Odp: Męskie wpadki - czyli co mężczyznom nie przystoi
ja nie lubię takich fryzur modnych wsród nastolatków, że grzywka zasłania całą twarz
12-02-2011, 16:08
plushak
Ja ogólnie stylu emo nie toleruje fryzurki, ciuchy trampki jakieś wisiory cuda wianki nie dziękuje,
Skarpetki wysokie też nie wchodzą w grę
W majtki faceta nie ingeruję każdy nosi co wygodne :p
żadko lukam innych facetów także nie wiem co mi może przeszkadzać
u mojego na nic nie narzekam :p Lubi kolorowe buty i kolorowe koszule :love:
12-02-2011, 16:37
joystynka
mnie ostatnio poraziły przykrótkie spodnie u.....przedstawiciela handlowego....no...reklamował swoją firmę ...nie ma co:)
12-02-2011, 20:04
dzikakura
Ja się odniosę tylko do akapitu w wypowiedzi Plushatego, bo odniosl sie do mnie:skacze:
Słyszał on powiedzenie? równaj w górę?;] Mnie przeszkadza brazowy garnitur, bo:znam jego konotacje i historię oraz bo wygląda po prostu casual.Do ślubu się nie nadaje:DJa jednakze robię porzadek tylko na własnym podwórku i swojego faceta w brązowy garnitur bym nie ubrała, zreszta do smieci kiedys, kiedys poleciały: pomaranczowe koszule ubierane do garnituru i to z krótkim rękawem, białe skarpety frotte z rozciągnietymi ściagaczami, spodnie, szerokie na tyłku ekstremalnie typu MS hammer
(to nie znaczy, ze nie lubię wariacji, klekam na kolana przed facetem w spodniach w kant, ktory siadając ukazuje gustowną górę ciemnej skarpety z.. kubusiem puchatkiem..;]) Diabeł tkwi w szczególach, hyyy
Ja osobiscie uwazam pewne rzeczy za szczyt złego smaku i plotkuję o tym dzielnie z dziewczętami wzorkowymi, a one wymieniają się ze mną doswiadczeniami i tym, co je w facetach drażni-zobacz jak często się roznimy. Nie znaczy to, że ktoras z nas parsknie na ulicy na widok faceta w jej opinii źle ubranego:) albo ze zlinczuje tą, ktora uwaza inaczej, a co do tego.. "popatrzcie najpierw na siebie" Wierz mi albo nie, my jestesmy wobec siebie bardziej bezlitosne. Ile razy w innym temacie padło: Dziewczyny, kupiłam sobie kolorowe rajstopy, ale powiedzicie czy nie mam do nich za grubych nóg (i załączona fota) i tym podobne. Wobec swoich kolezanek i innych dziewczyn na ulicy jestesmy bezlitosne jeszcze bardziej, a jak idzie facet przebrany jak pajac(to naprawde nie jest kwestia kasy), pokiwamy ze wspolczuciem glowa i pierwsze co nam sie rodzi pod czaszką to taki tekst: maatko, ta jego laska zupelnie o niego nie dba..., patrzymy na swoją płeć bardziej krytycznie niż na Was-facetów;]
12-02-2011, 22:54
joystynka
podpinam się wszystkimi kończynami pod tekst kurki.:*samokrytyka nigdy nie była nam obca ,(oczywiście są wyjątki w świecie męskim i damskim) a jeśli chodzi o kwestie finansowe danego mężczyzny i jaką "klasę społeczną" reprezentuje swoim wyglądem i ubiorem ,to nie jest tak,że ten ubrany w koszulę z reala i spodnie z auchana wygląda gorzej niż ten ubrany od Gino Rossi.kwestia tylko jak to nosi i co z czym łączy...
a my kobiety od zarania dziejów plotkowałyśmy o facetach i plotkowac będziemy i żaden z was drodzy mężczyźni nic na to nie poradzi;)
12-02-2011, 23:33
xsunnyolciax
Hej, Plushaty, nie denerwuj się tak :) W konwersacji, która tutaj trwa, każda z nas przedstawia swoje stanowisko kierując się własnym gustem, a wszyscy wiemy, że o gustach się nie dyskutuje- są takie jakie są i już. Dlatego na pytanie, dlaczego którejś dziewczynie nie podobają się faceci po 18 w trampkach jest krótka odpowiedź- bo tak. Można by się bardziej w to zagłębiać i dojść do wniosku, iż taka dziewczyna zapewne lubi dojrzałych i eleganckich mężczyzn, a trampki są oldschool'owe i kojarzą się ze zbuntowanymi nastolatkami, czyli nie jej gust. Jeśli chodzi o ku*** jako przecinek, nie lubimy tego zarówno u mężczyzn jak i u kobiet, ale ponieważ to jest temat o Was, dlatego to zostało wymienione. Możesz założyć temat typu "czego nie lubimy u innych kobiet" (ponieważ większość użytkowniczek tego forum to kobiety) i dziewczyny na pewno podzielą się swoimi przemyśleniami. Także spokojnie i bez nerwów (bo jak wiemy, to szkodzi urodzie :D)
13-02-2011, 11:03
xjotkax
Nie rozumiem tlyko jednego. Dlaczego nie lubicie białych skarpetek u chlopakow? przecież podstawa to sa BIALE SKARPETKI! musi je miec. jak wyglada koles w dzinsach i czarnych skarpetach? fuu tego nie lubie. I ogólnie nie lubie:
- brudasów, czyli chłopaków z długimi wlosami słuchających metalu i krzyczących 'laaaaaaaaaa'
- w ogóle długich wlosow u chlopakow, (najlepiej łysy albo na jezyka ewentulanie delikatny zelik)
- białych skarpet do garnituru!
- jak ma owosione pachy
- długie skarpety po kolana i krótkie spodenki
- jak ma cala twarz w pryszczach, az korci żeby podjeść i wycisnąć
- jak chłopak farbuje wlosy
- EMO
13-02-2011, 17:26
xsunnyolciax
Cytat:
Napisał Plushaty
Jak zauważyła już piękna, młoda Dama, gdybym taki temat założył napisanie 1 posta zajęłoby mi kilka godzin, a byłby on pewnie na parę stron - jak dla mnie strata czasu :P Co poniektóre PANIE ( uwielbiają jak się do nich tak zwracam :skacze:) od razu odgadły kto pisał;( Czytanie kobiecych dziwactw raczej mnie nie denerwuje, a zadziwia.
Kurciu, że jesteście wobec bezlitosne to ja wiem, czasem aż poza granice głupoty :(
A Kubusia proszę nie mieszać w te sprawy, niech dalej pędzi bimber w lesie.
P.S mnie już nic nie zaszkodzi.
Plushaczku a zobacz kto założył ten temat. Nie była to zdesperowana dziewczyna, chcąca się wyżyć za swoje nieszczęścia na facetach, ale MĘŻCZYZNA, którego interesuje nasze zdanie na ten temat- ten fakt coś świadczy. Czytając Twoje wypowiedzi odnoszę wrażenie, że żywisz do kobiet szczerą niechęć. Jeżeli jakaś Cię skrzywdziła, możesz wyżalić się tutaj http://forum.wzorki.info/stylistki-p...tml#post242952 możesz napisać nawet kilka stron ;) A wypowiedzi dziewczyn są ogólnikowe i prawdopodobnie nie odnoszą się do żadnych konkretnych osób, więc jeśli się nie zaliczasz do żadnych z wyżej wymienionych "męskich wpadek" to nie musisz się przejmować, a jeżeli coś co zostało wymienione Cię uraziło to.. możesz mieć swoje zdanie i swój gust- nikt Ci tego nie zabrania, my piszemy ze swojego punktu widzenia i od Ciebie zależy, czy potraktujesz to jako atak (którego zapewne nikt nie miał w intencji) czy jako podpowiedź co lubią dziewczyny, z której możesz skorzystać ;)
13-02-2011, 19:02
rudzia1985
zawsze mozesz sie wygadac na PW do ktorejs z nas :)
swoja droga, nie masz tam dostepu bo nie masz min 30 postow napisanych, takze szybciutko nadrabiaj i opisz nam to nieszczesna dla Ciebie sytuacje :( :przytul:
na pewno podtrzymamy Cie na duchu, takie juz jestesmy :)
13-02-2011, 19:27
Evelyn.
Cytat:
Napisał Plushaty
Z chęcią bym się wyżalił, gdyż jedna kobieta mnie okrutnie skrzywdziła, lecz nie mam dostępu do tego tematu:o
Ja biedny i nieszczęśliwy;(
o facet....:huh:
ja nie znoszę przesadnych solarów... mój mąż opala się na brąz więc w ciągu roku solarium odwiedza maksymalnie 3 razy, i wygląda (jak dla mnie ponętnie), ale nie tandetnie:P braku higieny oczywiście także i wielu innych...
---------- Dodano o godzinie 19:27 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 19:20 ----------
prawie się ze śmiechu posikałam, uwielbiam twoje wywody kurko:haha:
13-02-2011, 19:34
xsunnyolciax
jeśli schodzimy z tematu ciuchów, to mnie też odpycha, jak chłopak jest cały zakolczykowany.. nie wiem, jakoś to do mnie nie przemawia.
13-02-2011, 19:46
Evelyn.
ola też tak mam... ale przychodził do mnie taki jeden się kolczykować (warga, brew, tragus ucha, język)... i był taaki cudny, pachnocy i z sexownym głosem..mmm ,że nawet mogłabym to znieść:D... oj jakbym oczywiście nie miała męża:kwiatek:
14-02-2011, 09:04
joystynka
no i się nagadał plushaty:)
ja własnie nie lubię gości ,którzy zranieni niby okrutnie przez jedną kobietę wylewają swoją żółc na inne. cyniczne gadki ,nic nie wnoszące do tematu,a mające na celu obrazic jak najwięcej kobiet.:( szkoda mi takich ludzi,ale nie chcę miec z nimi do czynienia...brawo za ban :)
14-02-2011, 15:31
paznokietki000
:wow: co tu się działo . . . kolega widocznie z bardzo wielkimi problemami na tle umysłowym . . . do specjalisty powinien się zgłosić :huh:
A my i tak mamy prawo mówić co nam się podoba , a co nie :D :D :D
I moim zdaniem mężczyznom nie przystoi tego typu zachowanie :"rozstałem się z dziewczyną , to będę się użalał nad sobą i obrażał wszystkie napotkane kobiety ":huh: :wow:
A co do tych bluz nikej ,pumas to mnie też na takie ciuchy z reguły nie stać , tylko że wtedy kupuje się ciuchy bez podrobionych znaczków bo to badziewnie wygląda . . . tak jakby się chciało zrobić z siebie kogoś kim się nie jest. :blink: co o tym sądzicie ?
14-02-2011, 15:55
plushak
A ja myślę dziewczyny że nikt nie chciał kogoś urazić, musicie pamiętać że jest to forum i każdy może przeczytać nawet facet, mnie też dziwią wasze widzi mi się, białe czy czarne skarpetki kogo to interesuję, myslę że za bardzo bierzecie wszystko do siebie, troszkę dystansu dziewczyny :)
Ah i nie obrażamy nikogo :)
14-02-2011, 18:50
iv90
co mi sie nie podoba u faceta?
*tak jak pisałyście - skarpety do sandałów - dla mnie straszna wiocha, my nie chodzimy w skarpetach do sandałów, sandały nosi się latem, jak jest gorąco - to po co skarpety? :huh:
*skarpety wyciągnięte pod kolana,
*chamskie oczojeb*e koszulki - pomarańcz, żółty, zielony etc
*postawione kołnierzyki przy polówce, czy przy jakiejś koszuli, krzyczące "bierz mnie maleńka, jestem macho, wszystkie będą moje"
*spodnie z wysokim stanem+pasek+koszulka w spodniach :haha:
*wysokich adidasów,
a co do waszych wypowiedzi, to nie przeszkadzaja mi:
*japonki - a w czym faceci mają chodzić latem? :) jak będą nosić sportowe buty, np adidasy czy trampki to potem logiczne jest że śmierdzą im stopy na co narzekacie; zadbane, czyste stopy+obcięte pazurki+japonki wcale nie wyglądają tak źle i nieseksownie
*różowe koszulki - dla mnie to nie jest problemem, jeżeli pasuje do reszty stroju i facet dobrze się w niej czuje to czemu nie? :)
A uwielbiam facetów ubranych elegancko - jakaś koszula+sweterek+materiałowe spodnie (niekoniecznie w kant)+eleganckie buty i wtedy wymiękam :D
14-02-2011, 20:46
Emilia B.
Ja was proszę o nieobrażanie innych użytkowników i kulturalny sposób wypowiadania się - tyczy się to WSZYSTKICH!!
15-02-2011, 02:53
paznokietki000
Tak jest ! :kwiatek: obiecuje poprawę :*
Nie no dziewczyny, ale jak piszemy tutaj co nam się podoba a co nie , to nie chodzi tutaj o to że jak spotkam gościa który nosi skarpetki do sandałów , ale będzie miał cudowne wnętrze to skreśli go to na starcie :)Mój facet często chodzi nieogolony parę dni , zapomina gdzie kosz z brudami i jego skarpety zbieram spod łóżka , a kocham go ponad życie i on też się śmieje ze mnie że np noszę przetarte stare dżinsy, no ale co z tego jak je lubię ;)
Faceci też nas obgadują , że np: dziewczyny w protektorze noszą skarpetki do szpilek itp itd ;)
Dla mnie nie ma nic ważniejszego niż wnętrze człowieka , bo facet z wypasioną bryką markowymi ciuchami może bić swoją kobietę , a facet w odblaskowych ciuchach , nażelowanych włosach , dresie puma's i sandałach ze skarpetkami może być wymarzonym ojcem i mężem, ale tak jak mówiłam gdybym spotkała kolesia tego typu i poznałabym go to nie zastanawiałbym się co ma na sobie . . . nie wiem jak to wyjaśnić , po prostu nie chce żeby ktoś pomyślał że jestem pusta czy coś :huh:
12-07-2011, 15:08
fantasyola
Facet,ma ubierac sie szykownie i elegancko-najlepiej w garniturze,jak takiego widze pragne mu medal dac:kwiatek:
12-07-2011, 15:14
nanami7
Mnie odpycha jak mężczyzna ma nieumyte włosy i sterczą mu to tu to tam. Mężczyźni z reguły mają krótkie włosy i nie wiem, w czym mają problem żeby je myć codziennie.
Dobrze, że mój o to dba no i ma siostrę fryzjerkę, która regularnie dba o jego włoski mm :love:
Poza tym uwielbiam facetów w koszulach :)
Japonki? Też mi się podobają :)
Jest jeszcze jedna rzecz, której znieść nie mogę a mianowicie:
Upał jak jasny gwint, ja najchętniej bym chodziła nago, a na ulicy napotykam mężczyznę w długich portkach i zakrytych butach :/: wrrr nienawidzę tego !
12-07-2011, 15:56
xsunnyolciax
Luźne koszule z kołnierzem
i zwykłe jeansy. Mhm.. :love: :D
13-07-2011, 08:23
milenka_olsztyn
ja tam mojego na odkryte buty nie namówię nawet w 40 stopniowy upał...
13-07-2011, 09:29
asiek
Nie lubię:
- czarnych długich skarpet do adidasów :D niech sobie założy stopki krótkie i chodzi, albo białe, uwielbiam białe skarpety :)
- sandały mnie nie przerażają, bo mój nie chodzi :D ale pewnie gdybym zobaczyła ...to nie :]
- nienawidzę! jak chłopak ma dłuższe włosy ode mnie ;] fuj, przesadnych Metalów też nie lubię, jednak nie twierdzę, że są brudasami.
- przerażają mnie też włosy na klacie, takie wiecie, dżungla :D i na plecach!..brr
- nie lubię jak chłopak pyskuje do dziewczyny i ją obraża, jest cwaniakiem "tej nocy będziesz moja maleńka" omg :haha: niech się bije z chłopakami.
- plucia też nie lubię, za to powinny być mandaty 500 zł za niszczenie mienia ;)
Za to lubię:
- MĘSKIE UMIĘŚNIONE PLECYYYY :skacze: mrrr
- ma być ubrany ładnie, wszystko ma pasować i ma być czyste, sam ma ładnie pachnieć. O :)
13-07-2011, 11:28
coralick
Nie mieszkamy juz poza krajem kilka ladnych lat.. i tak sie to w kwietniu wybieralismy na wakacje do Polski. Ja mowie, chrzanie... bore dres i jedne jeansy i Ty tez sobie, mezu kochany wez dres zeby bylo wygodnie. A On mi na to... No cos ty?? Powariowalas?? Jak ja bede w dresie wygladal??? Zdziwilam sie bo tutaj chodzimy tak na codzien. w dresie ale czystym (zaznaczam) bo rlanczykow sie to nie tyczy w wiekszosci niestety:D
I dopiero wtedy sobie uswiadomilam ze w Polsce wszyscy w dresach to dresiarze!!! (??) A jak dres to znaczy ze polmozg. Uwazam ze sa okazje na ktore sie powinno ubierac gustownie i schludnie, ale bez jaj... Ja tam stawiam na wygode. W nosie mam kolor skarpetek (bo spod dlugich spodni nie wystaja), sandalki i bermudki mnie nie przerazaja. Dlugie wlosy zawsze lubilam, dredy (tesknie za mezowymi:placz:) u facetow podobaly mi sie zawsze (no moze prawie, bo dredy dredom nie rowne). Garnitur i owszem, ale nie codziennie. Na wazne okazje.
Nie lubie metroseksualnych pseudo-facetow, z wydepilowana klata, po solarce. Facet ma byc samcem, a nie baba. I tu mnie nikt nie przekona na woskowanie placow!!! Nie cierpie sierot zyciowych, zbabialych i wypacykowanych o policzkach jak pupcia niemowlaka.
Ale najbardziej na swiecie nie zniose faceta ktory, zmienia sie dla kobiety o 180 stopni. Nie mowie o zachowaniu, mowie o wygladzie. Kazdy ma swoj charakter, do kazdego pasuje co innego i jak widze na sile przerobionego fana Sepultury w spodniach na kantke, lakierkach i zeliku na jezyku, to popadam we frustracje i zastanawiam sie po kiego wala on jest z tym babolcem.
Babeczki i tu apel do Was... nie mowie ze macie przystawac na skarpety w sandalach, ale nie zmieniajcie i unieszczesliwiajcie tylko po to zeby byc w 100% usatysfakcjonowana :)
13-07-2011, 11:37
Paulka
coralic masz racje najwazniejsz eto nie przerabiac sobie faceta pod sibei, ja kiedys oze i nieswiadomie nawet probowalam, ale moj za zadne skarby swiata sie nie poddal no i super, przynajmniej wiem ze ma "jaja", rozpieszcza mnie od czasu do czasu garniturem(uwielbiam facetow w gajerkach, od okazji), a na codzien chodzi w białych skarpetkach, jeansach i koszulkach, absolutnie nie da sie namowic na zapinana koszule(ale nie garniturowa, tylko taka do jeansow)chociaz ze m isie to podoba:D facet ktory chodzi na solarium jest dla mnie NIEfacetem, a juz napewno jak goli sobie klate, tak jak Coralik napisał facet ma byc samcem:Dno niech wyglada jak samiec:D
a tak w ogole u mnie w szkole jest chlopak ktory studjuje kosmetyke jest elegancji i schludny ale maluje sie, tzn naklada fluid, pdry itp na twarz, i co wy na to??
13-07-2011, 11:40
coralick
Ja tez czasami nieswiadomie chciala bym go jeszcze ubrac w plamy, glany i dredy... ale sie nie daje :D
13-07-2011, 20:11
zyza
Cytat:
Napisał joystynka
podpinam się wszystkimi kończynami pod tekst kurki.:*samokrytyka nigdy nie była nam obca ,(oczywiście są wyjątki w świecie męskim i damskim) a jeśli chodzi o kwestie finansowe danego mężczyzny i jaką "klasę społeczną" reprezentuje swoim wyglądem i ubiorem ,to nie jest tak,że ten ubrany w koszulę z reala i spodnie z auchana wygląda gorzej niż ten ubrany od Gino Rossi.kwestia tylko jak to nosi i co z czym łączy...
a my kobiety od zarania dziejów plotkowałyśmy o facetach i plotkowac będziemy i żaden z was drodzy mężczyźni nic na to nie poradzi;)
hah najbogatszy koleś u mnie w miescie chodzi w garniturach od najlepszych ale zawsze ten gajer niedopasowany i pomiety... co z tego ze kasy ma jak lodu jak sie ubrąc nie potrafi :D
26-11-2011, 19:46
on_pomorze
No to powiedzcie drogie panie, jak powinien wyglądać facet zeby nam się podobał? :)
Możecie też doradzić mi bo mam niskiego i szczupłego faceta i chcąc kupić mu spodnie na zakupach przezywamy dramat. Gdzie znaleźć jakieś adresy żeby mieli spodnie, w których będzie wyglądał jak facet.
26-11-2011, 22:03
grimmen
wow. Mogłem tu nie zagladac. Ale nam się oberwało;]
27-11-2011, 09:00
Emilia B.
w którymś sklepie pamiętam jak byłam z mężem mieli fajnie podzielone spodnie nie tylko na wymiar w pasie ale i na wzrost....tylko kurcze nie pamiętam czy to Reserved był czy Reporter....coś w tym stylu.
27-11-2011, 09:48
samaron
W Housie też mają rozmiarówkę pionową, long short i medium - coś takiego;)
grimmen sądzę, że gdyby był temat odnośnie wpadek damskich, to pewnie same zapisałybyśmy więcej stron, nie jest z Wami tak źle ;)
27-11-2011, 09:49
DiamondShine
a ja mam zwyklego faceta :) bez solarium kiedy uzywal żelu na wlosy jak chodzil do szkol jeszcze teraz juz nie :) no chyba ze jakies swieto. duzo chlopakow moich kolezanek mowią, że depiluja pod pachami i nogi.. moj ma nieźle nogi zarośnięte i to takie męskie :):)
27-11-2011, 10:41
jadźka
A mnie najbardziej denerwuje ignorancja niektórych panów przy witaniu się w grupie - podanie ręki facetom i kompletna ignorancja kobiet w towarzystwie.
27-11-2011, 11:34
rudzielec
jadzka masz racje tez mnie to denerwuje ale nie jakos specjalnie. u nas zazwyczaj koledzy tez mi podaja reke jak jestem w towarzystwie. ale fakt faktem, ze tez zwrocilo to moja uwage swego czasu.
27-11-2011, 12:08
DiamondShine
a ja nie lubie kiedy facet sie ze mna wita tzn usciskuje mi dlon... wogole nie wiem ale dla mnie to dziwnie wyglada jak siedzi np. 15 gosci i przychodzi jeden i z wszystkimi sie wita podajac dlon. moj tata jak wyjechal za granicę i tam podał dloń koledze to tez mu podał ale to byl pierwszy i ostatni raz. tam sie tak nie witaja. poprostu czesc i tyle;)
27-11-2011, 14:06
kochanaa
Jak już wymieniamy co nam się nie podoba w facetach to ja też napiszę :]
- Dresy - odrzucają mnie faceci w dresach. Ma mieć dżinsy i najlepiej białą koszulę mrrr !
- Tak jak Asiek napisała - włosy na klacie i plecach bee ! Oczywiście może mieć trochę, bo to jednak facet, ale tylko na klacie i nie busz :P Bo jak wystają z koszuli, która jest zapięta pod samą szyję to to nie jest za przyjemy widok :D
- Łysi - no nie lubię łysych i tyle. Dla mnie ma mieć włosy, a ile to już zależy jak będzie wyglądał :P
- Sandały, krótkie spodenki i czarne skarpety ! - no po prostu wiocha !!
A uwielbiam jeszcze kilkudniowy zarost :D to tak fajnie drapie ! :D:D
Pewnie jak sie zakocham, to mi jego wygląd w ogóle nie będzie obchodził, ale na razie tacy mi się nie podobają :D
27-11-2011, 18:04
on_pomorze
Anette dziękuję J No w końcu znalazłem, myślałem że nie znajdę sensownych męskich spodni http://www.facebook.com/media/set/?set=a.304349566256885.82265.263258663699309 mission completed!
---------- Dodano o godzinie 18:04 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 18:04 ----------
Dziękuję za pw, które od was dostałem :)))
27-11-2011, 18:41
rudzielec
on pomorze - to ty w koncu jestes kobieta czy facet bo najpierw piszesz inaczej a teraz jako pan hmmm:D juz sie pogubiłam.
27-11-2011, 18:43
kochanaa
Rudzielec wyjęłaś mi to z ust. Tak siedze i myśle facet czy kobieta bo jak na razie postów masz 2 i jeden jako kobieta, drugi jako facet :D
27-11-2011, 20:15
zyza
moze mają wspolne konto z kobitka :P dokladnie o to samo chcialam spytac...