no to nie dobrze ;/ szkoda ze nie mozna w innym terminie bo zalezy mi i na wyjezdzie i na egzaminie :/:
Printable View
no to nie dobrze ;/ szkoda ze nie mozna w innym terminie bo zalezy mi i na wyjezdzie i na egzaminie :/:
Ja mam pytanie i pewnie się powtórzy czy macie może arkusz do testu teoretycznego wraz z kluczem odpowiedzi na technika usług kosmetycznych?
Bo na internecie nie ma ich za wiele a na stronie cke są tylko odpowiedzi bądź do praktycznych przykładowe rozwiązania. Jedyna nadzieja w tym że ktoś po egzaminie wziął swój arkusz. :D
Dziewczyny nie ma się czym stresować :) Egzaminy nie są trudne, pytania się powtarzają. Ja przygotowując dziewczyny do egzaminu zawsze powtarzam: nie trzeba kuć się definicji na pamięć, trzeba myśleć logicznie!
Sprawdzając testy czasami można się za głowę złapać... Dziewczyny do nawilżenia cery naczynkowej używają wapozonu, piszą że wskazaniem do manicure jest grzybica bo przecież lakierem można zakryć brzydki kolor płytki itd itp. Ja to zostawię bez komentarza, to wykładowcy powinni się wstydzić że takie osoby dopuszczają do egzaminu w ogóle.
Widzę że macie wątpliwości co wypisać a co nie... Jest lista - wypisujecie to co potrzebujecie do zabiegu. Na przykładzie zabiegu oczyszczania twarzy: wypiszcie tą igłę, łyżeczkę, peeling kawitacyjny, sollux niebieski i tych rzeczy użyjcie bo wtedy będziecie miały pewność że wypiszecie to co znajduje się w kluczu. Wiem że zadania są skonstruowane tak że można myśleć że np tej igły użyć nie trzeba. Ale pomimo wszystko znajdźcie coś na tej twarzy :) Jedno zdanie a macie pewność że będzie ok.
Jeśli chcecie użyć jakąś rzecz której w załączniku nie ma, np kocyk dla klientki - nie krępujcie się:) punktowane nie będzie ale dobre wrażenie też się liczy :)
Mam nadzieję że każda z Was trafi na wykładowcę który udowodni Wam że schemat pisania części praktycznej zawsze jest tak sam i jest to bardzo łatwe. Powodzenia :kwiatek:
Ewa.S dziękuje za odpowiedź :D
mam jeszcze takie pytanie bo nie wiem gdzie je zamieścić ;)
Czy ma ktoś dobre notatki z ziołolecznictwa i działanie najczęściej używanych ziół które się znajdują w kosmetykach :)
Z góry bardzo dziękuje za pomoc :)
Wiesz co kochana ja Ci to w wolnym czasie napiszę :)
Bo składniki aktywne to bardzo ważna rzecz na egzaminie a kolejna na logikę. Dziewczyny boją się że muszą znać skład konkretnego kosmetyku i nikt ich z błędu nie wyprowadza :huh: A wystarczy że wiedzą że np skóra dojrzała potrzebuje kolagenu, elastyny, kopajawa itp i wypisać że użyte przez nich kosmetyki miały właśnie takie składniki! I koniec! A uczą się że składników z konkretnego preparatu i konkretnej firmy:huh:
Dokładnie ja potrzebuje te podstawowe które są najczęściej tam arnika kasztanowiec itd
Bo w moich notatkach jest jeden wielki miszmasz a kobieta tak nam namieszała i tyle niepotrzebnych ziół dała a zna tylko parę to byłabym wdzięczna za pomoc :D
poszukaj na stronie Przyjazny dysk internetowy - Chomikuj.pl tam duzo dziewczyn wstawia notatki strona naprawde przydatna
Składniki aktywne do:
CERY NACZYNKOWEJ:
-wit.C i K - dbają o szczelność naczyń krwionośnych, wit C dodatkowo zaopatruje skóre w subst.odżywcze,
-oczar wirginijski- działa kojąco, przyśpiesza regenerację skóry, wycisza
-algi morskie-zawieraja mikro i makro elementy, wzmacniają naczynia krw.
-miłorząb japoński- uelastycznia ściany naczyn krw.zmniejsza kruchość naczyn krw., poprawia krązenie drobnych navczyn krw.
-arnika górska- wzmacnia sciany naczyn wlosowatych, zmniejsza obrzek
-kasztanowiec zwyczajny-uszczelnia ściany naczyn krw.
-nagietek-zmniejsza kruchość naczyn krw,
-olejki eteryczne (min.cyprysowy, sandałowy), lawenda, witamina PP- dotlenia skórę,
ZABIEGI DLA SKÓRY NACZYNIOWEJ:
-jonoforeza, galwanizacja, ultra dzwieki,sollux z nb.filtrem
(stosujemy tutaj peeling enzymatyczny )
---------- Dodano o godzinie 20:54 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 20:49 ----------
Cera sucha:
-kolagen i elastyna- nawilżają
-skwalen-zatrzymuje wodę , rekonstrukcja plaszcza lipidowego
-aminokwasy, mocznik, kwas hiauronowy-odbudowa NMF
-kwiat pomarańczy-regeneruje sucha skore
-wit C, B5- nawilżają skórę
-rumianek, nagietek, chmiel,siemie lniane,działaja pezwciwzapalnie.
-aloevera-substancje nawilzające
alantoina- subst.nawilżająca.
zabiegi:
peeling kawitacyjny, sonoforeza, jonoforeza
---------- Dodano o godzinie 21:01 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 20:54 ----------
cera tłusta;
-zwiazku krzemu, miedzi, siarki, łopian, azuleny, garbniki
-cytrynai fijołek- środek ściągający
-lawenda-chroni przez bakteriami
- łubin- oczyszcza
-pokrzywa
-szałwia-oczyszcza stymujuje sciaganie, zamyka pory,
aloes-odkaża, ściąga pory, ma właściwosci myjące
-oczar wirg.-ściąga
-kwasy owocowe-zapobiegaja powstawaniu czopów łojowych
-glinka zielona-wł dezynfekujace, odkazajace,
zabiegi:peeling kawitacyjny, wapozon i maska, dansonwalizacja ( nie st, przy tradziku rózowatym!), maska łagodząca-ściągająca, lampa sollux, serum normalizujace,
---------- Dodano o godzinie 21:05 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 21:01 ----------
i cera dojrzała..:
-retinol, wit A- wspomaga produkcje kolagenu, wybiela skóre
- wit C
-Awokado- odżywia skórę
- bez czarny- wygladza zmarszczki, wybiela.
- aloes
- koenzym Q10
-rozmaryn
zabiegi:
peeling kawit lub peeling chemiczny, mikrodermabrazja, ampułka z wit C, sonoforeza, maska algowa, krem odżywczy,
---------- Dodano o godzinie 21:06 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 21:05 ----------
..mam nadzieję , że choć trochę pomogłam :p
bardzo pomogłaś :* lubię takie notatki w pigułce, bo fajnie podsumowują to wszystko co czytamy w wielu książkach i czasopismach. Fajnie też są napisane artykuły np. w LNE, że ważne zwroty, czy też podsumowania są mocno zaznaczone lub dane w ramkę. A ma ktoś może coś o prawidłowym masażu twarzy? Choćby link do filmu jakiegoś czy coś. Po prostu jest tyle rozbieżnych danych w necie, że aż sama nie wiem co właściwe.
ja do zabiegow dodalabym jeszcze
dla cery suchej i tlustej jeszcze bym dodala mikrodermabrazje
do suchej wapozon na peling enzymatyczny
do tlustej i dojrzalej green peel lub peelingi ziolowe
do wszystkich nie podraznionych eksfoliacje kwasami AHA i BHA , i kataplazmy
do dojrzalej maske termoakrywna(gipsowa), platy kolagenowe, maski liftingujace(jonowe), parafinowa,jonoforeza na karboksylaze,biostymine i wit c, masaz,drenaz limfatyczny,mezoterapia i fale radiowe
aktywne do naczyniowej to jeszcze
flawonoidy- rutyna
kwas hial.
alantoina i bisabobol
a zabiegi
elektroliza
mezoterapia
kawitaja i mikro
subst aktywne dla dojrzalej
biotyna
kawior
kolagen
nosniki np liposomy
zen-szen
fitohormony
fibromektyna
kwas liponowy
kwasy aha
elastyna
aktywne dla suchej jeszcze bym dopisala
ceramidy
NMF
mukopolisacharydy
kwas hial.
lipidy
fabi sa rozbiezne dane bo sa rozne mieszanki klasycznego z firmowymi :) my w szkole uczylysmy sie klasycznego, drenazu limfatycznego i firmowego farmony :)
jak znajde jakis filmik to wrzuce
Dzięki Agulusia za odpowiedź :* czyli mam mniejsze obawy już :D
eh ja też w czerwcu mam egzaminy... a w maju praktyki :/ jak zdam to będzie jakiś cud!
Mówią Wam w szkole czego można się spodziewać na tegorocznym projekcie ? Bo u nas milczą jak groby eh a człowiek siedzi i się głowi jak pacan i nie wie w co ręce włożyć :placz:
Na forach podają ciało rozstępy, piersi, makijaż eh albo pedicure licho ich wie :P
Zeschizowałam się ;p mnie to czeka za rok. Niby oceny mam bardzo dobre, ale czy to się przełozy na ezgamin... kto wie;p Chociaz na tle mojej grupy to... ech, naprawdę jak niektóre z nich zdadzą to fartem, ale ja za żadne skarby nie chciałabym trafić do takiego "fachowca"! ;/ Ogólnie moja szkoła ma niby wysoką zdawalność... to się okaże ;>
Eee to masz jeszcze cały rok :P a ja miesiąc a za trzy dni jakiś dziwny nikomu niepotrzebny próbny projekt aaaaaaa hehe
Co do ocen i przełożenia na egzama to różnie bo ja mam średnią 5,7 a trzęsę portkami przed zawodowym hihi U mnie w szkole też jak czasami wiedzą zablysną to ręcę opadają no ale zobaczymy czymże nas uraczy CKE w tym roku na projekcie :P
Dziewczyny na rozstępy to mikro i peelingi ziołowe a na projekcie jaki zabieg byście dały ? Bo mam problem z zorganizowaniem zabiegu na rozstępy :( pliiiiiiis
No właśnie wiem jak to bywa... dlatego denerwuję się, a za rok to chyba tez mi portki będą spadac ze strachu :D W sobotę mam egzamin końcowy z fizyko - zabrać się nie mogę! ;/ Nie chce mi sie po prostu, a do zawodowego pewnie będzie jeszcze gorzej. Byłam na kosmetologii, ale straszna padaka, lepszy TUK :)
W takim razie zyczę wszystkim zdającym w czerwcu POWODZENIA! :)
mala mozesz tez dolaczyc do mikro streczowanie :) np zabieg saipan ktory wygladza rozstepy :)
a jakie zabiegi można zrobic przy wenektazjach i jakie na piersi? :)
Przy wenektazjach zimne owijania, może algi - zimne algi są polecane nawet na żylaki Jonoforeze możnaby i galwana, sono i kawitacje, zależy co by dali, grunt żeby na zimno i może sollux niebieski - choć widzicie w zeszłym roku były wenektazje i było trzeba zrobić zabieg na zimno, ale potem w trakcie sprawdzania zmienili klucz, bo pół Polski pobralo koc termiczny i by oblało eh a zresztą w testach jest np pytanie o zabieg dla cery naczyniowej, czyli teleangiektazje to masz prawidłową odpowiedź zabiegi zimno - ciepło... STRACH SIĘ BAĆ...
A na piersi hmm peeling (scrub algowy kawitacje mikro może AHA) po tym ampułka olejki masaż i maska termo błotna algowa wszystko z ominięciem sutków no i ruchy masażu wokół i modelujące chyba ? Ja bym tak zrobiła, ale też z pielęgnacją ciała dziewczyny ja w szkole dopiero ZACZYNAAAAAM aaaa
Ach a przy pedicure klamre korygującą zakładamy po opracowaniu paznokci czy po masce przed samym malowaniem ? Bo nigdy nie miałam tego w rękach ;( A jakby był wrastający paznokieć i nie byloby klamry to wycinamy i tamponik czy odsyłamy do podologa ? eh ale jestem do tyłu rajciu
czesc dziewczyny!
ja mam egzamin 15 czerwca;(
bylabym wdzieczna za jakies tematy ktorych sie spodziewacie lub pomoce do nauki:help:
jutro pierwsza czasc egzaminu:cwaniak2:
przygotowane ??:D
robię teraz ostatni tesr, przedsiębiorczość spoko ;) po 80% mam ze starych testów. Ale z kosmetyki 60-70... Raz miałam tylko 56%! ;O Boje się troche...
15ego mam praktyczny i jestem ciekawa co będzie... U mnie w szkole obstawiają makijaż, pedicure albo piersi... Wolałabym jakąś cere i zwykłe zabiegi...
aaaaaaaaaaaaaaaaa :boi_sie::why: help ^^ to juz dzis... ;(
trzymajcie za nas kciuki od 12 :)
ja dzisiaj jeszcze szybciutko tescik rozwiazalam :P
bardzo spokojnie do tego podchodze moze dlatego ze na wszystkie testy jakie rozwiazalam nie zaszlam ponizej 75%:)
w srode projekt:D
mnie sie marzy zabieg na twarz albo na cialo:D
dziewczynki trzymam kciuki:ok:
powodzenia
:D
cześć dziewczyny
jak Wam poszedł dzisiejszy egzamin? czy któraś zna odpowiedź co do kwasu tioglikolowego tz czego jest składnikiem:huh: oraz terapia olejkiem cytrynowym do czego jest przeciwwskazaniem?:huh:
Z góry dziękuje
kwas byl do usuwania owlosienia
a olejki cytrusowe beda p.wskaz do lasera ;)
wogole to spodziewalam sie duzoooo trudniejszych pytan:huh: bo ten test w porownaniu z tymi ktore mialysmy na zaliczenia semestrow to wielki pryszcz byl:)
Ciekawa jestem co będzie jutro :P ma któraś z was poprawne odpowiedzi do testu? ja znam mniej więcej poprawne do II części :P
ja z chęcią przyjmę poprawne odpowiedzi do części I i II :)
a na jutro marzy mi się pedicure ^^
czesc dziewczyny :D
jesli bedziecie mialy odpowiedzi do testow z poniedzialku to podeslijcie mi :P
a co do jutra to bardzo bym chciala jakis zabieg termoaktywny na cialo albo jakis zabieg dla cery dojrzalej lub suchej.
yyy masaż wykonuje się przed czy po jonoforezie/sonoforezie itp. ???
przed jonoforeza/sonoforeza ;)
Ja już po egzaminie :) wyszłam ze sali o 12.20. Niby trudne nie było ale jak to się będzie miało do klucza to licho go wie :) napisane jest teraz tylko trzeba czekać...
no dziewczyny trzymam kciuki :ok: na pewno wszystkim wam pójdzie celująco :)
ja wyszłąm tez pare minut po 12. test był spoko i projekt też nie ciężki ale tak naprawde zobaczymy jak wyniki bedą
hej dziewczyny, ja tez dzis zdawalam egzamin, projekt mysle ze byl spoko, spodziewalam sie duzo trudniejszego, a tu prosze, zabieg pielegnacyjny na twarz, oby tylko nalapac tych punktow:] Kochane jak macie dobre odpowiedzi z testu to podeslijcie chetnie sobie sprawdze jak mi poszlo;)
jestem załamana jeżeli chodzi o masaż przed jonto i sonoforezą, bo nas uczyła P.Grzelakowska że do tych zabiegów z prądem i ultra zawsze musi być skóra odtłuszczona ! więc masaż zawsze PO a czytając wszystkie fora jest inaczej. Pocieszam się że w razie czego to tylko dwa błędy..........
dziewczyny a jaki zabieg zaznaczyłyście jeżeli chodzi o zapobieganie chorób - kosmetykę leczniczą czy pielęgnacyjną?^_^
pozdro
niedzwiadek
kosmetyka wspomagajaca terapie dermatologiczna to kosmetyka lecznicza:)
i po egzaminach :P
teraz tylko czekamy na wyniki ciekawa jestem co bylo w kluczach do projektu:D
SA WYNIKI !!!!:skacze::skacze::skacze::skacze::skacze:
zdalam testy na 94% i 85% :D kamien z serca
I czesc
http://www.cke.edu.pl/images/stories..._112_kl_0x.pdf
II czesc
http://www.cke.edu.pl/images/stories...we/czesc_2.pdf
No to brawo Aguś :)
agulusia - gratuluję serdecznie!!! :kwiatek: Mnie ta przyjemność czeka w następnym roku :huh:
agulusia gratki