-
Odp: Sanepid w gabinecie. Zasady higieny -Na co zwrócić uwagę
pasrawan może byc pod warunkiem ze twoje pomieszczenie jest osobne i pracujesz wnim tylko ty, bo jesli w tym samym pomieszczeniu beda np rączki i nózki, ty sama nie jesteś w stanie robic dwóch rzeczy na raz, alejesli bedziesz z koleżanką to sanepid sie doczepi ze parawan nie starczy
-
Sama będę :D Tak więc zrobię dziękuje :*
Aha Jade melduje że tekst został przeczytany i dziękuje za cenne zawarte w nim info. :P :)
-
Cytat:
Napisał
amorek
A przy podpisaniu umowy ze szpitalem o sterylizację jaki jest koszt?
20 zł za puszkę ;) tyle jest u mnie ;)
ja wczoraj miałam bardzo przyjemny odbiór sanepidu :D
Panie weszły i na dzień dobry obejrzały wnętrze hyy :D spodobał im się mój malunek na ścianie :D
ale wracając do sanepidu :
zaplecze - zlew 2 komorowy, umywalka z mydełkiem i instrukcją mycia rąk i brodzik na mopa - wszystko zrobione, czyste, piękne, zdezynfekowane, pod stosowane pod wymogi :)
WC - płytki i kibelek czysty więc oki :D
korytarz - szafa 2 drzwiowa przedzielona na pół - na czyste i brudne ubrania :D jest oki :ok:
sala główna - podłoga w płytkach, umywalka - czysta, z mydełkiem z dozownikiem o raz instrukcją mycia rąk - pięknie :D
do tego daty ważności na produktach które sprzedaję o raz których używam do pracy :D
rękawiczki jednorazowe, kosze na śmieci, ręczniki papierowe, pilniki i serwety jednorazowego użytku - są więc jest miodzio :D
oddzielony sklepik, oddzielona poczekalnie i miejsce pracy - pięknie :)
płyny do dezynfekcji: powierzchni, narzędzi wraz z wanienką oraz do dezynfekcji rąk i skóry - wsio jest :) musiałam jedynie zabezpieczyć daty ważności taśma bezbarwną żeby nie uległy zatarciu ;)
sprawdzenie czy jest ciepła i zimna woda, ale furorę zrobiła moja tapeta zmywalna którą panie wzięły za płytki ceramiczne :D gdy się dowiedziały, że to nie płytki to kilka minut głaskały mi ściany :haha:
kontrola umowa z ZOZem o sterylizację, a także spisanie protokołu odbioru i..koniec :D
Panie dały mi jeszcze tylko wytyczne, żebym nabyła kotarę powietrzną, gdyż do salonu wchodzi się prosto z "dworu", a także żebym zakupiła książkę kontroli i uzupełniła apteczke pierwszej pomocy :)
było miło, a ja jestem dumna, że podołałam wszelkim wymogom i mój salon jest w pełni bezpieczny dla klientek, którym wykonuję usługi :)
-
Odp: Zasady higieny w gabinecie kosmetycznym
laski to co polecanie jako produkt do moczenia narzędzi w wanience? bo dziś miałam sanepid i powiedziały, że mam moczyć.
kopiłam lisoformin 3000, ale teraz czytam, że nie jest dobry, i nie wiem czy mi go nie cofną, buuu.
-
ja mam lysoformin 3000 i panie powiedzialy ze jak najbardziej moze byc :D tylko roztwor robic w maseczce zeby nie wdychac :] a po wyjęciu dobrze umyc i do sterylizacji :)
-
Qrde a mi baba z sanepidu na zajęciach mówiła że Lisoformin jest wycofany bo odkryli w nim jakieś szkodliwe coś :o
-
hmmm mnie Panie poinformowały, ze Lysoformin nadal jest z obrocie i jest dopuszczony przez MZ jako środek do dezynfekcji :D
-
MalaMi bo to w sumie wszystko od danego sanepidu zalezy ;)
mnie panie lysoformine odradzaly i prosily o seku extra bo ma najwieksze spektrum dzialania z srodkow dostepnych na rynku:)
w moim sanepidzie jest taka zasada jak gabinet ma ecolab to sanepid go kocha;)
-
czyli jednym slowem Panie od firmy dostaja jakies cudenka ;) hehe
a wracajac do tematu tez slyszalam od kogos ze lysoformina jest wycofana ale tez nie w moim okregu bo nadal go uzywaja ludziowie :)
-
reasumując.. baaardzo "logiczne" są ustalenia naszego wszechwiedzącego sanepidu :P
muszę zapytać babeczkę na zajęciach co takiego mają w swojej skórze ludzikowie z innych województw że im działanie lisoforminy nie szkodzi a w pomorskim szkodzi (oczywiście mówimy o działaniu pośrednim) :skacze:
może to nasze morze jakoś dziwnie działa albo Neptun w tym paluchy maczał albo cuś :D
-
mam pytanko czy autoklaw można spalić???? albo gdzie sie z znajduje filtr w autoklawie? bo mam problem z autoklawe w pracy i cisnienia nie ma i nie wiemy czemu...
-
u mnie w sanepidzie stwierdzili że Aerodesin 2000 działa rakotwórczo o_0
-
ja ostatnio nawdychalam sie wlasnie aerodesinu bo wsio sobie nim psikalam i mylam i na takim haju bylam ze fryzjerki sie ze mnie 3 dni smialy:huh::leze:
teraz porzadnie wietrze po uzyciu tego specyfiku^_^
-
czy ktoras z was ma podpisana umowe ze szpitalem o dezynfekcje narzedzi ??? bo w salonie w ktorym kiedys pracowalam mieli to byl wymog i tak samo musieli miec umowe z pralnia odnosnie recznikow,fartuszkow... choc i tak to bylo tylko na "papierku"
---------- Dodano o godzinie 17:05 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 17:01 ----------
mam jeszcze takie pytaie moze banalne ale coz nie wiem jak to jest;)
Jak dowiadujecie sie o wymogach czy chcac zalozyc salon idziecie i prosicie o "druczek" z wymogami czy moze jakas rozmowa?
rozumiem ze pozniej dzien przeotwarcie jest sanepit ktory potwierdza czy wszystko jest zgodne i sugeruje jakies zmiany?
Na samej kontroli salou ktory prosperuje juz dobre 5 lat bylam "babki byly okropnie wredne ... wypytywaly np powiedz krok po kroku jak robisz manicure yhmmmmmmmm
-
otwierasz salon, składasz podanie do sanepidu i oni wyznaczaja termin odbioruu, wymogi sa w ustawie o gabinetach fryzjrerskich i kosmetycznych:D
-
hm w salonie w ktorym pracowalam bylo tak moczylismy je w wanience z plnem i chowalismy do zamykanych paczuszek... gdy przychodzil sanepid wlascicielka miala "umowe" ze szpitalem, choc nie jezdzila zawozic...
-
kochane powiedzcie mi jeszcze tylko czy musi byc wc dla klientow?? zamierzam otworzyc salklon kosme -fryzj z solarium.
jesli chodzi u mywalki to rozmiem ze:
- w pomieszczeniu sanitarym zlewozmywak
- w wc umywalka do rak i do hm "nalewania wody do wiadra" taka blisko ziemi nie wiem jak to nap;)ale chyba mnie rozumiecie
-umywalka blisko lozka do zabiegow
i czy jeszcze jedna przy stanowisku do paznokci musi byc???
a i moze ktos wie czy musi byc na solarium?
-
Cytat:
Napisał
KaMiLaC.
hmmm mnie Panie poinformowały, ze Lysoformin nadal jest z obrocie i jest dopuszczony przez MZ jako środek do dezynfekcji :D
tak Lysoformin jest dopuszczony, ale że zawiera szkodliwe substancje(fenole), które szkodzą przede wszystkim nam-bo dużo z nim przebywamy i już samo wdychanie (nie mówiąc o dotykaniu) ich jest bardzo szkodliwe dla organizmu. dlatego ja u siebie używam http://www.e-kosmetyka.com/dezynfekc...osyme-dd1.html
Aniosyme DD1
-
Cytat:
Napisał
mikusia08
kochane powiedzcie mi jeszcze tylko czy musi byc wc dla klientow?? zamierzam otworzyc salklon kosme -fryzj z solarium.
jesli chodzi u mywalki to rozmiem ze:
- w pomieszczeniu sanitarym zlewozmywak
- w wc umywalka do rak i do hm "nalewania wody do wiadra" taka blisko ziemi nie wiem jak to nap;)ale chyba mnie rozumiecie
-umywalka blisko lozka do zabiegow
i czy jeszcze jedna przy stanowisku do paznokci musi byc???
a i moze ktos wie czy musi byc na solarium?
umywalka na mopa:d musi byc w50 cm nad ziemia zamontowana w brudowniku nie w wc
jeli masz stanowisko do stylizacji paznokci w miejscu gdzie robisz zabiegi i tam jest umywalka to kolejna nie jest potrzebna, jesli jest to odrebny pokój to tak- w kazdym pomieszczeniu kosmetycznym musi byc dostep do biezacej wody:]
-
A ile musi być na cały gabinet umywalek ? Przy hennie , depilacji , regulacji , parafinie , percingu uszu , przedłużaniu zagęszczaniu rzęs , mani , pedi i stylizacji paznokci ??
-
tak jak napisała przedmówczyni jedna na pomieszczenie. ja mam oddzielone na pedicure ścianką z regipsu, ale bez drzwi to też wystarczy jedna na wszzystko( i drugą mam na zapleczu)
-
Jeśli chodzi o sanepid to nie jest jakoś źle przynajmniej w moim przypadku. Panie się nie czepiały rzeczy na które zwróciły szczególną uwagę to brodzik na mopa, zlewozmywak na zapleczu i części zabiegowej, wentylacja w WC i to by było na tyle :)
-
jeżeli ja mam samą stylizację paznokci to musze mieć fartuch?? może głupie pytanie;p i czy muszę zakładać rękawiczki? jeżeli nie wycinam skórek i nie mam kontaktu z uszkodzoną tkanką??
-
To jeszcze ja zapytam, czy jak mam zamiar podnajmować stanowisko do manicure i makijażu, gdzie już kiedyś były takie usługi i odbiór był, to muszę zgłaszać to do Sanepidu?
-
tak, dlatego ze jak bedziesz miala kontrole to na swoja firme musisz miec papiery, bo ty za to bedziesz odpowiadac a nie wlasciciel lokalu
ja wynajelam salon kosmetyczny po odbiorze i pomimo to sanepid przyszedl na odbior ;)