-
Odp: Wszystko o formach/ szablonach. Prawid³owe pod³o¿enie, instrukcje itp
Chcê komu¶ zrobiæ na próbê za darmo ale nie ma chêtnych, o masakra jaka¶ ;(
macie kogo¶ z Pruszkowa kto by chcia³ byæ moim modelem do testów?
-
Cytat:
Napisa³
samaron
Nom, teraz jest znacznie lepiej, tylko widaæ, ze lekko Ci siê zgniot³a forma przy opuszku, ja bym lekko opi³owa³a boki naturalka, prawie na migda³, wtedy da siê bardziej wygi±æ formê i tunel zaczyna siê od razu przy wolnym brzegu, a u Ciebie jest tam p³askawo. I nic siê wtedy nie zagina i mo¿na mocniej skleiæ pod opuszkiem.
albo delikatnie doci±æ formê, ja u siebie mam podobnie zgina siê forma jak by pazur nie by³ opi³owany, wiêc docinam prawie na prost± i jest ok
-
Jet tu wiele przydatnych informacji, jednak powiem Wam , ze ja przestalam sie meczyc z forma dopiero jak poszlam na doszkolenie . Od tej pory pracuje tylko na formie .
-
Ja te¿ posz³am na doszkolenie i dopiero teraz wiem co robi³am ¿le.
-
Ja mam ci±gle problem z formami... wydaje mi sie ¿e podk³adam dobrze, nic nie odstaje. Nak³adam ¿el, do lampy, i jak wyci±gam to ca³a koñcówka jakby opada w dó³... I robi sie schodek. Tak¿e pewnie ¼le podk³adam i teraz trenuje na sucho, i wydaje mi sie ze jest dobrze, roluje forme,³adnie przylega, idzie na prosto. No ale zobaczymy jak to pójdzie bo wczesniej tez wydawa³o mi sie ze nic nie odstaje.
Chyba ¿e ten schodek mo¿e mi sie robiæ przez to ¿e pracuje na jednofazówce? Nie jest bardzo rzadki, ¶redniogêsty ¿el. Planuje zakup gêstego ale dopiero po nowym roku bo teraz wszystko juz zainwestowa³am.
-
jak kto¶ siê d³ugo mêczy i nie wie co jest przyczyn±, a wydaje mu siê, ¿e robi w miare dobrze, niech zakupi dobre formy i na nie nie za³uje kasy :P taka rada ode mnie ^_^
-
Mam z³ote formy, dokupi³am przy zamówieniu specjalnie szerokie bo te w±skie z zestawu to do ty³ka :D Æwicze sobie na nich czasem na sucho, ale jak robie pazurki to ju¿ na tych szerokich. Narazie tylko raz robi³am wiec zapewne cos zrobi³am ¼le. A mo¿e tunel ¼le zaciska³am. Tak czy siak chce sie nauczyæ robic na szablonach wiec metoda prób i b³êdów w koncu dojde do tego co robie zle, mam nadzieje :D
A po nowym roku kupie gêsty ¿el i chyba ró¿owe formy :D
Narazie czytam czytam i czytam ^_^
-
Zrobi³am pierwszy raz sobie sama na formie- CZAD!:skacze:
A na powa¿nie, super kszta³t mo¿na dopracowaæ i szybciej mimo wszystko siê robi :)
u¿ywa³am form w kwiatki SPNu - ca³kiem ok, niektóre siê odkleja³y.
-
Ja przetestowa³am "na sucho" patent z podklejeniem jajeczka i suuuper :D Na wiêkszo¶ci pazurków nic nie odstaje, hurra! Tylko czasem mi sie wydaje jakby forma lecia³a w dó³, tzn w stosunku do wolnego brzegu jest prosto, ale patrzac na ca³y palec i paznokiec to cos jest nie tak. Chyba ze to dlatego ze nie mam z ca³ej p³ytki ¿elu spi³owanego tylko troche zosta³o miejscami a nie chce sobie p³ytki przepi³owaæ. Ale generalnie cos mi nie gra przy skrzyde³kach. niby wszystko równo sklejone ale cos nie gra :D Musze fotki poogl±daæ i zobaczyc, przyjrzeæ sie.
P.S. Kocham to forum :love:
-
a ja polecam te formy, przetestowa³am ju¿ kilka i dla mnie te s± najlepsze jak do tej pory, nie za sztywne i nie za miêkkie, klej maj± ¶wietny ,
http://dobrarada.com.pl/p14628,szabl...uk-nowosc.html
-
Pokupuje sobie po 10 szt ró¿nych w hurtowni i przetestuje :ok:
Jak narazie te z³ote szerokie s± ok - w±skie z³ote totalna beznadzieja :)
-
tusia90 z³ote szerokie te edge te¿ mia³am, nie by³o powodów do narzekañ, a rozrywasz formê? ja na pocz±tku tak nie robi³am i te¿ mi czasem lekko opada³a w dó³, teraz rozrywam i jest o wiele lepiej, co nie znaczy, ¿e mi czasem ¿el nie wp³ynie pod formê chocia¿ wydaje mi siê, ¿e nie ma przerwy miêdzy form± a paznokciem, nad tym jeszcze pracuje, mo¿e kto¶ co¶ mi poradzi na to?
-
Przyjrza³am sie zdjeciom w w±tku i na palucha mojego popatrzy³am i tak mi sie wydaje raczej tylko bo forma idzie prosto, ale pazurek ma pozosta³osci z ¿elu i jest lekko wypuk³y przez to takie z³udzenie. Szkoda ¿e zdjec nie mam jak zrobiæ :/ Ale forma wydaje mi sie ze idzie prosto...
Nie rozrywam nic bo wtedy mi leci w dó³ i robi sie przerwa.
Pod kciuki bede musia³a jakos podciac forme ale inaczej ni¿ w ³ezke bo ³ezka nie pasuje te¿ :skacze:
-
W najnowszej AP jest super temat gdzie pokazane jest prawid³owe podk³adanie form.Je¶li która¶ z Was ma z tym problem to zachêcam do zakupu AP.:]
-
W tym filmiku pokazane jest prawid³owe podk³adanie formy aby uzyskaæ kwadrat,edge, szpice itd.
-
Tyle czyta³am o tym jak chwalicie formy i w koñcu sie prze³ama³am i te¿ zrobi³am :p musze przyznaæ Wam racje ¿e faktycznie robota szybsza, mniej pi³owania i ogólnie podoba mi sie tylko ¿e musze jeszcze duuu¿o æwiczyæ :) szkoda ¿e nie mia³am jak zrobiæ zdjec :/
Robi³am na formach z SF Sunflower i DO PRZED£U¯ANIA PAZNOKCI i FORMY DO PAZNOKCI i Formy do paznokci op. 500 szt. (rolka) - fioletowe i by³o wszystko ok tylko ¿e w lampie sie odkleja³y :/
-
Ja juz z formami nie mam problemu :) a ile praca ³atwiejsza:)
-
emilka13 dziêki bardzo za filmik:] d³ugo szuka³am w³a¶nie takiego i nigdy nie by³o pokazane wszystko co mnie drêczy³o:( przygodê z paznokciami dopiero niedawno zaczê³am ale od samego pocz±tku uczê siê na formach. Nie jestem bardzo przekonana do tipsow na formie wzdaja mi sie bardziej naturalne ;)
-
Ja w swoim ¿yciu przed³u¿a³am tylko raz paznokcie i to na szablonie (bo tak siê uczy³am na kursie). Jako¶ mi to posz³o. Teraz chcia³abym na kim¶ poæwiczyæ ale nie ma na kim:/: Mam tylko 2 osóbki którym ¿eluje naturaln± p³ytkê. Ale filmik bardzo przydatny :)
-
dziewczyny mam takie pytanie co do tych form... paznokcie nie s± s³absze po zrobieniu na formie ni¿ na tipsie czy nawet w³asnym pazurku?? Jednak nie maj± one ¿adnego podparcia, czy to nie ma ró¿nicy?
-
Martucha. Formy sa tak samo wytrzymale. Radze zapoznac sie z tematem poczytac wczesniejsze posty. Dowiesz sie napewno jesli poszukasz w odpowiednich tematach:-)
-
witam was dziewczyny.
te¿ uczê siê na formach od razu, poniewa¿ za tipsem nie przypadam, robi³am na pocz±tku na sobie no i jako¶ wysz³o tyle ¿e ze schodkiem ale jako¶ da³o radê zabudowaæ i nawet ³adna krzywa c wysz³a tylko ¿e brzydko przebija mi bia³y bo akurat mia³am d³u¿sze odrosty w³asnych pazurków, regeneracja po ¶ci±gniêciu ¿elu no i oczywi¶cie szkoda mi by³o obci±æ wiêc my¶lê ¿e u mnie te schodki to siê zrobi³y z tego ¿e za d³ugi by³ mój naturalny paznokieæ. Jak robi³am praw± rêkê to ju¿ katastrofa nie uda³o mi siê zrobiæ dobrze troszkê mi siê na bokach forma powygina³a, ale bêdê trenowaæ tylko wolne rêce muszê dopa¶æ :). Je¿eli chodzi o szablony to mam prostok±tne z³ote które by³y w zestawie.
Je¿eli mogê prosiæ o powiedzenie mi konkretnie numeru AP bo na pewno w moim przypadku trzeba nabyæ :)
I jeszcze czy te szerokie formy które s± dla EDGE to te¿ mog± byæ i dla prostych kwadratowych ?
Dziêkuje bardzo wszystkim uczestniczkom forum i prowadz±cym baaaardzo siê ciesze ¿e jeste¶cie :kwiatek::kwiatek::kwiatek:
-
Ingusia ja u¿ywam szerokich summerów-> maj± super klej i ich "sztywno¶æ" te¿ mi pasi. Przejrzyj temat, dziewczyny pisa³y o nich i ja te¿. Jak wklepiesz na allegro szablony summer to Ci wyskoczy. Parê postów wcze¶niej nawet chyba je kto¶ wkleja³:)
-
martucha mi siê ogólnie wydaje ¿e na szablonie s±trwalsze ni¿ na tipsie:]
-
Cytat:
Napisa³
martucha020290@wp.pl
dziewczyny mam takie pytanie co do tych form... paznokcie nie s± s³absze po zrobieniu na formie ni¿ na tipsie czy nawet w³asnym pazurku?? Jednak nie maj± one ¿adnego podparcia, czy to nie ma ró¿nicy?
a po co Ci "podparcie" ...
dobrze wykonana stylizacja czy to na formie czy na tipsie jest jednakowo trwa³a.
Stylizuj±c ¿elem czy akrylem na formie to ten szkielet robi za "podparcie" - jak to okre¶li³a¶..
i tak ca³a moc stylizowanego paznokcia
pochodzi z dobrze utwardzonego ¿elu czy akrylu i poprawnych krzywych
a nie z przyklejonego tipsa
-
dziewczyny potrzebuje rady poniewa¿ bêdê robic bardzo obgryzione pazurki i niewiem jak± metod± je przed³u¿yæ bo napewno forma ale pytanie czy ¿el czy akryl? z akrylem dopiero zaczynam pomó¿cie
-
Ajda ja takie pazurki robiê tylko na formie.
Najpierw "odbudowywujê" paznokietek. Chodzi mi o to ¿e ¿elem bez formy formujê paznokieæ tak jak powinien on wygl±daæ. Nastêpnym krokiem po utwardzeniu jest dopiero pod³o¿enie formy i zbudowanie szkieletu o ¿±danej d³ugo¶ci.
U mnie tak zrobione paznokietki trzymaj± sie dobrze i nikt jeszcze nie narzeka³.:)
-
ja z kolei stawiam na akryl, gdyz czasami zdarza sie ze panie obgryzajace paznokcie zgryzaj± i ¿el:) natomiast jesli z akrylem dopiero zaczynasz i nie czujesz siê pewnie, zrob ¿elem, wazne zebys byla pewna tego co robisz ;)
mozesz tez od razu podlozyc formê bez robienia zakladki. przy bardzo krótkich pazurkach najlepiej umówiæ pani± na wizyte za 2 tygodnie, a nie za 3 tak jak normalnie, bo przy odrastaniu mog± pojawic siê ubytki albo palec moze odbijac mase (jak plytka jest tak krotka ze az wklêsla) i wtedy lepiej po 2 tyg zrobic rekonesans i odnowic pazurka, zreszta juz powinien z 1-2mm urosn±æ
-
dziêki. no ogólnie to wydaje mi siê ¿e akryl jest twardszy wiêc mo¿e spróbuje. a jeszcze mam tak± klientkê której zak³ada³am tipsy do¶æ krótkie a ona pracuje na produkcji i zdarzy³o siê ¿e na 3 pêk³ sam tips bez ¿elu na od wolnego brzegu na pó³ i teraz niewiem co by by³o lepsze napewno szablon ale czy ¿el nie pêknie?
-
moze peknac, to zalezy, akryl jest twardszy, ale mniej elastyczny, natomiast zel pracuje z paznokciem bardziej wiec to juz zalezy od danej osoby. a tips musial byc za twardy, z jakiegos kiepskiego plastiku, albo pani wsadzila rece w cos co go nadwyrê¿ylo , jakas chemia.
ja bym ci poradzila, ze jezeli zel, to jakis twardy
-
a propo tematu to ja jednak wole na szablonie. ale jak z ró¿owym coverem to to tops mleczny. Zreszt± jak zwykle zalezy od paznokci klientki ")
-
Cytat:
Napisa³
Mb45682
ale jak z ró¿owym coverem to to tops mleczny. ")
czemu akurat mleczny? bo mnie to ciekawi :)
-
ja równie¿ zachodzê w g³owê ... czemu ???
-
Hej dziewczynki, mam pytanie a w³a¶ciwie proszê o poradê od 2 lat robiê pazurki na formie i do tej pory by³o wszystko ok trzyma³y sie idealnie, natomiast teraz wszystkie pêkaj± po bokach co potem skutkuje z³amaniem samej koñcówki ju¿ zmieni³am ¿arówki , ¿el na dro¿szy zmieni³a technikê pi³owania dawa³am wiêcej ¿elu na boki i nic , czy¿bym nagle przesta³a umieæ je robiæ :/ bo ju¿ zw±tpi³am jestem w kropce:/ . Macie jakie¶ ciekawe propozycje co mam z tym zrobiæ mo¿e jednak robiê o¶ ¼le a o tym nie wiem, mo¿e ¼le podk³adam formê nie mam ju¿ pomys³ów a to mnie meczy strasznie ??
-
wg mnie..
- mozesz ¼le podk³adaæ formê (mo¿e podczas podk³adania formy i robienia szkieletu po bokach Ci sie zapowietrza)
- z³a budowa, moze zbyt cienko
-
robi siê tak tylko na twoich paznokciach czy klientek te¿ ??
-
Te¿ chêtnie siê dowiem czemu siê tak dzieje, mi te¿ nigdy siê tak nie robi³o, a ostatnio namówi³am kole¿ankê na obciêcie bardzo d³ugich naturalków i przed³u¿enie na formie. Pêk³y jej dwa z boku w miejscu gdzie koñczy³ siê naturalny/zaczyna³ przed³u¿ony ale tak jakby tylko z wierzchu. Jakby tylko nab³yszczacz pêk³. Mówi³a ¿e w ogrodzie kamienie nosi³a, wiêc my¶la³am tu tkwi przyczyna. Poprawi³am jej to a kilka dni pó¼niej pêk³ nastêpny. Nie wiem o co chodzi. Jakie¶ pomys³y?
-
a to nie jest tak, ¿e ¿el wp³ywa pod formê i na krawêdziach bocznych od spodu jest go grubiej, a potem przy pi³owaniu z wierzchu spi³owujê siê masê bo wydajê siê ¿e jest tam jeszcze grubo patrz±c od spodu i w ten sposób z wierzchu za bardzo spi³owujê sie miejsce ³±czenia naturalka z przed³u¿eniem i pó¼niej to ³±czenie pêka z boku, mi siê te¿ to samo zdarza ale po odro¶cie widzê, ¿e mam uskok od spodu pazurka i pi³uj±c linie w³osa spi³owuje za du¿o z wierzchu po bokach i to potem pêka, wniosek jest jeden, ¼le pod³o¿ona forma która albo dok³adnie nie przylega po bokach albo nie siêga dok³adnie boków paznokcia, mam nadziejê ¿e zrozumiale napisa³am
-
Mo¿liwe ¿e w po¶piechu zaczê³am ¼le j± podk³adaæ wszystkie dziewczyny chc± szybko szybko a ja lubie robic dok³adnie i nie lubie byæ pospieszana , wcze¶niej mi siê to nie zdarza³o , mo¿e te¿ robiê je za cienkie bêdê próbowaæ waszych rad i dam znaæ jak to wychodzi, dzisiaj bêdê mieæ dziewczynê która obgryza wiêc bêdê musia³a u¿yæ formy zobaczymy postarm siê j± jak najdok³adniej pod³o¿yæ i dobrze ¿el nak³adaæ bez presji :)
-
olcia91 to zdaj pó¼niej relacjê czy te pêkniêcia z boku wyeliminowa³a¶