma np. firma abba, te takie słone :P), na to układamy po paseczku szynki i żółtego sera, po jednej marynowanej cebulce, marynowane pieczarki, kawałeczku ogórka konserwowego i mini kolby kukurydzy - też marynowane. Na górze można zrobić albo różyczkę z tej samej pasty rybnej, albo kleks z majonezu/ketchupu - co kto lubi :) Odstawiamy krakersy na jakąś godzinę do zmięknięcia (jak będą świeżo przygotowane przed imprezą, to będą kruche i podczas wcinania zaczną się łamać).
2. nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym lub tzatzikami - filety z piersi kurczaka należy umyć, oczyścić, pokroić w średniej wielkości kawałki. W misce należy roztrzepać dwa jajka, a następnie wsypać sporo przypraw: czosnek granulowany, słodka papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy - wszystkiego sypiemy dość dużo. Następnie przyprawy należy rozmieszać w jajku i wrzucić do tego mięso, tak, aby każdy kawałek był w całości zanurzony. Miskę przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano panierujemy mięsko w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany olej (na patelni musi być olej na grubość ok. 1 cm). Od czasu do czasu przewracamy, smażąc aż do zrumienienia :) W międzyczasie do dużego kubka gęstego jogurtu naturalnego wciskamy 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, trochę vegety i pieprzu, mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Zamiast sosu czosnkowego można zrobić tzatziki, dodając odsączony, potarty na grubej tarce zielony ogórek.
Ja od wielu, wielu lat jako moje "popisowe danie" serwuje sałatkę śledziową. Dla wszystkich zainteresowanych ;D
2 duże cebule,
3 ugotowanie buraczki czerwone
3 gotowane ziemniaki
2 płaty śledzia
1 gotowane na twardo jajko
2 łyżki majonezu
sól, pierprz
cebulę, ziemniaki i śledzia kroję w średnią kostkę - każdy składnik wykładam do osobnego naczynia
buraczki trę na tarce o dużych oczkach, jajko na tarce o drobnych
I teraz rzecz najważniejsza - układanie. I tak kolejno warstwami do salaterki, ziemniaki, cebula, śledź i buraczki. Na buraczki łyżka majonezu i druga warstwa w tej samej kolejności. Na samą górę posypka ze startego jajka. Nocka w zimnym miejscu i jedzonko jak złoto.
venus znam ten przepis :) narobiłaś mi smaka
Na imprezach dobrze sprawdzają się koreczki, naleśniki z farszem, potrawki z mięsem albo klopsiki. nie ma z tym zbyt dużo roboty, a pomieszanie rożnych produktów daje ciekawe efekty smakowe. W takim zestawie zwykle każdy znajduje coś dla siebie :)
Na imprezy polecam oczywiście grilla. Albo jeszcze lepiej, taką specjalna płytę grillową, u nas jeszcze chyba nie są zbyt popularne. Chodzi o takie jak tutaj STEAK ROCK - Grillowanie na kamieniu wulkanicznym.
U mnie furorę na domowej imprezie zrobiła mrożona kawa i herbata :) Wiem, że to dosyć niestandardowy pomysł ale świetnie nadaje się na przyjęcia ogrodowe, zwłaszcza jeśli na dworze panuje upał. Wystarczy esencja herbaty lub kawy + woda, lód, cukier. Akurat kawę robiłam z odmiany ziarnistej typu Lavazza, którą od jakiegoś czasu kupuje online - Kawa Lavazza ziarnista KONESSO.pl
Wychodzi mi u nich najtaniej i duży plus za szybką wysyłkę kurierem.
Ale się zrobiłam głodna przez was:D
latem moja córa kończy 6 lat. Kuchnia jest jej ulubionym miejscem spędzania czasu, a jak mamy coś piec to aż się po prostu cała trzęsie. Wpadłam na pomysł, żeby zorganizować na jej imprezie warsztaty kulinarne Warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, urodziny, półkolonie Poznań, co sądzicie o tym pomyśle?
Ja ze swojej strony mogę polecić wszelkiego typu deski wędlin i serów - sprawdzają się w każdej sytuacji. Oprócz tego sałatki ze wszystkiego, co akurat mamy pod ręką albo jeśli coś na ciepło - to gulasz albo klopsiki w sosach :)
Tradycjnie koreczki, zawsze sie sprawdzaja na imprezach :)
Sałatka Kebab jest świetna!
mamy okres grillowy więc może szaszłyki w szczególności te warzywne
U nas na imprezie obowiązkowo są:
roladki z szynką
sałatka grecka
paluszki i inne przegryzki ( typu chipsy czy krakersy.....).
Jeśli chcecie zadziwić gości to polecam te roladki z cukini:
https://www.przepisy.pl/przepis/roladki-z-cukinii-2
Są bardzo reprezentatywne:
https://s3.przepisy.pl/przepisy3ii/i...inii720918.jpg
Na studenckich imprezach fajnie się sprawdzają krążki cebulowe w panierce. To proste i łatwe danie. Wszystkim smakuje. Wszystkim, którzy lubią cebule :). Można zamienić ją na inne warzywa.
A mi się domowe imprezy kojarzą z nachosami :D
Nie ma chyba lepiej spędzonego czasu niż ze znajomymi. Jesteśmy wtedy w stanie bardzo docenić nasze umiejętności kulinarne jeżeli decydujemy się na organizację imprezy we własnym zakresie. To świetna okazja by zaskoczyć swoich bliskich czymś pomysłowym. A skąd czerpać te pomysły? Z pewnością z internetu gdzie znajdziemy ich całe mnóstwo. Do deseru świetna będzie kawa po wiedeńsku - https://uwielbiam.pl/przepis/kawa-po-wiedensku a trudno nie zgodzić się z tym, że nie każdy zna jej smak. Samo przygotowanie jest banalnie proste, a efekt będzie nieoceniony.
Na pewno dobre są wszelkiego rodzaju koreczki czy tzw. hapsy ;)
Organizując imprezę, zawsze warto pomyśleć o jedzeniu, które będzie szybkie, łatwe do podania, a jednocześnie zaspokoi gusta wszystkich gości. Pizza to doskonały wybór! Na https://www.tpizza.pl/ znajdziesz ogromny wybór smaków, które zadowolą nawet najbardziej wymagających.