-
Odp: Jak zdobyc klientki???
Ostatnio oglądałam jakiś program o emigracji w tv i jeden gość się wypowiadał, że procedura zakładania biznesu w UK jest prosta w porównaniu z tym, czego wymaga się w PL. Warto to przemyśleć. Mając zarejestrowaną działalność przede wszystkim łatwiej Ci będzie zdobyć nowe klientki, bo możesz postawić na dobrą reklamę.
A co do zdobywania klientek za granicą - wiele zależy od tego, w jakim stopniu zaawansowany jest Twój angielski, czy chcesz bazować na klientkach-Polkach, czy chcesz trafić też do Brytyjek i mieszkanek miasta reprezentujących inną narodowość. Ogłoszenia po angielsku otwierają Ci szerszą drogę do zdobycia klientek. Myślę, że dobrym pomysłem jest prowadzenie bloga np. na wordpressie, czy blogspocie, gdzieś, gdzie można spotkać blogowiczy i czytelników z innych krajów. Na takim blogu możesz wyjaśnić, że jesteś Polką (cenna informacja dla innych Polek, które podczas usługi wolałyby pogadać w ojczystym języku), podać cennik usług, poinformować może o jakiejś promocji. A potem link do bloga dodajesz, gdy ogłaszasz się w serwisach z ogłoszeniami, np. na jakiejś lokalnej stronie. Poza tym warto wprowadzić jakiś system lojalnościowy - Karta Stałego Klienta to fajny pomysł, ale można to rozszerzyć też o inne działania - np. jednorazowy rabat dla osoby, która poleci Twoje usługi swojej koleżance. Możliwości jest wiele i w zależności od tego, jaki jest Twój cel, można je bardzo fajnie wykorzystać.
-
O dzialalnosci wiem co i jak bo maz ma swoja,co do klientek to z angielkami niema problemu bo juz kilka mam:)ale narazie jest male ale...kursik ktory robie a pozniej zobaczymy...Dzieki za rady:)
-
Z czasem napewno wszystko sie rozkręci :) życze powodzenia :)
-
ja włśnie dzisiaj sobie dodałam informacje o pazurkach i już miałam kilka zapytań i umówiłam dwie dziewczyny na pazurki.:yess::yess::yess::yess::yess::skacze::ska cze::skacze:
-
-
też dałam inf na nk jakiś czas temu już i nadal nikt do tej pory z nk się nie zgłosił :huh::huh::(
-
Cytat:
Napisał
białaaaa
też dałam inf na nk jakiś czas temu już i nadal nikt do tej pory z nk się nie zgłosił :huh::huh::(
ja tak samo.. ale kilka osób pytało.. ale nikt sie nie zgłosił ;(
-
ja mam na piatek i na sobote dwie klientki:)ale tak to cisza na nk tak jak u was:(
-
a ja mam na nk wspomniane o tipsach i na gg to znajome czytaja i podaja dalej i w ten sposob w tym tygodniu mam 2 klientki i w ubieglm tez miałam dwie:D
-
normalnie Ci zazdroszcze..
ja mam jedną na miesiąc ;(
-
jak wynajmowałam miejscówkę u fryzjera to miałam minimum 2 dziennie ;( a teraz szukam nowej, w domu robię tylko koleżankom bliskim, więc można powiedzieć że 0 ;(
-
Daria tak samo jak ja normalnie załamka:(:(:(
-
Kobietki chyba większość z nas ma ten problem ale nie poddawajmy sie :) z czasem będzie lepiej :)
-
myslę ze z czasem bede miała jakies klientki... chciałabym...
-
Cytat:
Napisał
białaaaa
Cytat:
Napisał
Daria
ja tak samo.. ale kilka osób pytało.. ale nikt sie nie zgłosił ;(
Cytat:
Napisał
Daria
normalnie Ci zazdroszcze..
ja mam jedną na miesiąc ;(
Cytat:
Napisał
asia
jak wynajmowałam miejscówkę u fryzjera to miałam minimum 2 dziennie ;( a teraz szukam nowej, w domu robię tylko koleżankom bliskim, więc można powiedzieć że 0 ;(
ja daje zdjecia na NK juz prawie rok (od wrzesnia2008r) i ile klientek mialam tyle mam nic więcej, 3-4 na m iesiąc!! no załamać se można... nawet moje karty stałego klienta nie działają, szlag by to wziął!!;(;(
-
Ja wczoraj założyłam bloga zobaczymy za jakiś czas czy choć trochę to poskutkuje:( w zeszłym miesiącu miałam 2 klientki, w tym jedną i jedna się umówiła... Nie jest źle jak na początki ale pewnie przyjdzie zima i klientki będę miała dopiero na sylwestra:/:
-
ja odpukac narazie nie narzekam, miesiecznie gora do 10
-
jestem wszoku czemu tak ciezko o klienta,u nas wmiescie salonuw chmara,ja nie amm zadnej reklamy,zero na nk,klientek mam ful,reklamuja mnie osoby ktorym robie paznokcie,no i te ktore ra z zrobia co miesiac wracaja:P:love:
-
Cytat:
Napisał
goslava
ja odpukac narazie nie narzekam, miesiecznie gora do 10
zazdroszczę...
-
dziewczynki ale my czyli "stylistki" bez papierka tak mamy, rozglos idzie metoda pantoflową
---------- Dodano o godzinie 21:17 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 21:15 ----------
moze nad wyrost siebie nazwalam ale wiecie o co chodzi
-
Co do tych profili na n-k to moim zdaniem to nie do końca jest metoda. Wiem po sobie, bo teraz jest zalew tych fikcyjnych kont, dużo osób w ten sposób zaprasza nawet do znajomych obce osoby. Gdybym szukała stylistki w swoim mieście, to raczej nie przyszłoby mi do głowy, by szukać jej na n-k. Najlepiej, gdy na hasło "paznokcie (albo tipsy, przedłużanie paznokci, manicure) nazwa miasta" Wasza oferta wyświetla się jak najwyżej wśród wyników google - na pierwszej, drugiej stronie. Aby to zrobić, warto jest dodawać ogłoszenia do jak największej liczby miejsc - do katalogów branżowych, na lokalnych forach, jeśli jest tam poświęcony dział na reklamę swojego biznesu, na lokalnych stronach internetowych, jeśli jest dział z ogłoszeniami. Gdzie tylko można, warto byście wstawiały zdjęcia swoich najlepszych zdobień - różnych, aby każda potencjalna klientka mogła trafić na coś interesującego. Ważna jest również umiejętnie skonstruowana oferta. Zanim więc zaczniecie zamieszczać ogłoszenia, czy to w necie, czy to gdzie indziej, czy też zdecydujecie się na bloga, lub stronę - pomyślcie, dlaczego klientka powinna wybrać akurat Was. Atutem mogą być posiadane certyfikaty, otrzymane dyplomy i wyróżnienia, sprzęt i kosmetyki na których pracujecie, częste obniżki, atrakcyjne ceny - jeśli oferta jest korzystna i zainteresuje klientkę, są tym większe szanse, że skorzysta akurat z usług Waszego salonu (stacjonarnego, czy też dojezdnego ;)).
-
tylko ze na taka reklame moga sobie pozwolic dziewczyny z papierami i ktore maja dzialalnosc bo te bez raczej balyby sie az tak publicznych reklam
-
Cytat:
Napisał
goslava
tylko ze na taka reklame moga sobie pozwolic dziewczyny z papierami i ktore maja dzialalnosc bo te bez raczej balyby sie az tak publicznych reklam
No oczywiście, całkowicie się z Tobą zgadzam. I o takich właśnie pisałam, z resztą nie wyobrażam sobie, by rozsądne było reklamowanie swoich usług na n-k bez działalności gospodarczej.
-
u mnie we wsi jest strasznie dużo dziewuszek które robią ppazurki :/
-
Cytat:
Napisał
elinka
u mnie we wsi jest strasznie dużo dziewuszek które robią ppazurki :/
a w mojej robie tylko ja i i tak nokt nie przychodzi... same stare babki a mlode jak sa to jeżdzą hurtowo do "koleżanek z miasta"- koleżanek ze szkoly
echhhhh... szkoda gadac;(
-
[dziewczyna co była wczoraj u mnie to powiedziała, że może mnie polecić jej koleżankom... ale... poczekamy zobaczymy :D
-
Cytat:
Napisał
szpila59
[dziewczyna co była wczoraj u mnie to powiedziała, że może mnie polecić jej koleżankom... ale... poczekamy zobaczymy :D
mnie tez tak mówią i dup;a zbita...
-
Cytat:
Napisał
woszczur
mnie tez tak mówią i dup;a zbita...
też tak myślę , że i tak pewnie "zapomni" ale mnie tam nie przeszkadza, nie głoduję, mam się w co ubrać ,to ta kasa mi nie potrzebna ;P
-
Dziewczyny, jeśli klientki mówią, że są zadowolone i że polecą Was koleżankom, a jednak za bardzo tego nie robią to trzeba działać ;) Najlepiej wprowadzić jakiś program lojalnościowy, tzn. oczywiście dostosować go odpowiednio do swoich możliwości i zobaczyć, czy będą efekty. Np. wprowadzić taką promocję, że każda klientka "z polecenia" dostanie 5% rabatu, a osoba polecająca punkt, który może wymienić albo na upominek, albo na zniżkę. I np. 2 punkty dla osoby, która poleciła Wasze usługi dwóm koleżankom to odżywka do paznokci/lakier gratis. Przy 5 punktach jednorazowa zniżka na przedłużanie 80% lub uzupełnienie gratis. Punkty byłyby przyznawane na takiej podstawie, że nowa klientka przychodząc mówi: "pani salon poleciła mi Krysia z naprzeciwka" - i do Krysi wędruje punkcik. Jest to motywujące zarówno dla stałych klientek, jak i dla nowych bo już na wejściu z polecenia dostają 5% zniżki.
-
Cytat:
Napisał
Eversun
Dziewczyny, jeśli klientki mówią, że są zadowolone i że polecą Was koleżankom, a jednak za bardzo tego nie robią to trzeba działać ;) Najlepiej wprowadzić jakiś program lojalnościowy, tzn. oczywiście dostosować go odpowiednio do swoich możliwości i zobaczyć, czy będą efekty. Np. wprowadzić taką promocję, że każda klientka "z polecenia" dostanie 5% rabatu, a osoba polecająca punkt, który może wymienić albo na upominek, albo na zniżkę. I np. 2 punkty dla osoby, która poleciła Wasze usługi dwóm koleżankom to odżywka do paznokci/lakier gratis. Przy 5 punktach jednorazowa zniżka na przedłużanie 80% lub uzupełnienie gratis. Punkty byłyby przyznawane na takiej podstawie, że nowa klientka przychodząc mówi: "pani salon poleciła mi Krysia z naprzeciwka" - i do Krysi wędruje punkcik. Jest to motywujące zarówno dla stałych klientek, jak i dla nowych bo już na wejściu z polecenia dostają 5% zniżki.
kilka miesięcy temu zrobiłam podobnie i gów**o to dało...
-
No jak mieszkasz w małej miejscowości to podejrzewam, że jest trochę trudniej. Może warto szukać też wśród miastowych, nie wiem jak daleko mieszkasz od Zawiercia, ale widzę, że mają dość fajny portal informacyjny i można tam umieszczać ogłoszenia. Nie wiem, czy dotąd pracowałaś w domu, czy z dojazdem do klientek, ale można by rozpocząć to drugie z dojazdem do miasta, jeśli jest to powiedzmy kilka km i wówczas wrzucasz sobie koszty w cenę usługi.
-
Ja mialam dwie panie przez weekend,chociarz tyle i tez licze ze moze kiedys ilosc pan sie zwiekszy,poczekam cierpliwie:)chociarz to wkurza bo by sie chcialo robic i robic te pazurki ale glowa muru nie przebijemy:)
-
Dziewczyny a zróbcie jakaś promocje np. Jeżeli klientki będą przysyłać do was inne chętne dziewczyny to np. za każdą dziewczynę mają 5% zniżki na pazurki.
Powiem że ja tak robiłam i się sprawdziło i teraz codziennie mam kogoś :)
A poza tym wprowadziłam karty stałego klienta za 10 razem 50 % taniej na każde zdobienia :)
Pomyślcie nad tym i powodzenia życzę :)
-
Cytat:
Napisał
ilonia123
Dziewczyny a zróbcie jakaś promocje np. Jeżeli klientki będą przysyłać do was inne chętne dziewczyny to np. za każdą dziewczynę mają 5% zniżki na pazurki.
Powiem że ja tak robiłam i się sprawdziło i teraz codziennie mam kogoś :)
A poza tym wprowadziłam karty stałego klienta za 10 razem 50 % taniej na każde zdobienia :)
Pomyślcie nad tym i powodzenia życzę :)
a mieszkasz na wsi?? chyba nie... ja mieszkam i u mnie nawet 40% zniżki dla tej co przyprowadzi i dla tej co przydzie by nie pomogło... tez mam katry stałego klienta (troche je zmodyfikowalam) i tez mam zniżki 5% dla tej co przyprowadzi i 10% dla tej co przyjdzie nic mi to nie daje... nawet na ulotkach piszę ze dojezdzam do klienta i gów*o z tego...
-
Cytat:
Napisał
woszczur
a mieszkasz na wsi?? chyba nie... ja mieszkam i u mnie nawet 40% zniżki dla tej co przyprowadzi i dla tej co przydzie by nie pomogło... tez mam katry stałego klienta (troche je zmodyfikowalam) i tez mam zniżki 5% dla tej co przyprowadzi i 10% dla tej co przyjdzie nic mi to nie daje... nawet na ulotkach piszę ze dojezdzam do klienta i gów*o z tego...
pzerąbane a pedicure robisz? bo zdaje się że jak nie ma grupy docelowej to nie ma i już, nie da sie namówić dziewczyny żeby robiły tipsy jak nie chcą (tzn mówię ogólnie a nie o pojedyńczych przypadkach), generalnie masz 'limit' ludzi jako takich..
-
Wsumie nie mieszkam w jakimś strasznie dużym mieście
to jest małe miasteczko ale ze wsi też do mnie przyjeżdzają....
No nic chciałam pomóc ale życze wam powodzenia:)
-
ilonia ten pomył z % bardzo fajny, podkupie go chyba:)
u mnie większość młodych dziewczyn, które robią tipsy, woli robić w domu za te 50zł i robić co tydzień niż wydawać jednorazowo powiedzmy 130.
(od razu mówię żeby nie było, niektóre dziewczyny robiące za 50zł robią bardzo ładnie, ale niestety niektóre nie, ale i tak te klientki wolą do nich chodzić bo jest taniej)
a u woszczurka robi tylko ona i robi za** a po prostu dziewczyny nie chcą robić, dlatego się o ten pedicure pytam
-
woszczurku u mnie też nic nie pomaga :(
-
Cytat:
Napisał
asia
ilonia ten pomył z % bardzo fajny, podkupie go chyba:)
u mnie większość młodych dziewczyn, które robią tipsy, woli robić w domu za te 50zł i robić co tydzień niż wydawać jednorazowo powiedzmy 130.
jest tez wiele takich kobiet ktore zdecydowanie wola robic pazurki za 130 zl a nawet wiecej i za 50 zl nigdy nie zrobia bo za tanio....
-
to już zależy od przekonań i możliwości finansowych klientki. Wiadomo, że każda kobieta chce mieć piękne pazurki, ale nie każdą stać na wizytę w salonie