Odp: Wszystko o formach/ szablonach. Prawid³owe pod³o¿enie, instrukcje itp
ja do tej pory nie rozrywa³am, w tym artykule na pocz±tku tego tematu, gdzie Ania O wstawi³a skany jest napisane, ¿eby nie rozrywaæ, z kolei Ania K w temacie o kszta³t pipe pisze,¿e lepiej rozrywaæ formê i ju¿ mam mêtlik w g³owie, ale chyba zacznê rozrywaæ, bo uzasadnienie Ani K mnie przekonuje
02-09-2011, 18:32
coralick
jak robisz pipka to rozrywasz zeby foma szla troche do gory, a jak normalnie to nie rozrywasz. czy ja cos pokielbasilam?
02-09-2011, 19:31
malinowa
coralick z ta form± do pipe to pewnie rozrywanie jest wskazane, a co do kwadratów to nie wiem od czego to zale¿y, bo widzê, ¿e niektórzy rozrywaj± a niektórzy nie, wiec jak to ma byæ? mo¿e kto¶ fachowo wyt³umaczy jak z tym rozrywaniem formy jest?
02-09-2011, 19:36
samaron
To ja Wam wyt³umaczê fachowo: jak komu wygodniej ;)
05-09-2011, 10:26
hersa
nigdy siê nie zastanawia³am nad rozrywaniem... to jak±¶ ró¿nicê robi? zawsze rozrywam, jako¶ lepiej mi siê podk³ada i lepiej pó¼niej ¶ci±ga
05-09-2011, 10:35
Paulka
ja od pewnego czasu zawsze rozrywam bo zauwazylam ze duzo lepiej wtedy wygladaja moje pazurki bo ladniej mi sie ja podklada:D
05-09-2011, 12:18
emila
Ja tak samo :D
05-09-2011, 12:33
malinowa
Prawid³owe pod³o¿enie formy cz2 tu jest uzasadnienie do nie rozrywanie formy z pierwszej strony tego tematu, dlatego mnie zainteresowa³o jak z tym rozrywanie formy jest, bo widzê ¿e wiêkszo¶æ rozrywa formê, a tu jest napisane, ¿e lepiej nie rozrywaæ, pewnie wszystko zale¿y od wprawy i od tego pod jaki kszta³t podk³adamy no i pod jakie paznokcie, ja teraz spróbuje rozrywaæ formy
05-09-2011, 12:49
olao
No wlasnie pod jaki ksztalt.Z tego co ja wiem to pod edge,pipe rozrywamy ,bo przedluzany ma isc lekko w gore.Z kolei pod szpice musi byc skierowana forma lekko w dol,wiec czasem na palcu trzeba forme lekko skleic.Pod kwadrat,czy migdal to zalezy jak idzie naturalek.Jesli sa to krogulcze paznokcie to rozrywamy ,zeby nie szla forma w dol.
Takie sa moje informacje,ale moge sie mylic.
Ann 85 moze wlasnie na kciuku powinnas forme rozerwac,skoro wychodzi krogulec tzn ze idzie w dol.
Na pomoc jak usunac post?!
19-09-2011, 10:01
trendy77
Odp: Wszystko o paznokciach zelowych,produktach itd
dziewczyny pomó¿cie kupi³am kiedys fajne szablony i teraz chcia³am ponownie zamowic a nie pamietam nazwy firmy ro¿owy napis la lili,la lyly,czy cos takiego?:placz:
19-09-2011, 11:14
olao
Odp: Wszystko o paznokciach zelowych,produktach itd
olao dzieks kochana :przytul:
20-09-2011, 13:43
malinowa
jest osobny temat o la lill, mo¿na wpisaæ co komu odpowiada³o z tego sklepu, co polecacie je¶li kto¶ u¿ywa³,
a o których szablonach mowa?
30-09-2011, 21:35
Aguss
Dziewczyny pomó¿cie mi :( w³a¶nie chce zamowic formy z SF ale tam maja tylko takie przezroczyste. Mo¿e która¶ z was pracowala juz na nich? bo nie wiem czy beda dobre..
30-09-2011, 22:05
asia
te prezroczyste dobre sa tylko do ¿elu, akryl sie do nich przyczepia. dla mnie slabo sie kleja i wole takie normalne :)
30-09-2011, 22:09
Aguss
Dziekuje :) ja wlasnie chce do zelu po poki co to za akryl sie nie zabieram :p
skoro slabo sie kleja to lepiej kupic np. te zlote?
30-09-2011, 22:22
asia
mi sie wydaje ze z przezroczystych nie bedziesz zadowolona, chociaz zawsze warto sprobowac bo kazdemu pasuje co innego.
ja najbardziej lubie zlote albo rozowe summer ale te szerokie :)
30-09-2011, 22:26
Aguss
No po fotkach wygladaja jakos inaczej od tych najpopularniejszych. no to nie zamawiam :) pojde i kupie te zlote albo rozowe bo widze ze sa najbardziej polecane :)
Dziekuje za pomoc :):*
01-10-2011, 08:00
Elizabeth76
Cytat:
Napisa³ Aguss
Dziewczyny pomó¿cie mi :( w³a¶nie chce zamowic formy z SF ale tam maja tylko takie przezroczyste. Mo¿e która¶ z was pracowala juz na nich? bo nie wiem czy beda dobre..
Aguss ja widzê ¿e maja ró¿ne formy http://sunflower.fc.pl/search/formy/ ja np. lubie te srebrno -niebieskie identyczne kupuje u Dr , ale nie wiem czy te sf s± te¿ tak dobre . Dziewczyny juz kupowaly takie u innego sprzedawcy ,ale mia³y gorszy klej niz te od DR
01-10-2011, 08:51
Aguss
Nawet nie widzialam ze maja ich az tyle.. w zakladce formy to tylko te przezroczyste mi wyskoczyly :/ a co myslisz o tych zlotych pogrubionych? bo patrze na takie 100szt bo dopiero zaczynam robic na formie :P
01-10-2011, 09:52
Elizabeth76
Dziekuje Ci bardzo za te linki :) no tak chcialam przy okazji kupic z sf ale skoro te polecasz i mozna kupic po 10szt to chyba sie skusze :)
04-10-2011, 12:26
zuziajanosz
Dziewczyny w³a¶nie zamówi³am formy, mimo ¿e od 3 lat robiê paznokcie to zawsze na tipsie.
Powiedzcie mi jak u¿ywaæ covera przy pracy na formie ¿elem 1 i 3 fazowym, bêdê wdziêczna :kwiatek:
05-10-2011, 09:21
Paulka
sami oto co wymodzilam, ciezko bylo mi na swoim paluchu..mam nadziejej ze cos dojrzysz na tych zdjeciach...wiem napewno ze forma mi ucieka w jedna storne i ze powinnam chyab bardzj pod spod j± podlozyc, no i chyba nie powinnam tak zaginac formy w szpic, prawda??chodzi mi o to zebys zerknela czy tyle powinna odstawac w dol pod p³ytka po bokach zdj4 i czy odpowiednio ja podkleilam pod spodem na placa zdj1??
05-10-2011, 09:28
samaron
Na pierwszej fotce widaæ, ¿e jest ¼le. Nie powinno byæ tak daleko od paznokcia, musi byæ wsuniêta pod wolny brzeg. Widok od góry jest ok.
Natomiast z tym uciekaniem, to ró¿nie, czasem jak palec czy paznokieæ krzywy, to trzeba trochê form± wyrównaæ, chocia¿ ja te¿ tego nie umiem.
A je¶li ju¿ zginasz sobie w szpic, to powinien on byæ symetryczny, ¿eby uzyskaæ super tunel.
05-10-2011, 09:33
Paulka
no ciut za daleko, grubas by mi wyszedl, ale powiedzmy ze jest zaraz pod plytka i czy powinna tak mniej wiecej odstawac po bokach zdj4>??
a teraz??
06-10-2011, 09:27
samaron
Nom, teraz jest znacznie lepiej, tylko widaæ, ze lekko Ci siê zgniot³a forma przy opuszku, ja bym lekko opi³owa³a boki naturalka, prawie na migda³, wtedy da siê bardziej wygi±æ formê i tunel zaczyna siê od razu przy wolnym brzegu, a u Ciebie jest tam p³askawo. I nic siê wtedy nie zagina i mo¿na mocniej skleiæ pod opuszkiem.
06-10-2011, 09:32
Paulka
a Ty jak podkladasz forme to sklejona czy prosta?? z rozerwanymi juz skrzyde³kami?
06-10-2011, 09:35
samaron
Skrzyde³ka rozerwane, mocno sklejam pod opuszkiem, przytrzaskuj±c go nawet, ¿e mam ods³oniêty sam paznokieæ.
07-10-2011, 16:53
xsunnyolciax
Paulka, musisz w³o¿yæ pod paznokieæ, dos³ownie. Nie mo¿e trzymaæ siê na palcu, jest za nisko. Widaæ na zdj tak jakby z perspektywy tunelu, ze jest uskok miêdzy paznokciem a form±, nie mo¿e byæ tego. Prawdopodobnie kszta³t paznokcia nie odpowiada i musiæ przyci±æ formê, ale pamietaj, ¿e musi ca³a wej¶æ pod paznokieæ i dok³adnie przylegaæ do niego od spodu. Cos jak na ostatnim zdj.
07-10-2011, 18:26
sztynka
Cytat:
Napisa³ zuziajanosz
Dziewczyny w³a¶nie zamówi³am formy, mimo ¿e od 3 lat robiê paznokcie to zawsze na tipsie.
Powiedzcie mi jak u¿ywaæ covera przy pracy na formie ¿elem 1 i 3 fazowym, bêdê wdziêczna :kwiatek:
Ja u¿ywam covera na kilka sposobów:
1: Robiê bezbarwny szkielet ¿elem jednofazowym, imitacjê przyklejonego tipsa tak cieniutko. Po jaki¶ 20-30 sekundach trzymania w lampie zaciskam tunel zaciskark±. Na utwardzony szkielet aplikujê cover w formie jajeczka, albo na ca³o¶æ , zale¿y od zdobienia. Na to frencz, czy brokat czy co tam chcesz i budowanie.
2:Nak³adam bonder na naturalka, podk³adam formê, potem dajê zamiast szkieletu clear, szkielet z covera i na to zdobienie.
3:Nak³adam bonder, forma, ¿el buduj±cy na szkielet , potem jajo z covera lub ca³o¶æ. Zdobienie lub frencz.
Wszystko zale¿y od tego co zamierzasz wtopiæ, lub malunkowaæ:D
11-10-2011, 09:47
zuziajanosz
Dziêki wielkie, dostalam wcz formy i bêdê siê uczyæ, jak sama nie dam rady pójdê na doszkolenie.
Jak to przemywamy warstwê dyspersyjn± na szkielecie? A po co?
A nie mo¿na tak ¿e jest ju¿ szkielecik, na to nakladam ozdoby, zalewam ¿eby by³y wszystkie krzywizny, odt³uszczam, matowie i nab³yszczam.
11-10-2011, 11:18
malinowa
przemywamy je¶li kto¶ chce opracowaæ szkielet to wtedy musi przemyæ, przecie¿ dzikakura napisa³a, ¿e s± dwa sposoby, a ty napisa³a¶ jak mo¿na to zrobiæ na drugi sposób, czyli nie przemywamy, bo nie opracowujemy szkieletu tylko nak³adamy ozdoby i budujemy pazurka i ten sposób polecam pod warunkiem ,¿e zrobi siê ³adny cienki szkielet bez gór i dolin, troszkê æwiczeñ i bêdzie dobrze
11-10-2011, 11:52
zuziajanosz
Cytat:
Napisa³ malinowa
przemywamy je¶li kto¶ chce opracowaæ szkielet to wtedy musi przemyæ, przecie¿ dzikakura napisa³a, ¿e s± dwa sposoby, a ty napisa³a¶ jak mo¿na to zrobiæ na drugi sposób, czyli nie przemywamy, bo nie opracowujemy szkieletu tylko nak³adamy ozdoby i budujemy pazurka i ten sposób polecam pod warunkiem ,¿e zrobi siê ³adny cienki szkielet bez gór i dolin, troszkê æwiczeñ i bêdzie dobrze
chyba bêdzie mi trudno no ale zobaczymy... przy tipsach ju¿ mêczy mnie opracowywanie kszta³tu, zreszt± nie zawsze da siê go idealnie dopasowaæ.
Boje siê ¿e mi siê bêd± ³amaæ :(
te które zrobi³am dziewczynom na kursie po³ama³y siê i od tamtej pory robi³am tylko na tipsie, bo te by³y nienaruszone.
11-10-2011, 15:32
malinowa
nie ma co siê zra¿aæ, ¿e pierwsze siê po³ama³y, pod³ó¿ dobrze formê, zrób szkielet, zaci¶nij tunel po przymro¿eniu ¿elu i dale ju¿ tak samo jak na tipsie,
ja na pocz±tku te¿ mia³am obawy, ¿e siê po³ami±, a ¿aden mi siê nie z³ama³, tylko raz kciuk lekko siê nad³ama³, nie wyobra¿am sobie robiæ teraz na tipsie, tyle z tym roboty, jak przeczyta³a¶ ten temat to powinna¶ sobie poradziæ