-
Odp: Wszystko o formach/ szablonach. Prawid³owe pod³o¿enie, instrukcje itp
No i widzisz- dla chc±cego nic trudnego;) Ja muszê kupiæ summery, bo te z³ote siê rozklejaj± i tylko nerwy tracê.
-
tak ja ju¿ te¿ summery tylko biore, póki co nie znalaz³am nic lepszego
-
Dziewczyny coraz bardziej przekonuje siê do formy!! :) No rewelacja!! :) Od miesi±ca robie tylko na formie. Paznokcie siê trzymaj± nic siê z nimi nie dzieje. Nawet przy silnym uderzeniu kiedy my¶la³am, ¿e zerwa³am sobie ¿elka z naturalnym paznokciem. Wydaje mi siê te¿, ¿e forma skraca mój czas pracy ale mo¿e mi siê tylko wydaje?? Musze to sprawdziæ nastêpnym razem :)
-
Ja równie¿ nie mog³am siê prze³amaæ do robienia paznokci na formie, zwyczajnie ba³am siê, ¿e pójdzie cos nie tak...Jednak prze³ama³am siê i absolunie nie ¿a³ujê! Wykonywa³am zarówno akryl jak i ¿el na formie, ale niestety z akrylem nie mam tak du¿ej wprawy, wiêc pozostajê przy ¿elu. :) Dobra sprawa, polecam! :)
-
Brawo dziewczyny :ok: Tipsiakom mówimy precz he he :D
-
No i zu¿u³am ca³± rolkê z³otych form, dobrze, ¿e dzi¶ przysz³y mi nowe ufff :D
-
ja uwielbiam zakocha³am:skacze: siê w szablonach super pazurki wygl±daj± :ok:s± takie zgrabne.:]
-
No i dosta³am jak±¶ wadliw± paczkê z³otych form :/: Odlepiaj± siê skubaniutkie...
-
No có¿ u mnie to pora¿ka z formami. Kupi³am srebrne ale s± co¶ nie teges. Wszystko mi siê odlepia³o podczas nak³adania ¿elu. E... do kitu taka robota.
Chyba co¶ te formy s± podejrzane bo ¼le mi siê robi³o na nich . No i efekt taki ¿e siê pazurki nie trzyma³y wcale :-(
-
a ja mam takie pytanko dotycz±ce formy i ¿eli. Ciê¿ko mi je zdj±æ spod ¿elu (spod akrylu elegancko odchodz±), jakby siê przykleja³y - bez wzglêdu na to ile czasu pazurki s± pod lamp±. Dwa razy nawet mi siê zdarzy³o, ¿e pazurrro siê z³ama³ jak ¶ci±ga³am formê :/ Wiecie co mo¿e z tym zrobiæ?
-
Ja te¿ czekam na odpowied¼ fachowców...
U mnie by³o to samo chocia¿ zosta³o stwierdzone , ¿e chyba za ma³o ¿elu mog³am po³o¿yæ i dlatego tak siê dzia³o.
-
Cytat:
Napisa³
Emilia B.
a ja mam takie pytanko dotycz±ce formy i ¿eli. Ciê¿ko mi je zdj±æ spod ¿elu (spod akrylu elegancko odchodz±), jakby siê przykleja³y - bez wzglêdu na to ile czasu pazurki s± pod lamp±. Dwa razy nawet mi siê zdarzy³o, ¿e pazurrro siê z³ama³ jak ¶ci±ga³am formê :/ Wiecie co mo¿e z tym zrobiæ?
wiem:D forme powinno sie sciagac dopiro po zbudowaniu pazura:D
jak zrobisz grubszy szkielet to pazurki wyjda grube;)
spod akrylu sie sciaga elegancko bo akryl nie jest tak elastyczny jak zel, ale ja i tak sciagam dopiero jak zbuduje, jakos lepiej mi sie wtedy robi:)
-
Cytat:
Napisa³
Emilia B.
Brawo dziewczyny :ok: Tipsiakom mówimy precz he he :D
jestem tego samego zdania tipsy precz:] tipsy u¿ywamy tylko do æwiczonek :cwaniak:
-
a mo¿e byæ tak, ¿e jak forma jest ciemna to ¶wiat³o dobrze tam nie dochodzi od spodu i sie przykleja? a mo¿e za cienkie te pazury robiê? :huh: chyba siê na doszkolenie z ¿elu wybiorê ech....
-
Cytat:
Napisa³
Emilia B.
No, przyklejaj± siê, bo po to maj± dyspersjê, aby siê klei³a. Jak dziewczyny tu zauwa¿aj±, ¿el jest elastyczniejszy z czego wynika, ¿e elastyczny, klej±cy ¿el nawet po utwardzeniu niezbyt chêtnie odklei siê od elastycznej formy, czyli albo nale¿a³oby na³o¿yæ wiêcej warstw ¿elu, aby dziêki grubo¶ci traci³ na elastyczno¶ci ca³o¶ci (w koñcu mo¿na ca³ego pazura budowaæ z podklejon± form±), albo mo¿e spróbuj rozdzielaæ ¿el od formy jakim¶ narzêdziem. Tak jak naklejkê - ³atwiej jest zacz±æ od kawa³eczka, podwa¿yæ i zdj±æ ni¿ próbowaæ zmusiæ ca³o¶æ na raz do rozdzielenia - mo¿e to pomo¿e i w przypadku ¿elu przyklejonego do formy? Lekkie podwa¿enie patyczkiem i w³a¿±ce miêdzy formê i ¿el powietrze powinno za³atwiaæ sprawê przylegania...
-
no ja je szczypcami delikatnie rozdzielam i zdejmuje formê ju¿ po wszystkim (przed opi³owaniem)...widaæ tak byæ musi :) Bardzo Wam dziêkuje za pomoc :* buziaczki dla Was :D
-
Jeszcze nigdy nie mia³am problemu, ¿eby oddzieliæ formê od ¿elu. Po tym jak mam zrobiony szkielet, jakby to napisaæ - ¶ciskam formê dwoma palcami pod szkieletem i wtedy forma ³adnie zaczyna odchodziæ najpierw od boków a pó¼niej ca³a reszta :) Ale trzeba uwa¿aæ bo jak szkielet jest zbyt cienki to mo¿e siê po³amaæ.
-
Cytat:
Napisa³
Emilia B.
no ja je szczypcami delikatnie rozdzielam i zdejmuje formê ju¿ po wszystkim (przed opi³owaniem)...widaæ tak byæ musi :) Bardzo Wam dziêkuje za pomoc :* buziaczki dla Was :D
po zbudowaniu ci sie lamia:wow: powiem ci ze w szoku jestem, nigdy mi sie to nie zdarzylo
po zdudowaniu delikatnie sciskam forme pod szieletem i i kieruje ta czesc ktora jest po naturalkiem lekko w dol i pociagam nigdy nic sie nie lamalo
-
widaæ za mocno poci±gnê³am (ja siê do akrylu twardego jak beton przyzwyczai³am to wiesz :haha: )
a u mnie siê kurczaczki przykleja skubana...wydaje mi siê ¿e to kwestia wprawy (drugie zele od prawie 2 lat :D)...
-
a jak zaciskasz tunel to nic sie nie dzieje??
-
nie...i wogóle tunel to mi nie wychodzi (nie wiem czy to nie kwestia ¿elu) i wraca do poprzedniego kszta³tu po zaci¶niêciu (sory za off topa)...
-
moze zel jest nie teges :)
-
dziewczyny walczê z formami a raczej ich podk³adaniem jak tylko mogê i dalej nie s± tak pod³o¿one jak trzeba pomó¿cie.. co robiê ¼le i jak to poprawiæ ?
zdjêcia z próby pod³o¿enia formy :
-
forma za bardzo opada na dó³-musi byæ na prosto albo delikatnie zadarta do góry. Mo¿e jest za malo zrolowana (wygiêta).wyginasz j± w ³uk pomiêdzy dwoma kciukami i rolujesz ¿eby siê u³o¿y³a.
-
jajeczko pod spód formy przeklej i nie dosuwaj a¿ tak pod pazurka, bli¿ej wolnego brzegu, jakby forma by³a przed³u¿eniem naturalka, no i pazurki musza byæ krótsze pod formê