Odp: Problemy przy stylizacji paznokci - wszystkie których nie ma w tematach :)
najpierw clear jako podkład obowiązkowo (moim zdaniem). Biały ma za dużo pigmentu. tak samo jak covera nigdy nie kładę bezpośrednio na płytkę, tylko zawsze cieniutko cleara jako podkład.
11-07-2011, 19:20
sztynka
Ok dzięki dziewczyny, bo gdzieś czytałam, ze na stopach kobitka dawała od razu biały. Ja pod cover nic nie daje i jest elegancko, ale z białym nie ryzykuję, tylko chyba będe musiała zmatowić, bo mój biały żel się za bardzo ostatnio rozlewa, czekam właśnie na gęsty.
11-07-2011, 19:48
kasia101081
ja tez proponuje najpierw cieniutko cleara,a jesli sie boisz,ze bialy bedzie sie rozlewal i nie bedzie czysta smile line,to po wyjeciu zazelowane pazurki wytrzyj cleanerem i dopiero bialy.
poza tym prace Ci ulatwi przymrazanie kazdego paznokcia przez chwile od razu po namalowaniu smile line-rowniotka linia i do lampy,u nastepnej reki jeden pazurek i do lampy-zobaczysz,ze to swietny sposob. Z nozkami tez tak robie,troche gimnastyki dla klientki :),ale nic mi sie nie rozlewa,mimo,ze czasem te pazurki sa wielkosci lepka od szpilki,polecam tez do tego najcienszy pedzelek z kompletu Kolinski.Pozdrawiam i powodzenia
11-07-2011, 20:53
sztynka
Kasiu ja zawsze przemrażam, ale na goldenkowym się pracuje w lecie gorzej, jak dla mnie nie do opanowania. Natomiast jeśli chodzi o stopy to ja sobie w salonie na taką gimnastykę pozwolić nie mogę, pykam 4 pazury i lampa, jedynie dużego na końcu oddzielnie .
11-07-2011, 22:56
dzikakura
koniecznie cos pod ten bialy, nawet nie chodzi o pigment, biały zel aby był biały ma dodawaną kredę do srodka, biały zel jest po prostu kruchy i sztywny, najbardziej kruchy ze wszystkich zeli, odprysnie, albo peknie pod warstwa polozona na nim.
20-07-2011, 22:39
edit7715
A ja mam pewien problem z którym nie potrafię sobie poradzic i prosiłabym Was o pomoc.
Od jakiegoś miesiąca wszystkie (prawie)moje klientki zaczął piec żel w lampie jak buduje pazurka(do tej pory nie miałam takiego problemu a robię już paznokcie 3 lata).Pomyślałam sobie ze może to wina starej lampy która sie popsuła i mąż mi ja naprawił bo przełożył kabelki żeby mogła dalej działać.Więc postanowiłam kupić nową lampe i dzisiaj robiłam na nowej lampie a tu problem nie zniknął;(Już mi szkoda tych moich kochanych klientek jak widze że je piecze.Mam pytanie ,bo tylko jedna mysl mi się nasuwa,czy to może być wina żelu(też mam go od trzech lat to żele z PB)?naprawde nie potrafię znależć przyczyny pieczenia;(Pomóżcie
Nawet mnie nic nigdy nie piekło a teraz też zapiekło:(
20-07-2011, 22:59
losek78
u mnie pieczenie żeli występuje w lecie , też mam PB ale na innych żelach też piecze ale nie wszystkich piecze, zależy od wrażliwości , ja zawsze mówię że może piec i jak by piekło to szybko wyciągać z lampy i wkładać za chwilę dopiero
20-07-2011, 23:09
edit7715
losek78Tak jak kiedys piekło co wrażliwsza osobe to ja to rozumiałam ale teraz piecze prawie wszystkie nawet mnie co się nigdy nie zdarzało:(Dlatego tego nie rozumiem:(
20-07-2011, 23:59
emila
Ja mam to samo jak nigdy mnie dzisiaj przypiekło, ale to właśnie wina lata i tego, że ciepełko jest takie :D
21-07-2011, 18:40
nanami7
Edit ja zmieniłam primer i u mnie ten sam problem :/:
21-07-2011, 20:49
kkaarreenn
Kiedyś czytałam artykuł na temat pieczenia żelu i nie wiem czy nie pisała go dziewczyna która jest aktywna na tym forum. Dokładnie tez nie powtórzę, ale pieczenie żelu jest powiedzmy 'normalne' bo jakies reakcje tam zachodza polimery monomery = nie pamiętam dokładnie. Jak znajde gdzies artykuł to wkleję. Ale ja każę wyciągnąc na chwilę z lampy i znowu włożyć. Może też się tak dziać, że za szybko nałożyłyśmy materiał.
Ale jak piecze to szybko wyciągnąc i włożyć do lampy i z powrotem włożyć. (Tak na kursie mi tłumaczyła ) :)
O znalazłam artykuł : Nie moge dodac linku ze strona nie wiem czemu więc skopiuje :/
Artykuł znaleziony w internecie napisany przez Kamile Ceglarek :) Zamieszczam bo nie mogłam dodac linku
21-07-2011, 21:43
edit7715
Cytat:
Napisał nanami7
Edit ja zmieniłam primer i u mnie ten sam problem :/:
A może to faktycznie wina temperatury w powietrzu:huh:Ja już sama nie wiem.Dzisiaj kolejne panie miałam i piekło więc kazałam wkładać i wyjmować żeby nie był paluszek długo w lampie i było lepiej:D kkaarreennDziękuję bardzo za ten artykuł:)
23-07-2011, 19:53
sztynka
Oczywiście, ze od pogody i do gęstości żelu zależy. Im rzadsza konsystencja tym bardziej piecze. Proponuję wstawiac żele do lodówki jesli masz możliwosc chociaż jeden przezroczysty na noc, na prawdę dużo to daje. I pomaga też to, ze jak matowisz płytkę to bierz gradację pilnika 240, albo wyżej. Powstają mniejsze rysy i żel mniej się "wżera' w płytkę. wiem głupio zabrzmiało, ale inaczej się opisać nie da. :D
24-07-2011, 15:11
minimouse
a może coś pozmieniali w składzie żelu np. czegoś za dużo dali lub mniej ...
24-07-2011, 17:03
lenanails
mi moja instruktorka powiedziała że piecze dlatego że cząsteczki żelu szybko sie przemieszczaja co powoduje pieczenie:) w dodatku kazała szybko wyciągnąc i docisnąc opuszek do biureczka...ponoć nie wolno machac bo to gorzej robi.... i mi faktycznie tak działa...ale bardziej piecze jak jest duza warstwa żelu....
24-07-2011, 18:42
Anika
Sztynka dobrze powiedziane. Wygląda na to że rzeczywiście ma to wpływ na odczywanie procesu polimeryzacji.Tez zauważyłam różnice przy matowieniu paznokci delikatniejszym pilnikiem :)
24-07-2011, 21:38
edit7715
Dziękuje dziewczynki za rady i najpierw spróbuję wstawić żel do lodówki i o pilniczku też pomyślę;)Troszkę mnie to jednak zastanawia dlaczego w ubiegłe lato nie było takich problemów a teraz są:huh:Przecież robię tymi samymi żelami i pilnikami:huh:
25-07-2011, 09:07
rudzielec
j naturalka zawsze matowie tylko bloczkiem, zeby zniknął naturalny połysk i tyle. nie robią sie bruzdy, w ktore "wżera" sie żel, ale tez mialam ze mnie piekło strasznie, wszystkie zele wylądowały w lodówce i doszlam do wniosku ze nadal pieką, ale tylko przy warstwie budującej.
25-07-2011, 15:42
wisienkakwspz
edit u mnie podobny problem z pieczeniem - wcześniej ni hu hu a teraz klientki się skarżą :/: I też pracuję na PB...
25-07-2011, 18:18
edit7715
Cytat:
Napisał wisienkakwspz
edit u mnie podobny problem z pieczeniem - wcześniej ni hu hu a teraz klientki się skarżą :/: I też pracuję na PB...
To jesteśmy już dwie.Może zmienili jednak skład żelu?
26-07-2011, 12:35
minimouse
może trafiła się wam taka partia żelu ... ja pieczenie odczuwam tylko wtedy gdy nałożę bardzo dużo żelu podczas budowaniu pazura ... a żele mam innej firmy :)
26-07-2011, 13:54
xjotkax
U moich kleintek też pojawia się pieczenie, ale tylko gdy kłade grubo przeźrczysty budujący. Bo żel w lampie przecież "stygnie" ,kurczy się, cząsteczki "biegają" więc wydziela sie ciepło. Teraz daję mniej żelu nakładam dwoma warstwami i jest okej;) Żele BASIC.
26-07-2011, 20:55
Aliz
u mnie tak samo z tymi żelami, tyle, że na tych od DR nic, ale za to na MM przy budowaniu grubą warstwą piekło czasem niemiłosiernie..
27-07-2011, 09:53
Emilia B.