-
Odp: Dlaczego żel piecze w lampie UV
moze byc wrazliwa plytka, mam to samo, mnie juz piecze jak daje bonder i co najsmieszniejsze piecze nawet przy glosie:wow:
dlatego akryle sobie robie od jakiegos czasu i jak nablyszczam to tez czuje na akrylu:/: w takim wypadku zmiana zelu niewiele daje
-
nio, mnie zwykle piecze przy drugiej
anika, może została przepiłowana skórka z boczku i podlana, albo po prostu pod płytkę weszła jakaś drzazga
-
a co powiecie na to - pracuję ostatnio na i-nails od dobrejrady, gdy utrardzałam go w mojej lampie piekł lekko ale jak na jakiś czas musiałam sobie pożyczyć lampę (bo nie mogłam dostać takich żarówek jak miałam oryginalne) to ten sam żel piekł okropnie że nie można było przetrzymać łapki w lampie tylko koniecznie wyjąć, potem dokupiłam żarówki do mojej lampy i znowu lekko piecze i tu moje pytanie... czy lampa ma znaczenie????
-
jeżeli żarówki są dobre i 9 to nie powinno być różnicy.. może ten co piekł to były stare żarówki?
-
jesli maja wieksza moc to moga piec:D zuzycie zarowek tu chyba nie ma nic do rzeczy, bo jesli by byly stare to poprostu ciezko byloby utwardzic zel
tak mysle ale jak sie myle to mnie wyprostujcie:D
-
a świeciłyby w ogóle wyższe? nie przepaliłyby jakis tam zlaczen? nie wiem nie znam sie..
-
no ja tak samo uwazam jak Agulusia jak lampy sa juz slabsze to pieczenia nawet nie bedzie i zel sie nie utwardzi dobrze , a jak nowe to moze ladnie dac popalic...
Agusia nie przejmuj sie jak mam tak samo z klientkami ze je piecze, ale teraz sie nauczylam zamiast jednej grubszej warstwy robic dwie ciensze...
aaaa i ja zawsze klientkom mowie ze piecze bo zel sie wiaze , a jak sa bardziej dociekliwe to im tlumacze dokladniej ;P
---------- Dodano o godzinie 19:39 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 19:38 ----------
Cytat:
Napisał
asia
a świeciłyby w ogóle wyższe? nie przepaliłyby jakis tam zlaczen? nie wiem nie znam sie..
no mi sie wydaje ze by sie moglo cos zaczac dziac nie tak...
-
Cytat:
Napisał
dzidzia19841210
teraz sie nauczylam zamiast jednej grubszej warstwy robic dwie ciensze...
aaaa i ja zawsze klientkom mowie ze piecze bo zel sie wiaze , a jak sa bardziej dociekliwe to im tlumacze dokladniej ;P
.
ja też tak mam:)
-
u mnie tez tak bywalo ,ze pieklo jak cholera..nawet wyciagniecie dloni z lampy nic nie pomoglo:(,poprostu zachodzi ta reakcja laczenia sie zelu z naturalna plytka ,to czy w lampie czy poza nia ,jak ma piec ,to bedzie piec.Mi przynajmniej nic to nie dawalo:porazka:. Przez to nie nakladalam odrazu grubej warstwy,tylko cienka,nawet 2 razy jak trzeba bylo .Ale ostatnio zamowilam sobie zel innej firmy,w sumie doplacilam tylko jakies 3 Euro,ale roznica jest niesamowita:D...piecze tylko wtedy ,kiedy sie zagalopuje z iloscia zelu,chociaz ten bol,to juz nie bol...:skacze:
Oczywiscie przepilowana plytka robi swoje.
Moim zdaniem slabe zarowki nie utwardza dobrze zelu.:papa:
-
Tez ma problem piekacego żelu,ale u mnie spowodowane jest tym,że żelik jest kwasowy,a kwasówki zawsze pieką.Kiedy żel "twardnieje" ulega polimeryzacji w tej reakci czasteczki łącza się w łańcuchy,ale aby do tego doszło to te czasteczki pocierają o siebie i wówczas tworzy się ciepełko,które przeradza się czasem w oooogromne pieczenie :(
Duzy wpływ ma też stan płytki paznokcia poniewaz przy pazurkach bardziej zniszczonych czy przepiłowanych odczówa klientka bardziej.Znaczenie też ma to czy w momencie przedłuzania nasz klintka ma okres bądź jest mocno zmęczona i na sam koniec ilośc żelu jaki nakładamy tzn przy warstwie budującej jest go więcej i ciepełko staje się bardziej wzmozone.
ostanio wymieniłam żaróweczki i sa tak mocne,że reakcja zachodzi niemal od razu jeszce kleintka dobrze nie umieści dłoni jak piecze.mam lampe tunelową więć każe wpierw na sam brzeg kłaść aby światło uv lekko docieroło dopiero po 30s łapka wendruje dalej.
-
ja robie narazie swoje, ale moja plytka znatury jest bardo cienka, a jak juz robie ktorys razz kolei to piecze jak cholera. wiec mysle ze u mnie to wina mojej plytki
-
to piluj delikatnie,nie piluj do konca zelu,przeciez chcesz sie uczyc tez zdobic,spiluj tylko ozdoby,nie dokopuj sie do pazurka
-
Dziewczyny ja tez odkąd zmieniłam żarówki w lampie mam problem z pieczeniem pazurków klientek. Ale dają sobie radę :) Wyciągaja rękę i wkładają po chwili spowrotem. A nieraz wystarczy tylko przydusic. Zobaczymy co bedzie jak żarowki osłabną. Moze znow będzie jak przed zmianą na nowe :)
-
To zupełnie ja u mnie;] Nówki maja taką moc,że szok ;] Co masz na myśli pisząc"przydusić"??
-
wydaje mi sie ze chodzilo o ucisk na nerwy:D tzn wyjac z lampy i delikatnieopuszki so stolu przycisnac:)pomoze napewno;)
-
a mi się wydaje że przydusić znaczy przetrzymać ten ból w lampce (te kilka sekund). ale też ciekawa jestem:)
-
ja kupiłam kiedyś tak gęsty żel z firmy dcd bardzo dobrze sie go nakłada i niezacieka na skórki ale jak dawałam grubsza warstwę to aż mi gwiazdki przed oczami migały tak szczypało mocno i zmieniłam żel bo po co sie tak męczyć
-
o kurde laski ja dopiero będę zaczynać swoją przygodę z żelkami, czekam właśnie na paczki- lampa już doszła dziś (swoją drogą polecam, od samaron :good:) i mnie tu straszycie pieczeniem :wow: hihi niech to!
-
Cytat:
Napisał
korcia225
ja kupiłam kiedyś tak gęsty żel z firmy dcd bardzo dobrze sie go nakłada i niezacieka na skórki ale jak dawałam grubsza warstwę to aż mi gwiazdki przed oczami migały tak szczypało mocno i zmieniłam żel bo po co sie tak męczyć
czyżby ESN?super gesty jeszcze bardziej super sie łuszczy (10 osobom na 15 ;]) a piecze tak,że zejść rzeczywiście można ;]
-
Wydaj mi sie, ze to co napisala sylwia-p_86 wydaje sie byc sensowne i chyba nasz problem zostal rozwiazany ;-)
,, Kiedy żel "twardnieje" ulega polimeryzacji w tej reakci czasteczki łącza się w łańcuchy,ale aby do tego doszło to te czasteczki pocierają o siebie i wówczas tworzy się ciepełko,które przeradza się czasem w oooogromne pieczenie''
-
zgadzam sie z Aniką..stad tez czym gestszy zel i grupsza warstwa tym wieksze uczucie pieczenia...czasami zele pieka równiez w przypadku bardzo osłabionej naturalnej płytki paznokcia..:)
-
Mnie zawsze kluje tak jak by mi igly wbijali:( okropne uczucie...:(
-
z tym pieczenem to zalezy od grubosci nakladanej warstwy od firmy od plytki ale po co ja sie powtarzam :)
-
a ja przewaznie robie sobie szkielet z akrylu i potem zele, nigdy zaden mnie nie zapiekl,
ale jak kladalam sam zel ,to zdazalo sie ze podpiekało czasem :)
-
no cóż, dziwna sprawa, ponieważ ostatnio, z koleżanką zaczęłyśmy próbować żel na formie, używam żelu silcare i galareta nie piekła w lampie, a no name to była po prostu masakra... Dodam, że grubość żelu była mniej więcej taka sama...
-
ja na szczęście nie mam tego problemu. choć dopiero zaczynam to żadna z dziewczyn którym robiłam pazurki nie narzekała :) ale tak jak mówicie to zależy od żelu i płytki naturalnego pazurka
-
może jako pierwszy użyłaś galaretki. a za drugim razem koleżanka miała już bardziej naruszoną płytkę?
-
jeśli to było do mnie, to nie :D, po prostu próbowałyśmy sobie żelki na formie, którym się da robić :D, więc jeden był na jednym pazurki, a drugi na drugim... a płytkę sama opiłowywałam, bólu nie lubię, więc delikatnie :D :D
-
piweim wam że chciałam przetestowac przy jakiej warstwie bedzie piekł żel z allepaznokci i (i tak mam odrost i będę robic nowe więc pozwoliłam sobie na experyment). spiłowałam warstwe nabłyszczacza, połozyłam wielka kulę coś mniej wiecej jak ziarno fasoli na pazur i wlożyłam do lampy... powiem wam że nawet tak wielka kula nie piekła aż tak mocno jak (mój ulubiony z resztą) cieniuteńka wartwa basica galaretki...
-
Żel podczas utwardzania w lampie UV szczypie gdy:
żarówki są świeżo wymienione, wówczas szybciej utwardzają masę żelową,
żel aplikowany jest grubą warstwą. Im grubsza jest warstwa żelu tym bardziej odczuwalny jest dyskomfort utwardzania masy,
żel mocniej szczypie w okresie letnim, wyższa temperatura żelu i otoczenia wpływa na mocniejsze szczypanie w lampie,
płytka klientki jest cieniutka i mocno unerwiona. Szczypanie nie jest odczuwalne przez paznokieć, który sam w sobie jest martwy, tylko przez unerwione łoże.
Uwaga! Aby żel nie był tak bardzo dokuczliwy w czasie utwardzania, zaleca się po odczuciu pierwszego zakłucia wyjęcie dłoni z lampy i późniejsze pełne utwardzenie.
-
Mam dwa doswiadczenia zwiazane z pieczeniem w lampie.
Na poczatku jak zaaczynalam robic zel to nie nakladalam zbyt duzej warstwy budujac "C" i wszystko bylo ok potem w miare nabeirania doswiadczenia moja krzywa stawala sie bardziej pełniejsza a ten sam żel (SF 1fazowy) szczypal coraz bardziej, wymienilam go na SF3fazowy ale bez zmian. Postanowilam kupic all i one nails company i faktycznie jest bardzo delikatny i przy nawet duzej ilosc zelu na plytce szczypanie da sie zniesc i nie ma potrzeby wyciagania lapki z lampy ale niestety odpada on od plytki... teraz planuje zakup IBD, na szkoleniu nic nie pieklo ale czytalam gdzies na forach ze on sie zalicza do tych piekacych rowniez...
-
Odp: Wrażliwy klient
ja mam jedną bardzo wrażliwa klientkę coś w stylu zabieranie rąk przy piłowaniu ciągle ała ała nawet przy matowieniu bloczkiem wyobraźcie sobie że nawet nabłyszczacz ja piecze taka cieniunia finalna warstwa końcowa :/: dla niej rezerwuję ponad 4 godziny i sobie pomaluniu dziubiemy, ma szczęście że jest moją dobrą koleżanką bo nie wiem czy inaczej bym to zniosła to jest bardzo uciążliwe w tym czasie mogłabym zorbić dwie babeczki i mieć podwójną kasę ;(ale nie zawsze to się tylko liczy :P
-
Oj te zabieranie ręki jest okropne kiedyś się tak przestraszyłam ze żel potrąciłam i się wylał. Raz w twarz dostałam, od tamtej pory te babki już łapkami nie rzucają.
-
ja mam kumpele ktora zawsze piecze zel... obojetnie jaki... robilam jej pazurki oczywiscie nie przepilowując paznokcia :P i robie jej pierwsza warstwe mowie moze zaszczypac... a ona przy kazdej czula pieczenie :D bardzo wrazliwa a poza tym dosc wrazliwa na kosmetyki i nie moze stosowac wszystkiego :D
jakbym nie znala dziewczyny to bym pomyslala - ha, pewnie stylistka jej plytke zalatwila:P
-
jeżeli chodzi o żel to i mnie czsami piecze.. na tym punkcie jestem też wrażliwa ale zacisne zeby i za chwile pieczenie ustepuje.
-
ja masochistką nie jestem i wyjmuje ręke z lampy jak zaczyna mnie piec:D mam jeden zel z holywood nails nie ma róznicy czy połozy się cienką warstwę czy wielka kluchę .......piecze niemiłosiernie...nie do wytrzymania:huh:
-
tusia tak samo jest z galaretka basic piecze jak diabli, mnie przy szkielecie loze poparzyl, jak piecze to reke lepiej wyjac niz sobie pozniej kuku zrobic;)
ja sobie kiedys tak pazura zajechalam ze nawet nablyszczacz mnie piekl:o:lol:
-
a ja niedawno postanowilam wyprobowac zel z ra nails i chyba jestem inna bo mnie niesamowicie piecze.juz jak tylko na niego patrze to paznokcie sie kurcza ze strachu.nie wiem dlaczego bo czytalam dobre opinie a i inne zele nie daja tego efektu.moze mam uczulenie.a generalnie to dobry zel i troche mi szkoda bo dobrze sie z nim pracuje.
-
Może porównaj sklad tego żelu do poprzednich, które Cię nie piekły.
-
wiewioora wyciagaj rękę z lampy jak tylko zaczyna piec, przestanie...włóz spowrotem.....tak jak pisałam wyzej piecze mnie zel HN i strong GN...ale nie mam zamiaru ich wyrzucac bo są dobre i pazurki trzymają sie jak beton:D
dla mnie jest plus pieczenia żelu w lampie......jak zaczyna mnie piec, to wiem ze juz moge pazura zaciskać:D