-
Odp: Kwiatki malowane metoda one stroke
Kochane śliczne te Wasze malowanki :)
-
Cytat:
Napisał
elaxx76
Agusia i jak te żeliki z ebaya warto kupić, a kupiłaś w białch pudeleczka czy takie w przezroczystych??
Mam w przeźroczystych i są ok ale żadna rewelacja ;)
Moje one stroke namalowane dla mojego Koła Gospodyń Wiejskich jako prezent bo juz ostatnie spotkanie z nimi bede miała ehhh Myśle, że im się spodoba ;)
http://img67.imageshack.us/img67/763/obraz004large.jpg
-
Agatka piękny na pewno się spodoba;)
-
agusia bankowo sie spodoba bo jest superancki, jestem pod wrazeniem:)
---------- Dodano o godzinie 21:04 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 21:03 ----------
no napatrzec sie nie moge :):):)
-
wow Agusia ale czad! Jejku ale bym chciała taki prezent.. :)
-
na pewno im się spodoba, bo przepiękne te kwiatuszki :) hehe aż sama bym chciała taki obrazek u siebie na ścianie :D
-
Moglabym być choćby i całym Kolem Gospodyń Wiejskich byle takie COŚ dostac:]
-
Agusia piekne ......ja tez mogę być drugim kołem zeby takie coś dostac:D
-
Agusia :szczena: im opadna :D
Piękne wykonanie :)
---------- Dodano o godzinie 22:18 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 22:05 ----------
Mam nadzieje, ze przyda się wam tak jak mi ;]
Artykuł z kosmetomanii Pani B. Pustelnik :)
Farby akrylowe wśród klientek zdobywają coraz większa popularność, uwielbienie. Dlaczego? M.in. dlatego, że to właśnie dzięki nim możemy „wyczarować” przepiękne zdobienia, które nie raz wyglądają jak niesamowite dzieła sztuki. Z pozoru takie malowanki wydają się być bardzo trudne, jednakże poznanie i wypracowanie odpowiedniej techniki oraz odrobina talentu, trochę wyobraźni pozwoli na łatwe a zarazem efektowne zdobienia.
W tym artykule postaram się przybliżyć państwu garstkę podstawowych wiadomości o technice malowania farbami akrylowymi, co na pewno ułatwi pracę z pędzelkiem, farbą i płótnem jakim w naszym zawodzie są paznokcie.
Pędzle:
- pędzel płaski: odpowiedni do malowania cieniowanych kwiatów oraz falowanych i płaskich liści,
http://www.kosmetomania.pl/kosmetoma.../art_427/1.jpg
- pędzel liniowy (do pisma): cieniutki pędzelek świetnie sprawdzający się przy malowaniu pędów, pnączy czy innych linii,
http://www.kosmetomania.pl/kosmetoma.../art_427/2.jpg
- pędzel okrągły: idealny do punktowania czy nadawania refleksu świetlnego,
http://www.kosmetomania.pl/kosmetoma.../art_427/3.jpg
- pędzel wachlarz: świetnie nadaje się do cieniowania.
http://www.kosmetomania.pl/kosmetoma.../art_427/4.jpg
Nabieranie farby
W zależności od rodzaju pędzla i chęci osiągnięcia danego efektu, odpowiednim sposobem nanosimy farbę. Nabieranie farby przy użyciu pędzla:
I. Płaskiego – w niewielkich odległościach nalej odrobinę farby jednego i drugiego koloru na paletę (za paletę może nam służyć cos śliskiego np. szablon do paznokci, zakrętka czy folia). Przeciągnij rogiem pędzla po jednej farbie, następnie drugi róg pędzla zanurz w innym kolorze, tak by powstały dwa rozłączne trójkąciki.
http://www.kosmetomania.pl/kosmetoma.../art_427/5.jpg
http://www.kosmetomania.pl/kosmetoma.../art_427/6.jpg
http://www.kosmetomania.pl/kosmetoma.../art_427/7.jpg
Kilka razy przeciągnij pędzlem po palecie w tył i w przód, by farbą nasycić włosie pędzla.
II. Wachlarz – trzy różne kolory farb nałóż bardzo blisko siebie, uważając aby się nie wymieszały. Przeciągnij pędzlem w tył i przód równocześnie przez wszystkie barwy. Pamiętaj, by farby nie zajmowały więcej niż 2/3 długości włosia pędzla.
Tym sposobem możemy właśnie tak wycieniować kilka kolorków na tipsie:
III. Okrągły – jeden kolor farby nabierz na pędzel, następnie sam jego czubek
delikatnie
zanurz w drugim kolorze.
IV. Liniowy - tutaj posługujemy się tylko jednym kolorem. Zanurz włosie pędzla w farbie, delikatnie je ‘rozczapierzając', następnie przeciągnij nim po farbie.
Pociągnięcia
Podstawy nabierania farby mamy już za sobą. Teraz nadszedł czas na poznanie podstawowych pociągnięć takich jak: linie, liście, płatki kwiatów oraz tzw. „ C”.
a) refleks świetlny – iluzję refleksu świetlnego tworzymy przy użyciu okrągłego pędzla. Najpierw zanurz pędzel w jednym kolorze, następnie na sam czubek nanieś odrobinę drugiej barwy.
b) liniowe – jak sama nazwa mówi, stosowane do malowania wszelakich linii. W tym celu posłuży nam pędzel płaski lub cieniutki (do pisania). Dobrze nasycony farbą pędzel płaski ustaw pionowo i ciągnij po kartce. W ten sposób narysujesz cienką, prostą lub lekko zakrzywioną linię. Malując pędzlem liniowym możemy uzyskać różne kółeczka czy pętelki kierując pędzel w różne strony.
c) liście – korzystając z pędzla płaskiego możemy bardzo łatwo namalować listki. Płaski pędzel ustaw pionowo, następnie całą
powierzchnią włosia dociśnij do płótna i delikatnie obracając, skieruj go w dół. Zacznij powoli unosić pędzel aż do momentu uzyskania pionowej pozycji pędzla.
Gotowy listek:
d) płatki kwiatów – Płaski pędzel oprzyj ostrą krawędzią o
powierzchnię
, lekko kierując w górę, całym włosiem dociśnij do podłoża i delikatnie obracając lekko zakręć nim do środka, tak by pędzel ponownie znalazł się oparty na ostrej krawędzi.
Malując tym sposobem 5 płatków obok siebie powstaje nam kwiat:
e) „C” – tym pociągnięciem możemy namalować róże czy inne kwiaty lub niektóre owoce. Pociągnięcie wykonujemy jednym zwinnym ruchem. Pędzel nasączony dwiema barwami ustawiamy tak jak w przypadku malowania liści, minimalnie przesuwamy w górę lub w dół, używając całej długości pędzla tworzymy delikatny łuk, następnie równolegle do początku łuku opieramy pędzel na ostrej krawędzi (tak jak zaczynaliśmy).
Zachęcam do
ćwiczenia
wyżej wymienionych elementów.
W kolejnej części artykułu zaprezentuję kilka zdobień krok po kroku z wykorzystaniem wszystkich opisanych tutaj pociągnięć pędzlem.
Bożena Pustelnik
źródło: Bożena Pustelnik
-
śliczne!!
ja od razu wzięłam 2 tubki białej, bo praktycznei do każdego koloru się przyda w celu tworzenia nowych odcieni
-
mini-super pazury
agusia-woow, jaki pikny obraz
-
obraz świetny,bomba:good:
-
Bratki:
1. Przygotowujemy niebieską i białą farbkę, rozmalowujemy pędzelek
2. Malujemy pierwszy platek(górny)- niebieskim do góry
3. Po obu stronach naszego pierwszego, niebieskobiałego płatka malujemy dwa nastepne i próbujemy już tworzyc kompozycję, dwa, trzy, cztery bratki
4.Przygotowujemy fioletowa i pomaranczową farbkę-rozmalowujemy pędzel
5. Malujemy dolną częśc bratka(ciemnym fioletowym do góry) uwazamy aby srodek bratka byl wypelniony farbka, nie zostawiamy pustego miejsca, a płatki winny nachodzic na siebie
6. Dodajemy drógi dolny płatek fioletowo-pomaranczowy
7. Przygotowujemy czarną farbkę i cieniutki pedzelek
8. Czarną farbką malujemy malutkie kreseczki na środku bratka
9. Teraz środeczki bratków- bierzemy białą i żółta farbkę oraz cieniutki pędzelek(ja mam jakiegos bogiana 00, ktoremu wyrwałam włosy)
10. Malujemy kropeczki-najpierw biały i na to żółty
11. Czas na listki- przygotowujemy jasną zieloną i ciemną zieloną-rozmalowujemy pedzelek(plaski-ja mam szostke-nieszczescie):)))
12,13. Układamy kompozycję z listków- ciemnym do zewnatrz, jasnym od wewnątrz
14. Długim cienkim pedzelkiem mieszamy dwa kolory zielonego i dziabiemy kreseczki, dopełniając kompozycję
15. Złotą farbką robimy kropeczki-stopniujac je, wypełniamy kompozycje
16 voila!
-
-
pięknie kura rewelacja:good::respekt:
-
dzieki kobity, pierwszy moj step chyba..
-
wyszedł rewelacyjnie:] wszystko łopatologicznie wytłumaczone:D spróbuje namalować..:]
-
Bedzie mi cholernie milo jak sprobujesz:skacze:
Jak nie masz kolorkow(bo widzialam twoje farbki-to zamiast pomaranczowego, ktorego chyba nie masz dziabnij czerwonym i tez bedzie super)
-
Kurko rewelka te Twoje kwiatuszki :)
-
Kurka ale piękne te twoje kwiatuszki :love:
Proszę o więcej!!!
-
kura ja pikole ale super :wow::wow: kurka jadę do ciebie pouczysz mnie kwiatki malować;)
-
:love: kura :kwiatek: śliczny stepik (skończyły mi się podziękowania :porazka: )
-
-
-
Qra swietny stepik, rewelka!! przyda sie :*
-
Agusia pa2 śliczne malowanki :szczena:
Dzikakura dziękuję za świetny stepik, przyda się na stówę :* :skacze:
-
kuurka będe dziś malować dzięki Tobie ! :kwiatek::kwiatek:
cudowna kobieta jesteś nie ma co :)
-
-
Kwiatki Rosjanek .. Eh... kiedy ja tak będę umiała
-
-
oto 2 obrazeczki, oczywiście Qrze nie dorównam, ale testowałam farbki. polycolor kontra lidl:D. podkład tymi z lidla, malowane tym samym pędzlem.
już wam piszę różnice:
poly:
-bardziej gęste
-wyraziste kolory
-bardzo szybko zasychają jak się je wyciśnie
lidlowe:
- rzadsze
- tez wiele kolorów,ale chyba mniej pigmentu mają
- zasychają w normalnym trybie
wnioski:
poly są świetne na tips (itp), bo doskonale kryją. lidlowe są na 100% lepsze na papier, świetnie się prowadzą, lepiej nż poly.
te po lewej to poly, te po prawej lidlowe. widać tu, że słabiej łapie pigment. jednak na papierze wyglądają świetnie
myślę że poly na papier gorsze, chociaż nie próbowałam
wnioski cd:
jak się uczycie na papierze, te z lidla sa naprawdę godne polecenia. w ogole do takiego malowania. pewnie jak się trochę zestarzeją to zgęstnieją. poly kupcie jeśli chcecie malowac na paznokciach. z tychlidlowych jestem 100% zadowolona, za ta cenę są naprawde rewelacyjne. z poly musze się polubić, ale widze że lepiej kryją :) chociaż szczerze mówiąc, po tym jak są zachwalane, spodziewałam się kosmosu:D następnym razem kupię jakiś kolor z farb dla plastyków, ale innej firmy i zobacze:) ale i tak- naprawde świetnie kryją
takie moje zdanie
-
swietnie asiu:D bratki pierwsza klasa:D
-
bardzo dziękuję:) jednak jeszcze musze poćwiczyć:) ciekawe jak się poly maluje moje ukochane róże hihihih
-
Kwiatki, kwiatkami, ale jaka profesjonalna recenzja :D
-
oczywiscie dziekowania mi sie skonczxyly(jak zwykle)- dziekuje stokrotnie. Cieszę się, że się podobało. Sie lza wzruszenia zakrecila
Pluuuuszaaak maluj-koniecznie
Asik-piekne bratki! Oraz zgadzam się z Tobą. Poly są lepsze, generalnie są lepsze, bo lepiej kryją, a te z lidla, czy z biedornki wlasnie mam i jak maluje na tipsie to rozmazuja sie i nawet jak chcesz zrobic wzorek to czesto spod spodu przeswituje tło-nawet na zmatowionym pazurze.
pomyslalam sobie, ze zawsze malujemy roze ogrodowe, a tu sa dzikie-takie polne
1. Przygotowujemy malinowa i białą farbkę(rozmalowujemy pedzelek)
2 2a. białym do góry a malinowym na dół metodą znaną wszystkim malujemy niedomknięty okrąg oraz w polowie naszego niedomknietego okregu -drugi(bialym do góry)
3,4. u dolu malujemy rozwiniete platki (metoda listka) zamykając w ten sposób dół rózy
5. Przygotowujemy czarna farbkę
6. Czarną farbką malujemy środek rózy
7,8 Przygotowujemy farbkę białą i dziabiemy cienkim pedzelkiem białą plamkę na czarnym tle
9.Przygotowujemy farbkę żółtą
10. cienkim pedzelkiem nanosimy małe punkty na srodek koloru białego w naszym srodku rózy
11. Dzikie róze bywają również nierozwinięte, oto pojedynczy płatek dzikiej nierozwinietej rózy(kolory:malinowy i bialy)
12. Aby wykonac paczek nierozwinietej dzikiej rozy malujemy cztery, piec platkow(malinowym do góry), na to-by nie zakryc bialego koloru nanosimy trzy platki
13. paczek ma szypulke jasnozielonym domalowujemy koszyczek i nozke paczka
14: w tym momencie spadl mi aparat fotograficzny i szlag go trafil
15. gotowa kompozycja z liscmi(liscie kolor ciemnozielony i zolty) niestety-telefonem
po edycji....
16. Walnelam nim o ziemię i chyba się naprawil, ale jak widzicie step jest czesciowy(nie ma opisu listkow:((() oto rozyczki z "naprawionego"aparatu
-
super te dzikie roze.....
bratki w ogole rewelacja..:)
-
kura aleś się rozkręciła :D normalnie cudeńka :wow:
-
dzikakura, no nie... Cudowne są.! :) Można patrzeć i patrzeć i zazdrościć tylko :)
-
dzikakura - pedzisz jak burza z tymi farbkami.:good:
Tylko pozazdroscic.Super!!!
-
Kurko ślicznie i dziękuję bardzo za stepik :) przyda sie bo ja dopiero ucze się malować takie kwiatuszki :)