-
Odp: Wszystko o formach/ szablonach. Prawid³owe pod³o¿enie, instrukcje itp
Cytat:
Napisa³
asantir
moje drogie! pomocy, jak mam bonder ¿el to nie nak³adam go na szablon, czy nak³adam? :(
jak na szablon ?? :blink: bonder siê k³adzie na plytkê paznokcia tylko :D
-
Witam kochane wstawia³am zdjêcia do oceny budowy pazurka i niestety wychodz± mi takie bu³eczki z mocno za¿elowanym wolnym brzegiem.Pazurki robiê ¿elem easy off i trochê chcia³am je przed³u¿yæ tak aby moje mia³y szansê odrosn±æ i nie wiem czy dobrze podk³adam formê bo mi siê wydaje ¿e pazurek schodzi w dó³ i dla tego wychodzi taka bu³eczka :(
-
troszkê bym j± do góry wziê³a bo naturalek mocno wybija do góry w porównaniu z szablonem. kiedy we¼miesz formê do góry bêdzie idealnie przylega³ i nie bêdzie tego progu od spodu :)
-
Pazurek jeszcze nie wykoñczony
-
wydaje mi sie, ze to takiego krociaka, taka krzywa C wystarczy, mnie nakladaj wiecej bo znowu bedzie bulka ;) :)
-
Zamówi³am od DR formy podkowy i nie wiem jak je pod³o¿yæ czy tak mo¿e byæ?
-
podkowy to formy pod pazurki u nó¿ek ;)
-
A ja zamówi³am 100 szt.:leze: no nic bêd± do æwiczeñ :D
-
Oj Aga bêdziesz mia³a na konkursy, jak raz skleisz dwie do kupy i wyjd± d³ugie szpice :D
-
witam serdecznie mam pytanko odnosnie formy,,, czy po przedluzeniu pazurka ¿elem na formie sciagam forme odtluszczam i nadaje ksztat³ tj wyrownuje krawedzie? jestem samoukiem czy ktoras moze napisac badz pokazac jak to sie robi krok po kroku? jesli to problem badz sie powtarzam to przepraszam
-
Cytat:
Napisa³
koki1980
witam serdecznie, mam pytanko czy po przed³uzeniu pazurka ¿elem na formie sciaga sie forme od³uszcza i nadaje kszta³t jak przy tipsie? jestem samoukiem i dlatego pytam.... czy ktoras moze opisac metode przedluzania na formie krok po kroku ¿elem?? jesli to problem lub sie powtarzam to przepraszam
dwie szko³y
Szko³a Falenicka:)
- opracowujemy pazurka( matowimy)
-podk³adamy formê próbujemy tak, aby nie bylo uskoków miedzy pazurem a form±
- aplikujemy primer
- nanosimy bonder(taki zel, co to ma niby przyczepnosc zwiekszac) na plytke, bonderem nie przeedluzamy utwardzamy dwie minuty
-nanosimy ¿el clear badz inny gesty, budujemy mniej wiecej kszta³t,kwadrat, stilletospamietajac o tym, ze przy sciaganiu formy szkielecik moze nam sie zlamac przy wolnym brzegu nautralnego pazura, wiec tam powinno go byc wiecej
-sciagamy forme
-przemywamy warstwe dyspersyjn±
-opilowujemy nasza przedluzke w ksztalt ktory chcemy uzyskac, pamietajac aby go zmatowic od gory, odpylamy,
a dalej juz normalnie
Szko³a Otwocka:)
wszystko jak powyzej ale.. nie sciagamy formy kladziemy wszystko od razu, czyli szkielet, kamuflaz, french i warstwe buduj±c±, potem sciagamy i opilowujemy w kszta³t ostateczny-polecam szko³ê otwock± niemniej trzeba do niej trochê wprawy:)
-
pieknie dziekuje wszystko zrozumiale opisane, :kwiatek:
-
Ja osobi¶cie wolê mieæ przed³u¿one na tipsie.
Niestety stan moich paznokci zmusi³ mnie do przed³u¿ania na szablonie. pierwsze próby koñczy³y siê pora¿k±, ale ka¿da kolejna wychodzi coraz lepiej. niestety je¶li spojrzeæ na nie z profilu s±... p³askie. Niestety nie mam pojêcia jak to nadrobiæ ¿elem. Nie potrafiê tego ³adnie zalaæ
-
Cytat:
Napisa³
ewuniaa.92
Ja osobi¶cie wolê mieæ przed³u¿one na tipsie.
Niestety stan moich paznokci zmusi³ mnie do przed³u¿ania na szablonie. pierwsze próby koñczy³y siê pora¿k±, ale ka¿da kolejna wychodzi coraz lepiej. niestety je¶li spojrzeæ na nie z profilu s±... p³askie. Niestety nie mam pojêcia jak to nadrobiæ ¿elem. Nie potrafiê tego ³adnie zalaæ
nie przejmuj siê, nikt od razu nie by³ mistrzem. Wa¿ne, ¿eby du¿o æwiczyæ, a kiedy¶ wyjdzie tak jakby¶ chcia³a ;) Moim zdaniem tips to trochê pój¶cie na ³atwiznê, bo to nie wielka sztuka nakleiæ tipsa (oczywi¶cie tak, ¿eby powietrza nie by³o! no to ju¿ trochê wiêksza :D), ale samemu zrobiæ WSZYSTKO od pocz±tku do koñca- to jest sztuka. A jaka satysfakcja! Tak¿e nie za³amuj siê tylko próbuj, próbuj, próbuj, a nawet nie zauwa¿ysz, kiedy ci¶niesz tipsy w k±t ;) (tak by³o w moim przypadku :P)
-
az milo sie czyta takie odpowiedzi to jest bardzo motywujaca odpowiedz oby wiecej takich zyczliwych forumowiczek:ok:
-
ja te¿ zamówi³am z ciekawo¶ci te formy podkowy, ale tylko 10sztuk, w opisie jest napisane, ¿e s³u¿± do przed³u¿ania paznokci bardzo krótkich i obgryzionych, nie by³o tam mowy,¿e to s± formy do paznokci stóp, jak dla mnie nie s± jakie¶ rewelacyjne, ale ja dopiero zaczynam z formami i trudno mi na razie jednoznacznie o tych formach siê wypowiedzieæ
-
Znalaz³am fajny filmik jak podk³adac szablon i jest pokazane, ze jak nie pasuje to trzeba doci±æ :)
YouTube - ‪??????????? ??????‬‏
-
Mam pytanie...
Jestem po kursie podstawowym, ale niestety uczono mnie stylizacji paznokci metod± ¿elow± tylko na tipsie, a kiedy zapyta³am pani±, która mnie szkoli³a, czy bêdê mia³a czê¶æ kursu te¿ na formie, dosta³am odpowied¼, ¿e nie jest to trudne, dam radê nauczyæ siê tego sama - cytujê "poradzisz sobie". Czy naprawdê jest to takie proste jak mi mówiono? Troszkê siê bojê czytaj±c jakie niektórzy mieli problemy z form±... A ogl±danie pokazów na youtubie to przecie¿ nie to samo co nauka pod okiem specjalisty.
Ogólnie zaznajomiono mnie w tej kwestii tylko z teori± ale nie z praktyk± i w³a¶nie tego siê bojê :(
Pomó¿cie!
-
Na kursie i tak bys sie nie nauczyla bezblednie podkladac forme.. wiec moze nic straconego.. choc to dziwne.. placisz, wymagasz.. no ale zalezy ;)
Poogladaj fotki, filmiki, poprobuj.. I nie poddawaj sie gdy za pierwszym, drugim i trzecim razem nie wyjdzie... trzeba sie wprawic...Ale to nie jest takie proste jak sie wydaje...:]
-
Przepraszam, mam s³abe ³±cze i mi siê post zdublowa³ :spalony:
-
Ostatnio stwierdzi³am, ¿e ¿eby w koñcu nauczyæ siê robiæ tunel na ¿elu bêdê musia³a kupiæ sobiê lampê tunelow±, bo niestety na akrylu wychodzi a na ¿elu nie:/
Do tego formy od Sami z alle które niektórzy odradzali bo siê odklejaj± trzymaj± siê dobrze. Pierwsze 20 z rolki siê odkleja³o reszta trzyma jak ta lala.
-
Ja na swoim kursie mia³am przed³uzyæ 9 palców na tipsie i 1!!! na szablonie, to by³a ich nauka hehe, ale musze powiedzieæ, ¿e forma idzie mi lepiej niz tips, o czasie nie wspominaj±c.
A co tuneliku. Na paznokciach ¿elowych te¿ idzie go prosto zrobiæ, choæ nie jest tak efektowny co w paznokciach akrylowych. Wystarczy wyczuæ swój ¿el, ja pracuje na IBD i po ok. 10 s. wyjmuje pazurka i zaginam zaginareczk± i z powrotem do lampki tunelowej :)
-
mi w³a¶nie french najlepiej wychodzi na formie, wtedy jako¶ ³atwiej mi siê go wyrównuje ni¿ na tipsie. No, ale robiê akrylem, ¿elem do formy jeszcze nie próbowa³am;p
no i s± pewne ró¿nice w opisach kpk na formie z akrylem, bo raz pisze, ¿e trzeba najpierw zrobiæ szkielet clearem, a potem przed³u¿anie ³o¿a itd., a kto¶ inny znowu twierdzi, ¿e lepiej od razu ³o¿e, a potem resztê przed³u¿aæ i b±d¼ tu m±dry potem..
-
To chyba zale¿y od firmy, gdzie¶ kiedys czyta³am, ¿e niektóre covery maj± du¿o pigmentu i lepiej po³o¿yc je na warstwie cleara ¿eby siê nie zapowietrza³y :)
-
Ja tylko na tipsie jako¶ nie lubie na szablonach pracowaæ