-
Odp: koszty PROWADZENIA działalności- salonu kosmetycznego
Cytat:
Napisał
nadiuszka
jak tak poczytałam, to niewiadomo po co niektóre z was działalność otwierały. koszta wysokie, ból głowy o rachunki, zusy i tp. a zarobki takie se...:wow:
może w takim układzie lepiej było u kogoś pracować?
pytanie mam następujące. jak to wygląda z opłatami (zus, podatki) jak mam działalność i dodatkowo pracuję na umowę u kogoś?
Wiesz,marudzić
W tym temacie się po prostu nie da.
Własna dg.daje nam niezależność,której nigdy mieć nie będziemy
Pracując u kogoś.
Dla mnie zobowiązania wobec pracodawcy przy dwójce dzieci to masakra.
To tak w skrócie:-)
A co do zus to pogłupieli do reszty!
Tak samo dobija mnie vat.23 kosmetyka a 8fryzjerstwo.
Jak dla mnie wielka niesprawiedliwość..
-
sandrus ja sie z tobą zgadzam w 100%...z tym fryzjerstwem i kosmetyką, moim zdaniem albo powinno byc 8 dla wszystkich albo 23 .., bo dla mnie to jeden worek usług kosmetycznych ...a tak jestesmy poszkodowane ;(
-
Ja już dawno stwierdziłam, ze trzeba było szkolić się na fryzjera :-P
-
Aga jak idziesz w piatek to zrób to jaknajszybciej- ja wczoraj kup[iłam przedostatnią, facet zamóił 100 sztuk a dowieżli mu 2 haha bo są braki
nie ma co porducenci kas fiskalnych na brqak roboty nie moga narzekać:D
-
o zesz w morde :/
musze jutro kupic nie ma opcji
juz zamowilam czeka na mnie :D
-
Dziewczyny zdradźcie jakie modele kas wybrałyście? Ja zastanawiam się nad Posnet Mobile i Bursztyn.
-
-
Ja mam posnet mobile hs, płaciłam 1500zł, a z urzedu zwrócili 700zł. Polecam ,malutka, zgrabniutka.
-
Dziewczyny, bardzo proszę o informacje od kiedy dokładnie zmieniła się stawka opodatkowania na usługi kosmetyczne na 23% z 8,5% ? Od początku 2013r?
-
A może trzeba było założyć firmę jako usługi fryzjerskie powiesić lustro i postawić fotel dla picu :D i rozszerzyć działalność o kosmetykę MANI ,PEDI :D było by 8,5% :p
zajmowałoby się paznokciami a fotel fryzjerski by sobie stał :)
-
Cytat:
Napisał
madjenka
Dziewczyny, bardzo proszę o informacje od kiedy dokładnie zmieniła się stawka opodatkowania na usługi kosmetyczne na 23% z 8,5% ? Od początku 2013r?
Nie wiem od kiedy,ale wkurza mnie,ze fryzjerzy mają 8%
-
Cytat:
Napisał
moja pasja paznokcie
A może trzeba było założyć firmę jako usługi fryzjerskie powiesić lustro i postawić fotel dla picu :D i rozszerzyć działalność o kosmetykę MANI ,PEDI :D było by 8,5% :p
zajmowałoby się paznokciami a fotel fryzjerski by sobie stał :)
nie wprowadzaj w blad bo nie wiesz o czym piszesz
przeciez kazda dzialalnosc jest sklasyfikowana jako fryzjerstwo i uslugi kosmetyczne i nie bardzo wiem co ma do tego wstawienie fotela dla picu, przeciez do kosmetykow sa rozne vaty doliczane i ty roznie odpisujesz od uslug fryzjerskich i kosmetycznych
-
hej. Ma która z was ogrzewanie klimatyzacyjne?? chciałabym wiedzieć jakie są koszty miesięczne takiego ogrzewania
-
Agulusia ile teraz Zus kosztuje?
-
-
Dziewczyny a na dzien dzisiejszy jakie sa koszty prowadzenia dzialalnosci ? Watek troszke przestarzaly, wiec trzeba odswiezyc.
Niski ZUS + US + ksiegowosc. Podnajem to wiadomo roznie.
Brałyscie jakis kredyt na otwarcie dzialnosci np na zakup mebli, witrynek, lozek?
Chcialabym miec same pazury (zele, hybrydy, japonski, mani, zabiegi pielegnacyjne) + rzesy (ale z tego musze zrobic doszkolenie).
-
nanami niski ZUS to 431,18zł (większy 1042,46zł) Księgowość przy takiej jednoosobowej firmie z małym rozstrzałem usług i bez zatrudnionych osób to banał i zajmuje 30 minut w ciągu miesiąca;) ale jak nie chcesz się w to bawić to nie wiem jak u Ciebie ale tu w mazowieckim to ok.100zł za miesiąc. Vatowcem to się raczej nie opłaca być a jeśli chodzi o podatek to wiadomo że zależy od przychodów ale przeważnie na początku działalności jest sporo kosztów (zakup sprzętu, zapas materiałów itp) więc myślę że przez pierwsze miesiące podatku byś nie płaciła - no ale to kwestia indywidualna.
-
Manami - u mnie to wygląda tak:
ZUS - 431,18zł + Księgowa -150zł + Ochrona - 30zł + Czynsz + Wynajem - 1300zł + Internet - 20zł + Telefon - 80zł + Paliwo - 300zł + Ubezpieczenie lokalu - 80zł rata = 2391,18 no i płakać mi się co miesiąc 10 chce.. Bo dopiero jestem na swoim 3 miesiąc....
-
Vika sporo za ubezpieczenie:( ja płacę jakieś 200zł za cały rok - w tym mam ubezpieczenie lokalu i OC na usługi.
-
Ja jeszcze mam w ubezpieczeniu na wypadek jakiegoś uszczerbku na zdrowiu czy zakażenia... lepiej dmuchać na zimne...
-
No ja też dlatego się dziwie czemu tak dużo płacisz.
-
Ja sie właśnie zastanawiam co sie bardziej oplaca - zalozenie działalności czy zatrudnienie na umowe o pracę na jakas czesc etetu i oplacanie swoich ubezpieczeń itp?
Czy któraś z was pracuje w salonie na eteat oplacajac swoje skladki?
-
finansowo chyba etat się bardziej opłaca, w sumie to ogólnie tez ;)
-
Ale etat w ktorym sama sobie place swiadczenia tez?
-
nei wiem;) jesli dopiero co otwierasz firme i placisz maly zus to moze wyjdzie podobnie. nie wiem jak jest na umowe. ale przy duzym zusie to chyba lepiej sie wyjdzie na umowie na mała kwote i nie cały etat.wygoogluj :)
-
raz się żyje lepiej działalność z małym Zusem a po 2 latach się zdecyduje czy warto dalej...
-
ech...no wlasnie googluje i googluje i coraz głupsza jestem :/:
to byłaby moja pierwsza działalność, ale przerazaja mnie te wszystkie rozliczenia itp. i trochę jednak wolalabym etat, ale już sama nie wiem musze to dobrze przemyslec i przeliczyc
-
chciałam odpowiedzieć a podziękowałam parafinie he,są panie co za grosze będą ci to wszystko prowadzić ,nie bój się papierkowych rzeczy dasz radę ;)
musiałabyś się zorientować ile takie księgowe czy biura biorą za prowadzenie rach.może dziewczyny wiedzą???,bo mi bratowa robi więc nie wiem.
-
no w sumie mam namiar na księgowego, który kiedyś mojemu męzowi prowadzil chyba za 50 zł
a który rodzaj działalności trzeba wybrać? czy będę mogla odliczać sobie podatek za materiały/lakiery/akcersoria?
ps a przypadkowe podziękowania mi w ogole nie przeszkadzają ;]
-
Ja juz zdecydowalam i od jutra dzialam z urzedami itp. Nie oplacalo mi sie siedziec u kogos i jeszcze po katach kolezankom robic. Poza tym mam coraz wiecej klientek wiec licze ze mi sie uda. Ja wyliczylam oplaty miesieczne z podnajmem, zusem, pradem i podatkiem 1100 zł. Plus wiadomo jakies materialy co miesiac trzeba kupic a ksiegowosc bede robic z kumpelą a jak sie naucze to pozniej juz sama. Raz sie zyje. Wszyscy mnie namowili, lacznie z dziewczynami na warsztatach :skacze: nie bylam pewna, ale zaraz mlodosc minie a wiadomo jak to z praca u nas jest !
A polecicie mi jakis bank w ktorym najkorzystniej wychodzi zalozenie konta firmowego?
-
ja jeśli już będę zakladac to wybieram Multibank - mój maz ma tam firmowe konto od kilku lat i zadowolony jest
-
nanami jeśli naliczyłas ok1100 wszystkiego to nawet nie ma co się zastanawiać tylko działać:ok:
-
Jeśli chodzi o konto to ja mam ING (mam tez tam prywatne więc stąd wybór - ale jest OK) ostatnio mieli nawet promocję przy założeniu konta 100 wizytówek gratis:D
-
Dziewczyny a przy stylizacji paznokci co lepiej wybrac ryczałt (chyba mamy 23% przy us. kosmetycznych ? czy 8,5% ) czy ksiazke przychodow i rozchodow? Ratujcie, bo przerylam caly watek, ale posty sa z 2011 roku wiec na pewno sie cos pozmienialo ! Stanelam na wypelnianiu papierow i nie wiem jak dalej ruszyc... :/: znajoma mi poleciła na zasadach ogólnych ksiazke przychodow i rozchodow.
Piszcie prosze, bo rano musze isc do urzedu i jestem w kropce ! :) poratujcie biedna Nanami :D
A konto chyba założe w Deutsche Banku :) jest na 1 miejscu w rankingu kont firmowych.
-
To Deutsche ładnie zapłaciło za ranking;) - studiowałam reklamę i w żaden ranking nie uwierzę;) Pomyśl co będziesz robić na koncie. Czy będziesz robić przelewy, wpłacać/wypłacać gotówkę, korzystać z karty i jakie gdzie są za to opłaty, w zasadzie chyba wszędzie są bezpłatne przelewy do ZUS/US ale sprawdź w ofertach różnych banków. Bo to że dla jednego opłaca się jakiś bank to nie znaczy że dla drugiego też.
Ja jestem tylko rzęsowa a nie paznokciowa ale PKPiR na zasadach ogólnych to dobra opcja:ok: Rejestrujesz tylko przychody i koszty a z dochodu wyliczasz podatek. Jak Ci "kumpela" pokaże to załapiesz w pierwszym miesiącu:D Chyba że chcesz być VATowcem - a to już ciężki orzech do zgryzienia, przepisy zmieniają się z dnia na dzień i trzeba to cholerstwo śledzić non stop:/
-
Ja jestem na książce przychodów i rozchodów nie narzekam. Nie wiem dokładnie jak z ryczałtem ale nie jestem pewna czy tam nie można sobie niektórych rzeczy wliczać w koszty...
-
Opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych podlegają przychody ( bez pomniejszania go o koszty uzyskania). Od ryczałtu można więc w sumie odjąć tylko składki na ubezpieczenie zdrowotne.
Ryczałt opłaca się przy niskich kosztach.
-
a co z kartą podatkową? rozlicza się ktoś w ten sposób? tylko wtedy chyba nie odlicza się zadnych kosztów...
-
Mi księgowa robi rozliczenie za paznokcie raz na m-c, a rozliczam się na zasadach ogólnych na KPiR, bo jak masz koszty (a w naszej działalności raczej są) to się opłaca być na książce ;)
A co do ZUS to jeśli są 2 pierwsze lata działalności to nie ma się co zastanawiać, a później można firmę na kogoś innego przerejestrować ;) Bo jak chcesz się na etat u kogoś zatrudnić i z własnej działalności opłacać tylko zdrowotne to albo musi być pełny etat i najniższa krajowa, albo część etatu i takie wynagrodzenie, które po przeliczeniu na tą część etatu, da kwotę najniższej krajowej - mam nadzieję, że zrozumiale napisałam, bo w przeciwnym razie ze swojej działalności odprowadzasz pełne składki ;)
-
Dziewczyny - po jakim czasie Wasze salony wychodziły na Plus? Zastanawiam się na ile powinnam się finansowo zabezpieczyć. Wiadomo, że od pierwszego miesiąca kokosów nie będę zarabiała. Na kasę trzeba trochę poczekać, tak?