-
Odp: ceny naszych uslug
Konstruktywnie zgadzam się z Ewą S:)
Ewa S. pisała dość jasno- róbcie sobie róbcie za 30 złotych, ale napiszcie, że się uczycie, jak sie uczycie.
A nie hołdujcie zasadzie wszyscy tak robią, to dlaczego nie mam i ja? Dużo osob też kradnie i czyni niegodziwosci, ale tego nie robicie bo to sie kłóci z waszym kodeksem moralnym, prawda? ale to już jest relatywizm:)
Wiecie czym są groupony i gruperry, ooooo na pewno wiecie.
To takie ekstra znizki miedzy innymi , na uslugi kosmetyczne. One też nas zabijają, ja jednak pójdę o krok dalej i wysnuję wniosek, że to odpowiedź na chałupnictwo za 30 złotych w branzy kosmetycznej przede wszystkim.
Przypominam-dałam ogłoszenie, ze potrzebuję 2 modelek na paznokcie do AP po kosztach , za 20 złotych, zgłosiło się bardzo dużo pań, a co się potem stało? A potem.... jak grzyby po deszczu wykwitły ogłoszenia, chyba, ze trzy dziewczyny na lokalnym portalu"potrzebowały modelek" za 30 złotych do publikacji do gazety.. wiecie co? Jakoś wątpię:)))), poddałam im pomysł na świetną reklamę....
Rynek reaguje gwałtownie. Dziewczyny robiące za 30 złotych stały się nie pojedynczymi przypadkami ale masą, falą załamującą rynek stylistek paznokci. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że zaczęły tak działać również dziewczyny, które nie są papudrakami, których french nie przypomina buły, a paznokcie są trwałe, no więc dlatego kobiety u nich zostają.
I teraz niestety wyrażę niepopularny pogląd. Niektóre usługi są po prostu zarezerwowane dla Pań z grubszym portfelem. To co, że bezrobocie, a kto powiedział, że panią Krysię z mięsnego ma być stać na paznokcie salonowe? Może niedługo będzie ją również stać na torebki od Prady, hialuron, botox, operacje plastyczne i rajstopy od Wolforda:) Straszna jestem, ale głęboko wierzę w prawdę o klasowym społeczeństwie, a dobrze wykonane paznokcie to miała być usługa dla prawdziwych elegantek, a nie .. dla wszystkich....
Przepraszam Cie czarny aniele, ja Cie bardzo podziwiam, ze się sama utrzymujesz, ale Twoim głównym źrodłem utrzymania nie są paznokcie, nie za tą cenę. Co poradzisz Ewie S, która sama utrzymuje dziecko? "weź sie za inną robotę"? "dodatkowo sprzątaj w bloku"?
To bardzo polskie myślenie- jak pasja staje się źródłem zarobku to przestaje być pasją. Właśnie taki pogląd wyraziłaś aniele w jednym ze swoich postów. Jeśli to dla Ciebie tylko pasja, w Twoim rozumieniu to absolutnie grzechem jest brać jakiekolwiek pieniądze za stylizację.
Caly świat myśli tak- najlepiej pracuje człowiek, którego praca jest pasją, a w Polsce się przyjęło, że muzyk, aktor i chyba do tego można dodać i stylistę paznokci jak czerpie godny dochód ze swojej pracy to absolutnie zdziera, albo się "sprzedał" -no normalnie masakra...
Ostatnio zdesperowana sama dałam ogłoszenie, że robię rzęsy za 89 złotych, zgłosiła się jedna babka, pominę kulisy, ale w trakcie aplikacji byłam tak nieprzyjemna dla niej, ze az mi było niemiło samej. Ona po zerknieciu do lusterka stwierdziła tylko, że za taką cenę i za taką jakość usługi mogłabym być ze dwa razy bardziej niemiła. A ja zrozumialam, że nie mogę tak zaniżać cen.Wracam do mojej normalnej ceny, bo sama siebie upokorzyłam.
W każdej, najmniejszej nawet miejscowości są panie o lepszym statusie materialnym, lekarki, dentystki, kochanki księdza, żony bogatych rolników. To dla nich są przeznaczone nasze usługi, to w nie powinnyśmy celować, a jak kogoś nie stać na usługę przedlużania paznokci za 80 złotych niech pomaluje paznokcie lakierem i sam zrobi manicure-też będzie ładnie.
-
Aniołku MÓZG piszemy przez Ó :) nie jesteś jedyna, która musi się utrzymywać sama, ale to nie jest temat do tej rozmowy. Tu rozmawiamy o cenach naszych usług :)
Kura, radzę Ci, żebyś zaniosła cv do jakiej gazety, bo bys pisała naprawdę dobre felietony i reportaże :D
-
Hihi kura już robi reportaże , telewizyjne nawet ;)
-
dzikakura - brawo :ok: , ja właśnie tak robię - celuje w tą grupę społeczną o lepszym statusie materialnym i na razie dobrze na tym wychodzę a dziewczyny z okolicy niech zapierniczają na akord pazury po 30 zł , ja sobie idę do pani na pazurki mam ciastko, kawkę , miłą rozmowę i napiwki często bo panie wiedzą że mam dobre żele , że stale sie uczę i że jest to moja wielka pasja , szanuje czyjeś pieniądze to i mnie szanują :kwiatek:
-
E hyy,wariatki
asiek, jak napisała samaron. Ja w reporterce to już 10 ty rok robię. Ale wolę pazury, przysięgam.
Ale zaczynam coraz poważniej myśleć, czy jest sens się przebranżawiać....
To nie jest tak, ze ja nie jestem bliska desperacji, bo dopóki tylko gnioty wychodziły spod pędzla dziewczyn biorących grosze za usługę, to ja się czułam spokojna, nie odzywałam się, wierząc, że prawdziwe stylistki bedą się cenić, a klientki bedą uprawiały krucjatę od jednej domowej stylistki, do drugiej aż w końcu trafią tam gdzie trzeba, czyli np do mnie i do moich koleżanek, ktore w domu owszem biorą mniej niż w salonie, ale nie są to takie znaczne różnice i robią paznokcie porządne.
Ale ja się czuję zagrożona i odczuwam to oczywiście w portfelu. Jeśli między mną a aniołem jest 40 złotych różnicy na paznokciach, a nie uważam, aby jakość jej pracy różniła się od mojej to mi się porty trzęsą. Bo chyba wiadomo gdzie pójdzie klientka.
-
Kurko szczena opada :D super to napisałaś :) :kwiatek:
-
Tosiak! cicho tam, salon otwieraj:D:P:kwiatek:
-
Kurka, to super, że mamy takie mądre kobiety na forum :D
-
Kurko pieknie to wyjaśniłaś. Ja własnie przeszłam na salon, ale mam poza salonem 5 stałych klientek po starej cenie 50 złotych za uzupełnienie z dojazdem. Ja wprawdzie pracuję na no name także na stylizację majątku nie wydaję, cały set to koszt w zalezności od zdobienia 10-20 złotych także jakies 20 zł zarabiam, ale w salonie jeszcze rzadnej klientki nie miałam od początku kwietnia. Moja Łęczna to miasto niby bogatych żon górników, ale coś czuję że nic z tego. Kilka salonów jest w okolicy, cenę mam 70-80 zł za założenie , jest to cena średnia na rynku tutejszym i jak na razie pustki... Zamierzam jeszcze w maju zostać, ale czynsz się sam nie zapłaci, niestety jest tutaj mnóstwo chałupniczych za 30 zł niestety :placz:
-
spokojnie sztynka,musi sie rozkrecić, trzeba czasu.
-
to i ja sie wypowiem
gdybym miała inną prace a to robiła ot tak sporadycznie od czasu do czasu tez by mi nie przeszkadzało, że mniej zarabiam (a w zasadzie dorabiam grosze do pensji)...
ALE w momencie kiedy ja muszę zapłacić ZUS, podatek, opłaty, często też dziewczyny płaca za wynajem itp, dochodza inne koszta ... to co wtedy - mam zarobić 500 zł w miesiącu? co ja za ta kupie.... Ja chce żyć godnie (nie jak lord w złotych pałacach i mercem w garażu) - ja chce żebym mogła iść do głupiej Biedronki i zrobić normalnie zakupy a nie odliczać każdą złotówkę i sie zastanawiać hmmmm dziś kupujemy chleb czy ziemniaki - czym sie lepiej zapcham, czym lepiej uciszę głód. I wcale tu nie przesadzam bo też miałam okres gdzie musiałam utrzymać sie za grosze.
Ja sie cenie, ja dużo w to wszystko włożyłam (kursy, szkolenia, warsztaty itp) - to jest inwestycja i oczekuje, że bede w stanie sie z tego utrzymać tak aby zyć GODNIE. I nikt ale to nikt nie zarzuci mi że nie jest to moją wielką pasją - moja rodzina to widzi,moi znajomi a nawet moje klientki to widzą i co najważniejsze DOCENIAJĄ!
a jak kogoś nie stać na przedłużanie to zapraszam na manicure- tez sie da cuda zdziałać.... zawsze dobiorę tak rodzaj usługi żeby klientka była zadowolona. I niestety tez trzeba myśleć o sobie - mnie też na wszystko nie stać - pewne usługi sa dla pewnych ludzi. I ja nie mam zamiaru dac sie poniżać za 20-30zł tylko dlatego że tworzy sie nieuczciwa konkurencja. Bo nie po to wkładam mnóstwo czasu, energii, kasy i serca żeby dać sie wykorzystywać jako tania siła robocza....
Ja nie mówie bierzcie odrazu 100 zł za zwykłego frencha - ale niech to będzie min te 50 zł.... Ceńcie sie dziewczyny bo biorąc grosze daleko nie zajedziecie i sie w końcu mocno na tym przejedziecie...zobaczycie.
a i takie pytanie do osób które mają inne prace - czy po tych wszystkich studiach, dodatkowych kursach poszłybyście do tej pracy robić za 500-700 zł?? Odpowiedzcie sobie na to pytanie same.
A uczennicom polecam zapytać rodziców ile w miesiacu kosztuje ich utrzymanie domu i do tego doliczyć sobie ok 1000-1500 (takie minimum) za zus, podatek i opłaty... i też sie same przed sobą nad tym zastanówcie.
tyle ode mnie :)
-
czarny aniol - ja mam identyczna sytuacje z ojcem ;-( współczuje! (nie do tematu ale musiałam napisać)
-
robienie pazurków nie jest akurat moim jedynym "źródłem utrzymania" mam stałą pracę a w wolnych chwilach robię pazurki ... w sumie to mam kilka stałych klientek, na więcej nawet nie miała bym czasu ... choć i tak czasem mam ****nie głowy (ale sporadycznie) ... paznokcie robię za 50 zł i uważam że ta cena jest ok choć oczywiście mogła by być większa :) ... jak zaczynałam tą przygodę to robiłam za 30 zł koleżankom ... ale kiedyś podliczył mnie mój chłopak ze tak naprawdę to to co zarobie zaraz ide i wydaje na różne akcesoria ... fajnie jest mieć ciągle coś nowego ale nie miałam nic dla siebie ... więc podniosłam cenę ... faktycznie przez krótki okres czasu nie było nikogo ... ale przyszła jedna powiedziała drugiej i teraz nie moge narzekać ... i nie wyobrażam sobie siedzieć przy paznokciach 2,5 h (bo tyle mi to zajmuje ... jestem straszną gadułą) żeby zarobić 30 zł liczyć 20 zł za materiał i CO 10 zł zł moją 2,5 godzinną pracę ... cenę jeszcze pewnie podniosę bo te klientki które do mnie przychodzą wiedzą że warto ... ja wole zrobić dwóm kobitką i zarobić 100 zł niż 4 i mieć nie wiele więcej ... takie jest moje zdanie na ten temat ... życie jest za krótkie żeby tyrać i nic z tego nie mieć ... a faktycznie jeżeli widzę ze w salonie robią paznokcie za 50 to jestem w szoku ... bo faktycznie nie wyczynem jest utrzymać salon ale salon i siebie na godnym poziomie też ... chyba ze po prostu mają tyle klijentek że "krzesło zawsze jest zajęte" ...
-
ja tam teraz żaluje że bralam 30 zł za pazurki, ale tłumaczyłam sobie podobnie jak Wy :" a dopiero się ucze to nikt za duża kase do mnie nie przyjdzie" . Teraz podniosłam ceny i klientki wcale się nie pogniewały. Niektóre z nich "próbowały " robić pazurki u kogoś innego. Ale po jakimś czasie wracały i mówiły, że wola wiecej zapłacić i cieszyć sie tymi paznokciami wiecej niz 2-3 dni :P .
Dlatego ceńcie swoja prace. A jak bardzo chcecie praktyki za 30 zl to ćwiczcie na cioci, babci, koleżance.
-
no ja wam muszę dziewczyny powiedzieć że u mnie w mieście jest kilka takich trzydziestozłotówek i wkurzają mnie strasznie bo ostatnio przyszła do salonu klientka i jaj jej powiedziałam, ze zel kosztuje 95 to się za głowę złapała i krzyczy że strasznie drogo tro się wkurzyłam i jej mówię ze ja tu charytatywnie nie pracuję i też muszę zapłacić za lokal i zus oburzyła siębaba i poszła do takiej trzydziestozłotówy i po 4 dniach przylazła do mnie prawie z płaczem żebym jej coś zrobiła z tymi pazurami bo ma wesele i się wstydzi iść
---------- Dodano o godzinie 17:19 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 17:17 ----------
jeśli chodzi o dziewczyny które robię piękne stylizacje po 30 zł to dla mnie są okrutne i egoistyczne bo niszczą rynek niedługo to baby będą gadały ze 30 to majątek
-
dobrze ze w porę zmądrzałam , przyznam szczerze, że troche dzięki temu forum ;)
dzieki dziewczyny ;*:kwiatek:
-
Cieszę się ze ten temat rozwinął sie w tę wlasnie stronę:) Uważam, ze dziewczyny robiące za 30 zl mają nadzieje ze nazbierają duzo klientek, nie ważne, ze juz do nich żadna nie wróci, bo kolejne skuszą się niską ceną i interes się kręci.. i niech mi nikt nie mowi ze warto za 30 zl zobaczyć usmiech i wdzięczność "uboższej" kilentki bo to żałosne! Róbcie mamie, babci i cioci za darmo skoro to taka tylko pasja. Ja tez na początku robilam wielkie upusty żeby zachęcić.. i dzis ciesze się ze wiekszość z nich i tak przychodzi, choc cenę mam prawie dwukrotnie wieksza niz na poczatku. I najbardziej cieszy mnie usmiech klientki ktora prosi o zdjecie frencha na poł plytki zapaćkanego toną brokatu linię uśmiechu i wychodzi ode mnie z bananem na twarzy mowiąc " do tamtej wiecej nie pojde choćby miala tipsy za 20 zł w promocji"
Bo o to nam chodzi.. żeby móc z tego wyżyć ale mieć ze swojej pracy także satysfakcje z dobrze wykonanej usługi i nie wstydzic się za to co klientka wynosi na swych dloniach z naszego salonu.
-
tylko że jak byłam ostatnio w solarium i zobaczyłam portfolio pani "stylistki" która tam pracuje to złapałam sie za głowę ... i brała za to 150 zł ... a kilka dni pużniej jak byłam znowu to na zywo widziałam paznokcie przez nią wykonane ... MASAKRA ...
tak że nie zawsze jest tak że jeżeli płacimy za coś 150 zł to wygląda to ekstra ... niestety
-
ja bralam za paznokcie dluuuuugo dluuuuuuuuugo 20 euro (za nowe) potem z wielkim bolem dla klientek podwyzszylam na 25 euro.
z jednaj strony niby tanio bo w pozadnym salonie paznokcie ida od 50 w zwyz.
kazdy mi mowil ze za tanio itp.ja o tym wiedzialam ale balam sie podwyzszyc.ale w koncu sie odwazylam.
za nowe biore teraz od 35 euro a za uzupelnienie od 25 euro i co mnie zdziwilo.... odzywa sie wiecej do mnie nowych klentek nicz jak robilam tanio...
na ebay zalozylam sobie taka reklame kiedys (jak robilam jeszcze za 25 euro) i nikt sie nie odezwal.jak znienilam reklame z cena na 35 to sie posypalo.i gdzie tu logika????
oczywiscie ja sie bardzo ciesze ale nei rozumiem tego hi
-
Mala ja bym powiedziala, ze jak mialas za 20 euro to pewnie pomysleli, ze byle jakie robisz bo cena niska. Na szczescie jak podnioslas to przybylo Tobie klientek wiec widac, ze jednak tania usluga rowniez moze odstraszyc...
-
Zgadzam się z Rudzią. Kobietki, które się cenią i chcą mieć dobre paznokcie, boją się niskich cen, co nie znaczy, że ta za niską cenę robi źle, bo w salonie też potrafią zrobić masakrę, ale to wtedy jest w salonie ;/
-
To i ja się wypowiem
po pierwsze Kura juz dostała ode mnie burę za psucie rynku-rzęsowego, ale nie o tym temat...
mała to tak jest ze inny "typ", (segment) klientek do Ciebie trafił i to jest jedyne normalne logiczne wytłumaczenie. ja tez tak mam :)
Ewa ujęłaś to doskonale, jestem całkowicie za.
Wiecie co a ja podniosłam cenę dla nowych o 10, dla stałych uzupełnienie o 5... były krzywe miny, ale żadna nie odeszła... bo wiedzą, ze przy każdej nastepnej stylizacji beda miały coś nowego, ciekawego na pazurkach. Może moje paznokcie nie są mistrzowskie, ale... niestety na dokształcanie się też niewiele zostaje, bo życie niestety kosztuje. Pracuję w domu, dojeżdżam do klientek a opłaty i tak są dość wysokie. Mimo, ze niby na secie mam 30-40zł to i tak ciagle trzeba coś dokupić... a to cleaner a to nabłyszczacz a to nowy pędzel. nie wspominając o tym, ze jesli zainwestujemy w nowe usługi... jak np manicure hybrydowy to tez moze zyskamy nową klientelę;, ale trzeba znow wpakowac kilka stów żeby mieć materiał...
Poza tym jak napisała Kura, ze paznokcie salonowe nie muszą byc przeznaczone dla pewnego "typu" kobiet, nie obrazając nikogo, ale rzecyziwstosć jest jaka jest, jednego stać na te pazury a innego nie, jednego stać na depilację laserową, inny kupi depilator.. nie mowmy, że każda usługa MUSI być dla każdego.
Pasja pasją, ale jesli az tak to kochamy i uważamy, ze "kolezanki po fachu" zdzierają to naprawdę pracujmy charytatywnie, moze Pani z mięsnego da nam (a może sprzeda-tylko za co? skoro zarabiamy 10zł na secie...) kawałek mięsa na obiad
Badzmy realistkami.
Aniele ile Tz masz tych klientek dziennie skoro jestes sie w stanie z tego utrzymac i czy naprawde oplaca ci sie siedziec nad pazurami 2 godziny i dostac za to 10zl po 5 zl za godzine...
-
A Ja podniosłam również o 10 zł na usłudze .
Od poniedziałku , w sumie dziś czwartek , było u mnie 8 Pań i 5 przyjeło to normalnie .
Zreszta same uważały ze np French za 50 zł w domu u nich to mało , aleeeee co ja usłyszałam od jednej z pozostałej trojki to szok ; D
Totaaaal Szok ! .:huh::huh::huh::huh::huh::huh::huh::huh::huh::huh ::huh::huh:
Pytając uwzględniła , że dlaczego tyle a nie mniej ?
Grzecznie tłumacze , żę Wszystko poszło niestety w góre itd .
To Ona mówi , że ' no tak , ale 1 %:huh: ' Rozumiecie to ? poczułam sie normalnie wyliczana hahaha:huh::boi_sie:
to mówie Jej , że ok .. 1 % , to liczymy 1% z każdego żelu , 1% z płynów , 1 % z prądu , 1% z ozdóbek , 1% z Mojej robocizny
(a i tak jak robie w salonie to 9 dych by musiała zapłacić , a przyjmuję ją w domu bo sama mówiła , że nie stać ją na takie paznokcie za 90 zł )
Na koniec powiedziała , że zawsze było 50 , teraz 60 ... I i i i i ...
Jak nie znajdzie nikogo sensownego za te 50 zł to bynajmniej może przyjdzie ponownie za 60 :| .:o
Mimo , że dostaje prezenty , czy jakies gratisy typu parafina , no ale cóż :P
ALe poszłam za Wyczytanymi radami , żeby jednak się cenić .
Bo uważam , że jeżeli paznokcie po miesiacu ma na swoim miejscu , w pelnym komplecie , bez odprysków to chyba jest dobrze nie , co innego gdyby sie coś działo:wow: .
Ochh Te kobiety ;p
-
-
a mi dzis napisala klientka sms ze juz wiecej nie przyjdzie bo ja nie stac.chyba za szybko sie cieszylam hihi
szkoda bo bardzo fajnie mi sie z nia pracowalo