napewno nie ;( a tak mi sie podobaja pazurki na formie :/
ehhhh kto mnie naumie ;(
napewno nie ;( a tak mi sie podobaja pazurki na formie :/
ehhhh kto mnie naumie ;(
ja to wogóle ni potrafiê podlozyæ formy. w najmniejszym stopniu mi siê to nie udaje. jak chcê uformowac to wydaje mi siê zbyt sztywna jak chcê ju¿ co¶ z tym zrobiæ to zz ma³o sztywna...;/
a ja zauwazylam ze na niektroych klientkach formy sie kleja jka glupie a na niektorych zaraz plam i odpada za pazura
Basiu ale co ci nie wychodzi?? na zdjêciach ,mia³a¶ rewelacyjnie pod³o¿on± formê
Anu je¶li mo¿esz powiedz mi jako fachowiec czy na formie mo¿na robiæ jednofazówk± , bo ja próbowa³am i wydaj± mi siê te pazurki takie s³abe wtedy
bardzo bardzo dziêkujê za ten arytku³:kooffa: :*
ja robiê jednofazowym na formie i s± ok :) tylko muszê jeszcze pracowaæ nad kszta³tem ;)
ja tez robie jednofazowka
zreszta ja tylko jedno fazowka pracuje
No wiêc musze wypróbowaæ jeszcze raz musze siê nauczyæ na formie, bo niesty przyklejajaæ tipsy szybciej niszczy sie p³ytka, pozatym te na formie s± lepsze bardziej mi siê podobaj± ale niestety jako samouk musze jeszcze du¿o czasu spêdzic nad szablonem
Aniu jeste¶ kochana. W³a¶nie kupilam sobie formy i bêde siê uczyæ na nich tipsów. Bardzo mi siê przyda³y twoje informacje. Dziêkuje
Basiu napewno sobie poradzisz... ja jestem samoukiem a robiê pazurki wy³±cznie na formie, wiem ¿e nie wygl±daj± jeszcze superowo ale kiedy¶ bêd±... a moje klientki s± bardzo zadowolone bo czuj± siê tak jakby mia³y swoj naturalki takie a nie tipsa (to s± ich s³owa)
tu jest wszystko ¶wietnie opisane :) próbuj...
http://forum.wzorki.info/przedluzani...nie-formy.html
ja te¿ próbowa³am na formie i mi nie wychodzi :cisza: albo forma siê odkleja albo co¶ ¿le podk³adam nie mam pojêcia co ¼le robie jak bêdê robiæ znowu pazurki to zrobiê zdjêcia jak to mam pod³o¿one moe wy co¶ wypatrzycie i powiecie mi co mam ¿le:cisza:
niestety forma jest ciezsza niz tips bo trzeba wiecej si enameczyc
ale dziewczyny do boju
dacie rade
ja rowniez nie potrafie pracowac na formach, bardzo bym chciala sie nauczyc, zazwyczaj robie krotkie pazorki, tu malo kto nosi dlugie kolorowe a juz napewno nie spicze, podobaja mi sie fajne delikatne paznokietki przedluzone na formie, z delikatnym wzorkiem lub frenczem!!!
do tego mam pytanie czy ktoras z was moglaby napisac etapy takiej pracy? co jak? jaki produkt? czy moze byc to zel budujacy czy sa to inne zele? nie mam pojecia o tej pracy, sporo widzialam na internecie, obrazki wyjasnienia ale najlepiej jezeli rade da ktos zaufany? na pomoc dziewczyny!!!
tak, te z spn s± ¶wietne, nie rozklejaj± siê.
ale ostatnio zamówi³am tañszy odpowiednik z allegro (w³a¶nie takie ró¿owe) i s± tragiczne! bardzo sztywne i za nic klej nie trzyma :/: musia³am zszywaczem je od do³u potraktowaæ. zamówi³am tylko 100 za 8 z³ wiêc nie jest jeszcze tak ¼le, dobrze, ze nie wziê³am 500 szt :)
lepiej zainwestowac w te z spn (ja mia³am fioletowe w kwiatuszki) bo s± porz±dne i przede wszystkim sie nie rozklejaj±, a formy s± bardzo wa¿ne przy przed³u¿aniu wiêc lepiej na nich nie oszczêdzaæ ;)
my na kursie pracowalismy na zelach IBD i z forma to jest tak przygotowujesz paznokiec podkladasz forme i jesli chcesz french to najpierw nakladasz bialy formujesz linie usmiechu i do lampy pozniej 2 warstwa i znow do lampy a nastepnie nakladasz 1 warstwe zelu budujaego-lampa 2 warstwa formujesz krzywa C-lampa...chyba nic nie pominelam.jesli o czyms zapomnialam prosze mnie poprawic :)
dzieki pati,
super bo ja pracuje glownie na ibd, to mnie urzadza czyli jak zrozumialam opracowuje paznokcia jak na tipsa, odtluszczacz, bonder gel jezeli ogryzion pazor, potem forma i zel? dobrze zrozumialam?
ja zawsze robie szkielet najpierw
szkielecik obowi±zkowo ;)
ja na pocz±tku robi³am na tipsach ale cos mi nie sz³o i robi³abym na tipsie dalej gdyby nie jeden fakt... umówi³a sie ze mn± dziewczyna na paznokcie ¶lubne a zapasy tipsów by³y skromne wiêc posz³am (tego samego dnia kiedy mia³am robiæ pazurki tej dziewczynie) do hurtowni a Pan oznajmia mi ¿e nie ma tipsów bo bra³o i proponuje mi formê... wiêc przera¿ona wziê³am je i posz³am na ¿ywio³... dziewczynie nic sie nie przyzna³am ¿e to mój "dziewiczy rejs" tylko zacisnê³am zêby i stara³am siê zamontowaæ t± formê jak najlepiej.... dpoiero jak ta dziewczyna przysz³a po 4 tygodniach do ¶ci±gniêcia to jej sie przyzna³am ¿e robi³am na formie po raz pierwszy... by³o to jakie¶ 2 lata temu i od tej pory nie znajdzie sie w moim kufrze ani jeden tips.
co do form to ja polecam takie bia³o-ró¿owe nazywane te¿ "¿abki" bo tak w³a¶nie wyg³±daj±. robi³am paznokcie bardzo d³ugo na tych z³otych "EuroFasion" ale raz mi sie trafi³y takie, ¿e nie ich da³o sie odkleiæ od zelu, nie wiem czemu... wiêc teraz tylko pracujê na ¿abkach bia³o-ró¿owych
co do ¿elu to mo¿na u¿ywaæ ¶redniogêstego, ale tzreba siê uwijaæ przy nak³adaniu coby siê za bardzo nie zlewa³ na boki (ja u¿ywa³am Rendezvous i Lovely ¶redniogêsty) ale od pó³ roku u¿ywam ¿elu-galaretki z firmy Basic czy ocs takiego i jest naprawdê ¶wietny. jak siê go nabiera to wydajê sie ¿e jest baaaaaaarodzo gêsty a nawet leeko zmro¿ony, ale bardzo dobrze siê poziomuje i ma bardzo ³adny po³ysk- nie trzeba go nab³yszczaæ
a!! i jeszcze jedno! jak pracujecie ¶redniogêstym ¿elem na formach i chcecie ¿eby wam sie nie bardzo zla³ na boczki wo przed wizyt± klientki ¿el do lodówki na pó³ godzinki, lub na 10 minut do zamra¿alnika- bêdzie troszkê gêstrzy:)
powodzienia
---------- Dodano o godzinie 08:57 ---------- Poprzedni post by³ napisany o godzinie 08:44 ----------
aaaaaaaaa!! o najwa¿niejszym to ju¿ zapomnia³am bo mia³am Basi napisaæ: te zdjecia które do³±czy³a¶ do pytania te¿ sobie poogl±da³am i powiem tak:
formê pod³o¿y³a¶ w sposób prawid³owy, ale...
tunel paznokcia zalezy od tego jak mocno skleisz boki przy wolnym brzegu i koñcówkê formy
je¶li chcesz aby tunel ty³ "bardziej p³aski" to nie trzeba tak mocno skejaæ na bokach a koniec formy mo¿e byæ szerszy,
je¶li chcesz mieæ tunel jak parabola tzn baaardzo zaokr±glony to musisz forme bardzo mocno dokleiæ do palca przy wolnym brzegu (tak jakby przykleiæ do palca dooko³o prawie tak jak plaster), a koñcówka formy musi byæ bardzo ostrym szpicem
mam nadzieje ¿e w miarê jasno to opis³am i ¿e siê po³apiesz.
---------- Dodano o godzinie 09:03 ---------- Poprzedni post by³ napisany o godzinie 08:57 ----------
jak chcecie robiæ french to niekoniecznie musi byæ szkielet, s± bia³e ¿ele buduj±ce (u mnie ciê¿ko je spotkaæ, ale kilka razy mi sie uda³o je zamówiæ) pod które nie trzeba szkieletu z ¿elu cler, a je¶li macie ¿el tzw "kanapka" (tzn pod ¿el i na ¿el) to jasna sprawa- szkielet jest potrzebny.
jesli chcecie robiæ np koñcówkê french z brokatu czy tam czego¶ to ja mieszam ¿el z brokatem i tak robie juz na gotowo szkielet...
nooooooooo i u mnie oczywi¶cie obowi±zkowo ¯EL COVER bez niego nie zaczynam paznokci:)
no dziewczyny ja juz dzialam na formie, jest ok, nawet podoba mi sie jak doprowadze aparat do ladu to wkleje jakas fotke!!!
basia napewno ci sie uda, probuj !!!!
szpicki zrobilam na formie ;) nawet fajnie ale samemu ciezko .
moje paznokcie (obgryzam niestety)rosna do gory troche i nie mam bladego pojecia jak podlozyc ta forme.probowalam ale paznokiec odstaje na 1 lub 2 milimetry od formy.co mam robic?czy mimo wszystko mam nalozyc zel lub akryl czy powinnam robic na tipsie?niektore zdjecia sa rozmyte ale widac jak odstaje:/:
Aneta, zobasz w " rekonstrukcja paznokci obgryzionych" tam jest sporo informacji na ten temat
wlasnie jak siê robi taki szkielet? zelem budujacym? bo chcialabym zaczac cwiczyc na formie...ja na kursie nie zostalam poinformowana o szkielecie normalnie na zywca babka robila bez zadnej podstawy.coraz bardziej sie utwierdzam w przekonaniu ze kasa na kurs poszla w bloto :/
co do ¿elu to mo¿na u¿ywaæ ¶redniogêstego, ale tzreba siê uwijaæ przy nak³adaniu coby siê za bardzo nie zlewa³ na boki (ja u¿ywa³am Rendezvous i Lovely ¶redniogêsty) ale od pó³ roku u¿ywam ¿elu-galaretki z firmy Basic czy ocs takiego i jest naprawdê ¶wietny. jak siê go nabiera to wydajê sie ¿e jest baaaaaaarodzo gêsty a nawet leeko zmro¿ony, ale bardzo dobrze siê poziomuje i ma bardzo ³adny po³ysk- nie trzeba go nab³yszczaæ
a!! i jeszcze jedno! jak pracujecie ¶redniogêstym ¿elem na formach i chcecie ¿eby wam sie nie bardzo zla³ na boczki wo przed wizyt± klientki ¿el do lodówki na pó³ godzinki, lub na 10 minut do zamra¿alnika- bêdzie troszkê gêstrzy:)
PS. czzytaj wszystkie posty kole¿anko... odpowied¼ by³a kilka postów wyzej:) ale specjalnie dla Ciebie skopiowa³am czê¶æ swojego postu i wklejam
ja robiê tak:
1. dezynfekcja
2. przygotowanie nat p³ytki (tak jak pod tips) matowienie i zebranie py³ku (ja przecieram spirytem:))
3. podk³adasz formê (tu czytaj kilka postów wyzej)
4. nakladanie ¿elu od (powiedzmy) po³owy nat. paznokcia, na formê do odpowiedniej d³ugo¶ci
5. pazur do lampki
6. przemywanie spirytusem
7. zdejmowanie formy
8. pi³owanie, nadawanie kszta³tu z boku i z góry, zeby nie by³o górek
9. nak³adanie brokatu, muszki, ozdób .... co tam kto chce
10. dalej tak samo jak na tipsie i jak kto umie i jak kto woli...:)
POWODZENIA
dzieki za odpowiedz.kilka postow wyzej bylo tak duzo napisane ze przy moim sennym stanie nie bardzo chcialo mi sie czytac ale obiecuje poprawe :p :)
Kochane mam takie pytanie czy która¶ z was przed³u¿a³a pazurki na formie ¿elem jednofazowym z Sun Flowera, wiem, ¿e du¿o osób go u¿ywa. Ja równie¿ jednak na formie pracowa³am zawsze ¿elem buduj±cym innej firmy i chcia³abym wiedzieæ jak sprawdza siê ta jednofazówka SF? (chodzi mi o clear 1)
Je¿eli ju¿ gdzie¶ jest taki temat to bardzo przepraszam i proszê o przeniesienie (szuka³am ale nigdzie takiego nie widzia³am)
Super, dziêkuje bardzo bo mnie w³a¶nie skoñczy³ siê buduj±cy a tak ogl±dam te pazurki na forum i bardzo mnie korci ¿eby sobie zrobiæ:D:D bo ju¿ tydzieñ temu ¶ci±g³am poprzednie i tak chodzê z pustymi ³apkami:D
Sory ¿e o to pytam i mo¿e gdzie¶ ju¿ by³ ten temat ale pierwsz± warstwe ¿elu na forme dajemy na ca³o¶æ czy tylko na forme do wolnego brzegu paznokcia? Pytam dlatego ¿e kurs mia³am dawno i do tej pory nikomu nie robni³am na formie i normalnie wylecia³o mi z g³owy.:porazka:
na ca³o¶c to nie...
o ile siê nie mylê ;P
ja dajê zale¿nie od d³ugo¶ci nat pazurka
je¶li krótka p³ytka to na ca³o¶c (tylko z ok 2mm od skórek)
je¶li d³uga to na 3/4 ³ugo¶ci pazurka naturalnego
aah jednak jako¶ pojêcia mam ;]
hmm a jest jakas ró¿nica miêdzy tym ze siê nalo¿y na ca³y a tym ¿e na 3/4 ?
Ja dajê na formê i troszkê wiecej na pazurek tak w³a¶nie na 1/3 naturalka od strony wolnego brzegu....:) chyba mnie zrozumia³y¶cie hehe
ja daje prawie na calosc,czyli tak jakdziewczyny
ja wolê dac na wiêksza czê¶c pazurka bo pó¼niej jhak laska przychodzi na odnowe to ¶ci±gam mase do szkieletu z claeru, a gdyby go nie by³o to mo¿na by³oby p³ytkê przepi³owaæ. tak mam pewno¶c ¿e naturalny paznokciec nie bedzie uszkodzony:)