-
Odp: Wszystko o formach/ szablonach. Prawid³owe pod³o¿enie, instrukcje itp
Hej jak na razie nie mam ¿adnych skarg , zaczê³am robiæ troch grubsze pazurki i jest ok formê te¿ staram siê po³o¿yæ jak najdok³adniej :) jak na razie nic nikomu nie pêka:)
-
Cytat:
Napisa³
malinowa
a to nie jest tak, ¿e ¿el wp³ywa pod formê i na krawêdziach bocznych od spodu jest go grubiej, a potem przy pi³owaniu z wierzchu spi³owujê siê masê bo wydajê siê ¿e jest tam jeszcze grubo patrz±c od spodu i w ten sposób z wierzchu za bardzo spi³owujê sie miejsce ³±czenia naturalka z przed³u¿eniem i pó¼niej to ³±czenie pêka z boku, mi siê te¿ to samo zdarza ale po odro¶cie widzê, ¿e mam uskok od spodu pazurka i pi³uj±c linie w³osa spi³owuje za du¿o z wierzchu po bokach i to potem pêka, wniosek jest jeden, ¼le pod³o¿ona forma która albo dok³adnie nie przylega po bokach albo nie siêga dok³adnie boków paznokcia, mam nadziejê ¿e zrozumiale napisa³am
Te¿ mia³am ten problem, ¿el wp³ywa³ po formê a potem pêka³y w miejscu ³±czenia ale zaczê³am pracowaæ akrylem i przy okazji jako¶ zaczê³am dok³adniej formy podk³adaæ i ju¿ nic siê nie dzieje
-
ja zaczê³am skracaæ naturalsy do minimum, bo mia³am ten sam problem:P i teraz jest ok...
-
Hej dziewczyny. Ja mam takie pytanie. Dopiero zaczê³am przed³u¿aæ pazurki akrylem na formie. ¯elem nigdy nie próbowa³am, wydaje mi siê ¿e akrylem ³atwiej bo siê tak nie rozlewa jak ¿el. A teraz moje pytanie ;) czy dobrze robiê nie skracaj±c swoich naturalnych i podk³adaj±c formê pod swojego paznokcia czy to nie ma wiêkszego znaczenia?
-
martucha wyglada na to ze jestes na mnie skazana:)
moim zdaniem paznokcie przed podlozeniem formy nalzey skrocic i nie tylko z dlugosci ale warto tez podpilowac boczki, zwezic...wtedy wieksze szanse na odpowiednie podlozenie formy i zagiecie tunelu z formu, lub w niektorych przypadkach dostosowanie fomy do naturalnego pazurka:)
-
Paulka bardzo dobrze piszesz :ok:
paznokieæ zawsze powinien byæ skrócony do opuszka lub minimalnie za opuszek pozwoli to na poprawne pod³o¿enie formy oraz wystylizowaniu paznokci zgodnie z wszystkimi zasadami...
na pewno mocnego skrócenia przed pod³o¿eniem formy
wymagaj± paznokcie tzw. krogulce, które rosn± w dó³
i gdy ¿eluje siê takie naturalne to niestety ale co 2-3 odnowa musi zacz±æ siê od skrócenia takich paznokci i przed³u¿eniu ich na formie
(za¿elowane paznokcie krogulce w miare jak s± coraz d³u¿sze
maja tendencjê to zapowietrzania siê i aby tego unikn±æ skraca siê je )
tak samo skraca siê paznokcie, które w miarê jak s± coraz d³u¿sze maj± tendencjê to zwijania siê ....
-
To ju¿ wiem dlaczego mam s³ab± krzyw± c i dlaczego niektóre paznokcie tak rosn± ku do³owi. Kurcze niektóre mam proste a parê takich pozakrêcanych. :P
-
u mnie takie krogulce to wskazuj±ce
wiêc jak czasami zeluje sobie naturalki
to wiem, ze wskazuj±ce posypi± siê po kilku dniach
ale i tak lubiê czêste zmiany wiêc to tylko pretekst do kolejnej stylizacji :skacze:
ale generalnie poprawna stylizacja powinna wygl±daæ tak, ze w³a¶nie te krogulce
skracasz na maxa i przed³u¿asz na szablonie ...
-
oj tak mam ten sam problem ze wskazuj±cymi niestety :( nawet jak mam utwardzone dluzsze naturalki, to wskazujace musze skrocic i pod forme, zeby mialy "rece i nogi" :D:D:D:D
sak samo robimy tez z paznokciami, ktore rosn± do góry
-
ja mam jedn± klientkê której kilka paznokci ro¶nie ca³kiem w górê wiêc muszê jej skracaæ od minimum , budowaæ na formie i powiem szczerze ¿e po 3 tyg wygl±da ju¿ to tragicznie i znów trzeba wszystko ¶ci±gaæ i budowaæ , to taki wyj±tkowy przypadek , paznokcie nie do¶æ ¿e by³y kiedy¶ obgryzane to jeszcze uszkodzone mechanicznie w jakiej¶ maszynie .
I podpisujê siê pod s³owami malinowej ¿e jak siê ¼le pod³o¿y szablon to ¿el wp³ywa z boczku pod paznokieæ i po wypi³owaniu koñcóweczka jest bardzo s³aba i czêsto pêka ;)
-
no jak dobrze,ze znalazlam podobne problemy :Pmi zdazyla sie klientka z bardzo dlug± wlasn± plytk±(zeluje juz bardzo dlugo ,do tej pory u kogos innego)no i zrobilam jej odnowe,jeden kolor,po ok tygodniu mowi,ze ma na jednym pekniecie na srodku w poprzek,po nastepnym tyg.znowu jakies pekniecie,no wiec pomyslalam,ze kurcze moze faktycznie jej za cienko polozylam,bo powiem szczerze,ze z tak dlug± plytk± nie mialam doczynienia,no i zastanawiam sie czy czasami naturalek nie jest juz za slaby na twardy zel,czy doradzic jej skrocenie i przedluzenie od nowa,a jak sie nie zgodzi to czy hybrydka bylaby lepszym rozwiazaniem ??????prosze pomozcie bo juz nie wiem;(
jak tylko zrzuce zdjecia to wstawie t± stylizacje:huh:
-
Kaka a moze powinnas go wybudowac skoro peka zeby nie byl az tak bardzo narazony?
Bo mowisz ze cienka warstwa. Jak naturalek peka, to moim zdaniem trzeba go tak wybudowac jak normalny, przedluzony paznokiec:)
-
tak wlasnie zrobilam,klientka sie zgodzila i juz jest ok,mysle,ze wlasna plytka byla juz za bardzo narazona na wygiecia i zel peka³,przedluzylam od nowa i wszystko gra :D:yess:
-
Przelamalam sie :D
Zrobilam dzisiaj pazurki zelowe na formach ale...katastrofa wyszla, szerokie, zel pod forma sie znalazl, lipa nie pazury, hyhy > musze podtrenowac i dobrze podkladac :P
Ogolnie robie tylko na naturalkach ale polamalam kilka i sprobowalam forme.
Dostalam kiedys od kumpeli te metalowe, ciezko dopasowac. Chyba zakupie jakies do cwiczen :)
-
Dziewczyny dzi¶ napisa³a do mnie dziewczyna, która siê zajmuje ,,przed³u¿aniem paznokci na formie i szablonie,, ale przecie¿ to jest to samo, chyba ¿e siê mylê :P
-
fryzzz pewnie mia³a na my¶li "na formie i tipsie" a ¼le napisa³a, chyba ¿e jest twórczyni± zupe³nie odmiennej, innowacyjnej metody;)
-
w³a¶nie napisa³a ,,na formie i szablonie,, a na moje pytanie czy to 2 ró¿ne metody, dosta³am wiadomo¶æ, ¿e jako stylistka powinnam je odró¿niaæ :P
Dlatego przez moment zaczê³am siê zastanawiaæ czy mo¿e nie ma racji
-
-
Zaskoczê Was ale chyba nie, choæ te¿ mi to przysz³o do g³owy, ¿e mo¿e chodziæ o takie wielokrotnego u¿ytku, ale dzi¶ otrzyma³am odpowied¼ ,,Ok. zgadza siê to jest to samo.,,
Chyba potrzebowa³a tych 2 dni na doinformowanie siê :P
-
a mi sie wydaje ¿e poczyta³a troszke w necie dobrze nie doczyta³a i mysla³a ¿e taka madra:D -i ¿e Cie zagie³a<cwaniak> a pó¼niej doczyta³a i pewnie pali³a sie przed kompem :D
-
Budowa szkieletu
Czesc dziewczyny,
mysle ze która¶ z was miala juz podobny problem i bedzie w stanie mi pomoc.
Mam ogromny problem z formami, lubie na nich pracowac bo meczy mnie opracowanie tipsa, ale nie wychodzi mi szkielet, stosuje sie do wszelkich zasad. pracuje na dwóch zelach jeden gesty i drugi bardziej rzadki. Forma sie zsowa i robi sie uskok co pozniej powoduje ze paznokcie ida w dól a caly szkielet nie przypomina paznokcia zawsze musze dolozyc zelu i pozniej go opilowac, przez to french nigdy nie wyglada ladne :/:
dzieki :)
-
Odp: Budowa szkieletu
Mo¿e masz marne formy... Formy musz± mieæ mocny - dobry klej. Jak przykleisz formê, to tak ma zostaæ, nie mo¿e siê przesuwaæ. Przy szkielecie najwa¿niejsze jest dobre pod³o¿enie formy. Je¿eli dobrze to zrobisz, nie bêdzie ¿adnych dziurek, braków i uskoków.
-
Mo¿e b³±d tkwi z podk³adaniu?
dobrze dopasowana forma nie powinna tworzyæ uskoków, przerw itd.
Ale zgadzam siê z Red du¿o daje porz±dny klej i sztywny "kartonik".
-
Kochana masz do tego osobny temat -> poczytaj troszke tu http://forum.wzorki.info/metoda-zelo...ukcje-itp.html
moze znajdziesz odpowied¼. Tam jest duzo pomocnych rzeczy wlasnie np jak podlozyc prawidlowo forme.
-
zmienilam formy dwa razy pracuje na z³oto czarnych, ale je zmienie i bede tak dlugo zmieniac az znajde odpowiednie
dziekuje
---------- Dodano o godzinie 12:43 ---------- Poprzedni post by³ napisany o godzinie 12:41 ----------
przeczytalam juz cale forum :) wiele waszych rad mi pomoglo.
juz wiem ze pomylilam tematy ;)
---------- Dodano o godzinie 12:49 ---------- Poprzedni post by³ napisany o godzinie 12:43 ----------
mysle ze to moje formy, sa jak papier moze lekko grubsze.
-
Odp: Prawid³owe pod³o¿enie formy
Ja osobi¶cie troszkê eksperymentowa³am z szablonem, ale jestem amatork± i nie mam w tym wprawy. Wolê jednak szablon, bo to przed³u¿anie samym ¿elem/akrylem bez plastikowych tipsów. Szybciej i bardziej naturalnie jak dla mnie, ale i tak pracuje na tipsach, bo mam wiêksze do¶wiadczenie.
Równie¿ mam pytanie dla tych stylistek, które pracuj± na formie: Powiedzcie mi jak wygl±da stylizacja przy u¿yciu formy na paluszku do æwiczeñ?
-
Dzia³asz dok³adnie tak samo jakby¶ robi³a paznokcie na kim¶. S± 2 rodzaje palców do æwiczeñ, jeden na formê, a drugi na tipsa. Ten pierwszy ma tak jakby paznokcia zapuszczonego i ³atwiej pod³o¿yæ formê :) chocia¿ ja kiedy¶ æwiczy³am na takim i takim i dla mnie bez ró¿nicy, chocia¿ wydaje mi siê ¿e niektóre formy s± za du¿e jak na te palce i trzeba siê trochê pomêczyæ ¿eby je pod³o¿yæ idealnie :)
-
Cytat:
Napisa³
natalia.gras
Czesc dziewczyny,
mysle ze która¶ z was miala juz podobny problem i bedzie w stanie mi pomoc.
Mam ogromny problem z formami, lubie na nich pracowac bo meczy mnie opracowanie tipsa, ale nie wychodzi mi szkielet, stosuje sie do wszelkich zasad. pracuje na dwóch zelach jeden gesty i drugi bardziej rzadki. Forma sie zsowa i robi sie uskok co pozniej powoduje ze paznokcie ida w dól a caly szkielet nie przypomina paznokcia zawsze musze dolozyc zelu i pozniej go opilowac, przez to french nigdy nie wyglada ladne :/:
dzieki :)
zdecydowanie kiepskiej jako¶ci formy
tak jak dziewczyny Ci ju¿ napisa³y : dobra forma oraz dobrze wykonany szkielet to postawa ..
ale wracaj±c do form klej + sztywno¶æ formy jest bardzo istotna
klej musi dobrze trzymaæ formê na miejscu - aby by³a stabilna i nie opada³a w trakcie stylizacji
sztywno¶æ formy ma wp³yw na jako¶æ podk³adania formy pod paznokieæ
( delikatne bêd± siê ³amaæ i nie pod³o¿ysz ich dobrze a co dopiero my¶leæ o ³adnym tunelu )
aby wzmocniæ nieco formê, mo¿esz jajeczko które odklejasz podkleiæ od spodu formy
aby by³o pod przed³u¿k± ...)
-
Te¿ pracujê na formie i dobry klej to 50%sukcesu bo forma nie mo¿e w trakcie rozklejaæ siê i sama przesuwaæ. Niestety musia³am walczyæ i z takimi formami ale ju¿ bez ogródek wyrzucam bo szkoda mojej pracy
-
Ja od niedawna zaczê³am pracowac na formie, chocia¿ paznokcie wykonujê ju¿ kilka lat i zawsze robi³am to na tipsie. Jednak nie wszystkim klientkom tips siê trzyma³, wiêc musia³am si³± rzeczy ;) zacz±æ pracowaæ na formie. Jest to po prostu kwestia wprawy. Ja nauczy³am siê, czy jak kto woli :) wprawia³am siê na mojej sta³ej klientce, bardzo cierpliwej ;) no i juz jest ok.
-
-
...ale siê tych kszta³tów uzbiera³o :0
-
Ja jutro bêdê robiæ na szablonie ¿elowe, zobaczymy co mi wyjdzie ;)
Syrena, a kszta³ty paznokci co maj± do tego?
-
kszta³t paznokcia i ustawienie stanowi podpowiedz jak pod³ozyæ formê:)
-
Wczoraj przyszla do mnie kole¿anka. Chcialam spróbowaæ zrobic jej pazury na formie. I nie mog³am jej za³o¿yæ ;/ zrolowalam formê ale jej naturalne paznokcie mia³y dosc mocny tunel, paznokcie jakby wrasta³y w wa³y boczne ale nie ¿e j± to boli - ona tak ma poprostu, taki kszta³t. Jak próbowa³am za³o¿yæ formê to wtedy robi³a siê przestrzeñ miêdzy form± a jej paznokciem jak sie patrzy na wprost paznokcia na liniê w³osa. Spotka³y¶cie siê z czym¶ takim? Jak sobie wtedy radzicie?
stara³am siê poszukaæ na necie o tym i znalaz³am 1 filmik z young nails jak facet mówi, ¿e je¶li kto¶ tak ma , to on bierze jajeczko z formy, ¶cina kawa³ek no¿yczkami aby z jednej strony by³o proste i podkleja tak je na formie ¿e te jajeczko wystaje od góry, od strony dziurki. Nie wiem czy tak te¿ robicie?
Ech...w efekcie musialam jej zrobiæ pazury na tipsach , co mi zajê³o tyle czasu ¿e szkoda gadac. a¿ siê zdolowalam i doechcia³o mi siê wszystkiego ;/
-
Nilvena, a nie mog³a¶ jej wypi³owaæ tych paznokci krócej?
-
Asiek, próbowa³am skróci³am jej ;/ i to samo by³o.
-
ja te¿ mam takie "tunelowe" pazurki, ale jak boki opi³ujê, i skrócê, to da mi siê pod³o¿yæ formê, z tym, ¿e trzeba j± lekko przyci±æ na prosto.
-
Aha.. to sprobuje nastepnym raziem.
Ale bylam strasznie sfrustowana wczoraj tym ze nie moglam tego zrobic.
-
czy ktos pracuje na formach organic design? Co o nich sadzicie?
[ame=http://www.youtube.com/watch?v=1XWeiejBKKc&list=PL90857C332B2F676F]zebra designforms - YouTube[/ame]