Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Obrane jabłka, paprykę konserwową oraz fetę również pokroić w kostkę. Tak przygotowane składniki wymieszać ze sobą dodając majonez oraz pieprz do smaku. Po chwili sprawdzić czy sałatka wymaga dodawania soli.
2. Sałatka z muszelkami i wędliną
pół paczki makaronu muszelki, 5 plastrów suchej kiełbasy, 2 plastry szynki, pół strąka czerwonej papryki, mały por, mały ogórek (świeży lub kwaszony), puszka kukurydzy, puszka groszku konserwowego, 3 łyżki majonezu, łyżeczka musztardy, trochę śmietany, sól, pieprz
Makaron ugotować al dente. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Kiełbasę, szynkę, papryk, pora i ogórka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki i dodać majonez, musztardę oraz śmietanę. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać
3. Sałatka parówkowa
2 parówki, duży pomidor, duża cebula, duże jabłko, 2 łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku
Obraną cebulę i pomidora pokroić w kostkę. Parówki obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane składniki przełożyć do salaterki i wymieszać z majonezem, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem
12-03-2010, 12:46
jolanta
Odp: Sałatki
No to ja sie tez pochwale swoja salatka a nazywam ja smieciowka, bo jest w niej wszystko.
A wiec:
0,5 glowki salaty lodowej
pare szt. pomidorkow koktajlowych
pol ogorka zielonego( lub dwa, trzy mniejsze)
zielona cebolka
pare glowek rzotkiewki
Wszystko pokroic drobno, doprawic sola i pieprzem oraz zalac dresingiem i wszystko razem wymieszac.
Dresing:
troche oliwy z oliwek
troche octu balsamicznego
rozne przyprawy
wszystko to intensywnie wymieszac
Salatka lekka i pelna witamin nadaje sie do obiadu i nietylko
Dobor skladnikow dowolny.
14-03-2010, 12:14
skarbenia7
Z kolei moją sałatkę brokułową przyrządzam tak:
-1 duży ugotowany wcześniej w osolonej wodzie brokuł
-2,3 jajka ugotowane pół na pół
-1 duży dorodny pomidor
-sól,pieprz
-czosnek
-mieszanka jogurtu naturalnego z majonezem
Brokuł dzielę na różyczki, dodaję pokrojony w pomidor(kształt wedle uznania;)), dodaję jajka pokrojone na cienkie cwiartki, polewam moją mieszanką, czyli - majonez mieszam "na oko" z jogurtem naturalnym, zaś do całej mieszanki dodaję jeszcze ząbek lub dwa(jak kto lubi) czosnku przeciśniętego przez praskę. Powstałą ów mieszankę porządnie mieszam :) Polewam składniki, solę, pieprzę i gotowe :) Smacznego :)
---------- Dodano o godzinie 12:14 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 12:10 ----------
Acha, i jeszcze jedna fajna sałatka z tuńczykiem:
-główka sałaty lodowej
-jeden ogórek szklarniowy
-2 duże pomidory
-puszka tuńczyka w oleju
-kukurydza, może byc równiez i groszek(ja wolę bez groszku)
-ugotowane 3 jajka
-majonez
-sól i pieprz
Wszystko kroimy co do pokrojenia ;) wyjmujemy kukurydzę i tuńczyka z puszek ;)
Dodajemy majonezu, solimy, pieprzymy, mieszamy i gotowe :)
Smacznego :)
14-03-2010, 12:24
kachna831
Przepis na bardzo prostą sałatkę owocową :glodny:
Składniki:
winogrona białe (zielone),
winogrona ciemne,
jabłka (x3),
banany (x4),
kiwi (x2) – nie polecam kiwi z puszki, jest bardzo twarde i kwaskowate,
mandarynki (x4) – można też dodać mandarynki z puszki,
ananas (1 puszka)(1 puszka)
logan - bardzo podobne w smaku i wyglądzie do liczi
brzoskwinie (1 puszka)
koktajl egzotyczny (1 puszka)
(W lecie można jeszcze dodatkowo dorzucić do sałatki arbuza, maliny, truskawki i inne soczyste owocki :D )
Wszystkie owoce kroimy na drobne kawałeczki i wrzucamy do misy.
Całość warto polać odrobiną soku z brzoskwiń z puszki, aby przeszło całość i wymieszało smaki.
Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodóweczce. Można podawać z lodami :good:
SMACZNEGO!!! :) :D
14-03-2010, 13:21
czarnulkaaa87
Z makaronem i szynka:
2 szklanki makaronu gotowanego , muszelki lub kto co woli ale te najlepsze
Paprykę świeżą, żółta, czerwona, zielona (w zależności kto lubi, albo po całej papryce lub polowce)
Ogórek kiszony, ale nie koniecznie
Szynka pokrojona w kostkę, jaka lubimy
majonez
sol, pieprz
Makaron jak ostygnie mieszamy z papryka, szynka pokrojona w kostkę (ew. ogorek), dodajemy lyzke stolowa majonezu i doprawiamy :)
Gotowe
14-03-2010, 14:09
skarbenia7
O właśnie!:) kachna831 - natchnęłaś mnie :)
Przepis na bardzo szybką i wystawnie wyglądającą sałatkę owocową :)
-brzoskwinie z puszki
-ananas z puszki
-2 banany
-winogrona jasne
-winogrona ciemne
-krem budyniowy waniliowy(ja używałam gotowego angielskiego z kartonika.Nie orientuję się czy jest coś takiego w Polsce,bo nigdy nie szukałam na sklepowych półkach,mam jeszcze z Anglii. Ale gdyby nie było gotowego, zawsze można przyrządzic z normalnego budyniu, tyle, że z dodatkiem masła,aby była kremowa konsystencja)
-rurki waflowe z nadzieniem waniliowym
-gotowy sos czekoladowy(taki do polewania lodów)
Wszystkie owoce kroimy na taki kształt jaki nam się żywnie podoba;) Mieszamy w miseczce. Po czym przygotowujemy ładne, duże talerze,(najlepiej by było podac na talerzu prostokątnym lub kwadratowym;)) Spód talerzy polewamy kremem budyniowym, na to mieszanka owoców, z boku talerzy kładziemy 2 rurki waflowe(tak,że trochę z tego talerza wystawały;)), całośc polewamy nierównomiernie aczkolwiek energicznie sosem czekoladowym.
Po przygotowaniu od razu podawac. Niby nic, ale naprawdę wyglada efektownie ;)
A to moja ulubiona - wszyscy goście się nią zachwycają:
2 podwójne piersi z kurczaka - ugotowane z przyprawami jak rosół
2 woreczki ryżu
puszka kukurydzy
kilka ogórków kiszonych
pęczek szczypiorku lub dumki
majonez Babuni
Kurzcaka, ogórki, dymkę pokroić, wszystko wymieszać.
20-03-2010, 16:18
rudzia1985
a ja uwielbiam taka :D
salata zwykla
peczek rzodkiewek
szczypiorek
200 ml smietany 30 %
olej
sos salatkowy Knorr - ja uzywam paprykowo-ziolowy
salate poszarpac, dodac rzodkiewki pokrojone w plasterki lub mniejsze kawalki, i posiekany szczypior, wsio do miski oczywiscie :)
smietane wymieszac z sosem ( bedzie rzadkie ) i dodac olej by lekko zgestnialo
do salaty i wymieszac :P :D
uwielbiam ta salatke z paluszkami rybnymi :glodny:
sałatka grecka
sałata lodowa albo sałata zwykła, albo kapusta pekinska......zalezy co kto ma:D
1 czerwona cebula
1 puszka kukurydzy
1 długi ogórek zielony
4-5 pomidorów
1 opakowanie sera typu feta..np z mlekowity
1 sos sałatkowy knorr....grecki, balsamico albo włoski
poszarpać sałatę, ogórka pokroić w pólplasterki, pomidory w osemki(ćwiartka na pół:P)
wysypac odsaczoną kukurydzę, cebulę pokroić w piórka i na końcu pokroić odsaczoną fetę w kostkę. Oddzielnie rozrabiamy sos sałatkowy z woda i oliwą. Wlewamy sos, mieszamy i odstawiamy zeby składniki sie przegryzły:D.....smacznego:D
27-03-2010, 19:15
dudejla
Grecka - moja ulubiona, a może inaczej połączenie fety i pomidora mniamm:love:
27-03-2010, 19:41
Elizabeth76
Cytat:
Napisał tusia4ever
mmmm ela muszę spróbowac:D
sałatka grecka
sałata lodowa albo sałata zwykła, albo kapusta pekinska......zalezy co kto ma:D
1 czerwona cebula
1 puszka kukurydzy
1 długi ogórek zielony
4-5 pomidorów
1 opakowanie sera typu feta..np z mlekowity
1 sos sałatkowy knorr....grecki, balsamico albo włoski
poszarpać sałatę, ogórka pokroić w pólplasterki, pomidory w osemki(ćwiartka na pół:P)
wysypac odsaczoną kukurydzę, cebulę pokroić w piórka i na końcu pokroić odsaczoną fetę w kostkę. Oddzielnie rozrabiamy sos sałatkowy z woda i oliwą. Wlewamy sos, mieszamy i odstawiamy zeby składniki sie przegryzły:D.....smacznego:D
Piersi ugotować, może być teżmieso z rosołku, poszatkować, wsypać kukurydzę, ugotowany ostudzony ryż, 2 jabłka pokroić w kosteczkę, dodać makaron wymieszać z majonezem, posolić popieprzyć i gotowe :)
29-03-2010, 11:58
Ladyss
Cytat:
Napisał goslava
mnie czasem naleci na salatke z tunczyka:
tunczyk w puszcze w sosie wlasnym,
jajka na twardo (drobo pokroic),
cebula (drobno pokroic),
majonez,
sol, pieprz
tunczyka odcedzic i dodac do reszty skladnikow, popieprzyc, posolic i dodac majonez
pycha salatka nawet do chleba na sniadanie czy kolacje
polecam!!
Zrobiłam ją dzisiaj na śniadanie tylko nie odcedziłam tuńczyka i dodałam ogórka konserwowego... Rewelacja:skacze: przepyszna pasta na kanapki:skacze:
29-03-2010, 12:22
farbstift
ja zawsze odcedzam tuńczyka, bo nie lubię takiej wodnistej sałatki:) ale też uwielbiam na kanapeczki:glodny:
29-03-2010, 12:26
tusia
ja wczoraj jadłam puszną sałatkę
brokuł gotowany, papryka czerwona, kukurydza, czerwona fasola, cebula i sos majonezowo jogurtowy z dodatkiem niebieskiego sera plesniowego(nie pamietam nazwy)i przyprawy. Wszystko wymieszane...delikatne i smaczne:]
29-03-2010, 13:51
Ladyss
Cytat:
Napisał farbstift
ja zawsze odcedzam tuńczyka, bo nie lubię takiej wodnistej sałatki:) ale też uwielbiam na kanapeczki:glodny:
A właśnie nie wyszła wodnista:) powiedziałabym nawet że bez tego sosu wyszłaby mi zbyt sucha:)
29-03-2010, 13:57
farbstift
To spróbuję kiedyś nie odcedzić i sprawdzę, czy mi podejdzie^_^
29-03-2010, 13:58
rudzia1985
mama mi sie dzisiaj zapytala czy na swieta chce salatke z kuraka :D
piersi z kurczaka
ananasy z puszki
majonez
curry
ugotowac piers jak do rosolu
ostudzone pokroic w kostke,
dodac pokrojone ananasy w kostke
wszystko wymieszac z majo i posypac curry ( nie za duzo, do smaku )
30-03-2010, 12:58
bestilka007
Składniki: ok. 30 dag szynki (typu babuni), ok. 15-20 dag sera żółtego, 3 jajka, 1 puszka kukurydzy, szczypiorek, majonez, sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Szynkę i ser żółty (może być np. gouda) pokroić w kostę. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do poprzednich składników. Szczypiorek pokroić i dodać do reszty. Dodać odrobinę pieprzu i majonez - wymieszać, aby składniki się połączyły. Przed dodaniem soli proponuję najpierw spróbować.
Potrzebne przybory:
miska, deska do krojenia, nóż
Jak podawać?
Ja podaję w przezroczystej misce.
Uwagi:
Proponuję szynkę typu babuni - dzięki temu, że jest ona wędzona, nadaje ciekawego smaku sałatce. Proporcje składników są podane orientacyjnie. Przyznaję, że ja zawsze dodaję je w ilościach "na oko". Robię ją już dosyć długo i zawsze wszystkim smakowała. Może i komuś z Was przypadnie do gustu.
---------- Dodano o godzinie 12:47 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 12:38 ----------
Składniki: 35 dag pieczarek , 30 dag słodkich mandarynek, pół szklanki ryżu, puszka kukurydzy, majonez, curry, sól
Jak przyrządzić?
Mieszamy ugotowane, pokrojone w kostkę pieczarki, ugotowany na sypko ryż , kukurydzę, podzielone na cząstki mandarynki. Dodajemy majonez, pół łyżeczki curry, sól do smaku... No i mieszamy :)
Jak podawać?
Najlepsza schłodzona, z bułeczkami kukurydzianymi.
Uwagi:
Połączenie mandarynek z pieczarkami może wzbudzać kontrowersje, ale zapewniam, że sałatka jest baaardzo smaczna :)
Jak podawać?
Świetnie wygląda i smakuje podawana w łódeczkach z selera naciowego.
Uwagi:
Smakuje nawet tym, którzy nie lubią ryb czy owoców morza :) Koperek świeży można ewentualnie zastąpić suszonym - sałatka też jest smaczna.
---------- Dodano o godzinie 12:58 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 12:47 ----------
Jak przyrządzić? Kurczaka rozdrabniamy, dodajemy ugotowany ryż. Jaja ugotowane na twardo kroimy w ósemki, kukurydzę odsączamy, rzodkiewki kroimy w półtalarki. Dodajemy posiekany szczypior, sól, pieprz, 3-4 łyżki majonezu
. Gotowe!
Jak podawać?
Ogólnie wykładamy do miski. Ja natomiast wykładam talerzyk listkiem sałaty
i na to dopiero nakładam sałatkę.
Składniki: 1 ogórek zielony, pęczek rzodkiewek, 2 jabłka (słodka odmiana, ja daję red delicious), łyżka śmietany gęstej, trochę soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
.
Jak przyrządzić?
Ogórek obrać, pokroić w kostkę, dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki i w kostkę jabłka. Skropić sokiem z cytryny, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku.
; 1 szklanka jogurtu naturalnego; 0,5 roztartego ząbka czosnku (lub cały ząbek jak kto lubi); 0,5 łyżeczki soli
; szczypta chilli
Jak przyrządzić?
Ogórek przekroić wzdłuż, usunąć łyżeczką nasiona, utrzeć na grubej tarce, osączyć. Wymieszać z jogurtem, cebulą, czosnkiem i chilli. Wstawić pod przykryciem do lodówki
na 2-3 godziny. Podawać schłodzoną.
03-04-2010, 15:55
jOotka
Ja po prostu uwielbiam owocową. . . taką tropikalną ;)
Składniki :
1/2 pomelo
3x kiwi
1 mała pomarańcza
winogrona [na oko, byleby było kolorowo ]
4 duże banany ;)
Oczywiście można dawać wszytkie owoce, jakei macie w kuchni ;)
;>
[dosładzać ani nic nei trzeba.. jeśli ktoś lubi kwach w ustach (jaa taaaak ) ]
;***
05-04-2010, 14:21
farbstift
ja wczoraj robiłam sałatkę na szybko z byle czego i wyszła pychotka:D
dałam:
1/4 kapusty pekińskiej
paprykę marynowaną (różne kolory miałam)
pomidorka
sos z knorra czosnkowy (przygotowany jak na opakowaniu, ale z większą ilością majonezu)
Mniammmm!!
30-04-2010, 13:33
czarnulkaaa87
Wszystko z kurczakiem :P
A ja dam dla odmiany Chrzanowa :D
Cebule, jaja i ananasa kroimy w kosteczkę i mieszamy z reszta składników :)
Chrzan lepiej dobrać taki jaki się lubi, ja dodaje ostry i można przesadzić:D
Smacznego :)
30-04-2010, 19:47
dudejla
Czarnulka muszę spróbować, bo brzmi pysznie!
02-05-2010, 09:44
farbstift
ostatnio robiłam taką:
ogórek
rzodkiewka
koperek
kiełki np.rzodkiewki
sos do sałatki "wiosenne zioła ze szczypiorkiem" Winiary
:cwaniak2:
---------- Dodano o godzinie 09:44 ---------- Poprzedni post był napisany Wczoraj o godzinie 17:06 ----------
a u koleżanki jadłam Sałatkę Żydowską:
jaja
ziemniaki
majonez
szczypiorek
cebula
przyprawy
Niby tak mało składników a smak rewelacyjny;)
05-05-2010, 14:14
jOotka
wszytko brzmi pysznie :D Chyba spróbuję wszytkich przepisów [jesli mi sie w ogole uda]
:D:*
05-05-2010, 14:19
Emilia B.
a ja właśnie wcinam a'la grecką : sałata, pomidorki, ogórki i rzodkiew + sos koperkowy pycha :) zrobiłam z tego co miałam akurat w lodówce ;)
wszystkie składniki mieszasz, co ważne wsypujesz rozdrobniony makaron z zupki i przyprawę sypką bez oleju.
Makaron drobno musi być rozgnieciony by szybciej i łatwiej nasączył się majonezem. UWAGA! makaronu nie gotuję! Do tego dodaje tylko majonez bez dodatkowych przypraw! wszystko razem mieszam. Jest kozacka polecam! :)
wszystkie składniki mieszasz, co ważne wsypujesz rozdrobniony makaron z zupki i przyprawę sypką bez oleju.
Makaron drobno musi być rozgnieciony by szybciej i łatwiej nasączył się majonezem. UWAGA! makaronu nie gotuję! Do tego dodaje tylko majonez bez dodatkowych przypraw! wszystko razem mieszam. Jest kozacka polecam! :)
nooo pyszna jest :glodny::slina:
ja jeszcze robie druga warsje z jajkiem, ogorkiem swiezym i pomidorkiem i wedlinka :D mniammmm :slina:
08-05-2010, 13:56
bestilka007
makaron drobny. np. alfabet
3kolory papryk w drobna kostke
czerwona fasola z puszki
szczypiorek/ natka pietruszki
3 wędzone udka z kurczaka
kukurydza
sos (jogurt naturalny, majonez, duuuuuuuuużo curry, sól pieprz, szczypta cynamonu i papryka)
wszystko wymieszac schlodzic i sie zajadac :):)
wlasnie zrobilam i a mi slina cieknie a do popoludnia daleko :D:D
08-05-2010, 14:46
Etna
ooo ta na pewno jest świetna bo kocham curry :D następnym razem na pewno skorzystam z Twojego przepisu :*