Odp: Wszystko o formach/ szablonach. Prawid³owe pod³o¿enie, instrukcje itp
Dziekuje :) ja wlasnie chce do zelu po poki co to za akryl sie nie zabieram :p
skoro slabo sie kleja to lepiej kupic np. te zlote?
30-09-2011, 22:22
asia
mi sie wydaje ze z przezroczystych nie bedziesz zadowolona, chociaz zawsze warto sprobowac bo kazdemu pasuje co innego.
ja najbardziej lubie zlote albo rozowe summer ale te szerokie :)
30-09-2011, 22:26
Aguss
No po fotkach wygladaja jakos inaczej od tych najpopularniejszych. no to nie zamawiam :) pojde i kupie te zlote albo rozowe bo widze ze sa najbardziej polecane :)
Dziekuje za pomoc :):*
01-10-2011, 08:00
Elizabeth76
Cytat:
Napisa³ Aguss
Dziewczyny pomó¿cie mi :( w³a¶nie chce zamowic formy z SF ale tam maja tylko takie przezroczyste. Mo¿e która¶ z was pracowala juz na nich? bo nie wiem czy beda dobre..
Aguss ja widzê ¿e maja ró¿ne formy http://sunflower.fc.pl/search/formy/ ja np. lubie te srebrno -niebieskie identyczne kupuje u Dr , ale nie wiem czy te sf s± te¿ tak dobre . Dziewczyny juz kupowaly takie u innego sprzedawcy ,ale mia³y gorszy klej niz te od DR
01-10-2011, 08:51
Aguss
Nawet nie widzialam ze maja ich az tyle.. w zakladce formy to tylko te przezroczyste mi wyskoczyly :/ a co myslisz o tych zlotych pogrubionych? bo patrze na takie 100szt bo dopiero zaczynam robic na formie :P
01-10-2011, 09:52
Elizabeth76
Dziekuje Ci bardzo za te linki :) no tak chcialam przy okazji kupic z sf ale skoro te polecasz i mozna kupic po 10szt to chyba sie skusze :)
04-10-2011, 12:26
zuziajanosz
Dziewczyny w³a¶nie zamówi³am formy, mimo ¿e od 3 lat robiê paznokcie to zawsze na tipsie.
Powiedzcie mi jak u¿ywaæ covera przy pracy na formie ¿elem 1 i 3 fazowym, bêdê wdziêczna :kwiatek:
05-10-2011, 09:21
Paulka
sami oto co wymodzilam, ciezko bylo mi na swoim paluchu..mam nadziejej ze cos dojrzysz na tych zdjeciach...wiem napewno ze forma mi ucieka w jedna storne i ze powinnam chyab bardzj pod spod j± podlozyc, no i chyba nie powinnam tak zaginac formy w szpic, prawda??chodzi mi o to zebys zerknela czy tyle powinna odstawac w dol pod p³ytka po bokach zdj4 i czy odpowiednio ja podkleilam pod spodem na placa zdj1??
05-10-2011, 09:28
samaron
Na pierwszej fotce widaæ, ¿e jest ¼le. Nie powinno byæ tak daleko od paznokcia, musi byæ wsuniêta pod wolny brzeg. Widok od góry jest ok.
Natomiast z tym uciekaniem, to ró¿nie, czasem jak palec czy paznokieæ krzywy, to trzeba trochê form± wyrównaæ, chocia¿ ja te¿ tego nie umiem.
A je¶li ju¿ zginasz sobie w szpic, to powinien on byæ symetryczny, ¿eby uzyskaæ super tunel.
05-10-2011, 09:33
Paulka
no ciut za daleko, grubas by mi wyszedl, ale powiedzmy ze jest zaraz pod plytka i czy powinna tak mniej wiecej odstawac po bokach zdj4>??
a teraz??
06-10-2011, 09:27
samaron
Nom, teraz jest znacznie lepiej, tylko widaæ, ze lekko Ci siê zgniot³a forma przy opuszku, ja bym lekko opi³owa³a boki naturalka, prawie na migda³, wtedy da siê bardziej wygi±æ formê i tunel zaczyna siê od razu przy wolnym brzegu, a u Ciebie jest tam p³askawo. I nic siê wtedy nie zagina i mo¿na mocniej skleiæ pod opuszkiem.
06-10-2011, 09:32
Paulka
a Ty jak podkladasz forme to sklejona czy prosta?? z rozerwanymi juz skrzyde³kami?
06-10-2011, 09:35
samaron
Skrzyde³ka rozerwane, mocno sklejam pod opuszkiem, przytrzaskuj±c go nawet, ¿e mam ods³oniêty sam paznokieæ.
07-10-2011, 16:53
xsunnyolciax
Paulka, musisz w³o¿yæ pod paznokieæ, dos³ownie. Nie mo¿e trzymaæ siê na palcu, jest za nisko. Widaæ na zdj tak jakby z perspektywy tunelu, ze jest uskok miêdzy paznokciem a form±, nie mo¿e byæ tego. Prawdopodobnie kszta³t paznokcia nie odpowiada i musiæ przyci±æ formê, ale pamietaj, ¿e musi ca³a wej¶æ pod paznokieæ i dok³adnie przylegaæ do niego od spodu. Cos jak na ostatnim zdj.
07-10-2011, 18:26
sztynka
Cytat:
Napisa³ zuziajanosz
Dziewczyny w³a¶nie zamówi³am formy, mimo ¿e od 3 lat robiê paznokcie to zawsze na tipsie.
Powiedzcie mi jak u¿ywaæ covera przy pracy na formie ¿elem 1 i 3 fazowym, bêdê wdziêczna :kwiatek:
Ja u¿ywam covera na kilka sposobów:
1: Robiê bezbarwny szkielet ¿elem jednofazowym, imitacjê przyklejonego tipsa tak cieniutko. Po jaki¶ 20-30 sekundach trzymania w lampie zaciskam tunel zaciskark±. Na utwardzony szkielet aplikujê cover w formie jajeczka, albo na ca³o¶æ , zale¿y od zdobienia. Na to frencz, czy brokat czy co tam chcesz i budowanie.
2:Nak³adam bonder na naturalka, podk³adam formê, potem dajê zamiast szkieletu clear, szkielet z covera i na to zdobienie.
3:Nak³adam bonder, forma, ¿el buduj±cy na szkielet , potem jajo z covera lub ca³o¶æ. Zdobienie lub frencz.
Wszystko zale¿y od tego co zamierzasz wtopiæ, lub malunkowaæ:D
11-10-2011, 09:47
zuziajanosz
Dziêki wielkie, dostalam wcz formy i bêdê siê uczyæ, jak sama nie dam rady pójdê na doszkolenie.
Jak to przemywamy warstwê dyspersyjn± na szkielecie? A po co?
A nie mo¿na tak ¿e jest ju¿ szkielecik, na to nakladam ozdoby, zalewam ¿eby by³y wszystkie krzywizny, odt³uszczam, matowie i nab³yszczam.
11-10-2011, 11:18
malinowa
przemywamy je¶li kto¶ chce opracowaæ szkielet to wtedy musi przemyæ, przecie¿ dzikakura napisa³a, ¿e s± dwa sposoby, a ty napisa³a¶ jak mo¿na to zrobiæ na drugi sposób, czyli nie przemywamy, bo nie opracowujemy szkieletu tylko nak³adamy ozdoby i budujemy pazurka i ten sposób polecam pod warunkiem ,¿e zrobi siê ³adny cienki szkielet bez gór i dolin, troszkê æwiczeñ i bêdzie dobrze
11-10-2011, 11:52
zuziajanosz
Cytat:
Napisa³ malinowa
przemywamy je¶li kto¶ chce opracowaæ szkielet to wtedy musi przemyæ, przecie¿ dzikakura napisa³a, ¿e s± dwa sposoby, a ty napisa³a¶ jak mo¿na to zrobiæ na drugi sposób, czyli nie przemywamy, bo nie opracowujemy szkieletu tylko nak³adamy ozdoby i budujemy pazurka i ten sposób polecam pod warunkiem ,¿e zrobi siê ³adny cienki szkielet bez gór i dolin, troszkê æwiczeñ i bêdzie dobrze
chyba bêdzie mi trudno no ale zobaczymy... przy tipsach ju¿ mêczy mnie opracowywanie kszta³tu, zreszt± nie zawsze da siê go idealnie dopasowaæ.
Boje siê ¿e mi siê bêd± ³amaæ :(
te które zrobi³am dziewczynom na kursie po³ama³y siê i od tamtej pory robi³am tylko na tipsie, bo te by³y nienaruszone.
11-10-2011, 15:32
malinowa
nie ma co siê zra¿aæ, ¿e pierwsze siê po³ama³y, pod³ó¿ dobrze formê, zrób szkielet, zaci¶nij tunel po przymro¿eniu ¿elu i dale ju¿ tak samo jak na tipsie,
ja na pocz±tku te¿ mia³am obawy, ¿e siê po³ami±, a ¿aden mi siê nie z³ama³, tylko raz kciuk lekko siê nad³ama³, nie wyobra¿am sobie robiæ teraz na tipsie, tyle z tym roboty, jak przeczyta³a¶ ten temat to powinna¶ sobie poradziæ
11-10-2011, 16:24
zuziajanosz
Chcê komu¶ zrobiæ na próbê za darmo ale nie ma chêtnych, o masakra jaka¶ ;(
macie kogo¶ z Pruszkowa kto by chcia³ byæ moim modelem do testów?
11-10-2011, 21:52
katarynka89
Cytat:
Napisa³ samaron
Nom, teraz jest znacznie lepiej, tylko widaæ, ze lekko Ci siê zgniot³a forma przy opuszku, ja bym lekko opi³owa³a boki naturalka, prawie na migda³, wtedy da siê bardziej wygi±æ formê i tunel zaczyna siê od razu przy wolnym brzegu, a u Ciebie jest tam p³askawo. I nic siê wtedy nie zagina i mo¿na mocniej skleiæ pod opuszkiem.
albo delikatnie doci±æ formê, ja u siebie mam podobnie zgina siê forma jak by pazur nie by³ opi³owany, wiêc docinam prawie na prost± i jest ok
30-10-2011, 16:23
ewa71
Jet tu wiele przydatnych informacji, jednak powiem Wam , ze ja przestalam sie meczyc z forma dopiero jak poszlam na doszkolenie . Od tej pory pracuje tylko na formie .
10-11-2011, 20:31
olao
Ja te¿ posz³am na doszkolenie i dopiero teraz wiem co robi³am ¿le.
29-11-2011, 11:34
tusia90
Ja mam ci±gle problem z formami... wydaje mi sie ¿e podk³adam dobrze, nic nie odstaje. Nak³adam ¿el, do lampy, i jak wyci±gam to ca³a koñcówka jakby opada w dó³... I robi sie schodek. Tak¿e pewnie ¼le podk³adam i teraz trenuje na sucho, i wydaje mi sie ze jest dobrze, roluje forme,³adnie przylega, idzie na prosto. No ale zobaczymy jak to pójdzie bo wczesniej tez wydawa³o mi sie ze nic nie odstaje.
Chyba ¿e ten schodek mo¿e mi sie robiæ przez to ¿e pracuje na jednofazówce? Nie jest bardzo rzadki, ¶redniogêsty ¿el. Planuje zakup gêstego ale dopiero po nowym roku bo teraz wszystko juz zainwestowa³am.