ja pazurasy bede robic u znajomej kosmetyczki .,.zaplace pewnie ze 150 zl ale ide z nadzieja podpatrzenia jak ona robi ... bo robi swietnie... od ponad 10 latek robi .
ja pazurasy bede robic u znajomej kosmetyczki .,.zaplace pewnie ze 150 zl ale ide z nadzieja podpatrzenia jak ona robi ... bo robi swietnie... od ponad 10 latek robi .
:diabelek: hmm ksiêdza siê boisz ? :D
a z t± sukni± to faktycznie niez³a promocja ci siê trafi³a :ok: u mnie dwa razy tyle :/
no moja normalnie kosztowala 2600zl wiec super...a z tego wzgledu taka promocja bo kiecka z ekspozycji i z sezonu 2008 ( ale co mi przeszkadza to wszystko , nawet nie wiedzialam ze na kiecki sa jakies sezony a ta jest boooooska)
Kamis
Autko rewelacja-pierwsza klasa:ok:
Basia
Sukieneczka jest urocza i piêkna :D
A ja pazurki robi³am sobie sama pazurki, bo nie chcia³am sie w¶ciekaæ jak kto¶ mi zrobi nie tak:strach: -wtapia³am koronkê i pomarañczowe kwiatki no i CYRKONIE :D
pochwale siê moj± sukienk± ca³a z koronki czego na zdjêciach tak dok³adnie nie widaæ.
Te¿ pomy¶la³am, ¿e ³adnie by wygl±da³y czê¶ciowo rozpuszczone, ale nie wiem czy wtedy dobrze bêdzie wygl±da³ welon, czy nie spowoduje to przepychu. Suknia sama w sobie jest bardzo bogata, choæ delikatna, wiêc mo¿e do rozpuszczonych w³osów lepiej jaki¶ fantazyjny stroik wpleciony w pasma lub wianek??
sliczna ta kiecka .. mialam miec podobna ale znalazlam ta co bede miala i sie zakochalam :) wlosy proponuje miec jednak upiete ... wez pod uwage wesele i to ze napewno bedziesz sie duuuuzo bawic... wiec wlosy czesciowo rozpuszczone szybko ci sie " spoca " i bedzie jedna wielka dupa z fryzury . ja tez chcialam wlasnie cos rozpuszczonego ale fryzjerka mnie przekonala .
a jak siê nie spali wi±zanki ,to co wtedy??
Tak do koñca nie wiem czemu trzeba spaliæ wi±zankê.
Znalaz³am za to trochê przes±dów i wró¿b zwi±zanych ze ¶lubem.
Istnieje bardzo du¿o wró¿b i przes±dów odnosz±cych siê do tematu ¶lubu i wesela. Jedni traktuj± je jak najbardziej serio, inni z „przymru¿eniem oka”. My¶lê jednak, ºe tak czy owak warto siê z nimi zapoznaæ :)
Data ¶lubu:
Najlepiej pobieraæ siê w tych miesi±cach, w nazwach których pojawia siê litera "r" czyli: czerwiec, sierpieñ, wrzesieñ, pa¼dziernik, grudzieñ. Najszczê¶liwsze bêd± ponoæ te pary, które pobior± siê w okresie Bo¿ego Narodzenia, w karnawale, lub w czasie Wielkanocy.
Nie poleca siê natomiast sk³adaæ przysiêgi ¶lubnej w maju, listopadzie, w dniu 1 kwietnia (ze wzglêdu na prima aprilis), a tak¿e w adwencie i wielkim po¶cie.
Najlepiej na dzieñ ¶lubu wybraæ sobotê. Nie nale¿y braæ ¶lubu w poniedzia³ek, poniewa¿ "od poniedzia³ku nie warto zaczynaæ" oraz w pi±tek gdy¿ "w pi±tek z³y pocz±tek".
Dobrze wró¿y na przysz³o¶æ odbycie ¶lubu w ko¶ciele w którym chrzczono Pannê M³od±. Nie powinno siê jednak s³uchaæ w³asnych zapowiedzi ¶lubnych.
Przed ¶lubem:
Na kilka dni przed ¶lubem Panna M³oda powinna po³o¿yæ swoje ¶lubne buty na parapecie, aby wlecia³o do nich szczê¶cie. W ten sposób zapewni sobie równie¿ piêkn± pogodê w dniu ¶lubu.
Je¶li pop³akujesz przed ¶lubem, po nim czekaj± na Ciebie ju¿ tylko pomy¶lne dni. Je¶li natomiast ¶miejesz siê przed nim, uwa¿aj na nadchodz±ce k³opoty.
Obr±czki nie powinny byæ przymierzane przez inne osoby oprócz Pary M³odej.
M³odsze niezamê¿ne siostry Panny M³odej nie powinny ulec pokusie mierzenia jej kreacji. Je¿eli która ulegnie pokusie ryzykuje, ¿e sama nigdy nie stanie przed o³tarzem.
Panna m³oda nie powinna szyæ swojej sukni w³asnorêcznie ani przegl±daæ siê w lustrze w pe³nym stroju ¶lubnym.
A¿ do chwili ceremonii ¶lubnej suknia Panny M³odej nie powinna byæ pokazywana Panu M³odemu. Ogl±danie kreacji przez narzeczonego, a tak¿e pomoc w jej wyborze wró¿y bowiem niezgodê w ma³¿eñstwie. Narzeczona musi pamiêtaæ, i¿ strój ¶lubny mo¿e zak³adaæ przed uroczysto¶ci± tylko wtedy, je¶li zachodzi taka konieczno¶æ, np. przymiarka. Zak³adanie sukni tylko dla przyjemno¶ci niesie z³± wró¿bê.
¦wiadkami powinna byæ panna lub kawaler. Dwie kobiety jako ¶wiadkowe przynosz± pecha.
W dniu ¶lubu:
Wypatrzenie przed ceremoni± ¶lubn± go³êbia lub sroki przynosi szczê¶cie w przeciwieñstwie do napotkania na swej drodze wron, czy kruków.
Panna M³oda nie powinna przechodziæ pod wisz±cym praniem, mo¿e to spowodowaæ komplikacje przy porodzie.
Piêkna, s³oneczna pogoda w dniu ¶lubu, to marzenie ka¿dej pary m³odej. Niesie ona ze sob± pomy¶ln± wró¿bê zapewniaj±c przysz³ym ma³¿onkom szczê¶cie. Niedobrze jest natomiast, gdy w tym czasie s³oñce przybierze czerwon± barwê lub gdy s³ychaæ grzmoty. Deszczowa, zimna i pochmurna pogoda w dniu za¶lubin wró¿y burzliwy zwi±zek. Ma³y deszczyk jednak uwa¿any jest za Bo¿e b³ogos³awieñstwo. Je¶li w dniu ¶lubu leje deszcz oznacza to, i¿ wszystkie zakochane w Panu M³odym kobiety go op³akuj±.
Nie wolno Pañstwu M³odym zawracaæ z drogi do ko¶cio³a. Je¶li nawet o czym¶ zapomnieli, powinni skorzystaæ z pomocy krewnych lub przyjació³. Nie powinno siê równie¿ robiæ zbyt d³ugich postojów, bo mo¿e to zawa¿yæ na ¿yciu ma³¿eñskim.
Panna M³oda w dniu ¶lubu powinna mieæ na sobie:
1) co¶ bia³ego - symbolu czysto¶ci uczuæ
2) co¶ niebieskiego (np. podwi±zka) - zapewnia potomstwo i wierno¶æ ma³¿onka
3) co¶ u¿ywanego (np. bi¿uteria) - zapewnia lojalno¶æ najbli¿szych
4) co¶ po¿yczonego (koniecznie od osoby, która jest szczê¶liwa w swoim ma³¿eñstwie) - zapewnia sympatiê i dobre stosunki z now± rodzin±
5) co¶ nowego - jest gwarancj± bogactwa i dostatku
6) w szwie sukni kryszta³ek cukru i okruszek chleba a w buciku pieni¿ek - zapewnia dostatek rodzinie
7) na ¶lub nie nale¿y wk³adaæ nic ró¿owego. Kolor ten przynosi M³odej Parze nieszczê¶cie.
Pan m³ody powinien mieæ przy sobie :
pieni±dze, które gwarantuj± dostatnie ¿ycie
W ko¶ciele:
Próg ko¶cio³a nale¿y przekraczaæ praw± nog±.
Id±c do o³tarza Para M³oda powinna siê u¶miechaæ, bo taka bêdzie ich droga przez ca³e ¿ycie ma³¿eñskie. Je¿eli jednak pojawi± siê ³zy wzruszenia, czy szczê¶cia, to nie nale¿y ich powstrzymywaæ, gdy¿ zamieni± siê one w wielk± rado¶æ.
Pan M³ody wg. starego zwyczaju powinien prowadziæ Pannê M³od± z lewej strony, aby praw± rêk± móc odganiaæ z³e moce, które chcia³yby przeszkodziæ w zawarciu zwi±zku.
Id±c do o³tarza, albo podczas uroczysto¶ci ¶lubnej, Panna M³oda nie powinna ogl±daæ siê za siebie ani sprawdzaæ, czy welon jest ³adnie u³o¿ony. ¦wiadczy to bowiem, ¿e wychodzi za m±¿ niechêtnie i obawia siê nowego ¿ycia. Lepiej poprosiæ ¶wiadkow± aby w razie potrzeby poprawi³a welon.
Gdy panna m³oda potknie siê przed o³tarzem, jej druhna ju¿ wkrótce stanie na ¶lubnym kobiercu.
Je¿eli podczas uroczysto¶ci za¶lubin ¶wiece w ko¶ciele pal± siê piêknie i równo - zwi±zek na pewno bêdzie trwa³y i zgodny. Natomiast kiedy migaj± lub gasn± mo¿na siê spodziewaæ k³ótni pomiêdzy m³odymi.
Je¿eli Para M³oda pomyli s³owa przysiêgi oznacza to szczê¶cie w ich przysz³ym zwi±zku.
Po zakoñczeniu uroczysto¶ci ¶lubnej, m³oda ma³¿onka musi zadbaæ, aby jej wybranek z³o¿y³ na jej ustach gor±cy poca³unek. To zapewni jej wierno¶æ ma³¿onka.
Obr±czki:
Obr±czki symbolizuj± dozgonn± mi³o¶æ i wierno¶æ, dlatego pe³ni± szczególnie wa¿n± rolê w przes±dach. Aby nie zapeszaæ, nie nale¿y ich zak³adaæ przed ceremoni± ¶lubn±. Zgubienie obr±czki mo¿e oznaczaæ stratê wspó³ma³¿onka.
Panna M³oda powinna uczestniczyæ ewentualnie tylko podczas wyboru i przymierzania obr±czek. Nie powinna ich odbieraæ, ani za nie p³aciæ.
Upadek obr±czek nie wró¿y te¿ nic dobrego. Gdy podczas ceremonii za¶lubin obr±czka upadnie na pod³ogê, wró¿y to nieszczê¶cie. Z³± wró¿bê mo¿na jednak odwróciæ, gdy obr±czkê podniesie ministrant, ksi±dz lub ¶wiadek. W ¿adnym razie nie mog± ich podnie¶æ Pañstwo M³odzi. Aby nie zapeszyæ ma³¿eñstwa i nie sprowokowaæ z³ych mocy narzeczona nie powinna ogl±daæ obr±czki. Powinna to uczyniæ dopiero, gdy poczuje j± na palcu.
Obr±czkê powinno siê za³o¿yæ siê na serdeczny palec. W³o¿enie jej na palec ¶rodkowy wró¿y zdrady ma³¿eñskie.
Przewaga w ma³¿eñstwie:
Kiedy ksi±dz przykrywa rêce stu³±, ta d³oñ która znajdzie siê na górze, zapewni jej w³a¶cicielowi przewagê w ma³¿eñstwie.
Wró¿ba mówi te¿, ¿e ta osoba, która odchodz±c od o³tarza, okrêci (poci±gnie w swoj± stronê swojego ma³¿onka) bêdzie kierowaæ w ma³¿eñstwie.
Nakrycie buta Pana M³odego r±bkiem sukni ¶lubnej oznacza, ¿e Panna M³oda bêdzie go trzymaæ po pantoflem.
Gdy przed ko¶cio³em posypi± siê na Parê M³od± drobne pieni±¿ki, ten kto szybciej i wiêcej ich zbierze, bêdzie w rodzinie "zarz±dza³ kas±". Musicie jednak wyzbieraæ wszystkie monety do ostatniego grosika, w przeciwnym przypadku czeka Was bieda.
Najlepiej, aby pierwsz± osob± sk³adaj±c± ¿yczenia M³odej Parze by³ mê¿czyzna np. ¶wiadek. Je¶li w¶ród zaproszonych go¶ci, w ko¶ciele ¿yczenia z³o¿y obca Tobie osoba, nie musisz siê martwiæ o szczê¶cie, bo nigdy go pod Waszym dachem nie zabraknie.
Pañstwo M³odzi winni wracaæ z ko¶cio³a inn± drog± ni¿ t±, któr± przyjechali, aby nieszczê¶cie zmyli³o drogê.
Na sali weselnej:
M³odych witaj± u progu sali rodzice chlebem i sol±. Para m³oda otrzymuje te¿ dwa kieliszki - jeden z wódk±, drugi z wod±. Ten kto wypije wódkê, bêdzie dominowa³ w zwi±zku.
Potem wznosi siê toast za zdrowie i szczê¶cie M³odej Pary. Nowo¿eñcy rzucaj± opró¿nione kieliszki za siebie. Je¿eli siê rozbij± - czekaj± ich d³ugie lata szczê¶liwego i dostatniego ¿ycia.
Pan m³ody powinien przenie¶æ ¶wie¿o upieczon± ¿onê przez próg domu weselnego. Je¿eli ¶wie¿o upieczona ma³¿onka potknie siê przekraczaj±c próg domu weselnego ¶ci±gnie nieszczê¶cie nie tylko na siebie, ale tak¿e na swoj± now± rodzinê.
Nowo¿eñcy powinni jako pierwsi pojawiæ siê na parkiecie i jako jedyna para odtañczyæ pierwszy taniec. Je¶li m³odym pl±cz± siê kroki, to w ¿yciu mo¿e byæ podobnie - bêd± zmierzaæ w ró¿ne strony.
¯adna kobieta poza Pann± M³od± nie powinna byæ w bieli, nawet je¶li jej sukienka jest innego koloru. Biel oznacza niewinno¶æ Panny M³odej.
Dobr± wró¿b± dla was bêdzie, gdy w dniu ¶lubu szk³o t³uc siê bêdzie, wszêdzie.
Gdy na prezent ¶lubny otrzymamy co¶ zwi±zanego z religi± np. krzy¿ oznacza to, i¿ bêdzie siê nios³o krzy¿ przez ca³e ¿ycie.
Panna M³oda powinna byæ ubrana na poprawinach w now± - jeszcze nigdy nie noszon± sukienkê.
Noc po¶lubna:
Pierwsza do ³ó¿ka w trakcie nocy po¶lubnej winna wej¶æ Panna M³oda a Pan M³ody powinien ¶ci±gn±æ zêbami podwi±zkê, która znajduje sie pod sukni± ¶lubn± aby ¿ycie erotyczne by³o udane.
Po ¶lubie:
Rok po ¶lubie nale¿y spaliæ swoj± wi±zankê ¶lubn±. W innych województwach np. krakowskim jest taki zwyczaj, ze pali siê wi±zankê dopiero po udanym porodzie.
to ja chyba nie zastosowa³am siê do co najmniej po³owy tych przes±dów... i skutki widze teraz :P
:kwiatek:oj dziewczynki. najwa¿niejsze zasady: po 1 co¶ nowego.2 po¿yczonego.3 niebieskiego.4 starego.no i najwa¿niejsze ¿adnych pere³. ja zastosowa³am te zasady i ju¿ 11 lat po ¶lubie.:kwiatek: w bi¿uterii, na sukni zero pere³. no i najwa¿niejsze niczym siê nie stresowaæ.podej¶æ z dystansem do wszystkiego.:kwiatek:
nie stresowaæ :) oj ciê¿ko bêdzie, pewnie siê pop³acze w ko¶ciele:)hehe oczywi¶cie z rado¶ci
Nie da siê nie stresowaæ. Ja tak by³am spiêta, ¿e ca³y czas siê u¶miecha³am i nie mog³am tego opanowaæ. A go¶cie stwierdzili, ¿e tak luzacko wygl±da³am jakbym bra³a ju¿ który¶ ¶lub z kolei:D
wie¿ cie mi da siê. moja siostra ma za tydzieñ ¶lub. wszyscy siê spinaj± a ona podchodzi do tego tak jak ja.na spokojnie. tylko te¿ zale¿y gdzie robicie wesele. ja mia³am w stra¿nicy i dwu dniowe. ona w restauracji. u mnie ju¿ tydzieñ przed by³a gonitwa.bo sami wszystko szykowali¶my, a jak w lokalu to niema siê czym stresowaæ. tylko nie zróbcie tak jak moja kuzynka z p³aczu od razu przesz³a ¶miech.nie sz³o jej powstrzymaæ.wszyscy byli og³upiali bo nie wiedzieli co siê dzieje.zachowajcie dystans.:good:
ja Wam powiem tak dwa , tydzieñ przed mia³am zaje*** stresa ale w dzieñ ¶lubu mia³am taki lajcik ¿e masakra , sama nie wiem dlaczego...
dziewczynki jak wy siê ¶lubem stresujecie to co bêdzie jak dziecko bêdziecie mia³y urodziæ. walcie po rady do mnie. urodzi³am 6 dzieci wiec wiem jak do tego podej¶æ.:good: bêdzie dobrze.
:wow: masz 6 :szczena::szczena::szczena:wielki :respekt:jak ty sobie rade dajesz????
niestety tylko 5. jedno zmar³o. jako¶ muszê. nie ma tak ¿le. daje rade.
kurcze przykro mi:( ale na pewno ca³a pi±tka to wynagradza:) a w jakim wieku s±??
naj straszy ma 10 lat potem 5 lat,4 latka 2 latka i 5 miesiêcy.:) a daj± popaliæ. dobrze ¿e ju¿ ciep³o siê zrobi³o bo mog± po podwórku biegaæ.:ok:
Podziwiam Ciê:* U mnie w rodzinie na ogó³ jest po 4 dzieci. Ja mam 3 rodzeñstwa:)
mi sie jeszcze przypomnialo zeby na welonie nie bylo perelek no i nie zakladac bizuterii z perelkami
ja mialam kupiony welon z perelkami to kuzynka meza pwoiedziala ze jak go zaloze to mi przed oltazem go zdejmie.i oddalam do sklepu .
my bêdziemy z pewno¶ci± zaproszenia braæ z allegro .. znajomi za³atwiali na mie¶cie po 6 z³ takie niespecjalne i jeszcze siê cieszyli ¿e tanio :porazka: a na allegro po 3 z³ to ju¿ ¶wiat i ludzie mo¿na wyczaiæ :D
no tez tak my¶la³am nie ma sensu nie wiadomo ile dawaæ za zaproszenia bo i tak wiele osób je wyrzuca. a tak z ciekawo¶ci czy u was s± dru¿bowie?? bo wiem ¿e w wielu miastach tego nie ma, nie robia korony i wogóle:(
o ¶wiadkach to s³ysza³em ale o dru¿bach to nie za bardzo opowiedz o co chodzi z t± koron± ?
my mielismy tez swiadkow
no ¶wiadkowie to na ogó³ s± ale u mnie np s± dru¿bowie tzn pary które jeszcze nie s± po ¶lubie stoj± za m³odymi w ko¶ciele na sali siedz± razem z nimi nie tak jak u niektórych ¿e siedz± rodzice czy dziadkowie przy m³odych.i ci dru¿bowie w czwartek przed weselem robi± koronê np ze ¶wierku(teraz czêsto juz zamawia sie gotowe) a w pi±tek przystraja sie nad drzwiami i bram± wjazdowa t± korona lub balonami jakimi¶ kwiatkami itd najpierw u m³odego potem u m³odej, przy tym sie pije a potem czaskanie i takie tam pierdo³y ogólnie super atmosfera:)
ja mam sprawdzon± osobê z allegro. kupowa³am u niej zaproszenia na komunie i chrzest dzieci. ma super zaproszenia i niedrogie.jak znajdê linka to wam wklejê.
ciesze siê ¿e powsta³ taki temacik :]
ziziz jak mówisz ¿e sprawdzony kontakt to poprosimy :*
Dziewczyny sliczne suknie slubne:)Kamis zajefaje autko:)
Niewiem czy ktos juz to pisal bo mnie nie bylo troszku ale kobitki nie zakladajcie nic z perel i uwazajcie przy zakladaniu obraczek zeby wlazly ladnie na palec i nie upadly :)No i oczywiscie stluc porzadnie kieliszki.Ja swoj rozbilam az na auci swiadka:)