-
Odp: Wszystko o formach/ szablonach. Prawid³owe pod³o¿enie, instrukcje itp
Cytat:
Napisa³
asantir
moje drogie! pomocy, jak mam bonder ¿el to nie nak³adam go na szablon, czy nak³adam? :(
jak na szablon ?? :blink: bonder siê k³adzie na plytkê paznokcia tylko :D
-
Witam kochane wstawia³am zdjêcia do oceny budowy pazurka i niestety wychodz± mi takie bu³eczki z mocno za¿elowanym wolnym brzegiem.Pazurki robiê ¿elem easy off i trochê chcia³am je przed³u¿yæ tak aby moje mia³y szansê odrosn±æ i nie wiem czy dobrze podk³adam formê bo mi siê wydaje ¿e pazurek schodzi w dó³ i dla tego wychodzi taka bu³eczka :(
-
troszkê bym j± do góry wziê³a bo naturalek mocno wybija do góry w porównaniu z szablonem. kiedy we¼miesz formê do góry bêdzie idealnie przylega³ i nie bêdzie tego progu od spodu :)
-
Pazurek jeszcze nie wykoñczony
-
wydaje mi sie, ze to takiego krociaka, taka krzywa C wystarczy, mnie nakladaj wiecej bo znowu bedzie bulka ;) :)
-
Zamówi³am od DR formy podkowy i nie wiem jak je pod³o¿yæ czy tak mo¿e byæ?
-
podkowy to formy pod pazurki u nó¿ek ;)
-
A ja zamówi³am 100 szt.:leze: no nic bêd± do æwiczeñ :D
-
Oj Aga bêdziesz mia³a na konkursy, jak raz skleisz dwie do kupy i wyjd± d³ugie szpice :D
-
witam serdecznie mam pytanko odnosnie formy,,, czy po przedluzeniu pazurka ¿elem na formie sciagam forme odtluszczam i nadaje ksztat³ tj wyrownuje krawedzie? jestem samoukiem czy ktoras moze napisac badz pokazac jak to sie robi krok po kroku? jesli to problem badz sie powtarzam to przepraszam
-
Cytat:
Napisa³
koki1980
witam serdecznie, mam pytanko czy po przed³uzeniu pazurka ¿elem na formie sciaga sie forme od³uszcza i nadaje kszta³t jak przy tipsie? jestem samoukiem i dlatego pytam.... czy ktoras moze opisac metode przedluzania na formie krok po kroku ¿elem?? jesli to problem lub sie powtarzam to przepraszam
dwie szko³y
Szko³a Falenicka:)
- opracowujemy pazurka( matowimy)
-podk³adamy formê próbujemy tak, aby nie bylo uskoków miedzy pazurem a form±
- aplikujemy primer
- nanosimy bonder(taki zel, co to ma niby przyczepnosc zwiekszac) na plytke, bonderem nie przeedluzamy utwardzamy dwie minuty
-nanosimy ¿el clear badz inny gesty, budujemy mniej wiecej kszta³t,kwadrat, stilletospamietajac o tym, ze przy sciaganiu formy szkielecik moze nam sie zlamac przy wolnym brzegu nautralnego pazura, wiec tam powinno go byc wiecej
-sciagamy forme
-przemywamy warstwe dyspersyjn±
-opilowujemy nasza przedluzke w ksztalt ktory chcemy uzyskac, pamietajac aby go zmatowic od gory, odpylamy,
a dalej juz normalnie
Szko³a Otwocka:)
wszystko jak powyzej ale.. nie sciagamy formy kladziemy wszystko od razu, czyli szkielet, kamuflaz, french i warstwe buduj±c±, potem sciagamy i opilowujemy w kszta³t ostateczny-polecam szko³ê otwock± niemniej trzeba do niej trochê wprawy:)
-
pieknie dziekuje wszystko zrozumiale opisane, :kwiatek:
-
Ja osobi¶cie wolê mieæ przed³u¿one na tipsie.
Niestety stan moich paznokci zmusi³ mnie do przed³u¿ania na szablonie. pierwsze próby koñczy³y siê pora¿k±, ale ka¿da kolejna wychodzi coraz lepiej. niestety je¶li spojrzeæ na nie z profilu s±... p³askie. Niestety nie mam pojêcia jak to nadrobiæ ¿elem. Nie potrafiê tego ³adnie zalaæ
-
Cytat:
Napisa³
ewuniaa.92
Ja osobi¶cie wolê mieæ przed³u¿one na tipsie.
Niestety stan moich paznokci zmusi³ mnie do przed³u¿ania na szablonie. pierwsze próby koñczy³y siê pora¿k±, ale ka¿da kolejna wychodzi coraz lepiej. niestety je¶li spojrzeæ na nie z profilu s±... p³askie. Niestety nie mam pojêcia jak to nadrobiæ ¿elem. Nie potrafiê tego ³adnie zalaæ
nie przejmuj siê, nikt od razu nie by³ mistrzem. Wa¿ne, ¿eby du¿o æwiczyæ, a kiedy¶ wyjdzie tak jakby¶ chcia³a ;) Moim zdaniem tips to trochê pój¶cie na ³atwiznê, bo to nie wielka sztuka nakleiæ tipsa (oczywi¶cie tak, ¿eby powietrza nie by³o! no to ju¿ trochê wiêksza :D), ale samemu zrobiæ WSZYSTKO od pocz±tku do koñca- to jest sztuka. A jaka satysfakcja! Tak¿e nie za³amuj siê tylko próbuj, próbuj, próbuj, a nawet nie zauwa¿ysz, kiedy ci¶niesz tipsy w k±t ;) (tak by³o w moim przypadku :P)
-
az milo sie czyta takie odpowiedzi to jest bardzo motywujaca odpowiedz oby wiecej takich zyczliwych forumowiczek:ok:
-
ja te¿ zamówi³am z ciekawo¶ci te formy podkowy, ale tylko 10sztuk, w opisie jest napisane, ¿e s³u¿± do przed³u¿ania paznokci bardzo krótkich i obgryzionych, nie by³o tam mowy,¿e to s± formy do paznokci stóp, jak dla mnie nie s± jakie¶ rewelacyjne, ale ja dopiero zaczynam z formami i trudno mi na razie jednoznacznie o tych formach siê wypowiedzieæ
-
Znalaz³am fajny filmik jak podk³adac szablon i jest pokazane, ze jak nie pasuje to trzeba doci±æ :)
YouTube - ‪??????????? ??????‬‏
-
Mam pytanie...
Jestem po kursie podstawowym, ale niestety uczono mnie stylizacji paznokci metod± ¿elow± tylko na tipsie, a kiedy zapyta³am pani±, która mnie szkoli³a, czy bêdê mia³a czê¶æ kursu te¿ na formie, dosta³am odpowied¼, ¿e nie jest to trudne, dam radê nauczyæ siê tego sama - cytujê "poradzisz sobie". Czy naprawdê jest to takie proste jak mi mówiono? Troszkê siê bojê czytaj±c jakie niektórzy mieli problemy z form±... A ogl±danie pokazów na youtubie to przecie¿ nie to samo co nauka pod okiem specjalisty.
Ogólnie zaznajomiono mnie w tej kwestii tylko z teori± ale nie z praktyk± i w³a¶nie tego siê bojê :(
Pomó¿cie!
-
Na kursie i tak bys sie nie nauczyla bezblednie podkladac forme.. wiec moze nic straconego.. choc to dziwne.. placisz, wymagasz.. no ale zalezy ;)
Poogladaj fotki, filmiki, poprobuj.. I nie poddawaj sie gdy za pierwszym, drugim i trzecim razem nie wyjdzie... trzeba sie wprawic...Ale to nie jest takie proste jak sie wydaje...:]
-
Przepraszam, mam s³abe ³±cze i mi siê post zdublowa³ :spalony:
-
Ostatnio stwierdzi³am, ¿e ¿eby w koñcu nauczyæ siê robiæ tunel na ¿elu bêdê musia³a kupiæ sobiê lampê tunelow±, bo niestety na akrylu wychodzi a na ¿elu nie:/
Do tego formy od Sami z alle które niektórzy odradzali bo siê odklejaj± trzymaj± siê dobrze. Pierwsze 20 z rolki siê odkleja³o reszta trzyma jak ta lala.
-
Ja na swoim kursie mia³am przed³uzyæ 9 palców na tipsie i 1!!! na szablonie, to by³a ich nauka hehe, ale musze powiedzieæ, ¿e forma idzie mi lepiej niz tips, o czasie nie wspominaj±c.
A co tuneliku. Na paznokciach ¿elowych te¿ idzie go prosto zrobiæ, choæ nie jest tak efektowny co w paznokciach akrylowych. Wystarczy wyczuæ swój ¿el, ja pracuje na IBD i po ok. 10 s. wyjmuje pazurka i zaginam zaginareczk± i z powrotem do lampki tunelowej :)
-
mi w³a¶nie french najlepiej wychodzi na formie, wtedy jako¶ ³atwiej mi siê go wyrównuje ni¿ na tipsie. No, ale robiê akrylem, ¿elem do formy jeszcze nie próbowa³am;p
no i s± pewne ró¿nice w opisach kpk na formie z akrylem, bo raz pisze, ¿e trzeba najpierw zrobiæ szkielet clearem, a potem przed³u¿anie ³o¿a itd., a kto¶ inny znowu twierdzi, ¿e lepiej od razu ³o¿e, a potem resztê przed³u¿aæ i b±d¼ tu m±dry potem..
-
To chyba zale¿y od firmy, gdzie¶ kiedys czyta³am, ¿e niektóre covery maj± du¿o pigmentu i lepiej po³o¿yc je na warstwie cleara ¿eby siê nie zapowietrza³y :)
-
Ja tylko na tipsie jako¶ nie lubie na szablonach pracowaæ
-
ja od niedawna robie formy ale polubi³am je, pilnie trenuje na mamie i sobie( z gorszym efektem:D), niestety nie u wszystkich mi wychodzi:( ale mamn nadzieje ¿e3 bêdzie sz³o coraz lepiej:)
-
moze sie komus przyda
Tutorial opracowal:
Anna Gembala-Papie¿
Instruktor abc nailstore katowice
http://artykuly.beautify.pl/tutorial_view.php?aid=1
-
tez bardziej siê boje formy..
a jak forma to lepiej akryl ni¿ zel czy to nie ma znaczenia?
-
to bez znaczenia, jak opanujesz forme a nie jest to az takie trudne tylko trzeba pocwiczyc, wtedy nie bedziesz chciala pracowac na tipsach, pazurki na formie wygladaja o niebo lepiej:)
-
od k±d zacze³am bawiæ siê form± to te¿ jestem zdania ¿e pazurki na forme s± ³adniejsze:)
-
te¿ uwa¿am, ¿e paznokcie na formie wygl±daj± o niebo lepiej ni¿ na tipsie. tylko mam jeszcze problem ze zrobieniem tunelu ¿elowego na formie
-
karolcia, przy krótkich salonowych wystarczy bardzo mocno zgi±æ szablon przed nalo¿eniem i dopiero potem podsunac pod paznokcia, ja uwazam, ze taki tunel przy krociakach jest wystarczajacy, tak na oko 35 stopni zagiêcia ma,(ale to moja opinia) przy dluzszych niestety trzeba zaciskac. Zalezy jak kto robi te¿ paznokcie, ja nie sci±gam formy dopoki nie wybuduje pazura, czyli sciagam przed opilowaniem dopiero, a nie jak zrobiê szkielet.
-
ja kiedy zaczynam robiæ pazurki ca³y czas robi³am na tipsach, ale potem siê przenios³am na szablony, i zaczê³am od siebie. Od tamtej pory sobie robie za ka¿dym razem na szablonie, a klientkom ró¿nie. Zale¿y jaki kszta³t paznokcia ma klientka, jakie d³ugie chce mieæ zrobione pazurki no i i w zale¿no¶ci od jej upodobania. Szablon nie jest taki z³y, wystarczy tylko pare razy poæwiczyæ a potem ju¿ bêd± wychodziæ :)
-
a ja juz chyba z tipsow calkiem zrezygnuje. boje sie dobierania rozmiaru, zawsze tam cos mi nie pasi a na frmie ten problem odpada
-
kochane.... czy jest tu gdzie¶ wideo jak pod³o¿yæ formê pod pipka?? ,marzy mi siê ten kszta³t... ale jak jest, a ja leniwa nie sprawdzi³am to mo¿ecie mnie z³oiæ;)
-
-
mimo tego lania dziêkujê Ci Paulka:*
ale przyczyni³a¶ siê do wiêkszej mojej rezygnacji z tipsów, bo do tego kszta³tu u¿ywa³am tipsów tunelowych, a teraz bêdê formowaæ:D
-
no to zycze owocnych cwiczen, jestem z tego powodu bardzo dumna przynajmniej na cos sie przyda³am:D
-
ja bardzo szybko zapomnia³am o tipsach od okiedy nauczy³am siê docinaæ szablon pod moje problematyczne pazury ( zero naturalnego u¶miechu i na dok³adkê skocznie :/) bo na "szkoleniu" pani stwierdzi³a ¿e pod moje pazury to TYLKO tipsy :/ dopiero tutaj znalaz³am receptê :D teraz kocham formy robiê co chcê i te piêkne tunele :D No i oszczêdno¶æ czasu i w sumie kasy te¿ :D
-
kupi³am ostatnio z³ote formy i kompletnie mi nie odpowiadaj±:( przyzwyczai³am siê do moich bia³o-ró¿owych :(