-
Odp: ile czasu zajmuje wam zrobienie paznokci i jak skrócić czas pracy
Wszystko wprawa :) Jeżeli pomimo długiego czasu wykonywania usług przedłużania pazurków dalej nie mieścicie się w 2 godz warto zrobić pazurki pod okiem instruktorki (bądź jakieś innej stylistki). Wówczas możliwe jest wykrycie jakiś błędów bądź pokierowanie co należałoby zmienić.
Najczęstszymi powodami zbyt dłuuugiego wykonywania pazurków są:
- brak wprawy (żaden wstyd-normalna rzecz ;) )
- zbyt duża ilość materiału,a przez to dłuższe piłowanie
- robienie za długich pazurków niż klientka sobie życzy (trzeba skracać i spiłowywać żeby nie były za grube)
- za bardzo zużyty pilnik, co też wydłuża czas
- zła technika piłowania (musi to być czynność planowana i celowa a nie machanie to tu to tam)
- rozmowa wzrokowa z klientką (możemy-musimy! rozmawiać ale patrzymy na pazurki nie na klientkę) :)
- poprawianie czegoś na silę (nie dość że będziemy dłubać pół godz dłużej to jeszcze zepsujemy )
- bałagan na stanowisku pracy (nie możemy nic znaleźć)
- zbyt częsta zmiana narzędzi (najpierw wszystkie 10 pazurków jedziemy pilnikiem, potem wszystkie 10 polerką itp - nie robimy każdego z osobna)
- czasami kiepska jakość materiałów
- stres i zdenerwowanie
- dobrze jest poświęcić więcej czasu na dokładne zbudowanie pazurka niż potem na piłowanie (prawidłową budowę wyćwiczymy i będziemy robić to coraz szybciej,aż dojdziemy do wprawy gdzie tylko przejedziemy pazurka delikatnie pilnikiem i polerką :) z piłowaniem gorzej, tu ciężko wyćwiczyć tą czynność, bardzo nieprzyjemną zresztą.Dodatkowo zmniejszymy zużycie materiałów :) )
Dobrze jest mierzyć sobie czas poszczególnych etapów pracy
- opracowywanie płytki
- nakładanie materiału (budowani pazurków)
- opiłowanie
- zdobienie (jeżeli takie wykonujemy)
- inne zabiegi (nabłyszczanie, skórki, wypiłowanie od spodu frezarką przy uzupełnieniu itp)
U mnie wygląda to mniej więcej tak :
- 10 min
- 40-50 min
- 20-30 min
- 0-20 min
- 10 min
-
ja teraz ide do pracy i dziewczyna u której pracuje mówi do mie ze musze dojść do wyniku paznokcie w 1h teraz robie i schodzi mi ok 2h czasem krócej czasem troszke dłużej ale godzina to szok
-
Matiet gdzie ty poszłaś do tej pracy ? Napisz na priw :)
-
ja pracuje na 2 lampki co znacznie skrocilo moj czas pracy
zmienilam tez sposob pracy i tym sposobem krotkie pazurki w godzine dluzsze max2 godzinki
-
mi zajmuje srednio 4 h na sobie bo wiadomo, ze jak sie robi swoje pazury ( zel ) to dluzej ale sasiadce, ktora ma male dziecko, nie wyrobie sie na raz, musze dwa razy do niej isc bo najpierw jedna reka, a pozniej druga ( na drugi lub trzeci dzien bo nei zawsze pasuje ktorej z nas ), robienie na raty to nie robota...coz...
no i robienie jednej reki zajmuje prawie tyle samo co dwie bo wiadomo, ze trzeba czekac az sie zamrozil zel bo robie co dwa palce itd. ;)
zapewne majac w salonie czy w domu dwie lampki idzie zdecydowanie szybciej i jak sie nie robi przerw na dymka, nie gada patrzac w oczy :P
-
o nisia!!!! a krotsze w godzine? jakieś rady? :D
-
a ja sobie paznokcie robie ok 4 -5 h i i tak nie sa takie jakbym czasem chciala , zawsze prawa reke mam ladniejsza od lewej , i jak tylko moge to cwicze i cwicze , ale niestety moja obecna praca nie pozwala mi na to zbyt czesto ,jednak mam nadzieje ,ze w mojej nowej szkole bd duzo lepiej :)
a kolezankom jak robie to tak 2 -3 h :) robie sobie powoli,bo mi sie nigdzie nie spieszy :)
-
ja mieszcze sie w 2 h chyba ze jakies skomplikowane zdobienie to tak 2,5h do 3h . mi tez nie raz klienta powiedziala ze za dokladna jestem , ale wole robic po swojemu nie spieszyc sie zeby pozniej klienta nie przyszla i nie powiedziala ze cos zle jej zrobilam.
-
French zajmuje mi zawsze 3h ani minuty dłużej ani krócej :haha: jakieś cieniowane brokaciki, itp. 2,5h. Utwardzenie naturalnych 1,5h. Odnowa 2,5h. Chciałabym zejść z czasem o pół godziny... :)
-
Mi najwięcej czasu zajmuje zdejmowanie masy żelowej:( w sumie wychodzi ok. godziny... Oczywiście jak już pierwsza ręka jest opiłowana to nakładam primer itd. i kończę piłować drugą rękę. No i w sumie wychodzi mi ok. 3 godzin całość. Może podacie mi jakieś wskazówki jak opiłować poprawnie paznokcie?
-
Zuuzaneczka No właśnie to jest to zależy co się robi to wszystko zajmuje więcej lub mniej czasu :) Jak robie pazurki French+ozdoby to 2h. A jak zaczynam malować i bawić się pazurami to od 2,5h do 3h. :)
-
Cytat:
Napisał
JoannaK
Mi najwięcej czasu zajmuje zdejmowanie masy żelowej:( w sumie wychodzi ok. godziny... Oczywiście jak już pierwsza ręka jest opiłowana to nakładam primer itd. i kończę piłować drugą rękę. No i w sumie wychodzi mi ok. 3 godzin całość. Może podacie mi jakieś wskazówki jak opiłować poprawnie paznokcie?
Ja też długo zdejmuje masę... Ok. 40 minut jak sądzę... mimo że mam frez supermocny z PB za który słono zapłaciłam... Staram się to robic szybko, ale też delikatnie :/ przydałyby się jakieś rady dot. zdejmowania masy z pazurków (żel) :P
-
Cytat:
Napisał
Emilia B.
Dobrze jest mierzyć sobie
czas poszczególnych etapów pracy
- opracowywanie płytki
- nakładanie materiału (budowani pazurków)
- opiłowanie
- zdobienie (jeżeli takie wykonujemy)
- inne zabiegi (nabłyszczanie, skórki, wypiłowanie od spodu frezarką przy uzupełnieniu itp)
U mnie wygląda to mniej więcej tak :
- 10 min
- 40-50 min
- 20-30 min
- 0-20 min
- 10 min
Ja najszybciej paznokcie zrobiłam w 4h, ale najczęściej zajmuje mi to ok 5h.
Emilia a ile tobie zajmuje zdjęcie starej masy?
-
jeżeli całkiem ściągam to tak ok 30 minut (końcówkę mocze w acetonie) a jeżeli pod uzupełnienie ze zmianą wzoru to ok 20-30 min z opiłowaniem :)
-
dziewczyny
ja robie odnowe cokolwiek klientka sobie zyczy w 1,15 h
najpierw manicure - ok 3 minut
potem klientka idzie umyc rece, spilowanie starej masy frezarką max 10 minut,
potem opilowanie pilnikiem max 5 minut
polozenie primerow, bazy utwardzenie ok 5 minut max
potem juz kladzenie zeli, pracuje na dwie lampy, zeby bylo dokladniej zamrazam najpierw po 2 paznokcie - jak robie one stroke po 55 minutach mam opilowane paznokcie, nową zbudowaną krzywą C czyli pelna odnowe i na odtluszczone moge permanentnie zdobic
wiec mam spokojnie 25 minut na malowanie i polozenie glossa - full czasu :skacze:
ja specyficznie piluje, klientek nie piecze a mega szybko to robie
wypracowalam swoje technike
pracuje na jednorazowych nakladkach na mandrel
paznokcie mam bardzo dopracowane, dopieszczone sprawdzam kazdego dlugosc jedna reke z druga, kazdy macam i jezdze po nim czy prawidlowo jest budowana krzywa C i nie ma ani jednej nierównosci
klientki po 1 szanuja moją dokladnosc, na pewno juz wprawę bo zajmuje sie tym 8 lat, po kolejne - nie piecze je jak piluje frezarką czego wiekszosc klientek panicznie sie boi gdyż np kilka razy zostały przypieczone i ucikaja reka co wydluza znowu nam czas pracy, gdyz musimy uwazac, zeby siebie i klientki nie uszkodzic
poza tym bardzo szybko buduje krzywą C , i jak juz robie zdobienie czy french praktycznie ona sama mi wychodzi ;-)
-
zazdroszcze czasu :)mi się tylko raz udało w 1,15 :) chociaż nie wiem jakby mi z żelami szło... ;)
-
no mi też chyba nieźle ostatnio idzie.. średnio dopełnienie z całkowitą zmianą wzorku lub nowe french zajmują mi 1,5 godzinki, choć czasami nowe french w 1, 15 potrafię zrobić, wszystko od dnia zależy...
szpice i ich dopełnianie do 2 godzin mi schodzi niestety jeszcze
-
mi ostatnio odnowy frenczowe 1,5 godzinki, ale tylko na żelu, na akrylu nadal do 2 sie schodzi niestety:/
-
kilka rad -
jak nie umiecie sie skupic na pracy i duzo rozmawiacie z klientką podczas stylizacji nauczcie się mówić do reki, ja bardzo rzadko patrze na klientke, czasami nawet glupio potem wychodzi bo nie pamiętam twarzy - ale pracuje bardzo dokladnie i klientki to widza, i tez prowadzę rozne dyskusje (nie to ze zasuwam z pracą i nawet nie zagadam, bo wowczas klientka wezmie Was za gburowatą babę! ;-)
bardzo przydatny jest telewizor i programy kobiece lub seriale, ktore klientki ogladaja.
Jest wowczas mało plotek i płytkich rozmów. Odkąd mam TV jestem bardzo zadowolona, ale to dodatkowe koszty - ja mam 42' , to koszt zakupu, + abonament na poczcie, + abonament do kablowki lub innej sieci jak kto chce i co chce! i najgorsze - zaiks i ZPAV itd itd
Jednak jak najbardziej polecam
kolejna bardzo wazna rzecz to frezarka i to dobra!
ja mam moja 4 lata i juz wielo wielo krotnie na siebie zarobila
nic mi sie nie dzieje, mowie na nia mercedes
trzeba zwraca uwage przy zakup[ie na detale - jaka rączka, szczotki jak sa zabezpieczone bo nam od kurzu glownie to bedzie padalo, szybka wymiana frezow na kilk klik, etc
kolejna rzecz - miec porzadek na stole i wszystko pod reką
polecam prace na dwie lampy - chociaz to nie zmniejsza ilosci czasu a i tak zawsze zajmujesz sie jedna reka i w tym czasie druga jest w jednej np lampie, jednak jest to wygodniejsze dla klientki nie musisz sprawdzac, czy prawdilowo trzymala klientka reke i sie dobrze kciuki np utwardzily
i jest to profesjonalne dla mnie miec dwie lampy na stole i wygoda klientki a na tym nam powinno zalezec bo dzieki nim istniejemy
pozdrawiam Magda :przytul:
-
SPN Magik bardzo przydatne rady:) za co dziękujemy;)
a co do budowania krzywej C to jak Ty to kochana robisz tak szybko?budujesz na raz? w jaki sposób? mogłabyś zdradzić:D:skacze::kwiatek::*:*
-
-
Dużo ciekawych rad udzielacie dziewczynki bardzo są one pomocne :kwiatek: szkoda, że nie mam frezarki, no ale moja by na siebie nie zarobiła nawet po 4 latach :]
-
Magik streściłaś to bardzo szczegółowo, naprawdę cenne informacje, a co do Twoich pazurków to budowa, wzory i kształt pazurka jest idealny- miałam okazje zobaczyć na żywo. Jak dobrze, że mam Cię tak blisko.:skacze:
-
dziewczyny jestem do usług ;-)
Wiolu dla Ciebie specjalne :love::love::love::love::love::love::love::love::l ove::love::love::love:
-
mi schodzi godzina przy robieniu szkieletow ;( czy tego sie da nauczyc robic szybciej? :placz: